Elektronista

Elektronista

Denmark

Det digitale liv er blevet danskernes hverdagsliv. Vi surfer, socialiserer og shopper på nettet. Vi fylder vores hjem med smart elektronik og hele vores liv er i højere og højere grad gennemsyret af fikse digitale tjenester og mobile apps som kan hjælpe os med næsten alt. Elektronista er et uhøjtideligt snakkeprogram om oplevelser, underholdning og produkter der kan sættes strøm til. I hvert program vil den digitale trendekspert Christiane Vejlø invitere gæster i studiet til samtaler med udgangspunkt i det digitale univers. Fra sociale medier, rygter på nettet og nye gadgets, til apps, sladder fra telebranchen og nyheder fra medieverdenen.

Episodes

#243 Hvordan 3 danske teenagere skabte verdens bedste festivalhøjtaler  

Der var engang en flok gymnasiedrenge som var vilde med at gå til musikfestivaler. De vigtigste ingredienser var dåseøl og musik. Men med den opskrift følger et stort problem. Nemlig at der midt på en mark ikke findes en stikontakt til musikanlægget. Og at eksisterende højtalere hverken havde nok batteri til den krævende festivalstemning og de iøvrigt ikke rigtig kunne spille lejeren op. Drengene begyndte at lede efter en løsning og endte med at finde den selv. De byggede den perfekte festivalhøjtaler, hvorefter de på 3 timer på et crowdfunding site fik rejst de 100.000 dollars de havde brug for at komme videre og mere til. Drengene har forladt gymnasiet og lydeventyret har taget virksomheden til LA, hvor projektet vokser og fremtiden ser lys ud. Vært: Christiane Vejlø. Gæst: Hjalte Emilio Wieth fra Soundboks.

#242 Strøm på!  

Et hverdagsliv er et liv fuld af elektroniske tjenere og hver eneste af disse dimser kører på strøm. Men hvad er egentlig denne elektriske føde som teknologien lever på? Hvor kommer strømmen fra? Hvor er den på vej hen? Og hvad med bæredygtighed? Hvornår er strømmen grøn? Og hvad er grøn strøm? Og hvad kan du egentlig selv gøre for både at spare penge på elregningen, blive mere bevidst om dit forbrug og gøre kloden til et renere sted.  Det er på tide vi forholder os til det vi fodrer vores elektronik med og konsekvenserne. Christiane Vejlø med Lea Schick assistant professor ved Department of Digital Design ved IT universitetet og Barbera Bentzen, designer med fokus på solcelleteknologien og tilknyttet solcelleteknologivirksomheden Faktor 3.

#241 Det kan du lære af SKAM og Bernie  

En spritny konference med fokus på digitalt indhold har set dagens lys. Den hedder cphtransform og i programmet kan du blandt andre møde arrangør Keld Reinicke, som fik sig noget af en overraskelse da kulturminister Mette Bock gik på talerstolen, Bernie Sanders digitale kampagnechef, folkene bag det norske netdrama SKAM og nogle helt vildt cool fyre, der handlede på et behov de selv havde og nu har skabt verdens største community for tatoveringer; Tattoodo. Vært: Christiane Vejlø

#240 YouTubes stjerner – Rasmus Brohave og Camilla Frederikke  

De er unge, de er smukke og de har seere som tv-kanalerne drømmer om at få fingrene i. Rasmus og Camilla lever af at lave YouTube-videoer. Over 200.000 følger deres kanaler og deres mest populære posts har flere mio visninger. Men hvad er det egentlig for noget content man finder på deres YouTube-kanaler? Og hvorfor giver det så meget mening for deres målgruppe, når forældregenerationen ofte har svært ved  forstå fascinationen af de afslappede, hverdagsagtige, personlige videoklip i rå produktionskvalitet? Martin Wiinholdt fra management bureauet Gonzo fortæller om det kommercielle potentiale.

#239 Rumrejser, Trump generator og dit avatar look  

Space X’s succesfulde affyringen af Falcon 9 raketten, grunden til at Samsungs Note 7 eksploderede, sådan skal du se ud i Virtual Reality, Trump vil ikke tweete fra @Potus og Kina forbyder Pokomon Go. Christiane Vejlø taler med Input redaktør Torben Vognsen.

#238 Det bedste fra CES med David Guldager  

Fjernsynsskærme tynde som papir, digitale assistenter som flytter ind i dit hjem, pandebånd som kontrollerer dine drømme, selvkørende biler som satser på at underholde passageren under turen og en genial teknisk dims som får nybagte mødre til at juble verden over. Bliv klogere på hvilke nye gadgets nørderne sladrede om på den netop overståede gadgetmesse CES i Las Vegas. Vært: Christiane Vejlø med gæst TV2s gadgetekspert vært på Go morgen Danmark David Guldager.

#237 I krig med gadgets og sociale medier  

Når Rasmus Tantholdt rapporterer fra verdens krigszoner er både gadgets og sociale medier en vigtig del af hverdagen. Historien skal ud også selvom der hverken er strøm eller internet på stedet. Han har flere followers på Facebook, instagram og twitter og nogen anden dansk nyhedsjournalist. Han er ikke bange for at gå forrest med nye platforme som Snapchat, Youtube, Facebook live og 3D video, han er meget specifik om hvilke høretelefoner han bruger på sine mange rejser og han anbefaler en app som du gerne vil høre om. Vært: Christiane Vejlø

#236 Elektronista Nytårsgalore - Med Henrik Werdelin og Philip Pedersen  

Vil du med ind i fremtiden? I dag siger vi farvel til 2016 og velkommen til 2017 og al den nye teknologi som følger med. Henrik Werdelin omsætter nu for 1 mia kr. om året med firmaet Barkbox og partneren Philip Pedersen driver endnu mere entrepreneurship i store virksomheder med Prehype. Fløjet ind fra New York til en snak med Christiane Vejlø om virtual reality, internet of things, selvkørende biler, rejser til Mars, tillid, optimisme og meget mere du bør kende til, når du træder ind i det nye år.

#235 Elektronistas store Juleshow  

Det kan godt være julen er en lidt halvgammel tradition med det betyder ikke at den slipper for at blive digitaliseret. Vi ønsker os hårde pakker under juletræet og vi finder opskriften på den sprøde and på nettet og julesalmerne i en app. Vi ringer lidt mindre til hinanden, til gengæld deler vi julehilsner og billeder af hygge fra konfekt til juletræer på de sociale medier. #Disneysjuleshow trender på twitter og Netflix boomer med bingewatching i juledagene. Traditionen tro hygger de faste julegæster Clara Mai Kunstmann og Susanna Rankenberg i studiet med Christiane Vejlø. 

#234 Disruption og robotter hos lægen  

Verden omkring os er i digital forandring og nye tjenester ændrer nærmest dagligt måden hvorpå vi ser film, kører hyrevogn, booker overnatning, bestiller flyrejser, dater, spiser og sover på. Men hvad med vores helbred? Vi har mulighed for at måle os selv og håndtere vores personlige sundhed med selftracking apps og smartwatches. Men hvad så når vi bliver syge? Hvor omfattende er den teknologiske udvikling egentlig hos vores læger, på hospitalerne, når vi skal opereres og når vi planlægger at få børn? Christiane Vejløs gæster i ugens program er speciallægerne Imran Rashid og Søren Lunde.

#233 Anytime, anywhere, any device eller hva?  

Hvad gør en gammel branche, når disruption banker på døren? Når man stadig tjener penge på det man kommer fra men kurverne er for nedadgående og den digitale bølge er uundgåelig? Vi behandler fortid og fremtid for mediestrategi i programmets første del og sidst i programmet kan du høre hvem den mest indtjenende Youtuber er og hvordan Christiane oplevede Microsofts futuristiske Hololens virkelighedsforvrængende briller. Gæst er mediemennesket og tidligere TV2 nyhedsdirektør Michael Dyrby.

#232 Stenaldermennesket på nettet  

Vi mennesker tror vi er så logiske og har en forklaring på alt. Men vores adfærd også den der knytter sig til teknologien og de sociale medier er i høj grad bestemt af helt primale drifter. Det kan godt være vi ser pæne ud på vores profilbillede, men indeni er vi aber. Aber i i jakkesæt. Elektronista afdækker hvordan det digitale mennesket opfører sig og hvorfor. Gæst host Christiane Vejlø er adfærdsekspert Mikkel Holm Sørensen.

#231 Digitale børn på slingrekurs?  

“Hvordan kom I på internettet før computeren blev opfundet?” sådan spørger børn deres forældre nu om dage. De kan simpelthen ikke forestille sig en verden uden teknologi. Når børnene er omkring 9-10 år får de typisk deres første telefon. Herefter er det sociale liv gennem gennem skærmene, streamingtjenester, spil, billeder på instagram og skøre filtre på Snapchat. Børn lærer lynhurtigt at betjene teknologien alt i mens forældre og lærere ofte ser forundret på uden helt at forstå. Men er de unge digitale brugere virkelig eksperter? Eller er de i virkeligheden bare testpiloter som prøver teknologien af uden helt at være rustet til hvad de møder? Camilla Mehlsen har skrevet bogen Teknologiens testpiloter. Hun besøger Christiane Vejlø i studiet til en snak om muligheder og udfordringer ved børns omgang med teknologi. 

#230 Websummit 2016 i Lissabon  

Skal valget af Trump have lov til at stjæle dagsordenen på Tech konferencen Websummit i Lissabon? Er det muligt at finde noget til ugens app-befaling på de hundredevis af stande på messen? Hvad gør man ved jobsituationen når alt bliver automatiseret? Og kan man som arrangør spontant besluttes sig for at slukke for internettet i frokostpausen for de 55.000 skærmafhængige deltagere og udføre det?

Elektronista har allieret sig med Ricki Melchior ejer af RMM digital og Morten Saxnæs fra &co og sammen fører de dig gennem alle de mange indtryk og interviews og observationer Websummit byder på.

Jesper Roesgaard fra Relesys, Anders Lembke fra Zetland og Johan Christian Laidlaw fra Mearto er også med.

#229 Robotterne kommer - dine nye AI venner  

Hvorfor hænge i telefonkø hvis du kan få perfekt betjening med det samme? Hvorfor lede efter den bedste restaurant i Paris, når du kan få en genial anbefaling inden du rejser? Hvorfor hyre dyrt personale med begrænsede arbejdstider, når du billigt kan have venlig service 24/7? Robotterne er på vej og de kommer til at servicere dig. Indtil videre ihvertfald. Måske bliver menneskeheden i fremtiden robotternes kæledyr? Hvad gør vi når den kunstige intelligens overstiger den menneskelige? Elektronista er til Websummit i Lissabon og har blandt andet talt med forsker i kunstig intelligens og robotfar Ben Goertzel. Og så fejrer vi at det danske startup Kumo vinder den store pitchkonkurrence over 1000 andre deltagere

#228 Apple og Microsoft battler – og noget uhyggeligt  

Er Microsoft ved at overhale Apple og blive den kreative elites nye arbejdsstation?  Er Hillary’s email skandale blot et udtryk for at hun ligesom så mange andre i virkeligheden bare er lidt dårlig til det der med computere? Tesla har fede biler, men nu udfordrer en dansk designer med ny elbil. Vi har også fundet nogle sexede og tekniske tagsten, som du aldrig har set dem før. Og så har det været Halloween- også på internettet. Vi har fundet det absolut ondeste og mest modbydelige klip der ligger online. Christiane Vejlø har TV2s David Guldager i studiet.

#227 Teknoantropologi og Er jeg gravid?  

Hver uge ser Elektronista på hvordan vores arbejdsliv, familier, parforhold, rejser, uddannelser, politikere og endda sexliv bliver påvirket af teknologien omkring os. Vi sætter med andre ord fokus på samspillet mellem mennesket og teknologi. Det viser sig der findes et helt akademisk fag der netop har denne interesse. Bliv klogere på teknoantropologi med gæsterne Stine Willum Adrian og Line Hjorth Saxlund . Hør hvorfor nørdet lufthavnslogistik er hot, hvad Pokémon byder på til Halloween? Hvilken mobiltelefon Philip Starck har designet? Og få ikke mindst spørgsmålet Am I pregnant? i et utal af grinegrådsprovokerende internetstavninger. Vært Christiane Vejlø.

#226 Snapchat 101  

Millioner bruger det hver eneste dag. Andre ved slet ikke det findes. Snapchat er endnu en social platform i en efterhånden lang række, hvor de mest kendte er medier som facebook, twitter, Instagram og Linkedin. Snapchat et både et messagingprogram som Whatsapp men også et socialt medie som Instagram. Og så alligevel noget helt tredje. Får du lyst til at trække på skuldrene af endnu noget fjolleri de unge har gang i, så kan du jo lige tænke på at snapchat af flere nu vurderes til at være over 20 mia dollars værd. Lakserytteren aka Rasmus Kolbe er danmarks eneste professionelle snapchatter og vinder af den store internationale Ghostie Award- Best Snapchat Storyteller pris. Han er i studiet hos Christiane Vejlø.

#225 To disrupt or to not disrupt  

Disruption er et buzz word som efterhånden dækker alt muligt og nogle gange måske også for meget. Märtha Rehnberg fra Dare Disrupt forklarer hvad disruption er og hvad det ikke er. Vi får også styr på betegnelsen teknologisk intuition og hvad det betyder for vores fremtid med teknologi. Og så er vi tilbage ved facebook trollen Felix Andersen. Felix afslørede i fredags at folkene bag profilen var to kendte danske mediemennesker. Men var det nu også det? Og hvis han ikke er dem hvem er han så? Felix har sendt Elektronista en video. Og så har mediet Altinget sammensat et panel som skal forholde sig til facebooks rolle i mediebilledet. Panelet består af 9 mænd og 0 kvinder. Det er er der en del der undrer sig over. Gæster Märtha Rehnberg fra Dare Disrupt og Mia Amalie Mai Nielsen som arbejder med social media ved Sunrise. Vært Christiane Vejlø.

#224 Hvem er Felix Andersen og hvad ved han om dig?  

Måske har I kysset til en fest i studietiden? Måske har I arbejde samme sted? Måske har I samme stambar? Hvis du er venner med Felix Andersen på Facebook, så ved han alt om dig. Men hvad ved du om ham? Digital strateg Jakob Mouritzen og Aflyttet-vært Anders Kjærulff er med til at afdække et voksende Facebook fænomen. Og så er Kristian Hart-Hansen fra Leo Innovation Lab og Martin Vejby fra Visikon i studiet til en snak om innovation i sundhedsvæsnet. Christiane Vejlø styrer som vanligt slagets gang.

0:00/0:00
Video player is in betaClose