Fair Talks

Fair Talks

Sweden

I Fair Talks träffar Alexandra Pascalidou moderna hjältar och världsförbättrare som gör skillnad. Fair Talks är en produktion av Nordea och producerad av Klintberg Niléhn i Ljudbangs studio.

Episodes

#9 Delal Sindy  

»Ibland var soldaterna så nära att jag kunde se IS svarta flaggor…« Delal Sindy är en 24-årig superhjälte från Karlstad som bestämde sig för att göra en verklig skillnad. I 14 månader har hon jobbat som volontär i Kurdistan och tagit hand om flickor och kvinnor som blivit utsatta för IS terror. Lyssna på en skakade och unik ögonvittnesskildring direkt från fronten om avgrundsdjup ondska – men också hopp.

#8. Maxida Märak  

Hon är aktivist och artist. Med dokumentärserien Sápmi Sisters har Maxida Märak, 26, svept rakt in i våra vardagsrum och satt fokus på samernas utsatta situation. Här berättar hon om kampen mot dold rasism, näthat, musiksuccén med Mando Diao – och varför hon alltid går till överdrift…

#7 Manne af Klintberg  

Som Sveriges mest kända clown har han trollbundit generationer av tevetittare. Här berättar Manne af Klintberg om sin oförtrutna kamp för barns rättigheter, varför han driver gäck med mansrollen och längtan efter att få vara tant. Möt mannen bakom clownmasken, som menar att livet hade varit så mycket bättre om vi bejakat leken inom oss. 

#6 Aron Andersson  

När Aron Andersson var 9 år gammal opererades han för cancer och hamnade i rullstol. Detta har inte hindrat honom från att bli en av landets mest uppmärksammade äventyrare. Som när han besteg Kebnekaise i rullstol eller som när han simmade över Ålands Hav. Aron är ambassadör för Barncancerfonden och en lysande förebild. Lyssna på en man som älskar att göra det omöjliga möjligt.

#5 Hédi Fried  

»Det är bara det första skottet som är svårt att avfyra, sedan blir det enklare…« Vid andra världskrigets utbrott var Hédi Fried ännu en ung flicka. När nazisterna marscherade in i hennes hemby i Rumänien sattes hon med sin familj på ett godståg till Auschwitz och senare till Bergen-Belsen. Hédi Fried har tilldelats utmärkelsen Årets Europé, fått Raoul Wallenberg-priset och rört ett helt land till tårar när hon Sommarpratade tidigare i somras om ondska, förlåtelse och mänsklighetens mörkaste tid.

#4 Azita Shariati  

I början av 1990-talet kom hon som »kärleksflykting« till Sverige för att hälsa på sin pojkvän. Sjuksköterskan från Teheran blev kvar i landet, sadlade om och har sedan dess gjort en sagokarriär i näringslivet. 

Azita Shariati har överösts med priser och utmärkelser och tidigare i år utnämnde Veckans Affärer henne till Sveriges mäktigaste affärskvinna, inte minst för hennes arbete för att bygga ett jämställdare samhälle. 

#3 Patrik Asplund  

I mitten av 1990-talet återfanns Patrik Asplund på polisens lista över landets farligaste brottslingar. Han var fruktad fotbollsligist och senare också aktiv inom naziströrelsen, som då hade Alexandra Pascalidou som ett särskilt hatobjekt. I ett laddat möte i Fair Talks möts de igen, och pratar om Patriks resa från huligan till humanist. I dag är han VD för Goodsport Foundation och viger sitt liv åt integration- och mångfaldsfrågor. 

#2 Martin Widmark  

Författaren Martin Widmarks böcker har sålt i mer än 3 miljoner ex på över 30 språk. Men framför allt brinner Martin för det egna projektet En läsande klass, och hur man skapar bättre läsförståelse hos skolungdomar. Här berättar han om sitt engagemang och rättvisepatos, vad som inträffar i ett samhälle när läsandet går ner och vad som egentligen hände hos kungen. Lyssna till en av landets skarpaste hjärnor!

#1 Magda Gad  

Hon är utrikesreportern som reser dit andra varken vill eller vågar åka. Som med sina personliga berättelser tecknar en bild av den lilla människan som det aldrig annars rapporteras om. Magda Gad har under de senaste åren förflyttat positionerna för svensk utrikesjournalistik. Nu senast i ebolans Liberia, där hon under flera månader såg människor dö. Men det var också där hon mötte livet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose