Ekots lördagsintervju i P1

Ekots lördagsintervju i P1

Sweden

En aktuell makthavare intervjuas ”live” om aktuella frågor.

Episodes

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om vårdköer och knark  

Sjukvården är en av de politiska frågor som rankas som allra viktigast. Men väntetiderna blir längre och allt fler är missnöjda med vården. Vad gör regeringen? Vården dras med stora problem: många får vänta länge på vård och dessutom skiljer det sig kraftigt över landet. Bristen på personal skapar växande problem - som på barnintensivavdelningarna där svårt sjuka barn vid upprepade tillfällen har skickats utomlands för vård eftersom alla platser i Sverige varit fullbelagda. Hur ska regeringen korta vårdköerna som drabbar allvarligt sjuka hårt?- Det här är ett problem som vi måste sätta in stora insatser för att komma åt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i Ekots lördagsintervju.När utvecklingen med längre vårdköer kunde vara bruten kunde Gabriel Wikström inte säga, kanske först efter valet 2018.En del av intervjun handlar om regeringens narkotikapolitik. Folkhälsoministern berättar om lagändringar som gör det lättare för landsting att arbeta med sprututbyte. Han säger också i intervjun att han själv aldrig testat narkotika.- Men jag har varit i närheten av narkotika. Jag bodde en tid i Barcelona och pluggade spanska som ung. Där låg ofta haschröken tät på dansställena. Du har aldrig varit nyfiken på att pröva?- Jag har aldrig varit nyfiken, jag vet inte varför, jag har nog tyckt att det varit dumt helt enkelt, säger folkhälsominister Gabriel WikströmLördagsintervjuns fördjupning handlar om opinionsundersökningar. Tidigare i veckan kom den stora partisympatiundersökningen från SCB. Vi tar reda på hur opinionsundersökningar påverkar hur väljarna röstar, i Sverige och i andra länder. Samtal med vår inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach och statsvetaren Annika Fredén, Göteborgs universitet.

Isabella Lövin (MP) om krisen i partiet  

I våras bröt en konflikt ut i Miljöpartiets riksdagsgrupp. Konflikten, som bland annat handlar om vad partiet kan och bör gå med på i regeringsställning, har blivit alltmer infekterad. Fyra av partiets ledamöter deltar inte längre i riksdagsgruppens arbete. Hur allvarligt är det och hur ska partiledningen hålla ihop partiet?Språkröret och biståndsminister Isabella Lövin är gäst i Ekots Lördagsintervju och Ekots Tomas Ramberg kommenterar.Sedan ställer vi oss frågan vad som händer i skolpolitiken; Ekots skolreporter Katarina Helmersson tar tempen på liberalernas, socialdemokraternas, vänsterpartiets, sverigedemokraternas och moderaternas skolpolitik.För snart kommer nästa PISA-undersökning, och hur har PISA påverkat skolpolitiken. Samtal med statsvetaren Maria Jarl och Ulf P Lundgren, professor emeritus i pedagogik och en av dem som skapade PISA-undersökningarna.

Morgan Johansson (S), regeringen och flyktingpolitiken  

Svensk flyktingpolitik har genomgått stora förändringar det senaste året. Nu vill regeringen öka takten i avvisningarna av dom som fått avslag på sin asylansökan. Sedan i somras har asylsökande som fått avslag på sin asylansökan inte längre rätt till boende och ersättning. Många har lämnat landet frivilligt, många tros också ha gått under jorden. Hur undviker man att en stor grupp papperslösa lever i Sverige?Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuas i Ekots Lördagsintervju.

Stefan Ingves om Riksbankens experimentverkstad  

Styrräntan i Sverige är historiskt låg. Men är det här bra eller dåligt för Sverige? Minusräntan beskrivs som ett experiment som ingen vet hur det ska sluta. I Ekots lördagsintervju riktar riksbankens chef Stefan Ingves kraftig kritik mot hur politiken har skött svenskarnas allt större bolåneskulder. Han menar också att Sverige som ett litet exportberoende land kan få problem om den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump gör verklighet av sina vallöften att riva upp ett antal internationella frihandelsavtal. Analysen gör Ekonomiekots Kristian Åström. Sedan om vad de svenska har lärt sig av det amerikanska valet och den missnöjda väljarskara som i Sverige i stor utsträckning lämnat de etablerade partierna och röstat på Sverigedemokraterna. Hör partisekreterarna Richard Jomshof (Sd), Tomas Tobé (M) och Lena Rådström Baastad (S) beskriva sina partiers relation till missnöjda väljare och kritiken mot "etablissemanget". Och är partierna på rätt väg eller har de tappat greppet om väljarna? Före detta partistrategerna Gunilla Sjöberg (M) och Nina Wadensjö (S) resonerar.

Anna Ekström (S) med uppdrag att stoppa avhoppen  

För att unga ska kunna få ett jobb idag krävs slutfört gymnasium. Men trots att dom flesta går vidare till gymnasiet är det långt ifrån alla som lyckas. Många hoppar av gymnasiet eller går klart, men utan att få godkända betyg i alla ämnen. I veckan presenterade regeringens utredare en lång rad förslag för att fler ska klara gymnasiet. Vilka av dom förslagen kan regeringen tänka sig att genomföra? Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister intervjuas i Ekots Lördagsintervju.  I lördagsintervjuns fördjupning tittar vi närmare på vinstfrågan. På tisdag lämnar Ilmar Reepalu över sin utredning om vinster i välfärden till regeringen, som väntas föreslå ett vinsttak på 7 procent. Men idén om vinsttak har svagt stöd i riksdagen.  Så vilken väg ska regeringen och socialdemokraterna välja - konflikt eller kompromiss? Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, som i flera år varit en av vänsterns mest profilerade vinstkritiker tycker att socialdemokraterna ska söka en kompromiss.  - Jag vill ha någon typ av överenskommelse. Om man verkligen vill begränsa vinst i välfärden så finns idag någon typ av läge där man kan ta ett steg åt rätt håll, säger Daniel Suhonen. Kommunalrådet i Malmö, Andreas Schönström, också en mångårig kritiker av vinster i välfärden, vill att socialdemokraterna väljer att ta konflikt i den här frågan. - Om det inte finns en majoritet i riksdagen för att begränsa vinstuttagen, då menar jag att man måste gå till val och söka väljarnas mandat för att förändra detta, säger Schönström.

Jan Björklund, från (FP) till (L) - och sen då.....?  

När partiet 2014 gjorde ett av sina sämsta val någonsin konstaterades att partiet måste förnyas, bli bredare och mer relevant för fler. Vilka tecken syns på partiets förnyelse idag?  Partiledaren Jan Björklund (L) har presenterat en rad politiska förslag som partiet tidigare stridigt för men fått ge upp - vad är det som säger att Liberalerna skulle lyckas få igenom samma sak idag? Efter intervjun ger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach sin analys av Björklunds nygamla förslag och möjligheter.Inom kort ska regeringen bestämma sig för fortsatta gräns- och ID-kontroller. Kritiken har kommit framförallt från Skåne där pendlarna mellan Sverige och Danmark fått en sämre vardag. Det politiska stödet för att fortsätta med kontrollerna finns, men inte alla håller med. Hör Centerpartiets Johan Hedin och även Liberalernas Fredrik Malm. Och vad är EU:s roll i frågan - Ekots EU-reporter Susanne Palme hjälper oss att lyfta blicken ut över Europa.

Ekots lördagsintervju Jimmie Åkesson (SD), partiledare  

- De andra partierna måste förstå att vi finns, säger Jimmie Åkesson. Om de inte börjar tala med SD kan budgetkaoset från 2014 upprepas, det är partiledarens besked i Ekots lördagsintervju. Sverigedemokraterna har haft sex motiga år i Riksdagen. Nya avslöjanden om partiets företrädare verkar inte ha gjort dom övriga partierna mer samarbetsvilliga. Liberalerna har till och med föreslagit ett regeringssamarbete över blockgränsen för att hålla partiet borta från inflytande. I Ekots lördagsintervju ställer Jimmie Åkesson istället krav på de andra partierna i riksdagen. Vägrar de sammarbete kan budgetkaoset från 2014 upprepas.I lördagsintervjuns fördjupning tittar vi på populismen. Donald Trump i USA, Marine Le Pen i Frankrike, Fidez i Ungern och AfD i Tyskland - varför skördar populister sådana framgångar just nu? Hör Stanfordprofessorn Jan-Werner Müller som skrivit boken "What is populism" om populismens väsen i reportage. Journalisten Bengt Lindroth och statsvetaren Ann-Cathrine Jungar som båda skrivit mycket om populistiska partier i norden och Europa intervjuas om populismens europeiska framtid.

Margot Wallström (S) - om Trump, Ryssland och Nato  

Efter årsskiftet tar Sverige plats som ordförande i FN:s säkerhetsråd, där Sverige bland annat vill försöka förebygga konflikter och driva frågor om jämställdhet. I USA kan Donald Trump bli president och i Sveriges närområde har säkerhetsläget försämrats. Utrikesminister Margot Wallström (S) vill skärpa EU:s sanktioner mot Ryssland, men samtidigt öppna för bilaterala samtal mellan Sverige och Ryssland. Sedan fördjupar vi regionindelningen. Regeringen har föreslagit flera nya storregioner för att ersätta de befintliga länen. Men hur ska de få detta igenom riksdagen, och hur lät det i slutet av 90-talet när regionerna Skåne och Västra Götaland bildades? Hör Jörgen Andersson (S), dåvarande inrikesminister och den första att verkligen ge sig på länsindelningen sedan Axel Oxenstiernas tid, moderaten Cecilia Widegren som var länspolitiker i Skaraborg som slog ihop till Västra Götalandsregionen 1999 och nuvarande ansvarige minister Ardalan Shekarabi (S). Samt demokratiforskaren David Karlsson.

Ulf Kristersson (M) - Alliansens skuggfinansminister  

Om Ulf Kristersson blir finansminister, hur ska han få igenom sin bugdet? Jan Björklund (L) öppnar för samarbete över blockgränsen efter valet. Vilken väg väljer moderaterna? I Gävle är alliansen mindre än de rödgröna, ändå styr de med stöd av Sverigedemokraterna. Reportage om Gävlemodellen och analys av Ekots Tomas Ramberg.

Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör  

Relationen mellan Sverige och Ryssland är den sämsta på länge. Är det på grund av Rysslands agerande eller grundar det sig, som den ryska ambassadören menar, i russofobisk propaganda? Den ryska ambassadören i Sverige Viktor Tatarintsev menar att svensk media spelar en stor roll i att sprida en falsk bild av Ryssland och att det ryska hotet mot Sverige är struntprat. Sedan fördjupar vi den ekonomiska politiken - hur stram är den egentligen? Samtal med Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach, samt reportage med där finansminister Magdalena Andersson (S), moderaternas Ulf Kristersson och Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam benar ut hur ansvarstagande politikerna är i fråga om ekonomi. Programledare: Johar Bendjelloul

Acko Ankarberg Johansson partisekreterare (KD)  

Valet av ny partiledare förra året skulle betyda en nystart för KD. Politiken lades om på flera områden, men väljarna har inte strömmat till. Hur stort är tålamodet med den nya ledningen? Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach följer upp intervjun i samtal med Monica Saarinen.Efter krisen i Liberalerna: hör reportaget med "de olydiga" - tre riksdagesledamöter som gått emot partilinjen. Hur stort är utrymmet avvika i partierna? I en individualistisk tid har det blivit svårare att få partierna att gå i takt?

Tobias Baudin om Kommunals  förlorade heder  

Efter skandalerna i fackförbundet Kommunal, valdes Tobias Baudin till ny ordförande för tre månader sedan. Nu ska han reparera förbundets skamfilade rykte. Hur ska nya ordförande Tobias Baudin vinna tillbaka förtroendet? Samtidigt brottas förbundet med hur den kommande avtalsrörelsen ska gå till. LO:s samordning inför avtalsrörelsen förra året sprack på att de fjorton förbunden inte kunde enas om hur en satsning på kvinnodominerade yrken skulle se ut.Kommunal förhandlade då istället själva fram ett avtal som ger undersköterskorna nästan dubbelt så höga lönelyft som Kommunals övriga medlemmar. Det var ett framgångsrecept tycker Tobias Baudin, som nu säger att Kommunal även i nästa avtalsrörelse kommer att fortsätta att satsa på en utvald grupp. Hör sedan Ekonomiekots arbetsmarknadsreporter Anders Jelmin förklara var knutarna finns i avtalsrörelsen. I lördagsintervjuns fördjupning ställer vi frågan hur makt fördelas i en regering och vem som håller koll på att alla håller sams och drar åt samma håll. Några röster från maktens korridorer berättar: nuvarande samordningsminister Ibrahim Baylan (S), en av alliansen fyra samordnare Mikael Sandström (M) och Göran Perssons samordningsminister Pär Nuder (S).Hör även statsvetaren Thomas Persson om hur maktfördelningen går till.

Miljöminister Karolina Skog (Mp) tar över  

I maj utsågs Karolina Skog (Mp) till miljöminister. Det tidigare kommunalrådet i Malmö beskrivs som en resultatpolitiker. Men hur mycket verkstad kan det bli med två år kvar till valet? I lördagsintervjuns fördjupning om att väljarna är fortsatt skeptiska till vinster i välfärden. En ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att vinstkritikerna är fler än förespråkarna också bland alliansväljarna. Analys Tomas Ramberg.

Karin Wanngård (S) om huvudstadens utmaningar  

Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. En stad med stora problem som bostadsbrist, sociala klyftor och skolor som underpresterar. Vad har de styrande Socialdemokraterna för mål? Sveriges tyngsta kommunalpolitiker, finansborgarrådet Karin Wanngård (S), leder sedan valet 2014 en rödgrönrosa majoritet i Stockholms stadshus. Staden bygger i rekordtakt, men kommer hon att lyckas med att göra det lättare att hitta någonstans att bo? Det socialdemokratiskt borgarrådet tycker inte heller likadant som moderpartiet i regeringen gör, varken om ränteavdrag eller tak på vinster i välfärden. Hör DN:s Stockholmspolitiske kommentator Viktor Barth-Kron förklara orsakerna till Stockholmssossarnas nedåtgående opinion. I vår fördjupning diskuterar vi Miljöpartiets ansträngda relation till arbetstidsförkortning och hur frågan åter hamnat i partiets politiska samtal. Med Ekots Maggie Strömberg.

Jonas Sjöstedt om (V):s balansgång  

I snart två år har Vänsterpartiet balanserat mellan att vara ett samarbetsparti till regeringen och att vara i opposition. Hur bra betalt får de? Och så om uteslutningsdebatten om Amineh Kakabaveh. Just nu förhandlar partiet återigen med regeringen inför den höstbudget som kommer i september. När Vänsterpartiet summerar sina insatser i halvtid till nästa val, hur framgångsrika har dom varit i sin strategi?Om uteslutningsdebatten kring Amineh Kakabaveh - finns en motsättning mellan antirasism och feminism?I lördagsintervjuns fördjupning - så blir den politiska hösten enligt S, M och Sd. Hör också Ekots kommentatorer Fredrik Furtenbach och Susanne Palme om vilka frågor politikerna måste lösa.

Ann Linde om EU:s dilemman  

I nästa vecka avgör britterna om dom ska stanna kvar eller lämna EU. Den politiska polariseringen inom och mellan EU-länder ökar. Samtidigt är EU oense när det gäller flyktingpolitiken. Storbritannien är ett av Sveriges viktigaste exportländer, men vad som händer med handelsförbindelserna om britterna röstar för att lämna EU, är osäkert.Enligt Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde beror det på vad britterna själva vill, men de kan inte förvänta sig någon särbehandling från Sveriges sida.Ekots EU-reporter Susanne Palme förklarar hur relationen ser ut mellan EU och de länder som är nyckelspelare på flyktingarnas väg mot Europa. Som ett sista hurra denna säsongsfinal sammanfattar Ekots politiska kommentatorer Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg det händelserika politiska året.

Anna Kinberg Batra har en plan  

Moderaternas nya slogan är "En plan för ett starkare Sverige". Den vill Anna Kinberg Batra genomföra tillsammans med Alliansen senast efter nästa val. Men om opinionsläget står sig, med ett stort SD, hur vill moderatledaren då regera? Över blockgränsen eller tillsammans med SD? Eller som minoritetsregering?Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte släpper fram en socialdemokratisk statsminister i minoritet efter nästa val, oavsett om det rödgröna blocket blir större än alliansen. Och sedan om nationalism - vad betyder det för politikerna och partierna? Hör Kristdemokraternas Joakim Pettersson, Vänsterpartiets Aron Etzler, Björn von Sydow (S) och Mattias Karlsson (SD) beskriva sitt partis relation till nationalism. Statvetarna Anders Hellström och Marie Demker ger oss perspektiven.

Micael Bydén, ÖB med uppdrag att skydda Sverige  

På vilket sätt utgör Ryssland ett hot mot Sverige? Och hur bra är Sveriges militära förmåga idag? Hör ÖB om den nya hybridkrigföringen i Ekots lördagsintervju. Det är Rysslands agerande i Sveriges närområde som anses ha försämrat säkerhetssituationen. Att kunna försvara sig mot nya hybridkrigföringshot är lika viktigt som att ha en armé eller ett flygvapen enligt ÖB Micael Bydén.Vår fördjupning handlar om energisamtalen mellan regeringen och delar av alliansen. En uppgörelse väntas inom kort och det talas bland annat om ett nytt slutår för kärnkraften till 2040. Reportage om vad som hände med 2010 som slutår för kärnkraften, och så frågar vi hur bra slutår är för energipolitiken?

Cecilia Malmström om krisernas EU  

Ett avtal med Turkiet ska hålla flyktingar borta från EU, men får hård kritik från människorättsorganisationer. Vart går EU? Och vad händer med TTIP? I denna krisernas tid ska samtidigt EU förhandla fram ett nytt frihandelsavtal med USA. Enligt tidsplanen ska det helst vara klart innan USA byter president. Men vad händer om den frihandelsskeptiske Donald Trump tar över efter Barack Obama? Och kommer tyskar, fransmän och österrikare överge sin kritik mot handelsavtalet? Sedan fördjupning om Brexit: Hur påverkar det den svenska relationen med Storbritannien?Hör Nicola Clase, Sveriges ambassadör i Storbritannien, Ann Linde, ny EU-minister och Ulla Nilsson, chef för svenska Handelskammaren i Storbritannien. Följt av analys av Ekots Eu-reporter Susanne Palme och ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Mikael Damberg (S) om brunkol, miljö och pengar  

Regeringen bereder just nu Vattenfalls försäljning av sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Många i miljörörelsen är kritiska och vill istället att Vattenfall behåller och avvecklar verksamheten. Regeringen anser sig bunden till dom ägardirektiv som finns. Samtidigt säger flera i debatten att regeringen kan stoppa affären, om dom själva skulle vilja.Hur ser regeringen på avvägningen mellan miljö och ekonomi? Näringsminister Mikael Damberg i Ekots Lördagsintervju. I dagarna möts moderater från hela landet i Malmö. DN:s Karin Eriksson som skrivit en ny bok om Decemberöverenskommelsen är i studion och pratar om moderaternas komplicerade förhållande till oppositionsrollen och regeringsmakten. Med från Malmö är också Fredrik Furtenbach, Ekots politiske kommentator.

0:00/0:00
Video player is in betaClose