Eksistens

Eksistens

Denmark

Eksistens er programmet om de største spørgsmål, den dybe undren og den levende nysgerrighed. Programmet hvor filosofi bliver levende, og en del af livet og de tanker der følger med.

Episodes

Eksistens: Drab på begæring - debatten der ikke vil dø 2016-10-18  

Der står to parter og diskuterer med hinanden. De er uenige om hvorvidt Aktiv Dødshjælp skal være en lovlig mulighed for at afslutte sit liv på en værdig måde, eller om værdigheden blandt andet ligger i at modtage den Aktive Livshjælp i form af lindrende behandling der gør den sidste tid værdifuld. Men debatten har tendens til at hoppe af sporet, fordi de to positioner somme tider kommer til at forvrænge modpartens synspunkter. For eksempel at fortalerne for Aktiv Dødshjælp har et brutaliseret menneskesyn, og at modstanderne er en junta, der vil bestemme hvordan enkeltindivider skal dø. Eksistens gør forsøget med at nuancere synet på de to positioner. Medvirkende: Lektor i filosofi ved Aarhus Universitet, Morten Dige. Psykolog, Frej Prahl. Tidligere Folketingsmedlem, Ritt Bjerregaard. Overlæge på Respirationscenter Vest på Aarhus Universitetshospital, Mogens Skadborg. Specialestuderende i Medicin ved Aarhus Universitet, Linda Marie Kai. Professor i idéhistorie på Aarhus Universitet, Mikkel Thorup. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Stand clear and keep your eye on the ball 2016-10-11  

Filosofi er ikke bare filosofi. Som i så mange andre discipliner er der forskellige overbevisninger og tilgange, og inden for filosofien er der mindst to; nemlig den kontinentale filosofi og den analytiske filosofi. To skoler, to forskningsmiljøer, der på en måde konkurrerer om at være "de rigtige filosoffer" - selvom det i sagens natur er de samme problemstillinger de undersøger. Eksistens undersøger i denne uge hvad forskellen er på de to overbevisninger, hvordan de har skilt sig ud fra hinanden i historien, og hvem der er de fremmeste repræsentanter for dem. Medvirkende: Lektor i filosofi ved Københavns Universitet og læge, Klemens Kappel. Lektor i idéhistorie ved Aarhus Universitet, Christian Olaf Christiansen. Professor i filosofi på CBS, Ole Fogh Kirkeby. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Selvmordet - det alvorligste filosofiske problem 2016-09-27  

Selvmord er et ømtåleligt og kontroversielt emne. Også indenfor filosofiens verden, hvor emnet gennem århundreder har været til debat. Den franske filosof og forfatter Albert Camus kaldte ligefrem selvmordet for det alvorligste filosofiske problem. Eksistens ser i dag på selvmordet gennem filosofiens øjne. Hvordan har filosoffer behandlet emnet op gennem historien? Og hvad præger vores syn på selvmordet i dag? Hør også 17-årige Natasha, der tidligere har været selvmordstruet, fortælle om mørke tanker og processen med genfinde lysten til at leve. Medvirkende: Kresten Lundsgaard-Leth, studieadjunkt i anvendt filosofi på Aalborg Universitet. Tina Holm Johansen, afdelingsleder hos Livslinien og Natasha. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Termansen.

Eksistens 0

Eksistens: Kierkegaards diagnose af diagnosesamfundet 2016-09-20  

Vi har kun et svar til den syge, og det er diagnosen. Det har aldrig været lettere at få en diagnose på en psykisk lidelse. Diagnosesamfundet kalder vi det. Men kan en Kierkegaardsk diagnose af diagnosesamfundet fortælle, hvad det er, der er gået galt? Eksistens handler denne gang om diagnosedanmark, og hvorfor Søren Kierkegaard både er en del af problemet og løsningen. Medvirkende: Christian Hjortkjær, Phd stipendiat Kierkegaards forskningscenter. Peter Thybo, sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune. Malene Trock Hempler, filosof. Anne-Marie Søndergaard Christensen, lektor i filosofi ved Syddansk Universitet Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

Eksistens 0

Eksistens: Jeg har en stemme. Det er min stemme. Som jeg taler med 2016-09-13  

Vores første kontakt til verden er skriget - stemmen. Navlestrengen bliver klippet, og stemmebåndet tager over. Og når vi ikke har fysisk kontakt, er stemmen vores kontakt med vores mor. Siden skal vi lære at bruge stemmen, vi skal tale med en stemme, vi skal finde ud af hvad vores stemme er og trække en grænse for "hvad er mig?", "hvad er den anden?" og "hvordan passer vi sammen?". Stemmen betegner noget, den udtrykker mening, men vi kan ikke altid være sikre på, at det virker. At den anden hører det, vi mener at sige. Medvirkende: Mladen Dolar, professor i filosofi ved Universitetet i Ljubljana, Slovenien. Brian Benjamin Hansen, adjunkt ved VIA University College og medlem af Center for Vild Analyse. Rasmus Ugilt, ekstern lektor i filosofi ved Aarhus Universitet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi, Institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Derfor lærer vi aldrig at forstå mennesker fra andre kulturer 2016-09-06  

Vi stiller, vi står, i en stand. Vi står alle sammen et sted. Derfra foreSTILLER vi os nogle ting. Nogle gange bliver forestillingerne til fordomme - om andre mennesker; mennesker fra andre kulturer. Og når vi så mødes med dem, stiller vi spørgsmål for at få be- eller afkræftet fordommene. Og de andre stiller spørgsmål. Og alle spørgsmålene tager udgangspunkt i der, hvor vi hver især står, og hvilket sprog vi taler. Det gør svarene også. Men vores forskellige sprog og vores forSTAND rummer og udelukker elementer, der gør, at vi aldrig helt forSTÅR hvad den anden siger og tænker og foreSTILLER sig. Medvirkende: Pia Lauritzen, filosof og partner/metodeansvarlig i Indblik Inc. Tone Frank Dandanell, phd. i filosofi, Aarhus Universitet. Stefan Gaarsmand Jacobsen, Post. Doc på CBS. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Jeg har min krop - Jeg er min krop 2016-08-30  

Vi motionerer, træner, spiser rigtigt, sørger for at få vores søvn, nogle af os får kirurgiske småkorrektioner - eller større. Vi dyrker vores krop. Vedligeholder den og optimerer den, som en maskine, der skal bringe os gennem livet. En sund sjæl i et sundt legeme. Og vi må gerne se godt ud, mens den gør det. Nogen kalder det en fornægtelse af forfaldet og af døden. Andre mener det er lige så naturligt at dyrke og udvikle sin krop som det er at udvikle sit sind, for eksempel gennem omskoling, uddannelse eller ved at stresse ned ved hjælp af meditation. Men spørgsmålet er, om kroppen er noget vi har - et hylster som vores sind bor i - eller om den er noget vi er, og hvor det hele hænger sammen; er integreret i hinanden. Medvirkende: Ole Fogh Kirkeby, professor i Ledelse og Filosofi, CBS. Emilia van Hauen, kultursociolog. Kasper Winther, bevæger og pædagogikstuderende. Jakob Kvist, filosof og bevæger. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Vi våger over hinanden - og overvåger hinanden 2016-08-23  

Lige så snart vi hører om overvågning, tænker rigtigt mange af os på George Orwell, 1984 og Winston Smith. Og derefter direkte videre til Edward Snowden og NSA. Næste skridt er hvor meget Google og Facebook og alle de andre websites holder øje med vores vaner og forbrug og indretter tilbud og reklamevisninger efter det. Og så er der vores egen overvågning og registrering af kalorieindtag, antal kilometer i benene, søvntimer etc. Og hvad kan alle de data da ikke bruges til, hvis de kommer i de forkerte hænder? Vi er og bliver overvågede. Og det holder vi ikke op med foreløbig. Medvirkende: Karen-Margrethe Simonsen, lektor i Litteraturhistorie, Aarhus Universitet. Anders Albrechtslund, lektor i Informationsvidenskab, Aarhus Universitet. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Til festival i en dionysisk tid 2016-08-16  

Vores hverdag er i vid udstrækning lagt i faste rammer, struktureret og kontrolleret. Vi har planer for vores arbejde, søvn, motion, diæt og stort set alt, hvad vi giver os af med. Men når vi tager på festival, er alt det sat ud af spil. Alkoholindtaget ryger i vejret, søvnmønstre blive skudt i sænk, det uventede og gakkede bliver hilst velkomment, og sanserne bombarderes over en bred kam. Dagligdagen går i nul og der kommer nye impulser i sindet. Dem kan vi bruge i vores eget liv. Og måske også bringe ind i samfundet og omverdenen, mere generelt. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Idéer er rodede, klodsede og blodige 2016-08-09  

Den britiske producer, komponist, musiker, kunster med mere, Brian Eno, er formentlig en af de mest indflydelsesrige, nulevende mennesker i musikverdenen. Han har produceret musik for David Bowie, U2, Coldplay, Talking Heads og adskillige andre, og han har fremelsket og perfektioneret måder at komponere og ikke mindst lytte til musik - og lyd i det hele taget - på. I weekenden havde hans værk, lydinstallationen The Ship, premiere på Egeskov Slot på Fyn i anledning af Heartland Festivalen. Eksistens mødte Brian Eno, som blandt andet fortalte om, hvordan man får idéer til at skabe musik og lyd, hvad inspiration er og hvor den kommer fra, og hvordan kreativitet og skønhed vokser ud af lort og blod og uheld. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 14. juni).

Eksistens 0

Eksistens: Vi er - og bliver - maskiner 2016-08-02  

Arne Lykke Larsen har ALS. Han kan ikke tale, kan ikke selv trække vejret, kan ikke spise. Han styrer al kontakt med omverdenen vha. sine øjne, som er den eneste legemsdel, han kan bevæge. Arne Lykke Larsen og hans blik er "koblet op" til en computer og en masse teknologi. Han er delvist menneske, delvist maskine. Og det er en sammensmeltning, som vi både har set og kommer til at se i stadigt stigende grad, også for mennesker som ikke døjer med handicap. Jeg'et og artefakterne (ikke-jeg'et) smelter sammen. Desuden Aktuel Filosofi med lektor i Anvendt Filosofi, Henrik Jøker Bjerre, og femte afsnit af serien om filosofiske skoler; denne gang om Frankfurterskolen. Medvirkende: Arne Lykke Larsen, lektor i Højenergi Fysik på SDU. Paola Rasmussen, handicaphjælper. John Paulin Hansen, professor på Danmarks Tekniske Universitet. Jakob Wamberg, professor i Kunsthistorie på Aarhus Universitet. Steen Nepper Larsen, lektor i filosofi på DPU, Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Christoffer Rauff Heide. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 12. april).

Eksistens 0

Eksistens: Det nøgne liv i undtagelsestilstand 2016-07-26  

I forbindelse med flygtningesituationen i Europa, som for alvor ramte vores bevidsthed midt i september, er ordet undtagelsestilstand også blevet en del af den daglige tale. Både den statsdekreterede undtagelsestilstand og den mentale og filosofiske undtagelsestilstand. Det har den italienske filosof, Giorgio Agamben, beskæftiget sig meget med i over 20 år, og Agambens navn bliver da også nævnt adskillige steder, hvor den nuværende situation diskuteres. Eksistens kigger nærmere på Giorgio Agamben og hans tanker om Undtagelsestilstanden og Det Nøgne Liv. Medvirkende: Lektor i filosofi, Søren Gosvig Olesen. Tilrettelægger: Anna Riisgaard Nielsen. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 2. november 2015).

Eksistens 0

Eksistens: Du er ikke herre i eget hus 2016-07-19  

Det Ubevidste styrer mere af vores liv og vores færden end vi er klar over - heraf betegnelsen U-bevidst. Det var østrigeren Sigmund Freud der første gang, for alvor beskrev det omkring år 1900. Siden er Freuds psykoanalyse blevet taget op, revitaliseret og nuanceret af først franske Jacques Lacan og i dag af den slovenske tænker, Slavoj Zizek. Psykoanalysen blander sig konstant i vores eksistentielle og filosofiske overvejelser om vores liv, identitet, væren og færden, og i denne Eksistens foretager vi en nuanceret overflyvning af feltet. Desuden Aktuel Filosofi med idéhistoriker Simon Axø og fjerde afsnit af serien om filosofiske skoler; denne gang om Pariseruniversitetet. Medvirkende: Brian Benjamin Hansen, adjunkt på VIA University College og medlem af Center for Vild Analyse. Steen Ebbesen, professor i Græsk og Latin ved Københavns Universitet. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 5. april).

Eksistens 0

Eksistens: Alder er bare et tal - livet er en oplevelse og en erfaring 2016-07-12  

Før moderne tid tænkte man ikke over alder. Da var man arbejdsduelig eller ikke. I dag tænker vi meget over vores alder. Og taler meget om den. Og sætter tal på hele tiden. Men selv om man på et tidspunkt har mere at kigge tilbage på end frem mod, kan man sagtens bevare åbenhed, nysgerrighed, kærlighed (inkl. sex og erotik) og gejst. Til februar 2016 fylder violinisten Svend Asmussen 100 år. Eksistens har talt med ham og hans kone, Ellen, om at blive gamle. Og blive det sammen. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 5. oktober 2015).

Eksistens 0

Eksistens: Begynd på en pause 2016-07-05  

Store dele af Danmark holder Vinterferie i denne uge; holder pause fra job, skole, hverdagens målrettede aktiviteter. En tiltrængt hvilepause. Måske en tænkepause. Hvor vi standser op, tanken begynder, en aktivitet begynder, pausen stopper, noget andet begynder. Måske begynder igen - efter en tøven. Noget begynder hele tiden. Men noget har flyttet sig. Noget er anderledes. Og så begynder vi igen. Hele tiden. Medvirkende: Carsten Fenger-Grøndahl, direktør for Aarhus Universitetsforlag. Kasper Lysemose, filosof. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 16. februar).

Eksistens 0

Eksistens: Vi skal være robuste, kunne tilpasse os og skabe nye tilstande 2016-06-28  

Verden er under pres. Vi mennesker er under pres. Klimapres, økonomisk pres, jobpres, personligt pres. Og der er mange dystre visioner om, hvordan livet kan gå hen og blive i fremtiden, når vandet stiger og uligheden stiger. Heldigvis er der bevægelser, der forsøger at imødegå problemerne og måske ligefrem komme dem i forkøbet med positive vendinger af risikoscenarierne. Organisationen 100 Resilient Cities er sådan et tiltag. Et tiltag der under fanen, Resiliens, tager fat om at få det negative fremtidsscenarie vendt til et positivt. Næste nyproducerede Eksistens er tirsdag den 16. august. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: USA har ingen filosoffer 2016-06-21  

De har ikke såd'n rigtig filosofi i USA. Ikke som i Europa. De har pragmatiske, offentlige intellektuelle. Og de bevæger sig hovedsageligt inden for fire hovedretninger, som den politiske filosofi antager. Der er republikanisme, liberalisme, socialisme og konservatisme. Og så har de den amerikanske drøm om alles ret til "life, liberty and the pursuit of happiness" som gjorde op med det tyranniske, enevældige, feudale Europa. I USA blev man sin egen lykkes smed - i mange tilfælde på andres bekostning. Lige indtil børskrakket i 1929 viste, at der måske skulle justeres lidt i systemet. Og hvordan den justering skulle foregå, har der været mange politiske og intellektuelle bud på. Og det er der stadigvæk - også i den igangværende valgkamp. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Sex, det er noget vi deler; digitalt 2016-06-07  

Porno på nettet, sexting, dick pics, pussy pics, Tinder, Boyfriend etc. etc. Vi - og måske især de yngre kønsmodne generationer - har adgang til og benytter et uendeligt felt af digitale platforme med seksuelt indhold. Alt fra "almindelig sex" til fantasier eller perversioner, som enhver af os nogen sinde må have haft i et splitsekund, er tilgængeligt med bare et minimum af digital snilde. Og hvordan det påvirker en seksualitet der er under udvikling - for eksempel for en teenager - det kigger Eksistens på denne gang. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: The Beeeest of Both Worlds! Teenagere ser tv - mellem barn og voksen 2016-05-31  

Ungdoms tv-serier er noget skod, der fordærver vores teenagere og indkoder dumme værdisæt om seksualitet, kønsroller, kropsidealer, gammelkristne og dogmatiske moralkoder og forhold mellem børn og deres forældre. Eller hvad? Måske kan de danske teenagere reflektere over det de ser og sortere i, hvad de tager med sig fra de, hovedsageligt amerikanske, tv-serier, de ser flere og flere af. Fra Hannah Montana og iCarly, over Glee, Pretty Little Liars, Vampire Diaries og New Girl til Friends, Modern Family og How I Met Your Mother. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Tænk en tanke! Opnå viden? 2016-05-24  

Der foregår en kamp om viden i vores demokrati. Engang sad universiteterne på den sande viden. I dag er vidensmonopolet brudt. Der findes flere end 30 tænketanke i Danmark, der bruger videnskabelige metoder til at påvirke os alle sammen med analyser og indspark i den offentlige debat. Og det virker. Politikerne tager i hvert fald gerne imod gode råd fra de nye vidensproducenter. Men hvordan sikre vi os, at viden ikke bliver en vare man kan købe og bruge alt efter politisk interesse? Tilrettelægger: Christoffer Rauff Heide. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose