Feature

Feature

Denmark

En feature er en fascinerende, rørende og aktuel fortælling, der bringer os helt tæt på mennesker og deres liv. Redaktør: Mette Willumsen

Episodes

Feature: Den Kolde kirke, døden og den smukke sang 2017-06-25  

Sangskriver Kira Skov har sammen med den dansk-estiske saxofonist og komponist Maria Faust lavet et musikværk, der handler om det estiske folks barske historie med død, undertrykkelse og sorg. Da musikværket skulle præsenteres på plade og i koncert døde Kira Skovs mand - den 39-årige bassist Nicolai Munch-Hansen - få uger før. "Først var teksterne inspireret af det estiske folks historie, men nu handler det lige så meget om min historie", siger Kira Skov. Tilrettelagt og produceret af Claus Vittus.

Feature 0

Feature: Far, mor og rugemor 3:3 2017-06-18  

"Det er lidt som at have en film kørende, som man er med i, men man ved ikke hvad der skal ske i filmen" - Annette. I det sidste kapitel af "Far, mor og rugemor" er vi taget med Christian og Annette til Kiev for at være med til fødslen er deres to drenge. Vi hører om beige hospitaler og store ukrainske sygeplejersker med brede kæber og lilla læbestift, der vasker nyfødte babyer med velduftende vådservietter. Vi hører om rugemoren, Elenas strækmærker, om at hun spiser for mange snickers og om hendes datter, der er meget bedre til engelsk end hende selv. Men hvordan er det at sidde med sine to nyfødte drenge i armene, uden have haft dem i maven selv? Serien er tilrettelagt og produceret af Hanne Budtz-Jørgensen. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Far, mor og rugemor 2:3 2017-06-11  

"I morgen tager vi af sted, på mandag bliver vi forældre, og på lørdag er det juleaften."- Christian. Christian og Annette skal have tvillinger, og de skal fødes af rugemoren Elena i Kiev. I dette andet afsnit af serien hører vi mere om Elenas graviditet, om fiskecravings og rygsmerter. Og vi er med, mens Christian og Annette pakker kufferterne og gør sig klar til at hente deres to drenge hjem til Danmark. Serien er tilrettelagt og produceret af Hanne Budtz-Jørgensen. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Far, mor og rugemor 1:3 2017-06-04  

Afsnit 1: Barnløs. "Døren er lukket for mig, hvad skal jeg så gøre? Skal vi acceptere det, skal vi være det par der elsker at rejse hver weekend? Hvad skal jeg, hvad skal jeg med mit liv, hvad skal jeg med Christian?" - Annette. Annette og Christians højeste ønske er at få et barn. De har prøvet i 7 år. Annette har haft fire mislykkede graviditeter, 9 fertilitetsforsøg og 15 udskrabninger. Hvordan lever man med, at alle vennerne får en, to, tre børn, og man stadig kun sidder to overfor hinanden ved middagsbordet? Christian og Annette har nogenlunde lært at leve med den smerte barnløshed medfører, men de vil ikke acceptere at leve med den for evigt. Annette falder over en facebookgruppe for barnløse par, der overvejer rugemoderskab. Hun ser pludselig en dør åbne sig, en lillebitte sprække af lys, måske er det vejen ud af smerten? Serien 'Rugemor' er tilrettelagt og produceret af Hanne Budtz-Jørgensen. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Sværdtyven fra 9000 2017-05-28  

På kanten til Limfjorden står Cimbrertyren hævet over trafikken fnysende, olm og kampklar. Det bliver ikke mere Aalborg end Cimbrertyren. Men siden en nat for sytten år siden, har byens vartegn ikke lignet sig selv. Og trods statuens berømmelse er det de færreste - hvis overhovedet nogen - der har bemærket det. For at finde en forklaring på, hvorfor tyren ikke længere er, som den var, skal vi tilbage til en efterårsaften og -nat i år 2000. Her er Anders Hansen på besøg i sin fødeby, Aalborg, som han har forladt fire år tidligere. Tilrettelæggelse: Dan Grønbech. (Sendes også 00.05, mandag 5.30, onsdag 20.33 og lørdag 6.33).

Feature 0

Feature: Massemordet i Manila 2017-05-21  

En nat i den Filippinske narkokrig. I Filippinerne har præsidenten startet en narkokrig, hvor 8.000 mennesker er blevet slået ihjel på bare otte måneder. Det er selvtægtsmænd og politiet, der dræber, mens det er de fattige i slumområderne, der bliver dræbt. Drabene er blevet hverdag og støttes af mange, men en lille gruppe af fotojournalister tager hver nat ud for at dokumentere de tusindvis af mord og de efterladtes skæbner, i håbet om at sætte en stopper for præsidenten og befolkningens blodrus. Tilrettelæggelse: Jannik Juel Krarup. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: 10 år i krig - del 2 2017-05-14  

Hvad får en dansk kvinde med små børn til at blive boende 10 år i krig? Det spørgsmål forsøger journalist Helen Hajjaj at få svar på. Hendes mor tog til Libanon i 1969 og flyttede først tilbage til Danmark i 1985, efter at have levet under borgerkrig i 10 år. Tilrettelæggelse: Helen Hajjaj Magnusson. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage 2017-05-13  

Forfatteren Naja Marie Aidts søn Carl døde i en ulykke - kun 25 år gammel. I denne uge udkommer bogen "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage", hvor Aidt skriver om tabet af sin søn. Naja Marie Aidt bor i New York og deler kontor med forfatter og radioproducent Pejk Malinovski. Pejk har talt med Naja Marie Aidt om bogen og hvad der skete den dag Carl døde. (Sendt første gang 21. marts).

Feature 0

Feature: 10 år i krig 2017-05-07  

Hvad får en dansk kvinde til frivilligt at bo i et land i krig, når hun til enhver tid kunne rejse hjem til Danmark? Det undersøger Helen Hajjaj. I 1969 tog hendes mor til Beirut for at arbejde på en to-årig kontrakt. Men hun endte med at forelske sig i en libanesisk mand og blive boende. Da borgerkrigen brød ud i 1975, kunne hendes mor være flyttet tilbage til Danmark. Men hun valgte at blive på trods af nætter med raketangreb og konstant usikkerhed om, hvorvidt der lå en bombe under den næste bil på gaden. Tilrettelæggelse Helen Hajjaj Magnusson. Redaktør Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Hjælp jeg er klimadeprimeret 2017-04-30  

Klimaforskere verden over begynder nu at mærke klimaforandringernes psykologiske konsekvenser. Hver dag arbejder de sig ned i de dybeste forudsigelser, fremskriver den mest uhyggelige virkelighed om enorme oversvømmelser, dræbende tørke og i værste fald, menneskehedens undergang. De ved, ikke bare tror, men virkelig ved, hvor galt det vil gå. Hvis ikke den viden er til at blive deprimeret over, hvad er så? Det er en slags helårs vinterdepression i flere potenser. Da klimaaktivisten Jennie Kaae Ferraras klimadepression var i sit dybeste, havde et dystopisk filter lagt sig ned over hendes syn. Københavns gader var oversvømmet, folk hamstrede forråd og flygtede ud af byen i både. Tilrettelæggelse: Jakob Rasmussen.

Feature 0

Feature: Døden nær for Mister Derby 2017-04-28  

Midt i en fantastisk sæson med talent-hesten Rudolf le Ann er livet ved at ende brat for den succesfulde danske travkusk Steen Juul i 1992. På vej med privatfly til et historisk løb for 3-årige travheste styrter flyet ned kort før landing i søen Vätteren i Sverige. Fem personer omkommer ved styrtet, men det lykkes Steen Juul at kæmpe sig i land og tilbage i toppen af travsporten. Tilrettelæggelse Kasper Søegaard. (Sendt første gang 22. november 2016).

Feature 0

Feature: Flugten fra Zanzibar 2017-04-23  

Anne-Sofie Gerhard er valgekspert og skal i 2015 til Zanzibar i forbindelse med præsidentvalget. Sammen med sin familie skal hun tilbringe to år på den smukke østafrikanske ø, men intet går som forventet. Anne-Sofie bliver fanget i en storpolitisk konflikt, hvor telefonaflytning, overvågning og dobbeltspil er en del af hverdagen. Og da hun bliver truet med aldrig at skulle se dagslys igen, må hun lave en umenneskelig aftale med sin mand. Tilrettelæggelse: Mikkel Hartmann-Petersen. Redaktør Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Udflytterne 2017-04-17  

Nogle vælger at flytte med, andre gør ikke og mister deres job. Udflytninger af statslige arbejdspladser påvirker mange mennesker, der kommer til at tage deres liv op til revision. Er adressen vigtig - eller kan de trives, hvor deres job flytter hen. Tilrettelæggelse Anette Johnsen. (Sendt første gang 27. december 2016).

Feature 0

Feature: Hjemme bedst - også når man er 101 år 2017-04-16  

Ellen Rossing er 101 år og bor hjemme i egen lejlighed. Hun bliver passet af hendes to døtre på 70 og 75 år, der kommer forbi hver dag og laver mad. Plejehjemspladser er dyre for samfundet, og derfor opfordrer ældrepolitikken til at blive længst muligt i eget hjem. Kommunerne opfordrer nu voksne børn og andre pårørende til at støtte og hjælpe med opgaver, som hjemmehjælpen ellers tager sig af. P1 Feature har besøgt 101-årige Ellen Rossing og hendes to døtre i lejligheden på Amager. Medvirkende: Ellen Rossing, 101 år. Ulla Rossing, 75 år. Birgit Rossing, 70 år. Musik og lyd: Martin Selway. Tilrettelæggelse: Eva-Marie Møller. (Sendes også mandag 5.30 og 1.30, onsdag 20.33 og lørdag 6.33).

Feature 0

Feature: Kulde - kærlighed og kammeratskab 2017-04-14  

De er seks mænd, termometeret viser minus fyrre grader. Breddegraden siger 81 grader nord, tæt på nordpolen. Godt to år har de forpligtet sig til at være her på Station Nord. Mød mændene i den grønne barakby, tæt på verdens ende. Tilrettelæggelse: Gitte Hansen. (Sendt første gang 8. november 2016),

Feature 0

Feature: Danserindens kamp mod menneskehandel 2017-04-09  

I området omkring Istedgade, hvor sexbutikkernes blinkene neonlys lyser natten op, kan man tit se en ældre kvinde, ofte klædt i pels, vandre rundt og tale med de afrikanske gadeprostituerede. Kvinden i den brune pels er Michelle Mildwater, stifter af organisationen HopeNow, der siden 2007 har arbejdet for handlede mænd og kvinders rettigheder. Michelle er datter af en sydafrikansk balletdanser og en engelsk murerarbejdsmand. Det var hendes forældres fælles kærlighed til violinkoncerter, der førte dem sammen. Michelle kom til verden i slutningen af 40erne i Cape Town og rejste i hendes unge år rundt i verden som danser. Featuren handler i denne uge om, hvordan kvinden klædt i pels med den lidt fornemme engelsk-danske accent, er havnet som socialarbejder vandrende rundt i døgnets ydertimer på Istedgade. Tilrettelagt af Mikkel Rønnau. Redaktør Louise Witt-Hansen.

Feature 0

Feature: Et midlertidigt hjem i nord 2017-04-05  

17 år gamle Mortadha Al Soedani har forladt det hele; familien, vennerne, de vante rammer og et Irak i opbrud. Som et af de 2068 uledsagede flygtningebørn, der kom til Danmark sidste år, har han byttet en tilværelse i krigshærgede Fallujah ud med en køjeseng i et nordjysk asylcenter. Vi har besøgt ham i hans midlertidige hjem i Thisted. Tilrettelæggelse: Hakan Jakob Kosar. (Sendt første gang 15. november 2016).

Feature 0

Feature: DF´eren i teltlejren 2017-03-14  

Peter Bedsted Jeppesen bor på et landsted i Thy, og har altid en kop kaffe på kanden, hvis man kigger forbi - og det gør folk ofte. Han er et politisk menneske, som var aktivt medlem af Dansk Folkeparti, da han efter en periode som ledig fik arbejde i den daværende teltlejr for asylansøgere i Thisted. Her var han i syv måneder, indtil lejren lukkede i oktober 2016. Hør hvordan det gik DF´eren i teltlejren. Featuren er lavet af Stine Ellerbæk.

Feature 0

Feature: Kvindedrab 2017-03-07  

Jalousi-drab, hustruvold og gruppevoldtægter er hverdagskost for kvinder på tværs af hele Syd- og Mellemamerika - over hver tredje kvinde på kontinentet er udsat for vold i løbet af deres liv. Det er en ekstrem grad af machokultur, der gennemsyrer hele samfundet og betyder, at man som kvinde de fleste steder ikke kan gå på gaden efter kl. 21.00. Bolivia er det land, hvor det står værst til i regionen - her er tallet ni ud af ti kvinder. Men noget er på vej. Flere kvinder er begyndt at råbe op, få ændret lovgivningen og sat kvinderettigheder på dagsordenen. Med livet som indsats. Tilrettelagt af Victoria Touveneau.

Feature 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose