Eksistens

Eksistens

Denmark

Eksistens er programmet om de største spørgsmål, den dybe undren og den levende nysgerrighed. Programmet hvor filosofi bliver levende, og en del af livet og de tanker der følger med.

Episodes

Eksistens: De gale mediterer 2014-04-07  

Først var de hekse og troldmænd. De var besat af djævlen eller det der var værre, og de måtte på bålet eller i søen med noget tungt om benene. Senere fandt man ud af at de var syge og måtte hjælpes. De kunne jo gøre skade på sig selv og andre, så de fik en spændetrøje og en gummicelle og blev buret inde sammen med de kriminelle og de spedalske. Behandlingen af psykiatriske patienter har ligesom alt muligt andet været gennem en lang udviklingshistorie, og i dag ser vi tiltagende brug af meditation kombineret med fysiske øvelser, for eksempel yoga, vinde indpas som behandlingsmetode af psykisk syge. Mindfulness er på vej ind i det psykiatriske behandlingsarsenal. Du kan også høre et afsnit i vores serie "Filosofi for begyndere", hvor det i dag handler om tyske G.W.F. Hegel - fortalt af Jørgen Carlsen. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Jeg forandrer mig - det lover jeg 2017-02-02  

Den voldelige ægtemand trygler sin kone om at tage ham tilbage - han har forandret sig. Den indsatte har efter et længere fængselsophold forandret sig og er ikke længere en samfundstrussel. Den tidligere guvernør i Alabama, George Wallace, gik fra at hade afroamerikanere og tale for raceadskillelse på den store måde, til først at undskylde over for dem han tidligere havde tordnet imod og dernæst til at tale deres sag. Folk forandrer sig. Eller gør de? Eksistens ser på, hvornår vores personlighed kan anses for dannet, hvor længe den udvikler sig, og hvornår den måske stivner og ikke længere står til at ændre. Vil der fx altid være en voldtægtsforbryder gemt inde i den resocialiserede eksindsatte, eller er han rent faktisk forandret? Medvirkende: Professor i psykologi ved AU, Jan Tønnesvang. Professor i filosofi ved KU og leder af Center for Subjektivitetsforskning, Dan Zahavi. Aktuel Filosof: Brian Benjamin Hansen. Usual Suspect: Gry Ardal Printzlau. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger Anne Byriel Christensen. (Sendt første gang 11. november 2016).

Eksistens 0

Eksistens: Sort, hvid, rød, gul, brun 2017-01-26  

Afrikanere, jøder, asiater, arabere, indfødte amerikanere, kaukasere. Kranieform, hudfarve, hårtype, mund, næse. Menneskeracen i al dens mangfoldighed. Menneskeracer med deres mange forskelle. Afroamerikanere bliver skudt af hvide politifolk. Jøder bliver hængt ud af arabere. Mexicanere bliver udelukket. Flygtninge og indvandrere bliver udsondret af europæere. Vi hører om flere og flere ulykkelige episoder, hvor racediskrimination spiller en rolle. Eksistens undersøger, hvad der er på spil. Medvirkende: Professor i migration og antropologi ved AAU, Peter Hervik. Professor i Social Anthroplogy ved University of Manchester, Peter Wade. Adjunkt I Statskundskab ved AU, Emily Cochran Bech. Før/Efter Mørket med Mette Toft Rønberg. Usual Suspect: Malene Trock Hempler. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen. (Redigeret genudsendelse fra 22. november 2016).

Eksistens 0

Eksistens: Jeg har en stemme. Det er min stemme. Som jeg taler med 2017-01-19  

Vores første kontakt til verden er skriget - stemmen. Navlestrengen bliver klippet, og stemmebåndet tager over. Og når vi ikke har fysisk kontakt, er stemmen vores kontakt med vores mor. Siden skal vi lære at bruge stemmen, vi skal tale med en stemme, vi skal finde ud af hvad vores stemme ER og trække en grænse for "hvad er mig?", "hvad er den anden?" og "hvordan passer vi sammen?". Stemmen betegner noget, den udtrykker mening, men vi kan ikke altid være sikre på, at det virker. At den anden hører det, vi mener at sige. Medvirkende: Mladen Dolar, professor i filosofi ved Universitetet i Ljubljana, Slovenien. Brian Benjamin Hansen, adjunkt ved VIA University College og medlem af Center for Vild Analyse. Desuden Før/Efter mordet på Kennedy med Anne Mørk. Usual Suspect, Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi, Institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Redigeret genudsendelse fra 13. september 2016).

Eksistens 0

Eksistens: Sex, det er noget vi deler; digitalt 2017-01-12  

Porno på nettet, sexting, dick pics, pussy pics, Tinder, Boyfriend etc. etc. Vi - og måske især de yngre kønsmodne generationer - har adgang til og benytter et uendeligt felt af digitale platforme med seksuelt indhold. Alt fra "almindelig sex" til fantasier eller perversioner, som enhver af os nogen sinde må have haft i et splitsekund, er tilgængeligt med bare et minimum af digital snilde. Og hvordan det påvirker en seksualitet der er under udvikling - fx for en teenager - det kigger Eksistens på denne gang. Medvirkende: Matias Nielsen, Phd. studerende i Psykologi med forskning i unges brug af Sociale Medier, Aarhus Universitet. Lucy Vittrup, debattør, forfatter og klummeskribent. Desuden Før/Efter Luther med Ole Morsing og et Lyttercitat. Tilrettelægger og Vært : Carsten Ortmann. (Redigeret genudsendelse fra 7. juni 2016).

Eksistens 0

Eksistens: Øst eller Vest. Ånd eller tanke. Eller det hele. 2017-01-05  

Massevis af europæere og amerikanere rejser til Østen for at få klarhed over deres liv og deres færden i verden. De rejser afsted med de samme spørgsmål, som den vestlige filosofi har søgt svar på i århundreder. Og i lige så lang tid har Østens tilgang til værensspørgsmål været affejet som irrationel, åndelig hokus pokus og ikke rationelle tanker om hvem vi er, og hvordan vi er det. Eksistens undersøger, hvad den østlige såkaldte spiritualitet kan bidrage med i filosofisk sammenhæng, og hvorfor vesten ikke betragter Indien eller Kina som filosofiske bidragydere på linje med os selv. Desuden Før/Efter Nytår med Uffe Juhl Jensen og et afsnit af en ny serie om lytternes yndlingscitater. Medvirkende: Neelaverny Maria Srisgandarajah, psykolog. Rasmus Rude, studerende i Pædagogisk Filosofi. Prem Poddar, professor i Cultural Encounters, Roskilde Universitet. Ulrik Christensen, studerende. Vært og tilrettelæggelse: Carsten Ortmann. Tilrettelæggelse: Christoffer Rauff Heide. (Redigeret genudsendelse fra 3. maj 2016).

Eksistens 0

Eksistens: Sorg - fra skønhed til sygdom 2016-12-30  

I Romantikken hyldede vi det knuste hjerte, og i Antikken viste man dybde og erkendelse når man var i sorg. I dag er sorg noget der skal overstås, hvis det forhindrer os i at bidrage til den almindelige effektivitet, og fra 2018 bliver kompliceret sorg formentlig en diagnose. Medvirkende: Psykolog og ph.d.-stipendiat Aalborg Universitet, Ester Holte Kofod og journalist Sofie Klingberg. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Kjær. (Sendt første gang 25. oktober).

Eksistens 0

Eksistens: Livet er derude ... 2016-12-27  

Helt siden både de gamle grækere og romere har vi mennesker overvejet, om der er liv i rummet, og med Kopernikus' opdagelse i 1543 af, at jorden kredser om solen og ikke omvendt, tog de overvejelser fart. De seneste ca. 250 år har vi forsøgt at kommunikere med evt. rumvæsener, først vha. store bål i Sahara, siden med radiosignaler og rummissioner. Og forestillingerne om vores møde med extraterrestrielt liv er utallige og oftest skæbnesvangre. Hvad sker der, og hvad gør vi, når vi møder "de andre" ude fra rummet? Nye observationer og store dele af astrofysikken peger på, at vi inden for 5-7 år finder tegn på liv uden for vort eget solsystem, og en ny kopernikansk vending er under opsejling. Medvirkende: Professor i Astrofysik på Aarhus Universitet, Hans Kjeldsen. Professor MSO i mikrobiologi og astrobiologi på Aarhus Universitet, Kai Finster. Lektor i idéhistorie på Aarhus Universitet, Casper Andersen. Aktuel Filosof: Carsten Fogh Nielsen. Usual Suspect: Simon Axø. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Verden i billeder er vores billede af verden 2016-12-26  

Alayn Kurdi der ligger i vandkanten på en tyrkisk strand. Vietnamesiske Kim Phuc der løber skrigende væk fra et napalmangreb på hendes landsby. En kinesisk studerende der blokerer vejen for tre tanks. Twin Towers i flammer. En hætteklædt fange på en papkasse i Abu Graib. Det er alle sammen billeder de fleste af os har set, og som har bragt en situation i verden et (par) skridt tættere på os. Hjulpet os til at forstå verden og hvad der sker i den. Nogle fotos bliver ikoniske og medskabende for vores opfattelse af og omgang med verden. Medvirkende: Idéhistoriker og filosofilærer på Testrup Højskole, Frank Beck Lassen. Professor i Fotografistudier ved Københavns Universitet, Mette Sandbye. Adjunkt i Statskundskab ved Aarhus Universitet, Emily Cochran Bech. Ph.d. i Filosofi ved Aarhus Universitet, Tone Frank Dandanell. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen. (Sendt første gang 8. november).

Eksistens 0

Eksistens: I virkeligheden... 2016-12-13  

Vi siger det hele tiden. Vi refererer til den hele tiden. Virkeligheden. "I virkeligheden er det jo sådan og sådan". Og "jeg skal ud at lave noget ude i virkeligheden". Som om vi er fuldstændigt enige om, hvad virkeligheden er, hvordan den ser ud, og hvad den består af. Men vi taler også hele tiden om, at min virkelighed er en anden end din virkelighed. Og at der findes flere virkelighedsplaner imellem os. Eksistens går på jagt efter den objektive virkelighed. Hvis den findes ... i virkeligheden. Medvirkende: Professor i Kognition, Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet og Leder af Interacting Minds Centre, Andreas Roepsdorff. Professor i filosofi på SDU, Søren Harnow Klausen. Aktuel Filosof: Malene Trock Hempler. Usual Suspect: Jan Tønnesvang. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Til kamp for mellemrummene 2016-12-06  

Dannelse har lidt en klang af klaver og kagegafler, men det er dannelse snarere end uddannelse, der kan få os til at blive de bedste udgaver af os selv. Med målstyring, fremdriftsreform og store besparelser på mange uddannelser risikerer vi imidlertid at miste de (mellem)rum, dannelsen opstår i. Det frygter en række universitetslærere, der sammen med en tænketank for pædagogik og dannelse afholder stor konference om universitetets rolle som dannelsesinstitution. Medvirkende: Lektor i filosofi ved DPU, Steen Nepper Larsen. Adjunkt i filosofi Carsten Fogh Nielsen. Aktuel Filosof: Henrik Jøker Bjerre. Usual Suspect: Frank Beck Lassen. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelæggere: Anne Kjær og Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Mandeidentitet 2016-11-29  

Engang var det manden, der sad for bordenden, bankede i bordet og tjente pengene. Siden er meget sket. Der er kommet større ligestilling mellem kvinder og mænd, og manden er ikke længere skåret ud fra en bestemt stereotyp. Eksistens ser på hvad det vil sige at være mand i dagens samfund, hvem manden er, og om han har mistet sit domæne og sin slagkraft i takt med kønsligestillingen. Medvirkende: Forfatter og debattør Knud Romer. Filosof Anders Fogh Jensen. Aktuel Filosof: Anne-Marie Søndergaard Christensen. Usual Suspect: Brian Benjamin Hansen. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelæggere: Michael Müller og Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Sort, hvid, rød, gul, brun 2016-11-22  

Afrikanere, jøder, asiater, arabere, indfødte amerikanere, kaukasere. Kranieform, hudfarve, hårtype, mund, næse. Menneskeracen i al dens mangfoldighed. Menneskeracer med deres mange forskelle. Afroamerikanere bliver skudt af hvide politifolk. Jøder bliver hængt ud af arabere. Mexicanere bliver udelukket. Flygtninge og indvandrere bliver udsondret af europæere. Vi hører om flere og flere ulykkelige episoder, hvor racediskrimination spiller en rolle. Eksistens undersøger hvad der er på spil. Medvirkende: Professor i migration og antropologi ved AAU, Peter Hervik. Professor i Social Anthroplogy ved University of Manchester, Peter Wade. Adjunkt I Statskundskab ved AU, Emily Cochran Bech. Aktuel Filosof: Kresten Lundsgaard-Leth. Usual Suspect: Malene Trock Hempler. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: USA har ingen filosoffer 2016-11-08  

De har ikke såd'n rigtig filosofi i USA. Ikke som i Europa. De har pragmatiske, offentlige intellektuelle. Og de bevæger sig hovedsageligt inden for fire hovedretninger, som den politiske filosofi antager. Der er republikanisme, liberalisme, socialisme og konservatisme. Og så har de den amerikanske drøm om alles ret til "life, liberty and the pursuit of happiness" som gjorde op med det tyranniske, enevældige, feudale Europa. I USA blev man sin egen lykkes smed - i mange tilfælde på andres bekostning. Lige indtil børskrakket i 1929 viste, at der måske skulle justeres lidt i systemet. Og hvordan den justering skulle foregå, har der været mange politiske og intellektuelle bud på. Og det er der stadigvæk - også i den igangværende valgkamp. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 21. juni).

Eksistens 0

Eksistens: Vrede er nytteløs og infantil 2016-11-01  

Jeg kan blive så vred - noget så edderspændt rasende!!! Hele min krop sitrer, og der hober sig udbrud og råb og eder og forbandelser op i mig. Jeg må have det ud. Have renset luften. Straffet den skyldige. Skadet den skyldige. Jeg ka'ett ta'det, jeg ka'ett ha'det, jeg må ha' blo'hævn!! Men NEJ! STOP! ... STOP!!! Vreden er ikke spontan - den er altid resultat af en form for refleksion. Og så er den infantil. Og den kan reflekteres væk. Det mener både Seneca og Martha Nussbaum. Eksistens ser nærmere på vreden, dens genstand, dens formål og dens værdi. Medvirkende: Lektor i filosofi ved SDU, Anne-Marie Søndergaard Christensen. Professor i Psykologi ved Aarhus Universitet, Henrik Høgh-Olesen. Idéhistoriker og viceforstander på Testrup Højskole, Simon Axø. Studieadjunkt ved Anvendt Filosofi på Aalborg Universitet, Kresten Lundsgaard-Leth. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Drab på begæring - debatten der ikke vil dø 2016-10-18  

Der står to parter og diskuterer med hinanden. De er uenige om hvorvidt Aktiv Dødshjælp skal være en lovlig mulighed for at afslutte sit liv på en værdig måde, eller om værdigheden blandt andet ligger i at modtage den Aktive Livshjælp i form af lindrende behandling der gør den sidste tid værdifuld. Men debatten har tendens til at hoppe af sporet, fordi de to positioner somme tider kommer til at forvrænge modpartens synspunkter. For eksempel at fortalerne for Aktiv Dødshjælp har et brutaliseret menneskesyn, og at modstanderne er en junta, der vil bestemme hvordan enkeltindivider skal dø. Eksistens gør forsøget med at nuancere synet på de to positioner. Medvirkende: Lektor i filosofi ved Aarhus Universitet, Morten Dige. Psykolog, Frej Prahl. Tidligere Folketingsmedlem, Ritt Bjerregaard. Overlæge på Respirationscenter Vest på Aarhus Universitetshospital, Mogens Skadborg. Specialestuderende i Medicin ved Aarhus Universitet, Linda Marie Kai. Professor i idéhistorie på Aarhus Universitet, Mikkel Thorup. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen.

Eksistens 0

Eksistens: Stand clear and keep your eye on the ball 2016-10-11  

Filosofi er ikke bare filosofi. Som i så mange andre discipliner er der forskellige overbevisninger og tilgange, og inden for filosofien er der mindst to; nemlig den kontinentale filosofi og den analytiske filosofi. To skoler, to forskningsmiljøer, der på en måde konkurrerer om at være "de rigtige filosoffer" - selvom det i sagens natur er de samme problemstillinger de undersøger. Eksistens undersøger i denne uge hvad forskellen er på de to overbevisninger, hvordan de har skilt sig ud fra hinanden i historien, og hvem der er de fremmeste repræsentanter for dem. Medvirkende: Lektor i filosofi ved Københavns Universitet og læge, Klemens Kappel. Lektor i idéhistorie ved Aarhus Universitet, Christian Olaf Christiansen. Professor i filosofi på CBS, Ole Fogh Kirkeby. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

Eksistens: Hævnen er sød - især på internettet 2016-10-04  

Nettet er fyldt med hævnaktioner. Videoer og statusopdateringer, hvor utro kærester og lede chefer udstilles, bliver delt og liket i ét væk. Hævnen er sød på internettet, fordi det er et af de sidste steder i vores samfund, hvor hævngerningen stadig kan udfolde sig - og det er ofte med alvorlige konsekvenser for den person, hævnen går udover. Medvirkende: Vincent Hendricks, leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet; Kåre Johannessen, historiker; Emma Holten, feministisk debattør og redaktør for magasinet Friktion med flere. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 10. maj),

Eksistens 0

Eksistens: Selvmordet - det alvorligste filosofiske problem 2016-09-27  

Selvmord er et ømtåleligt og kontroversielt emne. Også indenfor filosofiens verden, hvor emnet gennem århundreder har været til debat. Den franske filosof og forfatter Albert Camus kaldte ligefrem selvmordet for det alvorligste filosofiske problem. Eksistens ser i dag på selvmordet gennem filosofiens øjne. Hvordan har filosoffer behandlet emnet op gennem historien? Og hvad præger vores syn på selvmordet i dag? Hør også 17-årige Natasha, der tidligere har været selvmordstruet, fortælle om mørke tanker og processen med genfinde lysten til at leve. Medvirkende: Kresten Lundsgaard-Leth, studieadjunkt i anvendt filosofi på Aalborg Universitet. Tina Holm Johansen, afdelingsleder hos Livslinien og Natasha. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Termansen.

Eksistens 0

Eksistens: Kierkegaards diagnose af diagnosesamfundet 2016-09-20  

Vi har kun et svar til den syge, og det er diagnosen. Det har aldrig været lettere at få en diagnose på en psykisk lidelse. Diagnosesamfundet kalder vi det. Men kan en Kierkegaardsk diagnose af diagnosesamfundet fortælle, hvad det er, der er gået galt? Eksistens handler denne gang om diagnosedanmark, og hvorfor Søren Kierkegaard både er en del af problemet og løsningen. Medvirkende: Christian Hjortkjær, Phd stipendiat Kierkegaards forskningscenter. Peter Thybo, sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune. Malene Trock Hempler, filosof. Anne-Marie Søndergaard Christensen, lektor i filosofi ved Syddansk Universitet Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide.

Eksistens 0

Eksistens: Jeg har en stemme. Det er min stemme. Som jeg taler med 2016-09-13  

Vores første kontakt til verden er skriget - stemmen. Navlestrengen bliver klippet, og stemmebåndet tager over. Og når vi ikke har fysisk kontakt, er stemmen vores kontakt med vores mor. Siden skal vi lære at bruge stemmen, vi skal tale med en stemme, vi skal finde ud af hvad vores stemme er og trække en grænse for "hvad er mig?", "hvad er den anden?" og "hvordan passer vi sammen?". Stemmen betegner noget, den udtrykker mening, men vi kan ikke altid være sikre på, at det virker. At den anden hører det, vi mener at sige. Medvirkende: Mladen Dolar, professor i filosofi ved Universitetet i Ljubljana, Slovenien. Brian Benjamin Hansen, adjunkt ved VIA University College og medlem af Center for Vild Analyse. Rasmus Ugilt, ekstern lektor i filosofi ved Aarhus Universitet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi, Institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Eksistens 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose