Ekots lördagsintervju i P1

Ekots lördagsintervju i P1

Sweden

En aktuell makthavare intervjuas ”live” om aktuella frågor.

Episodes

Ann Linde om EU:s dilemman  

I nästa vecka avgör britterna om dom ska stanna kvar eller lämna EU. Den politiska polariseringen inom och mellan EU-länder ökar. Samtidigt är EU oense när det gäller flyktingpolitiken. Storbritannien är ett av Sveriges viktigaste exportländer, men vad som händer med handelsförbindelserna om britterna röstar för att lämna EU, är osäkert.Enligt Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde beror det på vad britterna själva vill, men de kan inte förvänta sig någon särbehandling från Sveriges sida.Ekots EU-reporter Susanne Palme förklarar hur relationen ser ut mellan EU och de länder som är nyckelspelare på flyktingarnas väg mot Europa. Som ett sista hurra denna säsongsfinal sammanfattar Ekots politiska kommentatorer Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg det händelserika politiska året.

Anna Kinberg Batra har en plan  

Moderaternas nya slogan är "En plan för ett starkare Sverige". Den vill Anna Kinberg Batra genomföra tillsammans med Alliansen senast efter nästa val. Men om opinionsläget står sig, med ett stort SD, hur vill moderatledaren då regera? Över blockgränsen eller tillsammans med SD? Eller som minoritetsregering?Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte släpper fram en socialdemokratisk statsminister i minoritet efter nästa val, oavsett om det rödgröna blocket blir större än alliansen. Och sedan om nationalism - vad betyder det för politikerna och partierna? Hör Kristdemokraternas Joakim Pettersson, Vänsterpartiets Aron Etzler, Björn von Sydow (S) och Mattias Karlsson (SD) beskriva sitt partis relation till nationalism. Statvetarna Anders Hellström och Marie Demker ger oss perspektiven.

Micael Bydén, ÖB med uppdrag att skydda Sverige  

Återigen ska det svenska försvaret ställas om, och för första gången på nästan 20 år ska Sverige återuppta planeringen av ett totalförsvar.

Cecilia Malmström om krisernas EU  

Ett avtal med Turkiet ska hålla flyktingar borta från EU, men får hård kritik från människorättsorganisationer. Vart går EU? Och vad händer med TTIP?

Mikael Damberg (S) om brunkol, miljö och pengar  

Regeringen bereder just nu Vattenfalls försäljning av sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Många i miljörörelsen är kritiska och vill istället att Vattenfall behåller och avvecklar verksamheten.

Ann-Marie Begler, hur få ner sjuktalen?  

Sjukförsäkringen har varit hett omdebatterad dom senaste tio åren. Både sjuktalen och kostnaderna ökar.

Anders Wallner (MP) - om krisernas kris  

Miljöpartiet går just nu igenom sin svåraste politiska kris. En bostadsminister har fått avgå och en miljöpartist på väg in i partistyrelsen har hoppat av efter en utebliven handhälsning.

Åsa Regnér (S) - om välfärdens utmaningar  

Välfärden i Sverige står inför svåra prov och dilemman.

Richard Jomshof, hur påverkas (SD) när flyktingpolitiken skärps?  

Sverigedemokraterna har vuxit stadigt sedan riksdagsvalet 2014. Men sedan flera av dom övriga partierna skärpt sin flyktingpolitik har väljare börjat gå tillbaka till (M) och (S).

Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs nya starka kvinna  

Ann-Sofie Hermansson efterträdde i januari Annelie Hulthén som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg och kommunstyrelsens ordförande.

Erik Thedéen, vad är risken med att tvinga hushållen amortera?  

I sommar måste alla som tar nya bostadslån också amortera på lånen, alla utom dom som köper en nybyggd bostad.

Dan Eliasson,  hur mår svensk polis?  

Idag vittnar många poliser om en kaotisk arbetsplats med otydlig arbetsledning. 8 av 10 poliser överväger att sluta, enligt en undersökning som facket gjort.

Jan Björklund (L) tar strid om svenska modellen  

Om parterna på arbetsmarknaden inte håller nere lägstalönerna i avtalsrörelsen vill Liberalerna lagstifta om lägstalöner på högst 16.000:-.

Gustav Fridolin (MP) - lättare sagt än gjort?  

Efter ett och ett halvt år i regeringsställning har Miljöpartiet konstaterat att valretoriken 2014 krockat med verkligheten.

Anders Ferbe, IF Metall om kravet på sänkta löner  

Flera borgerliga partier vill att arbetsmarknadens parter avtalar om sänkta lägstalöner för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden. Om det inte går är dom beredda att lagstifta om lägre löner

Helene Hellmark Knutsson (S) om KI och "etikens Tjernobyl"  

Hur kunde den italienske kirurgen Macchiarini få operera in konstgjorda luftstrupar på människor?

Mehmet Kaplan (MP) ska få fram 700 000 bostäder - hur?  

Boverket räknar med att det fram till 2025 behöver byggas 700 000 nya bostäder. Men hur stort ansvar ska staten ta för att bostäderna också byggs? 

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S) - hur förbättra integrationen?  

Hur ska de flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren integreras? Nästan hälften har låg utbildning. Men även högutbildade har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose