Ekot granskar

Ekot granskar

Sweden

Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar. Ansvarig utgivare: Olle Zachrison

Episodes

Våldtäktsanklagade hävdar sällsynt diagnos - frias för att de kanske sov  

Ekots Emelie Rosén granskar svenska våldtäktsfall där män friats med hänvisning till att de kan ha utfört våldtäkten i sömnen. Det trots att diagnosen sexomni är sällsynt och att forskare är kritiska.

Följa John: Del 10 - Läget är åt helvete på alla sätt  

Varje dag går John till sin metadonmottagning, och nästan varje dag spelar han schack - ett sätt att komma undan allt och alla. Randi Mossige Norheim möter honom efter att en vän försökt ta sitt liv. Varje dag går John till sin metadonmottagning, och nästan varje dag spelar han schack - ett sätt att komma undan allt och alla. Randi Mossige Norheim möter honom efter att en vän försökt ta sitt liv. John och Adam heter egentligen något annat. Hela serien och Johns egna inspelningar kan du höra på sverigesradio.se

Farliga fasthållningar på statens ungdomshem  

Barn och unga på statens ungdomshem har blivit nedlagda och fasthållna av personal minst 167 gånger förra året. Detta trots risk för andnöd och hjärtstopp. Hör 17-åriga Evelyn i Daniel Velascos inslag Barn och unga på statens ungdomshem har blivit nedlagda och fasthållna av personal minst 167 gånger förra året. Detta trots risk för andnöd och hjärtstopp. Hör 17-åriga Evelyn i Daniel Velascos reportage.

Fallet Oscar: Del 3 - De farliga greppen ingen kränkning enligt myndigheterna  

Enligt Skolinspektionen var det inte en kränkning att hålla fast Oscar när han fick utbrott. Hans fall är långt från unikt, trots att greppen kan vara farliga och att det finns alternativa metoder. Johanna Sjövall, Ekotjohanna.sjovall@sverigesradio.se

Fallet Oscar: Del 2 - Var det nödvändigt att hålla fast Oscar?  

Ekots granskning visar att utåtagerande barn hålls fast i skolan. Greppen kan vara livsfarliga och de psykologiska följderna är svåra att reparera. Och det finns alternativ. Reporter: Johanna Sjövall.

Fallet Oscar: Del 1 - Skolpersonal håller ner Oscar gång på gång  

När nioåriga Oscar fick utbrott i skolan kunde personalen lägga ner honom, hålla fast händer & fötter, ibland gränslandes hans rygg. Ekots Johanna Sjövall granskar farliga grepp mot utåtagerande barn. Johanna Sjövall, Ekotjohanna.sjovall@sverigesradio.se

"Alla varningsklockor ringer" - Ekot granskar säkerheten i riksdagen  

Ekots reportrar Emelie Rosén, Claes Aronsson och Daniel Öhman granskar säkerheten i riksdagen. Experter bedömer en anställd på SD:s riksdagskansli som en potentiell säkerhetsrisk. [Klipp ur P1-morgon] Ekots reportrar Emelie Rosén, Claes Aronsson och Daniel Öhman granskar säkerheten i riksdagen. Experter bedömer en anställd på SD:s riksdagskansli som en potentiell säkerhetsrisk. Hör reportage och samtal i P1-morgon. Granskningen fortsätter, tipsa gärna reportrarna. Har du känsliga uppgifter, vänd dig till radioleaks.se.

Från Marocko till ett liv på gatan  

Ekots Randi Mossige-Norheim har följt några av de 800 unga män som bedöms ha kommit från länder som Marocko, till ett liv på gatan i svenska städer. De får inte asyl, men kan inte skickas tillbaka. Reportaget sänds i Tendens i P1.Följ också vår rapportering i Konflikt.

Följa John: Del 9 - Var det detta jag gav upp mitt liv för?  

Efter att John varit ren från heroin i nästan två år händer det som inte får hända. John tar ett återfall. Han får heroinet gratis av en langare från förr, och nålen har hela tiden legat gömd hemma. Heroinet får han gratis av en langare han känner från förr. Nålen som John sedan injicerar heroinet med har han gömt i en backgammonlåda hemma. Innerst inne har John vetat hela tiden att nålen legat där, ifall han en dag skulle behöva den.Eftersom John har metadon i kroppen så blir det ingen effekt av heroinet, och återfallet får John att känna skuld och sorg.– Hur fan kan jag göra något sådant som mina vänner dött av, säger John.– Vill jag dö eller vill jag leva ett liv?Sedan går John och spelar schack på Kulturhuset i Stockholm. Han vill ta reda på om han är lika bra som när han var barn och vann nästan alla partier.Den här dagen förlorar John båda schackpartierna.– Det draget jag inte skulle göra gjorde jag, säger John. Jag ställde damen där jag inte skulle ställa den.Det här är nionde delen i en serie av Ekots Randi Mossige Norheim.

Ericsson och agenterna: Del 4 - De genomskådade villospåren  

Ekot fortsätter granska Ericssons affärer med den grekiska regeringen, där stora pengar via brevlådeföretag förts till uppsatta politiker. Nu kan vi följa pengarnas väg till grekiska makthavare. Det här är del fyra i Daniel Öhmans granskning av Ericsson och Erieyeaffären.

Taxikungen – om vinnare och förlorare på en avreglerad marknad  

Våren 2015 granskar Ekot och P1 Dokumentär ett taxi-imperium som påverkat hela branschen, och mannen bakom. En doldis som kom från enkla förhållanden i Södertälje. Hör om mannen som blev Taxikungen. Dokumentärmakarna, Ekots Maria Ridderstedt och Karin Wettre, prisas med silver både i klassen för bästa undersökande reportage och i klassen för aktualiteter, vid New York festival.

Unga i isoleringscell: Del 4 - Liknar isoleringen vid tortyr  

Hur fungerar lagkravet om läkarbedömning innan ett barn under 15 år sätts i isolering? Räcker det med ett telefonsamtal? Läkaren Stefan Wallmark slutade godkänna isoleringar och ser det nu som tortyr. Hur fungerar lagkravet om läkarbedömning innan ett barn under 15 sätts i isolering? Räcker det med ett telefonsamtal? Läkaren Stefan Wallmark slutade godkänna isoleringar och ser det nu som tortyr. Ekot Daniel Velasco granskar i den här serien återigen de statliga ungdomshemmen.

Unga i isoleringscell: Del 3 - Matilda och isoleringscellen  

Matilda är 15 då hon sätts på en låst institution. Flera gånger hamnar hon i isoleringscell. En gång ställer hon galonmadrassen mot dörrluckan och hoppas på reaktion. Men inget händer, säger hon. Matilda var 13 år då hon omhändertogs första gången. När hon var 15 hamnade hon på sin första låsta institution. Flera gånger sedan dess har hon hamnat i isoleringsceller, kala rum med bara en galonmadrass på golvet. En gång ställde hon madrassen mot dörrluckan och hoppades på en reaktion. Det enda som hände var att någon bankade på dörren, berättar hon. Programmet är gjort av Daniel Velasco.

Unga i isoleringscell: Del 2 - Inlåst utan vård efter självmordsförsök  

Personalen på ungdomshemmet hittar Amir i duschen. Han har försökt hänga sig och är röd i ansiktet. Emma har skurit sig i handlederna. I stället för akuten sätter personalen in dem i isoleringsceller.

Unga i isoleringscell: Del 1 - Barn isoleras på felaktiga grunder  

Redan 2009 kunde Ekot visa på att barn blev inlåsta i isoleringsceller på felaktiga grunder. Då utlovades förbättringar, men vad hände med löftena? Ekots Daniel Velasco granskar ungdomshemmen igen.

Sveket mot barnen: Del 2 - Guldrush i asylmottagningen  

Brist på boenden för ensamkommande tvingar kommunerna att anlita oprövade företag och familjer. Det har gjort att rena lycksökare lockats till branschen för att tjäna snabba pengar på ungdomarna. Ett reportage av Magnus Thorén, Jörgen Huitfeldt och Dimitri Lenartsson.

Sveket mot barnen: Del 1 - De ensam­kommande vuxna  

Hur stort är problemet med åldersbedömningen av ensamkommande asylsökande? Här berättar handläggare och ensamkommande om ett system med skenande kostnader och vuxna män på boenden avsedda för barn. Ett reportage av Magnus Thorén, Jörgen Huitfeldt och Dimitri Lenartsson.

Kyrkans resor - så gjorde vi granskningen  

I den här specialpodden berättar reportrarna Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano om arbetet bakom den uppmärksammade granskningen av Kyrkans resor.

Hela reportaget: Kyrkans resor  

När anställda och politiker i Svenska Kyrkan åker utomlands på personalresor bjuds på dyra krogbesök, medeltida fäktning och engelska fotboll. Reportage av: Bo-Göran Bodin & Alexander Gagliano Läs mer: Nyheter och reportage om kyrkans resor

Döden på Medelhavet - överlevarna och de vi aldrig får höra  

Hur många är det som dör i olyckor med överfulla flyktingbåtar på Medelhavet. Randi Mossige Norheim möter de som försöker lägga pusslet, och en av överlevarna från en olycka då över 500 människor dog. Möt Liban Shani från Somalia, som är en av de 41 som räddades ur havet den där dagen, den 16 april. Då hade deras båt varit på drift i flera dagar i Medelhavet.Möt också Kelly Namia på den internationella flyktingorganisationen IOM har intervjuat de överlevande och nu försöker man lägga pussel för att ta reda på hur många som dör på Medelhavet.Randi Mossige-Norheimrandi.mossige-norheim@sverigesradio.se

0:00/0:00
Video player is in betaClose