Elektronista

Elektronista

Denmark

Det digitale liv er blevet danskernes hverdagsliv. Vi surfer, socialiserer og shopper på nettet. Vi fylder vores hjem med smart elektronik og hele vores liv er i højere og højere grad gennemsyret af fikse digitale tjenester og mobile apps som kan hjælpe os med næsten alt. Elektronista er et uhøjtideligt snakkeprogram om oplevelser, underholdning og produkter der kan sættes strøm til. I hvert program vil den digitale trendekspert Christiane Vejlø invitere gæster i studiet til samtaler med udgangspunkt i det digitale univers. Fra sociale medier, rygter på nettet og nye gadgets, til apps, sladder fra telebranchen og nyheder fra medieverdenen.

Episodes

#215 Digitale lommepenge til familiens yngste  

Hvordan giver man sine børn lommepenge, når man aldrig mere har kontanter på sig? Hvad sker der med sparegrisen, som aldrig bliver fodret? Vores forhold til penge er under forandring og noget af det der lider er børns lommepenge. En ung dansk iværksætter har sat sig for at løse problemet med en digital konto på en app. Louise Ferslev er i studiet hvor vi også snakker om Roskildes selvstartede shitstorm, om app’en der slår op med Tinder dates og om en dansk tech virksomhed som er på vej på Børsen.

#214 Værst for et parforholdet - Netflix eller Ironman?  

Hvad betyder det for lidenskaben at vi kan sige dur dur ikke til en potentiel date på under et sekund? Hvad er reglerne for at spoile serier ved at fortælle om handlingen før en kollega har set det seneste afsnit? Hvilken gadget er på vej til at erstatte cowboys og hvad er det et billede at facebooks Mark Zuckerberg afslører om hans digitale paranoia? Christiane Vejlø har inviteret etnolog, kommunikationsrådgiver og bogaktuelle Julia Lahme i studiet.

#213 Commodore 64 nostalgi, Apple nyheder og 490 mio til Christian Lanng og...  

Hvad der startede som en lille iværksætter biks i en garage i Danmark, er blevet til et kæmpe stort Silicon Valley tech firma. Investorerne står i kø-
og priser og skulderklap fra branchen drysser hyppigt ind.
Virksomheden har 200 ansatte og kontorer i 7 lande.
Tradeshift står altså bag et produkt som betjener ca. 800.000 virksomheder verden over.
Founder og CEO Christian Lanng startede selv med at programmere som barn, han læste sociologi for at forstå sammenhængen mellem mennesker og teknologi, og så solgte han sin første start up for 1 mio dollars som kun 19 årig.
Og så er der nyt fra Apple, Microsoft køber Linkedin, Ida Aukens bud på hvordan vi får has på Islamisk Stat og hele to suveræne apps i ugens appbefaling.

#212 Disruption, distribution eller disillusion i tvbranchen?  

Tvforbruget er dalenede og samtidig bingewatcher vi House of Cards, Game of Thrones og nyheder via streamingtjenester. TVbranchen er i et paradigmeskift og teknologien har hovedrollen. Skal vi til at have premierebiograf film hjem i stuen? Skal der flere bokse under fjernsynet eller skal vi helt droppe stuealteret og satse på de mobile skærme? Og gider vi egentlig at se public service indhold on demand? Christiane Vejlø besøger CPH Future TV konference og sætter den digitale lup på fremtidens tv anno 2016.

#211 De farlige bobler vi blæser på sociale medier  

Bobler kan puste sig op på internettet fodret af likes, anerkendelse, kommentarer og kendisfaktor. Det mener ihvertfald ugens gæst i Elektronista. Han er filosofiprofessor og har fået 14.5 mio kroner af Carlsberg fonden til at forske i bobler. Han er også forfatter til bogen Spræng boblen som handler om hvordan Informationsteknologien og sociale medier kan forstærke irrationel gruppeadfærd. Og at DET kan have store samfundsmæssige konsekvenser. “Hvis popularitet er den eneste valuta der tæller har onlinebobler potentiale til at smadre mere end blot finansielle markeder, de kan øve indflydelse på hvilken retning samfundet og demokratiet skal tage” skriver han blandt andet i bogen. Ugens gæst er Vincent Hendricks.

#210 Dele dele hvem tar det hele?  

En lejlighed i Paris, en bil til Esbjerg, en chauffør til byturen, en motorsav når hækken skal klippes, en handyman når gardinstangen skal hænges op eller en balkjole når invitationen til den store fest kommer. Hvorfor eje når man kan leje? Hvor godt er Danmark egentlig med på deleøkonomi trenden? Og er vores kultur med den gode gamle andelsbevægelse en fordel eller ulempe, når der skal udvikles nye tjenester og når brugerne skal aktiveres? I studiet vært Christiane Vejlø og forfatter til tre bøger om deleøkonomi og mangeårig reklamemand Claus Skytte.

#209 Pippi piger er digipiger  

I midten af 1800 tallet blev den første computeralgoritme skrevet af matematikeren Ada Lovelace og siden har mange kvinder markeret sig med innovation og pioneerarbejde i teknologibranchen. Men mens det digitale fylder mere og mere omkring os er antallet af kvinder på IT uddannelserne faldet siden 80erne. Nu er kun mindre end hver 10. studerende kvinde og der er færrest på de “hårde” IT uddannelser som datalogi og softwareudvikling. Men hvorfor vælger kvinderne ikke teknologivejen i samme grad som mænd? Og har vi ikke selv et ansvar for at de helt unge piger føler at software, hardware, koder og algoritmer sagtens kan være en del af deres karrierevej? Det mener denne uges Elektronista gæst og grundlægger af initiativet Digipippi Eva Fog..

#208 Opgør med den traditionelle mediemodel  

Nye medier pibler frem i Danmark. Nogle lever på mediestøtte, andre har paywalls men det nye POV International satser på økonomiske bidrag til journalisterne fra læserne. Det tjener de faktisk mere på end normalt artikelhonorar. Redaktør og amerikansk boende journalist Annegrethe Felter Rasmussen fortæller om strategien og om den social media storm hun havnede i da hun for nylig blev anklaget for plagiat.

#207 Kunstig intelligens - Gud eller djævel?  

AI er ikke blot science fiction-verdenens menneskelignende robotter men i virkeligheden alt fra Google’s søge algoritmer til IBM’s kloge Jepardy vindende Watson computer til selvkørende biler og intelligente våben. I programmet her ser vi på AI eksempler og stiller de moralske og filosofiske spørgsmål der rejser sig, når maskinerne ikke længere er til at skelne fra mennesket. I studiet Thomas Vestskov Terney konsulent indenfor digital strategi og phD i kunstig intelligens og Mikkel Blaabjerg Poulsen journalist, dokumentarfilmsinstruktør og sci fi fan med stor interesse i kunstig intelligens og det konsekvenser.

#206 Kærlighed på algoritme  

Markedet for online-dating er kæmpe stort. Forbes estimerer at det består af ca. 8.000 forskellige tjenester på tværs af mange forskellige nicher. Men hvad er der så sket på den tekniske side af online datingmulighederne? Jo det hele går generelt lidt hurtigere. Apps som Tinder og Happn har været med til at sætte tempoet i vejret og med et enkelt swipe kan man på under 1 sekund sige ja eller nej tak til en date, uden at man egentlig rigtig aner noget som helst om kompatibiliteten. Men nu byder en ny tjeneste ind med mere dybde baseret på personlighedstest og kun ét enkelt match om dagen. Kasper Hjorth står bag Snugspot og er i studiet hos Christiane Vejlø.

#205 Mystisk videnskabsmand baner vejen for fremtidens hjernehacking  

Dr. Robert Heath udførte i 50ernes USA eksperimenter, hvor han opererede elektroder ind i hovederne på psykiatriske patienter og ændrede deres personlighed ved at stimulere den med strøm. Lyder det vildt? Du kan ligeså godt forberede dig på at du i fremtiden også vil få elektronik i hjernen. Hvorfor ikke sige ja til et brain lift, som gør dig skarpere og mere lykkelig ligesom et facelift gør dig smukkere? Lone Frank biolog, videnskabsjournalist og forfatter til bogen om Heath “Lystens Pioner” er i studiet hos Christiane Vejlø.

#204 Diagnose Neofil - Har du den?  

Vi halser afsted for at følge med teknologien og accelerationssamfundet. Det kan være enormt svært at forudsige, hvilke konsekvenser den hastige teknologiske udvikling vi står midt i ender med at få. På den ene side er det ikke nemt at gætte før nye produkter og tjenester kommer i hænderne på almindelige mennesker. På den anden side betyder den voldsomme eksponentielle udvikling, at der- kan det allerede være for sent. Hvad betyder det så, at udviklingen konstant tager nye retninger? Det spørgsmål har ugens gæst Katrine K. Pedersen stillet i bogen Phono Sapiens.

Elektronista uge 14, 2016  

Hvad historien bag Virtual Reality? Hvordan virker teknologien? Hvordan kommer militæret, hospitaler, skoler og sportsfolk til at få glæde af VR mulighederne? Og hvornår får DU muligheden for at kaste dig ind i det digitale parallelunivers. Julie Heyde og Bo Bennekov gæster Elektronista. En af dem som satser på udviklingen og mulighederne ved virtual reality er den danske iværtsætter of filosof Simon Lajboschitz. Han har åbnet verdens første VR butik i Kødbyen i København, og er også gæst i dagens sammendrag. Til sidst spiller vi et klip fra udsendelsen med Claus Bülow Christensen om det nye gamle begreb Virtual Reality. Christiane Vejlø

#202 Du skal tale med robotter  

Vi skal til at snakke med dem. Maskinerne. Både med vores stemmer og som chat. Og maskinerne bliver klogere og klogere. De har allerede vundet over mennesker i discipliner som skak, Jepardy og for nylig også spillet Go som ellers går for at kræve menneskelig intuition, som en maskine ikke burde kunne levere. I denne uges Elektronista taler vi om kunstig intelligens og chatbots og hvordan samtalen mellem mennesker og maskiner overhovedet kan finde sted. Christiane Vejlø har Katrine Boe Lem fra Prescriba Healthcare i studiet og Ph. D. og forsker i kunstig intelligens hos DTU computer, Thomas Bolander, er med på en telefon.

#201 Sten, saks, papir med robot  

Elektronista er stadig til SXSW i Texas. Christiane og David Guldager går i baren, hvor bartenderen på forhånd kender deres smag og laver to perfekte, personlige drinks. Senere er der sten, saks, papir med en robot og en filosofisk snak om selvkørende biler.

#200 Cowboysstøvler og tech  

Austin i Texas lægger hvert år by til en festival som favner både teknologi, musik og film. Elektronista har taget cowboystøvlerne på og er flyttet ind hos danske Soulaima Gourani som netop er flyttet til Austin.  Christiane taler om fremtidens tøjbutik med CEO'en Uri Minkoff fra succesbrandet Rebecca Minkoff og om kunstig intelligens med Microsoft. 

#199 Er Virtual Reality det nye Matrix eller det nye Facebook?  

Med virtual reality kan du sidde i din stue og samtidig blive transporteret hvorhen det skal være. Det er en rejse i en parallelverden, hvor du kan opleve både det kendte og det overraskende. det bobler frem med nye VR muligheder. Det her det BLIVER en del af den fremtidige digitale verden! En af dem som satser på udviklingen og mulighederne ved virtual reality er den danske iværtsætter of filosof Simon Lajboschitz. Han har åbnet verdens første VR butik i Kødbyen i København og han er Christianes gæst i ugens Elektronista.

#198 Big tech business i stoleliften  

En af de mest markante danske teknologipersonligheder i Silicon Valley inviterer hvert år en håndplukket gruppe af stærke, internationale techprofiler på skitur til de spanske bjerge. Det handler om hardcore networking, hvor 20 minutter i en stolelift kan blive til funding af et start up, nye partnerskaber, brainstorming på den næste nye app-succes eller ny software til et virtual reality headset. Juha Christensen stod bag Nokias vigtige Symbian software, han har været den højstplacerede dansker i Microsoft, han investerer hele tiden i nye innovative tech eventyr og når ministre og royale besøger Californiens Tech mekka er han deres guide. Elektronista spænder skiene og tager en snak med Juha Christensen om ny teknologi og innovationsværdien i alternative networking rammer.

#197 Mobilfest i Barcelona  

Elektronista deltager i årets store Mobil World Congress.
Vi ser på intelligente biler, wearables til børn og dyr, nyt fra Samsung og så er Nokia stået op af graven. VR og IOT er de store buzzforkortelser og Christiane hiver Fords CEO ud til en snak under fuldmånen og spørger hvordan en Mustang ser ud i 2025.

#196 Toplederen til sociale media tasterne  

I store danske virksomheder er det typisk ikke topledelsen der ved mest om sociale medier, og det har indflydelse på hele virksomhedens social media strategi. Lederen har ikke kun et ansvar for at forstå de sociale medier. Hun bør selv kunne betjene dem. Programvært Christiane Vejlø og social media ekspert Astrid Haug gennemgår de vigtigste social media tips til lederen. Og så tigger Kaney West penge af Zuckerberg på Twitter, kvinder er bedre kodere end mænd, Metro selskabet svarer ikke, når Christiane spørger hvor de gemmer hendes personlige data i forbindelse med en kontrolafgift og Pia Kjærsgaards hund hedder Rikke.

0:00/0:00
Video player is in betaClose