Ekots lördagsintervju i P1

Ekots lördagsintervju i P1

Sweden

En aktuell makthavare intervjuas ”live” om aktuella frågor.

Episodes

Hur ska SVT behålla publiken, Hanna Stjärne?  

SVT tyngs av den allt större konkurrensen från sajter som Netflix och Facebook när publiken tittar allt mindre på tv-apparaten och konsumerar media via surfplattor och smarta telefoner.Hur hanterar SVT den skiftande digitala verkligheten och hur ska de behålla publiken?SVT:s vd Hanna Stjärne tror att det breda utbudet i bolagets kanaler stärker public service, inte vattnar ur som vissa kritiker påstår.Analys av Lasse Truedson, projektledare för P1-programmet Medierna och föreståndare för Institutet för mediestudier.Sedan pratar vi om landsbygden - är den försakad, som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger? Hör före detta ministrarna Annika Åhnberg (S) och Eskil Erlandsson (C) om sin tid som ansvariga för landsbygd och jordbruk och vilka förutsättningar har landsbygdskommitténs nypresenterade förslag för möjligheter att vända trenden. Hör landsbygdsexperten Ronny Svensson. Programledare: Sara Stenholm Pihl.

Håller det svenska försvaret måttet?  

Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde beskrivs som alltmer osäkert. Flera oppositionspartier vill ge försvaret mer pengar. Men vad vill regeringen? Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han inte är beredd att förhandla i den offentliga debatten om större anslag till försvaret. Han ser  också allvarligt på rapporterna om att Ryssland lagt sig i det amerikanska valet och menar att det inte går att utesluta en likanande händelse i Sverige.Analys av Ekots politikreporter Mats Eriksson.FÖRDJUPNING:Om den feministiska utrikespolitiken: Hur ny är den egentligen och kommer den att märkas under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd?Hör den före detta utrikesministern Lena Hjelm Wallén (S) och före detta biståndsministern Gunilla Carlsson (M) blicka tillbaka på den politik kring jämställdhet och kvinnofrågor som först under tidigare regeringar. Samt samtal med Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan om vad en feministisk utrikespolitik är, egentligen.

Julaftonsspecial: vad står på partiernas önskelistor?  

Ekots Lördagsintervju bjuder på en julaftonsspecial där vi frågar riksdagspartierna vad dom önskar sig mest av allt i julklapp. Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg och Dagens Nyheters politikreporter Karin Eriksson analyserar året som gått och blickar fram emot nästa.

Kan lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand fixa lärarbristen?  

Nyligen kom två mätningar - Timss och PISA - som visar att den långa utförsbacken för svensk skola kan vara över. Samtidigt är utmaningarna stora: lärarbrist och växande klyftor. För två år sedan tillträdde Johanna Jaara Åstrand som ny ordförande för Lärarförbundet. Hon leder en yrkeskår som under många år stått i centrum för den politiska debatten och som har haft det svårt att skapa en positiv bild av läraryrket.Vad ska hon göra för att vända den negativa trenden? Och vad kan lärarna göra för att Sverige återigen ska bli en föregångare på skolområdet.Lördagsintervjuns fördjupning handlar om Moderaternas migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet 2011. Senaste veckorna har en rad ledande moderater tagit avstånd från den och hävdat att samarbetet med Mp gjorde att den moderata omsvängningen i migrationspolitiken kom senare. Vi berättar vad som egentligen förändrades med migrationsuppgörelsen 2011.

Mikael Sjöberg om Arbetsförmedlingens förnyelse  

När den rödgröna regeringen tillträdde för två år sen sa statsministern att ambitionen var att reformera Arbetsförmedlingen i grunden. Hur har det gått med förnyelsearbetet? Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har varit chef för myndigheten i snart tre år.Hittills har både arbetssökande och företag givit myndigheten mycket lågt betyg. Vad beror det på och vilken roll spelar arbetsförmedlingen idag?  Sedan om likvärdigheten i skolan. Den senaste PISA-undersökningen visade visserligen på förbättrade resultat, men likvärdigheten har blivit sämre. Vad har politiken gjort och vad görs för att alla barn ska ha samma förutsättningar till en bra skolgång? Hör statsvetaren Maria Jarl och de två före detta skolministrarna Ibrahim Baylan (S) och Jan Björklund (L). Och vad är likvärdighet? Det svarar Björn Öckert på, forskare vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.Programledare: Monica Saarinen.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om vårdköer och knark  

Sjukvården är en av de politiska frågor som rankas som allra viktigast. Men väntetiderna blir längre och allt fler är missnöjda med vården. Vad gör regeringen? Vården dras med stora problem: många får vänta länge på vård och dessutom skiljer det sig kraftigt över landet. Bristen på personal skapar växande problem - som på barnintensivavdelningarna där svårt sjuka barn vid upprepade tillfällen har skickats utomlands för vård eftersom alla platser i Sverige varit fullbelagda. Hur ska regeringen korta vårdköerna som drabbar allvarligt sjuka hårt?- Det här är ett problem som vi måste sätta in stora insatser för att komma åt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i Ekots lördagsintervju.När utvecklingen med längre vårdköer kunde vara bruten kunde Gabriel Wikström inte säga, kanske först efter valet 2018.En del av intervjun handlar om regeringens narkotikapolitik. Folkhälsoministern berättar om lagändringar som gör det lättare för landsting att arbeta med sprututbyte. Han säger också i intervjun att han själv aldrig testat narkotika.- Men jag har varit i närheten av narkotika. Jag bodde en tid i Barcelona och pluggade spanska som ung. Där låg ofta haschröken tät på dansställena. Du har aldrig varit nyfiken på att pröva?- Jag har aldrig varit nyfiken, jag vet inte varför, jag har nog tyckt att det varit dumt helt enkelt, säger folkhälsominister Gabriel WikströmLördagsintervjuns fördjupning handlar om opinionsundersökningar. Tidigare i veckan kom den stora partisympatiundersökningen från SCB. Vi tar reda på hur opinionsundersökningar påverkar hur väljarna röstar, i Sverige och i andra länder. Samtal med vår inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach och statsvetaren Annika Fredén, Göteborgs universitet.

Isabella Lövin (MP) om krisen i partiet  

I våras bröt en konflikt ut i Miljöpartiets riksdagsgrupp. Konflikten, som bland annat handlar om vad partiet kan och bör gå med på i regeringsställning, har blivit alltmer infekterad. Fyra av partiets ledamöter deltar inte längre i riksdagsgruppens arbete. Hur allvarligt är det och hur ska partiledningen hålla ihop partiet?Språkröret och biståndsminister Isabella Lövin är gäst i Ekots Lördagsintervju och Ekots Tomas Ramberg kommenterar.Sedan ställer vi oss frågan vad som händer i skolpolitiken; Ekots skolreporter Katarina Helmersson tar tempen på liberalernas, socialdemokraternas, vänsterpartiets, sverigedemokraternas och moderaternas skolpolitik.För snart kommer nästa PISA-undersökning, och hur har PISA påverkat skolpolitiken. Samtal med statsvetaren Maria Jarl och Ulf P Lundgren, professor emeritus i pedagogik och en av dem som skapade PISA-undersökningarna.

Morgan Johansson (S), regeringen och flyktingpolitiken  

Svensk flyktingpolitik har genomgått stora förändringar det senaste året. Nu vill regeringen öka takten i avvisningarna av dom som fått avslag på sin asylansökan. Sedan i somras har asylsökande som fått avslag på sin asylansökan inte längre rätt till boende och ersättning. Många har lämnat landet frivilligt, många tros också ha gått under jorden. Hur undviker man att en stor grupp papperslösa lever i Sverige?Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuas i Ekots Lördagsintervju.

Stefan Ingves om Riksbankens experimentverkstad  

Styrräntan i Sverige är historiskt låg. Men är det här bra eller dåligt för Sverige? Minusräntan beskrivs som ett experiment som ingen vet hur det ska sluta. I Ekots lördagsintervju riktar riksbankens chef Stefan Ingves kraftig kritik mot hur politiken har skött svenskarnas allt större bolåneskulder. Han menar också att Sverige som ett litet exportberoende land kan få problem om den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump gör verklighet av sina vallöften att riva upp ett antal internationella frihandelsavtal. Analysen gör Ekonomiekots Kristian Åström. Sedan om vad de svenska har lärt sig av det amerikanska valet och den missnöjda väljarskara som i Sverige i stor utsträckning lämnat de etablerade partierna och röstat på Sverigedemokraterna. Hör partisekreterarna Richard Jomshof (Sd), Tomas Tobé (M) och Lena Rådström Baastad (S) beskriva sina partiers relation till missnöjda väljare och kritiken mot "etablissemanget". Och är partierna på rätt väg eller har de tappat greppet om väljarna? Före detta partistrategerna Gunilla Sjöberg (M) och Nina Wadensjö (S) resonerar.

Anna Ekström (S) med uppdrag att stoppa avhoppen  

För att unga ska kunna få ett jobb idag krävs slutfört gymnasium. Men trots att dom flesta går vidare till gymnasiet är det långt ifrån alla som lyckas. Många hoppar av gymnasiet eller går klart, men utan att få godkända betyg i alla ämnen. I veckan presenterade regeringens utredare en lång rad förslag för att fler ska klara gymnasiet. Vilka av dom förslagen kan regeringen tänka sig att genomföra? Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister intervjuas i Ekots Lördagsintervju.  I lördagsintervjuns fördjupning tittar vi närmare på vinstfrågan. På tisdag lämnar Ilmar Reepalu över sin utredning om vinster i välfärden till regeringen, som väntas föreslå ett vinsttak på 7 procent. Men idén om vinsttak har svagt stöd i riksdagen.  Så vilken väg ska regeringen och socialdemokraterna välja - konflikt eller kompromiss? Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, som i flera år varit en av vänsterns mest profilerade vinstkritiker tycker att socialdemokraterna ska söka en kompromiss.  - Jag vill ha någon typ av överenskommelse. Om man verkligen vill begränsa vinst i välfärden så finns idag någon typ av läge där man kan ta ett steg åt rätt håll, säger Daniel Suhonen. Kommunalrådet i Malmö, Andreas Schönström, också en mångårig kritiker av vinster i välfärden, vill att socialdemokraterna väljer att ta konflikt i den här frågan. - Om det inte finns en majoritet i riksdagen för att begränsa vinstuttagen, då menar jag att man måste gå till val och söka väljarnas mandat för att förändra detta, säger Schönström.

Jan Björklund, från (FP) till (L) - och sen då.....?  

När partiet 2014 gjorde ett av sina sämsta val någonsin konstaterades att partiet måste förnyas, bli bredare och mer relevant för fler. Vilka tecken syns på partiets förnyelse idag?  Partiledaren Jan Björklund (L) har presenterat en rad politiska förslag som partiet tidigare stridigt för men fått ge upp - vad är det som säger att Liberalerna skulle lyckas få igenom samma sak idag? Efter intervjun ger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach sin analys av Björklunds nygamla förslag och möjligheter.Inom kort ska regeringen bestämma sig för fortsatta gräns- och ID-kontroller. Kritiken har kommit framförallt från Skåne där pendlarna mellan Sverige och Danmark fått en sämre vardag. Det politiska stödet för att fortsätta med kontrollerna finns, men inte alla håller med. Hör Centerpartiets Johan Hedin och även Liberalernas Fredrik Malm. Och vad är EU:s roll i frågan - Ekots EU-reporter Susanne Palme hjälper oss att lyfta blicken ut över Europa.

Ekots lördagsintervju Jimmie Åkesson (SD), partiledare  

- De andra partierna måste förstå att vi finns, säger Jimmie Åkesson. Om de inte börjar tala med SD kan budgetkaoset från 2014 upprepas, det är partiledarens besked i Ekots lördagsintervju. Sverigedemokraterna har haft sex motiga år i Riksdagen. Nya avslöjanden om partiets företrädare verkar inte ha gjort dom övriga partierna mer samarbetsvilliga. Liberalerna har till och med föreslagit ett regeringssamarbete över blockgränsen för att hålla partiet borta från inflytande.  I Ekots lördagsintervju ställer Jimmie Åkesson istället krav på de andra partierna i riksdagen. Vägrar de sammarbete kan budgetkaoset från 2014 upprepas. I lördagsintervjuns fördjupning tittar vi på populismen. Donald Trump i USA, Marine Le Pen i Frankrike, Fidez i Ungern och AfD i Tyskland - varför skördar populister sådana framgångar just nu? Hör Princeton-professorn Jan-Werner Müller som skrivit boken "What is populism" om populismens väsen i reportage. Journalisten Bengt Lindroth och statsvetaren Ann-Cathrine Jungar som båda skrivit mycket om populistiska partier i norden och Europa intervjuas om populismens europeiska framtid.

Margot Wallström (S) - om Trump, Ryssland och Nato  

Efter årsskiftet tar Sverige plats som ordförande i FN:s säkerhetsråd, där Sverige bland annat vill försöka förebygga konflikter och driva frågor om jämställdhet. I USA kan Donald Trump bli president och i Sveriges närområde har säkerhetsläget försämrats. Utrikesminister Margot Wallström (S) vill skärpa EU:s sanktioner mot Ryssland, men samtidigt öppna för bilaterala samtal mellan Sverige och Ryssland. Sedan fördjupar vi regionindelningen. Regeringen har föreslagit flera nya storregioner för att ersätta de befintliga länen. Men hur ska de få detta igenom riksdagen, och hur lät det i slutet av 90-talet när regionerna Skåne och Västra Götaland bildades? Hör Jörgen Andersson (S), dåvarande inrikesminister och den första att verkligen ge sig på länsindelningen sedan Axel Oxenstiernas tid, moderaten Cecilia Widegren som var länspolitiker i Skaraborg som slog ihop till Västra Götalandsregionen 1999 och nuvarande ansvarige minister Ardalan Shekarabi (S). Samt demokratiforskaren David Karlsson.

Ulf Kristersson (M) - Alliansens skuggfinansminister  

Om Ulf Kristersson blir finansminister, hur ska han få igenom sin bugdet? Jan Björklund (L) öppnar för samarbete över blockgränsen efter valet. Vilken väg väljer moderaterna? I Gävle är alliansen mindre än de rödgröna, ändå styr de med stöd av Sverigedemokraterna. Reportage om Gävlemodellen och analys av Ekots Tomas Ramberg.

Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör  

Relationen mellan Sverige och Ryssland är den sämsta på länge. Är det på grund av Rysslands agerande eller grundar det sig, som den ryska ambassadören menar, i russofobisk propaganda? Den ryska ambassadören i Sverige Viktor Tatarintsev menar att svensk media spelar en stor roll i att sprida en falsk bild av Ryssland och att det ryska hotet mot Sverige är struntprat. Sedan fördjupar vi den ekonomiska politiken - hur stram är den egentligen? Samtal med Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach, samt reportage med där finansminister Magdalena Andersson (S), moderaternas Ulf Kristersson och Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam benar ut hur ansvarstagande politikerna är i fråga om ekonomi. Programledare: Johar Bendjelloul

Acko Ankarberg Johansson partisekreterare (KD)  

Valet av ny partiledare förra året skulle betyda en nystart för KD. Politiken lades om på flera områden, men väljarna har inte strömmat till. Hur stort är tålamodet med den nya ledningen? Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach följer upp intervjun i samtal med Monica Saarinen.Efter krisen i Liberalerna: hör reportaget med "de olydiga" - tre riksdagesledamöter som gått emot partilinjen. Hur stort är utrymmet avvika i partierna? I en individualistisk tid har det blivit svårare att få partierna att gå i takt?

Tobias Baudin om Kommunals  förlorade heder  

Efter skandalerna i fackförbundet Kommunal, valdes Tobias Baudin till ny ordförande för tre månader sedan. Nu ska han reparera förbundets skamfilade rykte. Hur ska nya ordförande Tobias Baudin vinna tillbaka förtroendet? Samtidigt brottas förbundet med hur den kommande avtalsrörelsen ska gå till. LO:s samordning inför avtalsrörelsen förra året sprack på att de fjorton förbunden inte kunde enas om hur en satsning på kvinnodominerade yrken skulle se ut.Kommunal förhandlade då istället själva fram ett avtal som ger undersköterskorna nästan dubbelt så höga lönelyft som Kommunals övriga medlemmar. Det var ett framgångsrecept tycker Tobias Baudin, som nu säger att Kommunal även i nästa avtalsrörelse kommer att fortsätta att satsa på en utvald grupp. Hör sedan Ekonomiekots arbetsmarknadsreporter Anders Jelmin förklara var knutarna finns i avtalsrörelsen. I lördagsintervjuns fördjupning ställer vi frågan hur makt fördelas i en regering och vem som håller koll på att alla håller sams och drar åt samma håll. Några röster från maktens korridorer berättar: nuvarande samordningsminister Ibrahim Baylan (S), en av alliansen fyra samordnare Mikael Sandström (M) och Göran Perssons samordningsminister Pär Nuder (S).Hör även statsvetaren Thomas Persson om hur maktfördelningen går till.

Miljöminister Karolina Skog (MP) tar över  

I maj utsågs Karolina Skog (Mp) till miljöminister. Det tidigare kommunalrådet i Malmö beskrivs som en resultatpolitiker. Men hur mycket verkstad kan det bli med två år kvar till valet? I lördagsintervjuns fördjupning om att väljarna är fortsatt skeptiska till vinster i välfärden. En ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att vinstkritikerna är fler än förespråkarna också bland alliansväljarna. Analys Tomas Ramberg.

Karin Wanngård (S) om huvudstadens utmaningar  

Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. En stad med stora problem som bostadsbrist, sociala klyftor och skolor som underpresterar. Vad har de styrande Socialdemokraterna för mål? Sveriges tyngsta kommunalpolitiker, finansborgarrådet Karin Wanngård (S), leder sedan valet 2014 en rödgrönrosa majoritet i Stockholms stadshus. Staden bygger i rekordtakt, men kommer hon att lyckas med att göra det lättare att hitta någonstans att bo? Det socialdemokratiskt borgarrådet tycker inte heller likadant som moderpartiet i regeringen gör, varken om ränteavdrag eller tak på vinster i välfärden. Hör DN:s Stockholmspolitiske kommentator Viktor Barth-Kron förklara orsakerna till Stockholmssossarnas nedåtgående opinion. I vår fördjupning diskuterar vi Miljöpartiets ansträngda relation till arbetstidsförkortning och hur frågan åter hamnat i partiets politiska samtal. Med Ekots Maggie Strömberg.

Jonas Sjöstedt om (V):s balansgång  

I snart två år har Vänsterpartiet balanserat mellan att vara ett samarbetsparti till regeringen och att vara i opposition. Hur bra betalt får de? Och så om uteslutningsdebatten om Amineh Kakabaveh. Just nu förhandlar partiet återigen med regeringen inför den höstbudget som kommer i september. När Vänsterpartiet summerar sina insatser i halvtid till nästa val, hur framgångsrika har dom varit i sin strategi?Om uteslutningsdebatten kring Amineh Kakabaveh - finns en motsättning mellan antirasism och feminism?I lördagsintervjuns fördjupning - så blir den politiska hösten enligt S, M och Sd. Hör också Ekots kommentatorer Fredrik Furtenbach och Susanne Palme om vilka frågor politikerna måste lösa.

0:00/0:00
Video player is in betaClose