Ekots lördagsintervju i P1

Ekots lördagsintervju i P1

Sweden

En aktuell makthavare intervjuas ”live” om aktuella frågor.

Episodes

Helena Stjernholm, Industrivärden, mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv  

För två år sedan skakades investmentbolaget Industrivärden av skriverier om vidlyftiga jaktresor och privatflyg, och flera av sfärens mäktiga män fick avgå.

Hur vill du lösa mediekrisen, Alice Bah Kuhnke (MP)?  

Det svenska medielandskapet förändras snabbt och många tidningar kämpar för sin överlevnad. Alternativa medier och sociala medier utmanar traditionella medier som tidningar och public service.

Migrationsverkets nye generaldirektör, Mikael Ribbenvik  

Sverige fortsätter att tvångsutivsa afghaner medan Tyskland tills vidare har stoppat alla avvisningar till Afghanistan. Hur gör Migrationsverket sin bedömning av säkerhetsläget?

Ska EU ta på sig hårdhandskarna, Ann Linde (S)?  

EU står inför stora utmaningar som också får konsekvenser för Sverige. På vilka villkor ska t.ex. Storbritanniens utträde ur unionen ske? Ska det svida eller ska EU underlätta utträdet?

Ekots lördagsintervju med Gudrun Schyman (Fi)  

Med opinionssiffror som närmar sig riksdagsspärren kan Feministiskt initiativ ligga i vinnarhålet inför valet nästa år.

Tveksamma domar och nya terrorlagar  

En av landets högsta jurister, Fredrik Wersäll kritiserar i Ekots lördagsintervju att polisen i Kevin-utredningen slog fast skuldfrågan. Nya terrorlagar diskuteras - är det så terrorn ska stoppas? Vad fungerar i kampen mot framtida terrorbrott; är kameraövervakning och kriminalisering av deltagande i terrororganisation effektivt? Lag och ordning, fler poliser och strängare straff, står högt på partiernas agendor. Men hur ser domstolarna på debatten? Hjälper strängare straff för att få ner brottsligheten? Fredrik Wersäll, president i Svea Hovrätt intervjuas i Ekots Lördagsintervju. Senare i programmet handlar det om partiledardebatter - vilken bild ger de av politiken. Åsa Romson och Göran Hägglund, som båda deltagit i flera debatter berättar om hur man tränar och lägger upp strategi. Kajsa Falasca, som forskar om politisk kommunikation menar att debatterna styrs allt mer av journalister.

Tveksamma domar och nya terrorlagar  

En av landets högsta jurister, Fredrik Wersäll kritiserar i Ekots lördagsintervju att polisen i Kevin-utredningen slog fast skuldfrågan. Nya terrorlagar diskuteras - är det så terrorn ska stoppas? Vad fungerar i kampen mot framtida terrorbrott; är kameraövervakning och kriminalisering av deltagande i terrororganisation effektivt? Lag och ordning, fler poliser och strängare straff, står högt på partiernas agendor. Men hur ser domstolarna på debatten? Hjälper strängare straff för att få ner brottsligheten? Fredrik Wersäll, president i Svea Hovrätt intervjuas i Ekots Lördagsintervju. Senare i programmet handlar det om partiledardebatter - vilken bild ger de av politiken. Åsa Romson och Göran Hägglund, som båda deltagit i flera debatter berättar om hur man tränar och lägger upp strategi. Kajsa Falasca, som forskar om politisk kommunikation menar att debatterna styrs allt mer av journalister.

Hur skakigt är samarbetet med regeringen, Jonas Sjöstedt (V)?  

Sedan valet 2014 har den rödgröna regeringen samarbetat med Vänster-partiet om budgeten. Inför höstens förhandlingar kommer (V) att driva krav på försök med 6-timmars arbetsdag i hela landet. Samtidigt hotar oppositionen att stoppa flera av dom skattehöjningar som (V) har gjort upp om med regeringen.   Statsminister Stefan Löfven säger sig vilja förhandla över blockgränsen. Men vad händer med samarbetet med (V) då? Hör också statsvetaren Annika Fredén om hur väl vänsterpartiet lyckas nå fram till väljarna med sitt politiska budskap. Senare i programmet om debatten kring vad som hände när Saudiarabien röstades in i FN:s kvinnokommission. Hur renlärig går det att vara i FN när det kommer till jämställdhet och relationen till diktaturer. Hör liberalernas Jan Björklund, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Kenneth G Forslund och professorn i statsvetenskap Ann-Marie Ekengren.

Hur ska dom sjuka komma tillbaka, Annika Strandhäll (S)  

Närmare 200.000 personer är sjuk-skrivna idag, och sen flera år tillbaka är den vanligaste orsaken psykiatriska diagnoser och stress. Dom som sjukskrivs med psykiatriska diagnoser, är borta längre från arbetet än andra sjuka och har också svårast att komma tillbaka i arbete igen.  Vad kan regeringen göra för att fler ska kunna återgå i arbete? Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister intervjuas. Senare i programmet, om hur politiken påverkas av en terrorattacker. Nära medarbetare till tidigare justitieministrarna Thomas Bodström (S) och Beatrice Asks (M) berättar om det politiska arbetet 11:e september 2001 och efter attentatet på Bryggargatan 2010. Hur hanterar politiken terrorfrågan idag?

Hur ska det vända för miljöpartiet Gustav Fridolin (MP)?  

En opinionsmätning häromdagen visade att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det var val idag. Det är partiets sämsta siffra på 15 år. MP har tvingats till svåra kompromisser i regeringsställning och har haft hårda interna debatter. När Gustav Fridolin häromdagen föreslog fotboja på personer som ska utvisas och som utgör en säkerhetsrisk, tog debatten ny fart. Den här veckan kommer Skolkommissionens slutrapport med förslag som ska öka likvärdigheten i den svenska skolan. Är det den som ska rädda Fridolin och Miljöpartiet? Följt av analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.Senare i programmet frågar vi oss om socialdemokraterna verkligen är det samarbetsparti de säger sig vara. Reportage av Maggie Strömberg och samtal med Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Hur ska Stefan Lundgren återupprätta förtroendet för Riksrevisionen?  

I somras avslöjade Dagens Nyheter allvarliga fel i hanteringen av flera ärenden hos Riksrevisionen. Förtroendet för myndigheten blev svårt skadat och riksrevisorerna avgick en efter en. Riksrevisionen ska granska regeringens politik och att våra skattepengar används effektivt. Nu ska Riksrevisionens tre nya riksrevisorer återupprätta myndighetens anseende, externt och internt. Frågan är bara hur? Riksrevisor Stefan Lundgren intervjuas. Senare i programmet tittar vi närmare på budgeten som på senare år blivit en tummelplats för oppositionspolitik i Sverige. Tisdagen efter påsk kommer regeringens vårbudget. Hur mycket strid kommer alliansen ta om skatterna?

Anders Ygeman - kan Sverige skyddas mot terror?  

På fredagen strax före kl. 15 körde en lastbil i rasande fart nedför den folktäta Drottninggatan i Stockholm. Fyra personer är döda och flera skadade. Färden slutade med att lastbilen rammade Åhléns. Händelsen utreds som ett terrordåd och följer samma mönster som dåden i Nice, Berlin och London. Hur ska Sverige skydda sig mot terror? Inrikesminister Anders Ygeman (S) intervjuas. I programmet hör ni också: Anna Kinberg Batra (M)Jimmie Åkesson (SD)Isabella Lövin (MP)Jonas Sjöstedt (V)Annie Lööf (C)Jan Björklund (L)Ebba Bush Thor (KD) Följt av analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Programledare: Monica SaarinenProducent: My Rohwedder

Stefan Löfven - hvad vilja Socialdemokraterna?  

Socialdemokraterna sitter sen snart två och ett halvt år i sin första koalitionsregering på flera decennier. Men resan har tidvis varit mycket skakig. Stödet för den rödgröna regeringen i Riksdagen är svagt och regeringen har att navigera mellan Vänsterpartiet och Alliansen.  Men hur ser Stefan Löfvens plan och strategi för framtiden ut? Vem eller vilka vill han samarbeta med efter nästa val? Analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Sedan om jakten på den krisdemokratiske väljaren: vilka väljare tänker sig partiet vinna i nästa val, för att klara sig in i riksdagen?Hör kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamöterna Tuve Skånberg och Caroline Szyber om vilka deras väljare är och hur de hoppas få fler i nästa val. Statsvetaren Magnus Hagevi, vid Linnéuniversitetet i Växjö, svara på frågan om hur väl rustat partiet är att hantera sina utmaningar. Programledare: Monica SaarinenProducent: My Rohwedder

Ekots lördagsintervju Peter Eriksson (MP), bostadsminister  

Hur ska bostadsminister Peter Eriksson (MP) tackla de utmaningar som finns på bostadsmarknaden? Hör också mer om moderaternas opinionsutmaning och partiledare Anna Kinberg Batras ödestal på Sverigemötet i Karlstad.

Cecilia Wikström (L) - om EU:s flyktingpolitik  

I sommar ska EU-länderna enligt planerna enas om en gemensam asylpolitik, men går det? Länderna är djupt splittrade. Efter flyktingkrisen 2015 presenterade EU-kommissionen ett förslag som tvingar alla länder att ta emot flyktingar, och ska ge dom som inte tar emot några böter. I förra veckan kom EU-parlamentets förhandlare Cecilia Wikström (L), med sin rapport som mildrar en del av kommissionens förslag. Men hur ska hon få parlamentet med sig? Och hur ska EU få med sig dom länder som trilskas? Ekots lördagsintervju tittar också närmare på Liberalerna som i helgen har riksmöte i Västerås. Varför är det Centerpartiet som lockar de missnöjda moderatväljarna istället för Liberalerna?

Hur ska framtidens välfärd betalas, Lena Micko (S)?  

Enligt SKL kommer kommunsektorn att gå med stora underskott inom några få år. Motsvarande en skattehöjning på två kronor. Hur ska dilemmat lösas? Ska skatterna höjas eller finns det andra sätt att bevara välfärden på samma nivå som idag? En annan stor fråga för kommuner och landsting är den om vinster i välfärden. SKL säger nu att de är för en sådan begränsning. Kommunforskaren Josefina Syssner ger oss sedan en djupare bild av de utmaningar kommunerna står inför och varför det är svårt med raka besked från en organisation som Sveriges kommuner och landsting, SKL. Sedan tittar vi vidare på pensionssystemet och framförallt på frågan om premiepensioner, PPM. I riksdagens pensionsgrupp eftersträvas konsensus, men hur överens är politikerna om våra framtida pensioner. Hör pensionsexperten Mikael Nyman.

Ekots lördagsintervju med partisekreterare Lena Rådström Baastad (S)  

I april håller Socialdemokraterna partikongress i Göteborg. Partistyrelsens fokus på trygghetsfrågor och medborgarnas plikt har mötts av en del höjda ögonbryn. "Alla som kan ska jobba" och "hårdare tag mot brottsligheten" är rubriker för tankarna till huvudmotståndaren Moderaternas retorik. Hur mycket vänsterpolitik driver det Socialdemokratiska partiet i regeringsställning? Och hur mycket stryk tar partiets ideologi av att sitta i en regering som saknar möjlighet att driva igenom stora delar av sin egen politik? I reportaget frågar vi om det är politikers sätt att använda statistik som skapat faktaresistensen. Programledare: Jörgen Huitfeldt Producent: Erik Hedtjärn

Är Alliansen körd, Annie Lööf (C)?  

Centerpartiet har stark medvind i opinionen, men hur ska alliansen kunna regera efter nästa val? Sen om den svenska insatsen i Afghanistan: hur gick det till när Sverige anslöt i kriget mot terrorn. Men hur glada vågar centerpartisterna vara? Samtidigt som partiets popularitet ökar,  befinner sig Alliansen i en djup kris. Det som utlöst krisen är Moderaternas ändrade syn på samarbete med Sverigedemokraterna. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg beskriver Centerpartiet som en samlingspunkt för alliansens Reinfeldt-liberala väljare, när Moderaterna nu tappar väljare till Centern. I femton år har Sverige varit en del i den internationella insatsen i Afghanistan, en insats som genomgått flera olika faser, från regelrätt krigsföring till utbildning och fredsbevarande arbete. Nästa vecka kommer den svenska Afghanistanutredningen som ska utvärdera vad vi kan lära av insatsen. Hör Pär Eriksson på FOI guida oss igenom insatsens olika faser och Hans Linde (V) och Karin Enström (M) berätta om hur den politiska debatten kring instasen gått under åren. Norge har redan presenterat sin utvärdering av den norska insatsen och vi har pratat med Kristina Berg Harpviken, som satt med i kommittén, om de norska slutsatserna. Programledare: Monica SaarinenProducent: My Rohwedder

Ekots lördagsintervju med kriminalvårdens Nils Öberg  

Kriminalvårdschefen om kritiserad isolering i häkten och de nya gängen i fängelserna. Och har det blivit mer spel än sak i politiken? Reportage och debatt om det politiska spelet.

Vilken roll ska Sverige spela i EU, Lars Danielsson?  

Brexit, osämja i flyktingfrågan och ekonomisk kris - det är svåra tider för den Europeiska unionen. När Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar in sin formella begäran om att lämna unionen har Sverige fått en ny EU-ambassadör. Lars Danielsson har jobbat med EU-frågorna i många år på högsta nivå. Efter ett antal år som ambassadör ute i världen är han nu tillbaka i Bryssel. Vilken roll spelar Sveriges i EU när britterna lämnar? Finns det lösningar på alla unionens problem? Kommer unionen att överleva de prövningar som väntar? Efterföljande analys av Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Vi hör också:Nya siffror visar att Socialdemokraterna tappar stort stöd på landsbygden. Vi fäljer i statsministerns spår genom Sverige där han säger sig vilja lyssna in väljarnas oro. Men vad är politikerna då oroliga för och vilka väljare är det de vill nå ut till?Men Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Programledare: Ci Holmgren.

0:00/0:00
Video player is in betaClose