Farfarsparadoxen

Farfarsparadoxen

Sweden

Podcast om tidsresor, robotar och mutanter. Bland annat. Av och med Andreas Berg och Andreas Ljungström.

Episodes

#54 - Bat Darefleck  

Andra säsongen av Daredevil är ute på Netflix. Den första säsongen möttes av stående ovationer av så väl kritiker, som allmänhet, och inte minst av Andreas och Oskar. Men hur står det till med säsong två? Höjer den sig till samma nivåer? Dessutom har slutligen DCs behemoth Batman v Superman fått biopremiär. Detta är ju DCs försök att påbörja ett filmuniversum i likhet med Marvels filmer. Men hur lyckad är den?

#53 - Ufon, mutanttroll och urbant tonårsflams  

I detta avsnitt går vi igenom de nyare tv-serier vi sett  på sistone. Det både flippas och floppas, hyllas och kastas i sophinken. Oskar är begeistrad över The Expanse. Han säger till och med saker som "bästa rymdserien sedan Battlestar Galactica." Kan det verkligen vara sant? Andreas har sett den nya säsongen av Arkiv X. "Det är som om tiden står stilla", säger han. Men är det något positivt eller negativt? Dessutom avhandlas Shadowhunters, Legends of Tomorrow, Colony och The Shannara Chronicles.

#52 – Lovecraft-special del 2  

Andra delen i vår Lovecraftspecial. Vi pratar om hur vi stötte på Lovecraft för första gången och fokuserar sedan på hans verk och person. Vad är det egentligen som lockar med hans mytologi, och kan han egentligen räknas till de stora mästarna? Till denna gång har vi sett dokumentären Fear of the Unknown och filmerna Re-animator (1985) och Cthulhu (2005).

#51 - A New Force Awakens  

Farfarsparadoxen är tillbaka! I vårsäsongens första avsnitt diskuterar vi den nya TV-fantasyserien The Shannara Chronicles. Är det bara tvålfagra ynglingar med perfekta ögonbryn eller finns det faktiskt roten till en riktigt bra fantasyserie här? Självklart kan vi inte hålla oss borta från en dos tentakelmonster och Andreas berättar om KG Johanssons bok Biotika.

Oskar håller på och läser den nästan överdrivet bombastiska rymdoperaserien Deathstalker, med ett dekadent ont imperium, en galen kejsarinna, enorma monster, märkliga aliens, onda AI:s och massor av svällande muskler och svärdskamp. Avsnittet avslutas med ett samtal om Star Wars VII: The Force Awakens, allt det bra, och det som kanske inte var riktigt lika bra.

#50 - Lovecraft-special del 1  

Det är Farfarsparadoxens femtionde avsnitt! Och det firar vi med att köra igång vår Lovecraftspecial. I detta avsnitt intervjuar vi Anders Lundgren som är en drivande kraft bakom Stockholms Lovecraftfestival som går av stapeln nu till helgen i Kulturhuset. Där kommer det bland annat att bli release för inte mindre än tre nya svenska Lovecraftianska seriealbum, filmkväll, föredrag, högläsning och massor mer.

I detta avsnitt pratar vi om HP Lovecrafts verk och person, om det inflytande som han har haft på populärkulturen och hur det kommer sig att Lovecraft lockar så många läsare just idag.

#49 - Tentakelmonster, tentakelvirus och tentakelbebis  

Vi har läst fantasy-serien Amulet, tentakelvirus-serien Spread och sci-fi-bokserien The Last Fleet. Avslutningsvis analyseras animeklassikern Akira.

#48 - Parasiter, 80-talsnostalgi och pansarvagnar  

I höstsäsongens första avsnitt fortsätter vi att smaska i oss av nostalgiska återblickar från vår uppväxt. I filmerna Manborg, Turbo Kid och Kung Fury kryllar det av 80-talsreferenser, vi undersöker trenden och vilka som tilltalas av den egentligen. Vi tipsar också om animen Parasyte The Maxim men också om Batman-parodin Batbat. Och på tal om Batman, nu när Arkham Knight funnits ute ett tag delger vi våra tankar om spelet. Är det en värdig avslutning på serien?

 

#47 - Darkjoys Fury  

Den stora spelmässan E3 har nyligen ägt rum, vi snappade upp saker som att ovanligt många kvinnliga protoganister fanns representerade, vi impades av fräcka robotdinosaurier och blev besvikna över nya Metroid. Utöver det pratar vi om två nya sci-fi-serier - Dark Matter och Killjoys, samt det svenska Kickstarter-fenomenet Kung Fury.

 

#46 - Super-TV och ett postapokalyptiskt Stockholm  

Ännu mer superhjältar detta avsnitt! Vi pratar trikåklädda gubbar och gummor på tv där bland annat Supergirl, Legends of Tomorrow och Netflix stora Marvel-satsning diskuteras. När blir det för mycket? Vi pratar också om Oskars kommande bok Stormvinge, dessutom klurar vi på målgruppstänk, young adult-genren och ålderskategorier. Avslutar gör vi med en kortfilmscirkel om den svenska postapokalypsrullen State Zero.

#45 - Batman-special (andra delen)  

Som om den mörke riddaren inte vore mörk nog. I det andra avsnittet av vår Batman-special går vi in på de riktigt brutala serienumren. Hur vi som barn läste A Death in the Family, där Jokern slår ihjäl Robin med en kofot! Om The Killing Joke där Jokern skjuter en försvarslös Barbara Gordon så svårt att hon blir förlamad, och om Batmans reaktion och ansvar i all denna död.

 

Vi har också läst uppföljaren till Frank Millers The Dark Knight Returns, så fint kallad The Dark Knight Strikes Again (Eller DK2 helt kort). Slutligen dyker vi lite djupare i Arkham-spelen och funderar på om det kanske inte är där, i spelens värld, som de bästa representationerna av Batmanuniversumets karaktärer ändå finns.

 

#44 - Batman-special (första delen)  

Batman, Batman och ännu mera Batman! Medverkar gör Oskar Källner och Andreas Ljungström.

#43 - Svarta Hingsten och Munintrollet  

I årets första avsnitt gästar ännu en författare podden. Oskar Källner är aktuell med novellsamlingen "Munins skärvor" men ligger även bakom fantasyromanerna "Drakhornet" och "Skogens hjärta". Vi pratar såklart om Oskars verk men också om fantastik som genre. Dessutom förklarar vi varför en stenhård farmor kan vara en bra litterär karaktär, men det blir även mer filosofiska tankar när Oskar funderar kring vad det egentligen innebär att vara människa.

#42 - Vikten av att dokumentera  

I avsnitt 42 är Berg tillbaka och vi babblar om rollspel, charader, Constantine, Gotham och The Flash. Mest fokus lägger vi dock på novellen "The truth of fact, the truth of feeling" skriven av Ted Chiang. Om du inte redan läst, gör gärna det innan.

#41 - Feministisk skräck med Susanne Samuelsson  

Mer skräck och ännu en författare väntar i det fyrtioförsta avsnittet av Farfarsparadoxen. Susanne Samuelsson är aktuell med novellsamlingen "Kattmänniska" och avslöjar i programmet vad det innebär att skriva feministisk skräck och varför det egentligen behövs.

Nästa vecka är Berg tillbaka och tills dess har vi läst novellen "The Truth of Fact, the Truth of Feeling" av Ted Chiang. Läs du också och ta del av diskussionen i kommentarsfältet.

#40 - Galenskap under ytan med Christian Johansson  

Trots avsaknaden av Berg lever Farfarsparadoxen i högsta grad. I avsnitt 40 inleds en ny epok i dubbel bemärkelse. För det första är jag, Ljungström, numera ensam härförare, men kommer dessutom ta hjälp av gäster i fortsättningen. Upplägget blir mer intervjulikt än tidigare och först ut är Christian Johansson som gett ut skräckromanen Parasitus på Epok förlag. Men misströsta ej, Berg kommer fortsätta dyka upp då och då även i framtiden.

#39 - Tematiska antologier och konspirationsskräck  

När vi återvänder gör vi det med ett omvälvande avslöjande. Vad det rör sig om? Nä, den gubben går inte, du är tvungen att lyssna. Utöver denna omstörtande utannonsering pratar vi om tematiska antologier, novellföljetånger och om att bygga en egen litterär mytologi. Men vi diskuterar också konspirationspotentialen som skräckteasern P.T. till PS4 visar upp. Avslutar gör vi med kortfilmscirkel och Neill Blomkamps Tempbot.

#38 - Mardrömmar  

I det första avsnittet av "Farfarsparadoxen Summer Edition" pratar vi om rysliga ting, närmare bestämt mardrömmar. Vi delar med oss av personliga erfarenheter men också om termer som lucida drömmar, drömparalys och andra sömnrelaterade upplevelser. Inga kråkor eller andra djur skadades under denna inspelning!

#37 - Sommarbestyr och Stephen King-hat  

Är det någon skillnad på den populärkultur vi konsumerar på sommaren? Glor vi bara på Morden i Midsummer, Allsång på Skansen och läser mysrysar-pocketar i sommarstugan eller får man göra på andra sätt? Vi pratar också om fenomenet med tv-serier som tar ett steg tillbaka i den avslutande säsongen och Stephen Kings oförmåga att göra bra film och tv. Sen var det nåt om en naken galning med en tratt på huvudet också.

#36 - Steampunk med Anna och Maria  

Berg får ledigt när Ljungström tar hjälp av Anna Davour och Maria Nygård. Vad dessa två har gemensamt är att de båda hjälper till att arrangera Swecons steampunkfestival som går av stapeln den 27 till den 29 juni i Gävle. Med andra ord blir det fullt fokus på steampunk denna vecka. Prat om luftskepp, ånglok och läckra klädesplagg utlovas!

#35 - E3 och könsroller i spel  

Hur viktigt är övertygande gestaltning av karaktärer i tv-serier? Vilka avslöjanden på spelmässan E3 uppskattade vi mest? Vad tyckte vi om säsongsavslutningen av Game of Thrones? Varför är Berg så arg på spelutvecklaren Ubisoft? Detta och mycket mer i det rafflande trettiofemte avsnittet av Farfarsparadoxen. Häng med!

0:00/0:00
Video player is in betaClose