Fallen jag aldrig glömmer - Med Hasse Aro

Fallen jag aldrig glömmer - Med Hasse Aro

Sweden

Under min journalistiska karriär har jag granskat och uppmärksammat tusentals kriminalfall. Jag har mött förövare, utredare, vittnen, men framförallt har jag mött de som direkt eller indirekt utsatts för brotten. I poden "Fallen jag aldrig glömmer" kommer jag att berätta de historierna som har etsat sig fast hos mig. Vi kommer få möta de personer som varit centrala i dessa omskakande händelser.

Episodes

Avsnitt 10 - Maria Karlsson  

Den 11 november 1999 hittar Marias pappa sin dotter brutalt mördad. Hon har blivit slagen med en stekpanna, knivskuren och knivhuggen till döds av en då 27-årig arbetskollega. Han hade inte kunnat acceptera att Maria avvisat honom. Utredningen kom att visa att mannen under flera månader hade kartlagt hennes liv. I hans lägenhet fann polisen hans egen beskrivning av mordet, i form av dagboksanteckningar han hade fört på sin dator. I säsongens sista avsnitt gästar Peter Ståhl, som var kriminalinspektör på Södertäljepolisen och som ledde utredningen.

Avsnitt 9 - Mordet på Sara Andersson  

Sara Andersson påträffades död den 18 juli 1998 i Örebro. Hon hade huggits 167 gånger med kniv, och förblött till döds. Det skulle dröja ett par år innan polisen kom gärningsmannen på spåren. Det var när polisen bestämde sig för att i Efterlyst visa upp en tröja som påträffats på mordplatsen som utredningen verkligen tog fart. Dagens gäst är Göran Gunnarsson, som arbetade med utredningen och som minns detaljerna mycket väl.

Avsnitt 8 - Våldtäktsmordet i Örebro  

Den 25 september 2004 hittas Susanne död i sitt badkar hemma i sin lägenhet i Örebro. Det kommer fram att hon har blivit brutalt mördad och att hennes då fjortonåriga dotter blivit vittne till mordet. Dessutom har mördaren upprepade gånger under natten injicerat dottern med amfetamin och våldtagit henne. Den 26 september 2004 grips Niclas Nilsson och döms senare till livstid. Han hävdar att han inte minns något från mordnatten. Gäst i dagens program är Henrik Belfrage, professor i kriminologi.

Avsnitt 7 - Sveriges första kvinnliga styckmördare  

Den 30 november 1998 klockan 23:05: Två män ser något i vattnet vid Södermälarstrand i Stockholm. Vid en närmare titt ser de att det är en kropp. Under de följande dagarna hittar polisen flera kroppsdelar i vattnet. När polisen hittar huvudet så gör man en fantombild för att få hjälp av allmänheten med att identifiera mannen. En son som saknar sin 81-åriga pappa hör av sig och identiteten fastställs. Nu börjar jakten på Sveriges första kvinnliga styckmördare. En av de som deltog i jakten på mördaren är kriminalinspektör Christin Portnoff, som berättar sin teori om varför mannens huvud hade grillats i ugnen.

Avsnitt 6 - Arlandarånet  

Den 12e juli 2002. En bil dyker upp från ingenstans och stannar vid flygplanet som just landat på Arlanda flygplats. Ur bilen kommer tre män införda SAS Cargokläder och rånarluvor. En av dem håller i en AK47. ”Spela inte hjältar nu!”, ropar dem. Väktarna som bevakade värdetransporten kan bara se på när rånarna under loppet av några minuter metodiskt lastar över 44 miljoner kronor från flygplanet in i sin bil. Sedan försvinner de samma väg de kom. Rånbytet hittas aldrig och efter två år läggs förundersökningen ner utan att någon åtalats för rånet. Året innan mördas polisens kronvittne i Finland efter att han fått ett pris på sitt huvud. Marianne Öman jobbade på länskrim i Stockholm. Hon berättar om jakten på ett löst sammansatt nätverk av härdade rånare i Stockolms undre värld, och insidern som läckte ut detaljerna om värdetransporten.

Avsnitt 5 - Taximordet  

På kvällen den 27e oktober 1991 stänger Dusanka Petrén av taxametern utanför Grand Hotel i Stockholm. Det är det sista spåret efter henne, sedan är hon försvunnen. Några dagar senare hittas hennes taxibil, låst och prydligt uppställd i Hägernäs norr om Stockholm. Försvinnandet förbryllar polisen. Misstankarna riktas så småningom mot exmaken som i media kom att kallas ”Direktören”. Dusanka hade några månader innan försvinnandet anmält honom för olaga hot, och en hotbild mot trebarnsmamman börjar sakta träda fram. Polisen börjar ett intensivt spaningsarbete mot den då 48-åriga mannen och i januari 1992 så grips han tillsammans med två 19-åriga pojkar när han överlämnar 60 000 kronor. Kriminalinspektör Bo Wide som ledde utredningen berättar om vad som hände och hur de tillslut kom direktören och de tre pojkarna på spåren.

Avsnitt 4 - Fallet Melissa  

Den 11 november 2001 anmäler Melissas mamma till polisen att dottern är försvunnen. Under eftermiddagen samma dag får polisen ett larm om att det ligger en kvinna på havets botten utanför Björkviks brygga på Ingarö. Det är 22-åriga Melissa. Det blir snabbt klart för polisen att det inte handlar om någon drunkningsolycka. Innan utredarna ens har en misstänkt kliver ex-pojkvännen självmant in hos polisen och berättar att det hela var en olyckshändelse. Dagens gäst är den pensionerade poliskomissarien Jan Ullén som berättar om utredningen som tillslut ledde till en fällande dom för mord.

Avsnitt 3 - Sexmordet  

Den 1 april 1997 hittas Inge Hedström död i en lägenhet i Solna, bakbunden och fjättrad vid en pinnstol. Man räknade 48 knivhugg, huvudsakligen mot hans hals och huvud. Utredarna kan snart konstatera att lägenheten hade satts i brand medan Inge Hedström ännu var vid liv. Polisen förstår snart att det är något väldigt annorlunda med detta mord. Det präglas av sexual rituella och sadomasochistiska inslag. Man kunde snart gripa en kvinna, Ulla-Britt Johnsson. Vintern 1997 döms hon mot sitt nekande och blir den första kvinnan att ensam dömas till livstids fängelse i Sverige. Hör kriminalinspektören Harras Kopsch berätta om vad han minns från utredningen av det makabra mordet, och ett väldigt ovanligt studiebesök rätten gör för att få insyn i sadomasochismens värld.

Avsnitt 2 - Sveriges mest fruktade sexmördare  

1992 fick en 19-årig kvinna sitt liv förstört. En natt i juni var hon på väg hem till Alby med nattbussen. När hon kliver av märker hon att en man stiger av samtidigt. Kort därefter blir hon överfallen bakifrån och utsatt för en grov våldtäkt. Det var en av många överfall som skulle gäcka Stockholmspolisen under 90-talet. Flera av dessa skulle tillslut kunna knytas till en och samma man. Men mannen hade inte bara utsatt flera kvinnor för våldtäkt, han hade även mördat. Hör utredaren Bo Wide berätta om hur polisen kom en av Sveriges värsta sexförbrytare på spåren. I podcasten "Fallen jag aldrig glömmer" återberättar Hasse Aro, tillsammans med gäster, några av de fall som satt sina spår hos honom under alla år han jobbat som journalist.

Avsnitt 1 - Styckmordet på Marita Pentinmäki  

Under juli/augusti 1996 hittades Maritas Pentinmäki kropp styckad i flera hundra delar vid ett ödetorp norr om Stockholm. Misstankarna riktas mot hennes make, Maximilian Kartachev, känd som Greven, en gång en av landets rikaste män. Greven ställas inför rätta men kommer bara att fällas för styckningen av sin hustru. Han är ute efter två år. Själv hävdar han att Marita hade tagit sitt liv. I programmet träffar Hasse Aro den pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk som arbetade med fallet och minns det väl.

Trailer  

Fallen jag jag aldrig glömmer – Med Hasse Aro Under min journalistiska karriär har jag granskat och uppmärksammat tusentals kriminalfall. Jag har mött förövare, utredare, vittnen, men framförallt har jag mött de som direkt eller indirekt utsatts för brotten. I poden "Fallen jag aldrig glömmer" kommer jag att berätta de historierna som har etsat sig fast hos mig. Vi kommer få möta de personer som varit centrala i dessa omskakande händelser. Premiär den 22 april

0:00/0:00
Video player is in betaClose