Feminvest podcast

Feminvest podcast

Sweden

Podcast by Feminvest podcast

Episodes

Feminvest EP 27 – Börsåret 2017  

I dagens poddavsnitt pratar Eva och Annou om hur börsåret 2017 har börjat och spekulerar om utvecklingen framåt. Hur påverkar Trumps expansiva penningpolitik börsen? Många analytiker ser väldigt positivt på börsen just nu men är det verkligen befogat? Vad tror vi om räntorna, kommer de att gå upp? Vilka fler faktorer behöver man vara uppmärksam på nu i början på 2017 när det gäller vårt sparande? Vi gästas av Marcus Hernhag som är aktieskribent och författare till 2 populära böcker om aktiesparande. Vi pratar bland annat om hur hans dagar kan se ut och hur går det med hans egen aktieportfölj. Hur gick hans aktier förra året? Självklart får vi hans bästa tips för ett lyckat aktiesparande.

Feminvest EP 26 – Hjärnan och sparande  

Välkomna tillbaka till Feminvestpodden! Årets första avsnitt 2017 kickar vi igång med temat "Kom igång med ditt sparande". Eva Trouin och Annou Bergfelt gästas av hjärnforskaren Elin Helander. De pratar om hur hjärnan påverkar vårt sätt att se på sparande. Att spara pengar kan vara en kamp mellan ditt nuvarande jag och ditt framtida jag, där det nuvarande har all makt. Varför kan det vara så svårt att komma igång? Hur ska man göra för att hålla sina nyårslöften och mål? Och hur spelar den sociala aspekten in, såsom sociala nätverk och grupper på Facebook? Vidare pratas det även om hur det fungerar när man tänker på sin pension. Helt enkelt går de igenom konkreta tips om hur du ska göra för att komma igång och hålla dina mål.

Feminvest EP 25 - Starka finansprofiler  

Dagens avsnitt handlar om starka finansprofiler. Eva och Annou diskuterar såklart Warren Buffert som är en av världens kändaste finansprofiler. Hans syfte är att folk ska förstå ränta på ränta-effekten och han har en tydlig buy and hold-strategi. De kikar även på några av innehaven i Warren Buffetts investmentbolag Berkshire. De pratar även om forskaren Barbara Stewart som ligger både Nordnet och Feminvest nära, som intresserar sig för kvinnors relation till ekonomi och hur det skiljer sig mellan kvinnor och män. Dagens gäst är finansprofilen Gottodix, som bland annat bloggar på Nordnetbloggen. Han berättar om hur han blev ”Gottodix” och hur en vanlig dag ser ut för honom. Han går igenom och reflekterar över 2016, och vad han tror om 2017. Självklart berättar han vilken marknad och bransch han tycker är intressant just nu.

Feminvest EP 24 – Rapportider  

I dagens avsnitt pratar vi om rapporter och hur man ska tänka kring det. Kvartalsvis rapporterar bolag hur det har gått och vad man jobbar på. Vad händer när rapporterna kommer ut och vilka faser går kursen igenom då? Vad innebär insiderhandel? Hur ska man som privat investerare reagera i rapporttider – ska man köpa eller sälja? Dagens avsnitt gästas av Unga aktiesparares vd Philip Scholtzé som är en nörd på aktier och privat ekonomi. Han går igenom vilka trender som finns just nu hos unga och sparande. Philip berättar även hur man kan dra liknelser mellan börsen och medlemsantalet hos UA, såsom när den senaste börskraschen var. Självklart delar han även med sig av sitt viktigaste tips!

Feminvest EP 23 – Frågor & svar  

Denna veckas avsnitt är något annorlunda då Eva och Annou bara svarar på frågor från er läsare. Vad kan man använda sig av för verktyg för att hitta andra strategier? Vad är skillnaden mellan en daytrader och swingtrader? Tar daytraders ut lön varje månad? En annan fråga handlar om hur man upptäcker nya bolag? Vad ska man titta på när man analyserar mindre bolag? Eva berättar även hur hon investerar och vad hon har för strategi. Dagens gäst är Sarah Ali som är 26 år och brinner för aktier. Idag arbetar hon som daytrader – och självklart berättar hon hur en vanlig dag ser ut. Hon berättar även hur hennes intresse kom till. Vad har hon för strategi? Och hur många bolag har hon i sin portfölj som hon tradear med?

Feminvest EP 22 - Barnspara smart och med kontroll  

Den här veckan pratar Eva och Annou om barnsparande. Hur ska man tänka, vilken sparform ska man välja och vilka placeringar passar bäst för långsiktigt sparande? Eva själv vurmar för kapitalförsäkring, där hon sätter av pengar i eget namn för sina båda söner. Gärna lite mer risk, eftersom barnsparande är långsiktigt. Gäst i veckans program är Helena – en helt vanlig mamma som rattar sparande för både egna och andras barn. Helena kör en klassisk köp och behåll-strategi och investerar bara i bolag som hon själv förstår och tror på – på lång sikt.

Feminvest EP 21 - Få koll på din pension  

Den senaste veckan har varit riktigt händelserik. Denna vecka fokuserar Eva och Annou på din framtida lön – pensionen. Eva förklarar hur du kan få hjälp att ta reda på vad du har och var du har tjänstepension samt hur du ska göra för att samla den på ett ställe. De går även igenom konkret hur själva processen går till. Vad är en bra pension och vad ska man titta på? Och vilka frågor ska man ställa till sina arbetsgivare? Dagens gäst är Ewa som har över 20 års erfarenhet som aktiv investerare. Hon har länge arbetat med trading och är teknikintresserad. Vad har hennes utmaningar varit i karriären hittills? Vad har hon för investeringsstrategi? Vad har varit hennes bästa och sämsta investering? Hon berättar bland annat vad som gjorde att hon fick 10 000 % avkastning på en dag.

Feminvest EP 20 -Är kvinnor bättre investerare än män?  

Dagens avsnitt livesändes i samarbete med NGM och Nyhetsbyrån direkt. Eva och Annou svarar på frågan "är kvinnor bättre investerare än män?" Hur ser statistiken ut? Hur sparar kvinnor jämfört med män och varför är det extra viktigt att kvinnor tar tag i sitt sparande? Dagens gäst är Roger Peleback, vd på NGM. Han berättar om utmaningarna på börsen. Vi pratar även om NGM och vilka kriterier som bolag måste uppfylla för att få notera sig.

Feminvest EP 19 - Börspsykologi och besök av ESNY  

I dagens avsnitt pratar Eva och Annou om börspsykologi. Börsen kan ju handla om känslor, att man kanske inte är helt rationell fast man vill det. Hur fattar man bra beslut? Vad ska man tänka på för att hålla sig på rationella stigen? Det är lätt att bli girig när aktien rusar, och bli känslosam när aktien sjunker. Ska man sätta gränser för sig själv? Och hur ska man tänka kring flockbeteende? De delar även med sig av sina personliga svagheter och misstag. Dagens gäst är mäklaren Malou Ekman från Eklund Stockholm New York. Hon har arbetat som mäklare sedan 2007 och berättar om den kraftiga nedgången som har funnits i utbudskurvan de senaste åren. De pratar om vad det innebär att sälja ”under hand” och hur amorteringskraven har påverkat marknaden. Finns det vissa perioder man bör slå till? Kan man köpa en bostad som en ren investeringar, och vad ska man tänka på då?

Feminvest EP 18 - Emissioner  

I dagens avsnitt pratar Eva och Annou om emissioner, då det verkligen är säsong för det nu. Hur fungerar det när ett bolag tar in mer kapital? Vad innebär uttrycken TR, OTA och BTA? Kan man teckna en emission utan teckningsrätter? Och framförallt, hur ska man göra för att vara med i en emission? Självklart går de även igenom lite tips kring vad man ska tänka på vid en emission. Dagens gäst är Ida Herbertsson som har ett stort intresse av investeringar. Hon berättar hur hon gick från slösa till att spara genom att lyssna på en podcast. Vad ska man titta efter för att hitta bra kryddor i portföljen? Hon delar även med sig av vilka innehav hon har just nu i portföljen – och hur hon hittar inspiration.

Feminvest EP 17 – USA-val och Tobbe Rosén  

Denna vecka känns det som att det är dags att börja prata om USA-valet. Vad är det egentligen som händer och vad får det för påverkan på marknaderna? Vad säger rapporterna om ifall Clinton respektive Trump vinner? De resonerar även kring hur valet kan påverka dig som har mycket innehav i BioTech-bolag. Är det köpläge – eller ska man sälja av? Dagens avsnitt gästas av tradern Tobbe Rosén, som både föreläser och skriver böcker inom området. Han berättar om sin vanliga dag som redan börjar kl 5 på morgonen, och hur dagen sedan har en strikt game-plan. Han talar även om de olika strategierna han har för sina portföljer, såsom långsiktiga pensionsportföljen och kortsiktiga portföljen. Vidare nämner han aktiesparares ”gyllene regler”. Varför handlar han aldrig aktier utan att göra en teknisk analys? Och vad är de vanligaste felen folk gör? In och lyssna och få konkreta tips!

Feminvest EP 16 - Investera i fastigheter?  

I dagens avsnitt pratar vi om fastighetsbolag. Vi jämför tre helt olika fastighetsbolag, Wallenstam, Hemfosa och Atrium Ljungberg. Vad ska man titta på när man väljer fastighetsbolag och hur skiljer de sig åt? Vilka bolag har Annou och Eva i sin portfölj? Dagens gäst är Tomas Eriksson, vd för bolaget A1M Pharma. ”Kvinna var god dröj. Forskning på man pågår” var en rubrik som uppmärksammades förra året när bolaget gästade Almedalen. A1M forskar inom kvinnohälsa. Men hur ser det egentligen ut med forskningen kring detta ämne?

Feminvest EP 15 – Börsintroduktioner  

Just nu är det väldigt mycket Börsnoteringar (IPOs) och det spås bli en riktigt intensiv höst. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att delta? Vad är skillnaden mellan förstahandsmarknaden och andrahandsmarknaden? Är man garanterad det belopp man ansöker om? Eva förklarar även varför man inte kan teckna börsintroduktioner via ett investeringsparkonto. Och en viktig fråga, går introduktionerna alltid upp? Dagens gäst är den inspirerande Shareville-profilen Carin Zetterberg (Carin Z). Då Carin är ganska ny inom det aktiva aktiesparandet delar hon med sig av sina tips kring hur hon kom igång. Vilka innehav har gått bäst sen hon började? Och vad har gått sämst? Hur hämtar hon inspiration?

Feminvest EP 14 -  Investera i bostad  

Annou har precis köpt en lägenhet – vilket gör att dagens avsnitt handlar en hel del om att just investera i bostäder. Att köpa en bostad är ju en av de absolut största investeringarna man kan göra. En av de första frågorna som många har är hur man egentligen får ihop till en kontantinsats på 15 procent? Och en annan fråga kan vara vilket innehav ska man sälja när man behöver köpa möbler? När man köper en ny bostad finns det även värde i att titta på vilka delar som påverkar ens kostnader när man väl bor där. Vad ska man titta på i årsredovisningen för att kunna bedöma om det är en bra förening? Vad är fördelen respektive nackdelen med låga avgifter? Rörlig eller bunden ränta? Och framförallt – vad kan man pruta på?

Feminvest EP 13 – Investera i banker  

I dagens avsnitt jämför vi tre av storbankerna, Handelsbanken, Swedbank och Nordea. Vilka banker ska man köpa och varför? Hur har den senaste tidens skandaler påverkat storbankerna och vad var det egentligen som hände? Hur påverkas bankerna av ett vd-byte? Och framförallt, vilken av bankerna har presterat bäst? Dagens gäst är Shareville-medlemmen Angelica Alm. Hon beskriver sig själv som att vara expert på att vara ”vanlig”, men att hon har ett ovanligt stort driv att uppfylla sina drömmar. Hon berättar att hon är noga med att ha bolag som hon själv förstår och använder sig av fundamental analys när det är dags att köpa nya. Självklart pratar även hon om hur hon tänker kring att investera i banker, och varför ett av hennes bästa innehav är ByggMax.

Feminvest EP 12 – Alternativa tillgångar  

I Feminvestpodden avsnitt 12 kommer Annou och Eva att fokusera på alternativa placeringar. Det finns väldigt många olika typer av alternativa placeringar. Vad innebär det exempelvis att investera i olika råvaror? Och vad påverkas alternativa placeringar av? Påverkas de av konjunkturen, inflationen eller efterfrågan? De pratar även om Yale-modellen som handlar om att sprida sina tillgångar. Och framförallt, hur når man dessa tillgångar om man är intresserad? Dagens gäst är Cecilia Repinski. Hon arbetar på Handelshögskolans centrum för hållbara marknader där hon kordinerar ett forskningsprogram med 55 forskare. De forskar kring hur finanssektorn kan ändra omställningen till en hållbar ekonomi. Vad är högriskbransch från ett hållbarhetsperspektiv? Vad ska man tänka extra på om man vill investera hållbart? Hon pratar om varför man exempelvis ska vara uppmärksam på vattenbrist, priser på råvaror och klimatförändringar som ger extremväder. In och lyssna!

Feminvest EP 11 – Fondfokus  

Idag fokuserar Feminvestpodden lite extra på fonder. Det finns ju hur mycket fonder som helst – hur ska man göra för att hitta de bästa? Vad ska man exempelvis använda för verktyg? Och vad finns det för olika typer av fonder? Eva och Annou pratar om varför man ska kolla på fondens avgift, förvaltaren och den riskjusterade avkastningen. De diskuterar även begreppen köpavgift, förvaltningsavgift och prestationsbaserad avgift som kan vara bra att hålla koll på. Dagens sponsorer är Danske Invest och deras aktiechef Mattias Cullin gästar oss. Hur väljer man vilka bolag man ska investera i? Vad ska man hålla utkik efter? Han pratar bland annat om bolagen Volvo, Autoliv, Scandi Standard och Nobina. Självklart tar de även upp hur Brexit och det Amerikanska valet påverkar konjunkturen. In och lyssna och inspireras! *Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Feminvest EP 10 – Investmentbolag  

I avsnitt 10 av Feminvestpodden pratar Annou Bergfelt och Eva Trouin om investmentbolag. Vad är egentligen ett investmentbolag? Vad är skillnaden mellan investmentbolag och en aktiefond? Och vad ska man tänka på när man väljer ut vilka man ska investera i? I detta avsnitt jämför de även tre olika investmentbolag; Ratos, Investor och Latour. Dagens gäst är Tuva Palm, som idag arbetar som CTO på Nordnet. Vad är Fintech och vad händer inom det området just nu? Hur påverkas de stora bolagen? Hon berättar om satsningen Nordnet Ventures som ska investera i just Fintech och vad de letar efter. Och självklart, vilka områden ska man som lyssnare satsa på? Hon pratar även om sitt arbete med Sthlm Tech Meetup, som nu är Europas största Meetup. In och lyssna!

Feminvest EP 09 – Branscher  

I avsnitt 9 pratar Annou och Eva om olika branscher. Vad finns det egentligen för skillnader mellan olika branscher? Hur går branscherna i olika konjunkturer? De talar om skillnaden mellan tillväxtbolag, cykliska branscher, räntekänsliga bolag och konjunkturoberoende företag. Självklart tar de även upp vilka branscher som är heta just nu. Dagens gäst är Sandra Lindqvist, även känd som Framtidsfeministen då hon har en aktieportfölj där hon bara investerar i jämställda bolag. Hon pratar bland annat om varför jämställda bolag är mer lönsamma och hur hon gör för att hitta dessa bolag. Sandras portfölj har sedan starten för lite mer än ett år sedan gått upp 22 %.

Feminvest EP 08 – Handel med utländska aktier  

Intresserad av att investera i Apple, Tesla eller Google? Då är dagens avsnitt något för dig. Avsnitt 8 av Feminvestpodden handlar om vad man ska tänka på när man investerar i utländska bolag. Nordnets Sverigechef Eva Trouin går bland annat igenom hur valutan påverkar din investering, vad man ska använda för konto och hur det fungerar med skatter på utländska aktier. Självklart funderar vi även över vilka marknader som är intressanta just nu. Dagens gäst är entreprenören Pingis Hadenius som bland annat driver bolagen Löwengrip care & Color och Flattered AB. Pingis berättar om hur hon tänker när hon investerar, fördelen med att vara ägare i sina egna bolag och vikten av att kvinnor ska investera mer i aktier.

0:00/0:00
Video player is in betaClose