Episodes

  • I denne episoden av Filmfrelst tar vi for oss sommerens store kinobegivenhet, nemlig sammenstillingen av de to auteur-blockbusterne Barbie og Oppenheimer, som hadde premiere samme dag – derav fenomenet «Barbenheimer».

    Greta Gerwig og Christopher Nolan er to svÊrt forskjellige filmkunstnere, som har det til felles at de begge har vÊrt gjenstand for stor beundring og nÊrmest blitt dyrket frem pÄ Montages gjennom Ärene. I sommer har begge returnert til kino med noksÄ spesielle prosjekter, som bryter litt med hvordan man tidligere har definert dem som historiefortellere: Gerwig forlater sin posisjon i indiefilmen og reiser til et rosafarget eventyrland, basert pÄ leketÞysprodusenten Mattels merkevare; Nolan lager sitt fÞrste biografiske drama om en historisk skikkelse, med en til ham Ä vÊre konvensjonell dramaturgi.

    Vi tar for oss bÄde Barbie og Oppenheimer i detalj, og ser bl.a. pÄ hvordan forventninger spiller inn i mÞte med massivt forhÄndspromoterte filmer, og forsÞker Ä mÞte hverandre i en diskusjon der vi slett ikke er enige. Likevel deler vi noen oppfatninger om hva som fungerer og hvilke grep som kunne styrket disse to svÊrt ulike filmene.

    Ved mikrofonene over Skype sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Ida Cathrine Holme Nielsen.

    God lytting!

  • I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissĂžrer i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus.

    Foreningen Norske FilmregissĂžrer (NFR) har invitert Filmfrelst til Ă„ vĂŠre podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i mĂžter mellom regissĂžrer som blant annet Ole GiĂŠver/Franciska Eliassen og Erik SkjoldbjĂŠrg/Hans Petter Moland.

    I denne nye samtalen stÄr danse- og familiefilmen Dancing Queen av Aurora Gossé i fokus, og regissÞren mÞter kollega Mona J. Hoel til dialog om sitt arbeid. Dancing Queen fikk verdenspremiere i Generation-seksjonen pÄ filmfestivalen i Berlin i februar, og ble en hit pÄ norske kinoer denne vÄren, fÞr den nylig ogsÄ ble Amanda-nominert for beste barnefilm.

    Regirommet-samtalen mellom Aurora Gossé og Mona J. Hoel ble gjennomfÞrt etter en spesialvisning av Dancing Queen pÄ Vega Scene i Oslo, tirsdag 13. juni 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktÞr Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt.

    God lytting!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Cannes 2023: Som ved flere tidligere Ă„rganger av Filmfrelst i Cannes, oppsummerer vi her festivalen med vĂ„r danske venn og kollega, Christian Monggaard, filmredaktĂžr og kritiker hos Dagbladet Information.

    2023-utgaven ble sÊrdeles innholdsrik i Cannes, med en hovedkonkurranse som nesten utelukkende bestod av gode eller interessante filmer, og der mange regissÞrer leverte sine beste arbeider pÄ mange Är.

    I denne podkastpraten med Danmarks mest profilerte filmkritiker og Cannes-veteran, Christian Monggaard, snakker vi om en hel bukett titler fra festivalen, inkl. Aki KaurismÀkis Fallen Leaves, Jessica Hausners Club Zero, Tran Anh Hungs Pot-au-feu, Justine Triets Anatomy of a Fall (som til slutt vant Gullpalmen), Wes Andersons Asteroid City, Catherine Breillats Last Summer og Ken Loachs The Old Oak. Episoden inneholder ingen spoilere.

    I siste del av samtalen forsÞker vi oss pÄ Ä spÄ hvilke filmer som kommer til Ä vinne de ulike prisene. (Flash forward: Vi klarte ikke gjette Gullpalmen i Är heller...) Ved mikrofonene sitter Montages-redaktÞrene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, i tillegg til Christian Monggaard.

    God lytting!

  • Cannes 2023: Montages var blant de ytterst fĂ„ som sikret seg billetter til Cannes-festivalens mest ettertraktede begivenhet i Ă„r – nemlig gallapremieren pĂ„ Martin Scorseses Killers of the Flower Moon. I denne episoden diskuterer vi filmen, i tillegg til Ă„ oppsummere festivalens fĂžrste halvdel.

    Scorsese, hovedrolleinnehaverne Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og Lily Gladstone, samt en rekke kjente skuespillere og regissĂžrer fra hele verden, var til stede i Cannes' storstue LumiĂšre for Ă„ overvĂŠre festivalens eneste visning av Killers of the Flower Moon. Etter at produksjonens finansiĂžr, strĂžmmetjenesten Apple TV+, offentliggjorde at filmen skal fĂ„ tradisjonell kinolansering (i oktober), ble den straks invitert til Ă„ delta i hovedkonkurransen av programsjef Thierry FrĂ©maux – noe som ville avstedkommet flere visninger – men Scorsese & Co. valgte til slutt Ă„ holde seg utenfor konkurranse. (RegissĂžren har tidligere vunnet Gullpalmen for Taxi Driver, og deltok sist i konkurranse med After Hours i 1985).

    I denne episoden ser vi nÊrmere pÄ Killers of the Flower Moon og hvordan den plasserer seg i Scorsese-filmografien, i tillegg til Ä oppsummere den fÞrste festivaluken. Filmen er basert pÄ en sann historie, og adaptert fra David Granns bok om begivenhetene med samme tittel, men selv om vi unngÄr direkte spoilere, kan de som Þnsker Ä vite minst mulig om filmen spare denne podkastepisoden til senere.

    Ved mikrofonene sitter Montages-redaktÞr Lars Ole Kristiansen og Filmklubbforbundets Chloé Faulkner.

    God lytting!

  • Cannes 2023: I denne festivalepisoden deler vi vĂ„re inntrykk etter Ă„ ha sett Wes Andersons nye film Asteroid City, som ble vist i hovedkonkurransen og som har norsk kinopremiere allerede 16. juni.

    Anderson var sist i Cannes med The French Dispatch i 2021, og den gangen omtalte vi filmen som "Anderson gjþr Anderson"/"Anderson lager pastisj av seg selv" etc. – med positivt fortegn! Han fortsetter langs denne linjen i Asteriod City, som best kan beskrives som en fornþyelsespark, et slags "Wes Anderson World".

    Nedenfor diskuterer Montages-redaktÞrene Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich denne utviklingen hos Anderson, og de er noe mer ambivalente denne gangen, men samtidig sÄpass store fans at de klarer Ä se forbi problemene og nyte den praktfulle iscenesettelsen. Episoden er uten spoilere.

    God lytting!

  • Cannes 2023: I sideprogrammet Quinzaine des cinĂ©astes har vi gjort en av de store oppdagelsene under Ă„rets festival – den amerikanske indiefilmen The Sweet East – som stĂ„r i fokus for denne podkastepisoden.

    Fotograf Sean Price Williams har gjort seg bemerket for sine uttrykksfulle arbeider med regissĂžrer som Alex Ross Perry og Safdie-brĂždrene, og med The Sweet East gjĂžr han sin spillefilmdebut som regissĂžr. Manuset er skrevet av filmkritiker Nick Pinkerton, og foran kameraet har Williams med seg stjerneskuddet Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always), Simon Rex (Red Rocket), Jacob Elordi (Euphoria), og en rekke andre.

    Vi har alle blitt veldig begeistret for The Sweet East, som ble vist tidlig under festivalen og vÊrt gjenstand for mange samtaler langs Croisetten. Nedenfor diskuterer vi vÄre tanker om filmen, uten spoilere. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Truls Foss, programsjef pÄ Vega Scene.

    God lytting!

  • Cannes 2023: Filmfestivalen i Cannes er nĂ„ halvveis, og i denne podkastepisoden setter vi fokus pĂ„ to filmer som sĂŠrlig har utmerket seg: Jonathan Glazers The Zone of Interest og Molly Manning Walkers How to Have Sex.

    Den litt sporadiske spillefilmproduksjonen til Jonathan Glazer – hittil bestĂ„ende av Sexy Beast (2000), Birth (2004) og Under the Skin (2013) – har resultert i at han aldri helt har etablert seg som en markant auteur. Men med The Zone of Interest i hovedkonkurransen i Cannes gjĂžr han nĂ„ et comeback, og vi diskuterer blant annet hvordan filmatiseringen av forfatter Martin Amis' holocaustroman skriver seg inn i Glazers oeuvre.

    I sideprogrammet Un certain regard har vi sett og blitt veldig imponert over den britiske debutanten Molly Manning Walkers How to Have Sex, en film som tar oss med pÄ en russefest-lignende sydentur med tre britiske tenÄringsjenter, og skildrer hvordan reisen gradvis gÄr fra drÞm til mareritt.

    Episoden inneholder ingen spoilere. Ved mikrofonene i Cannes sitter Karsten Meinich, Pernille Middelthon og Lars Ole Kristiansen.

    God lytting!

  • Cannes 2023: Årets utgave av filmfestivalen i Cannes er i gang, og i denne fĂžrste festivalpodkasten samles vĂ„re utsendte for Ă„ diskutere et knippe titler vi har sett i starten av Ă„rets hovedprogram.

    Verdens viktigste filmfestival er som vanlig kilde til en vÄryr glede for oss i Montages, og etter Ä ha kastet oss inn i kinosalene langs Croisetten fra og med fÞrste festivaldag, kan vi rapportere at denne Ärgangen allerede har vist seg Ä vÊre veldig god, og i denne fÞrste av Ärets Cannes-episoder fÄr vi trukket frem noen av hÞydepunktene (pluss én stor skuffelse).

    Samtalen nedenfor er helt uten spoilere, og inkluderer vÄre tanker og reaksjoner pÄ filmer sÄ forskjellige som Indiana Jones and the Dial of Destiny (av James Mangold) og Simple comme Sylvain (av Monia Chokri), samt dokumentarene Youth (av Wang Bing) og Four Daughters (av Kaouther Ben Hania).

    Ved mikrofonene i Cannes sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon.

    God lytting!

  • I denne episoden av Filmfrelst snakker vi med Gullpalme-vinner Cristian Mungiu om hans kinoaktuelle nye spenningsdrama R.M.N., som hadde premiere i hovedkonkurransen i Cannes i 2022.

    Mungiu fikk sitt gjennombrudd med 4 mĂ„neder, 3 uker, 2 dager i 2007, og har siden den gang vĂŠrt en gjenganger pĂ„ norske kinoer med sine gjennomarbeidede, dyptplĂžyende dramaer – alltid satt til hjemlandet Romania.

    I podkastsamtalen med Montages-redaktĂžr Karsten Meinich forteller Mungiu i detalj om sin metode som manusforfatter og regissĂžr, og hvordan han utviklet fortellingen og hovedkarakteren i R.M.N.. RegissĂžren deler ogsĂ„ sine tanker om betydningen av filmfestivalen i Cannes, og hva han husker fra beslutningen i 2013 om Ă„ gi Gullpalmen til BlĂ„ er den varmeste fargen – da Mungiu selv var i juryen, med Steven Spielberg som jurypresident.

    God lytting!

  • RegissĂžr Paul Tunge er best kjent for sine sĂŠregne indiefilmer, som Demning (2015) og Du (2019), men ved siden av fiksjonsprosjektene har Tunge ogsĂ„ meislet ut en serie kortdokumentarer om arkitektur, som ble samlet i helaftensfilmen Mind of Modernism i 2021. I denne podkastepisoden snakker vi med Tunge om film, arkitektur og alt i mellom.

    Filmfestivalen Arkitekturfilm Oslo ble i 2022 arrangert fra 20.-23. oktober, og her pÄ Montages satte vi fokus pÄ arrangementet bl.a. gjennom denne podkastpraten med to av de programansvarlige, samt at redaktÞr Karsten Meinich ledet en samtale med Paul Tunge etter visningen av Mind of Modernism pÄ Nasjonalmuseet, sÞndag 23. oktober.

    Det er denne dialogen med Tunge som presenteres i podkastform nedenfor – sent, men godt – etter samme lest som da vi hadde gleden av Ă„ by pĂ„ vĂ„r samtale med regissĂžrparet BĂȘka & Lemoine etter at de gjestet Arkitekturfilm Oslo i 2021 med sin film Tokyo Ride.

    Paul Tunge sine tre korte dokumentarer Ad Astra, Bauta og Plattform utgjĂžr kapitlene i Mind of Modernism – og de kan alles ses gratis pĂ„ strĂžmmetjenesten Filmbib. Filmene er laget av Tunge i nĂŠrt samarbeid med co-fotografene Egil HĂ„skjold Larsen (ogsĂ„ co-regissĂžr pĂ„ Ad Astra) og Patrik SĂ€fstrĂžm, og i samtalen reflekterer Tunge ogsĂ„ over det viktige bidraget fra komponist Kim HiorthĂžy pĂ„ lydsiden.

    God lytting!

  • E.T. (1982, E.T. – Gjesten fra verdensrommet) er selve innbegrepet pĂ„ «the magic of the movies». I denne episoden snakker vi om hvordan det er Ă„ se filmen (igjen) pĂ„ kino, og hvilken betydning regissĂžr Steven Spielberg har hatt i filmkulturen.

    Da vi gjestet Berlinalen i februar var Spielberg Êresgjest, i anledning den tyske premieren pÄ hans selvbiografiske film The Fabelmans. I den forbindelse arrangerte festivalen et retrospektiv, og Montages' utsendte gjestet visningen av E.T. pÄ kinoen CineStar CUBIX ved Alexanderplatz. Dagen etter var vi blant de fÄ, heldige som kom inn pÄ Spielbergs pressekonferanse for Ä oppleve nÊrkontakt av tredje grad.

    I tillegg blir E.T. nĂ„ aktuell her hjemme med visninger pĂ„ Cinematekene rundt om i landet, sĂ„ vi benytter anledningen til Ă„ snakke om alle disse opplevelsene – og hvorfor det Ă„ se akkurat E.T. pĂ„ kino er noe helt spesielt. Mot slutten av episoden tar vi ogsĂ„ en kjapp gjennomgang av panelets rangerte Spielberg-favoritter.

    Samtalen er spilt inn i andreetasjen pÄ det nyoppussede og nettopp gjenÄpnede Cinemateket i Oslo, og ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon.

    God lytting!

  • I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissĂžrer i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus.

    Foreningen Norske FilmregissĂžrer (NFR) har invitert Filmfrelst til Ă„ vĂŠre podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i mĂžter mellom regissĂžrer som blant annet Ole GiĂŠver/Franciska Eliassen og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen.

    I denne nye samtalen stÄr krigsfilmen Kampen om Narvik av Erik SkjoldbjÊrg i fokus, og regissÞren mÞter kollega Hans Petter Moland til dialog om sitt arbeid. Kampen om Narvik har gjennom vinteren gÄtt sin seiersgang pÄ norske kinoer, med over 525.000 solgte billetter, og er nÄ ogsÄ tilgjengelig digitalt. I sin analyse av filmen her pÄ Montages skrev professor Anne Gjelsvik blant annet at «en tilbakevendende kritikk mot flere norske filmer om andre verdenskrig, er at de ikke har evnet Ä formidle grÄsonene. Det er derfor prisverdig at [Kampen om Narvik] viser sivile mennesker som begÄr etiske feilvurderinger.»

    Regirommet-samtalen mellom Erik SkjoldbjÊrg og Hans Petter Moland ble gjennomfÞrt etter en spesialvisning av Kampen om Narvik pÄ Vega Scene i Oslo, onsdag 29. mars 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktÞr Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt.

    God lytting!

  • Vi har samlet oss ved mikrofonene for en podkastprat om nye serier vi har sett, trender i tiden og hvilke teknologiske utfordringer film- og serieĂ„ret 2023 allerede har bydd pĂ„.

    Seriefrelst-episoden nedenfor inneholder en rekke ulike temaer, fra vÄr vurdering av spilladaptasjonen The Last of Us, som har rullet ut pÄ HBO Max denne vinteren, til et blikk pÄ den nye sesongen av The Mandalorian pÄ Disney+ og fÞrste episode av Successions fjerde (og siste) sesong. Disse ulike diskusjonstrÄdene inspirerer panelet til ogsÄ Ä ta opp noen filosofiske og teknologiske spÞrsmÄl som ligger i tiden: Hvordan vil den pÄgÄende AI-utviklingen prege film- og seriekulturen? Og hva signaliserer den om forholdet mellom nyskaping og det etablerte i historiefortelling i fremtiden?

    Det kommer noen spoilere i gjennomgangen vÄr av The Last of Us, men siden den ligger fÞrst i episoden, kan vi tipse om at den varer til ca 13 minutters-merket, og derfra og ut er det spoilerfritt. I anledning Montages-redaksjonens pÄskeferie, er vÄrt panel i denne episoden bestÄende av Filmfrelst-veteranene Martin Sivertsen og Eric Vogel.

    God lytting!

  • Etter Ă„ ha vĂŠrt stengt for oppussing i over et Ă„r, gjenĂ„pner endelig Cinemateket i Oslo etter pĂ„ske. I denne podkasten besĂžker vi lokalene i Dronningens gate og mĂžter Cinematekets Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen til samtale om gjenĂ„pningsprogrammet.

    Kinokulturen i hovedstaden fikk et skikkelig lÞft pÄ slutten av 2010-tallet, ettersom nye aktÞrer ga stÞrre variasjon i filmtilbudet og sunn konkurranse til det etablerte. Cinemateket har stÄtt stÞdig ved siden av tilfanget fra Vega Scene og Kunstnernes hus kino, mens Odeons kommersielle kinokompleks pÄ Storo (med etterlengtet IMAX-sal) eksisterer fint ved siden av Nordisk Film Kino sine mange tradisjonsrike lokasjoner. Alt bar bud om blomstring inn pÄ 2020-tallet idet pandemien smalt, og satte alt pÄ pause.

    NĂ„ i 2023 er det omsider mulig Ă„ vĂŠre kinooptimist igjen, og gjenĂ„pningen av Cinemateket fĂžles som en etterlengtet gladsak i dette perspektivet. Og nĂ„ som ogsĂ„ vĂ„ren har latt vente pĂ„ seg gjennom hele mars, er det i april alt det bra vil skje – symbolisert pĂ„ perfekt vis av at dĂžrene til de to hĂžyt elskede kinosalene Tancred og Lillebil pĂ„ Cinemateket igjen Ă„pner for publikum, fra og med torsdag 27. april.

    GjenÄpningen starter med en firedagers utgave av Oslo stumfilmfestival (27.-30. april), og i Montages-redaktÞr Karsten Meinichs prat med Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen nedenfor fÄr vi hÞre alle de viktige detaljene rundt bÄde oppussingen, gjenÄpningen og selve programmet som venter oss pÄ Cinemateket fremover.

    God lytting!

  • I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i serien Fysisk format, og i samtalen nedenfor tar vi for oss Ă©n spesifikk fysisk format-utgivelse: Arrow sin restaurerte utgave av Robert Altmans Images (1972) pĂ„ Blu-ray.

    Under etiketten Fysisk format setter vi fokus pÄ utgivelser av film pÄ fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange hÄndfaste objektene som sÄ lenge har vÊrt et av filmformidlingens viktigste redskap. I fÞrste utgave besÞkte vi Los Angeles, deretter sÄ vi nÊrmere pÄ Nasjonalbibliotekets utgivelser av norske klassikere og presenterte et reisebrev fra Tokyos mangfoldige verden av fysiske formater.

    NĂ„ er vĂ„rt panel «pĂ„ hjemmebane» i sine respektive filmsamlinger, og konseptet for denne episoden er Ă„ plukke ut ett videogram – med Ă©n konkret film i fokus – og diskutere utgivelsen i detalj. Valget falt altsĂ„ pĂ„ britiske Arrow sin Blu-ray av Robert Altmans Images, og vi dykker inn og snakker om i alt fra formgivning, ekstramateriale, restaureringskvalitet, og ikke minst: filmen. (Mer info ogsĂ„ pĂ„ Arrows egen presentasjonsside for Images-utgivelsen.)

    Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

    God lytting!

  • I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissĂžrer i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus.

    Foreningen Norske FilmregissĂžrer (NFR) har invitert Filmfrelst til Ă„ vĂŠre podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i mĂžter mellom regissĂžrer som NataĆĄa Urban/Charlotte RĂžhder Tvedt, Ole GiĂŠver/Franciska Eliassen, og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen.

    I denne nye samtalen stÄr dokumentarfilmen Store smÄ mennesker av Gunhild Westhagen Magnor (Optimistene) i fokus, og regissÞren mÞter Silje Evensmo Jacobsen til dialog om sitt arbeid. Store smÄ mennesker vant hovedprisen i norsk konkurranse under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i 2022, og juryens uttalelse ble filmen beskrevet slik:

    I all sin enkelhet evner Store smĂ„ mennesker Ă„ formidle en unik vennskapshistorie pĂ„ en klok og varm mĂ„te. Filmskaperen vĂ„ger Ă„ la publikum bli i det nĂŠre, som gir rom for Ă„ studere et samspill som byr pĂ„ humor og alvor – og fĂžlelser som er gjenkjennelig selv om man er voksen. Et helhetlig og meditativt filmunivers der regissĂžren har mestret Ă„ fange store og smĂ„ formende hendelser.

    Regirommet-samtalen mellom Gunhild Westhagen Magnor og Silje Evensmo Jacobsen ble gjennomfÞrt etter en visning av Store smÄ mennesker under festivalen Nordic Docs i Fredrikstad, 12. november 2022, stÞttet av Viken Filmsenter, og Store smÄ mennesker kan ses nÄ pÄ NRK TV i sin timeslange versjon.

    Episoden introduseres av Montages-redaktĂžr Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt.

    God lytting!

  • Oscar-utdelingen 2023 stĂ„r i fokus i denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst, der vi som vanlig diskuterer de nominerte i samtlige kategorier og kommer med vĂ„re tips til bĂ„de hvem vi tror vinner, og hvem vi hĂ„per vinner.

    Da Ă„rets Oscar-nominasjoner ble annonsert i januar bĂžd vi pĂ„ vĂ„re ufiltrerte reaksjoner, men siden den gang har racet endret seg en del – og flere av de som lĂ„ an til Ă„ vinne for bare noen uker siden, har ikke lenger noen sjanse. Men er det egentlig mulig Ă„ si i Ă„r? Vi forventer nemlig opptil flere overraskelser, og enkelte av kategoriene er nĂŠrmest umulig Ă„ forutse utfallet i.

    NĂ„r det er sagt, er det ogsĂ„ flere forhĂ„ndsfavoritter som vil sette sitt preg pĂ„ utdelingen natt til mandag, inkludert Everything Everywhere All at Once, som ser ut til Ă„ ha peaket pĂ„ nytt – og pĂ„ helt riktig tidspunkt. Blir dette den stĂžrste seieren siden Slumdog Millionaire i 2009?

    Forrige uke ble det annonsert at den 95. Oscar-utdelingen vil sendes direkte pÄ Disney+ i Norge, natt til mandag 13. mars fra klokken 00.30. Jimmy Kimmel returnerer som programleder for filmbransjens mest glamorÞse prisutdeling.

    Ved mikrofonene sitter Montages-redaktĂžr Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen.

    God lytting!

  • I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissĂžrer i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus.

    Foreningen Norske FilmregissĂžrer (NFR) har invitert Filmfrelst til Ă„ vĂŠre podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i mĂžter mellom regissĂžrer som Ole GiĂŠver/Franciska Eliassen, og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen.

    I denne samtalen stĂ„r dokumentarfilmen FormĂžrkelsen («The Eclipse») av NataĆĄa Urban i fokus, og regissĂžren mĂžter Charlotte RĂžhder Tvedt til dialog om sitt arbeid. FormĂžrkelsen gikk sin seiersgang pĂ„ festivalene MIRAGE og BIFF hĂžsten 2022, og vises igjen pĂ„ kino i Oslo denne uken, i anledning HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival, der den inngĂ„r i konkurranseprogrammet pĂ„ fĂžlgende dager: Fredag 10. mars kl. 17.00 pĂ„ Vika kino og sĂžndag 12. mars kl. 15.30 pĂ„ Vega Scene – mer info her. Visningen 12. mars skjer i samarbeid med Fritt Ord, og her kan dere lese mer om den tilknyttede panelsamtalen.

    Regirommet-samtalen mellom Nataƥa Urban og Charlotte RÞhder Tvedt ble gjennomfÞrt etter en visning av FormÞrkelsen under BIFF lÞrdag 22. oktober 2022, stÞttet av Vestnorsk Filmsenter, og publiseres nÄ her pÄ Montages i anledning de nye kinovisningene av filmen. BIFF beskriver filmen slik, i sin programtekst:

    «To naturfenomener og en dagbok danner utgangspunktet for denne personlige og utsĂžkt stemningsfulle dokumentarfilmen om hvordan innbyggerne i Serbia forholder seg til en fortid preget av borgerkrig og overgrep. Med utgangspunkt i sin familie, egne minner og farens nedtegnelser fra sine gĂ„turer i naturskjĂžnne omgivelser, utforsker filmskaper NataĆĄa Urban hvordan fortiden setter sitt preg pĂ„ nĂ„tiden. Slik blir to totale solformĂžrkelser – den ene i 1961 og den andre i 1999 – et bilde pĂ„ hvordan menneskene i det tidligere Jugoslavia forholder seg til sin dystre historie.»

    Episoden introduseres av Montages-redaktĂžr Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt.

    God lytting!

  • I denne spesialepisoden av Filmfrelst mĂžter vi regissĂžrene Karianne FĂžrland VennerĂžd og Olaug SpissĂžy Kyvik til samtale om kinodokumentaren Den siste filmen – om Petter VennerĂžd og to kapitler av hans liv: som filmskaper i duoen Wam & VennerĂžd og som rammet av uhelbredelig sykdom.

    Da filmens trailer ble sluppet i januar innledet vi saken slik: «Wam & VennerÞd var for ironigenerasjonen et skjellsord, men i dag er det direkte ukult Ä ikke anerkjenne hvor modige og utprÞvende disse to anarkistiske filmskaperne var. Deres arbeider har modnet som god vin.» NÄ er omsider Den siste filmen pÄ kino, og i den anledning har vi altsÄ satt oss ned med de to regissÞrene for Ä lÊre mer om hvordan dette usedvanlige prosjektet har blitt til.

    I dokumentaren fĂ„r vi presentert historien om den kultforklarte filmskaperduoen ved Ă„ fĂžlge Petter VennerĂžd gjennom de siste Ă„rene av hans liv, og balansen mellom disse to ulike tidslinjene – kombinert med visuelt slĂ„ende montasjer fra ulike Wam & VennerĂžd-filmer – utgjĂžr kjernen i det som blir et originalt og hudlĂžst kunstnerportrett.

    Samtalen nedenfor trekker bĂ„de linjer til Karianne FĂžrland VennerĂžds dypt personlige deltagelse i filmen om hennes mann, som mĂžter slutten av livet, samtidig som vi fĂ„r filmfaglige refleksjoner fra dem begge rundt spĂžrsmĂ„l om det private og offentlige, humor og alvor, fortid og nĂ„tid. Vi spĂžr ogsĂ„ Olaug SpissĂžy Kyvik – som ikke bare co-regisserte filmen, men ogsĂ„ har klippet den – om arbeidet med Ă„ fĂ„ Wam & VennerĂžd-ikonografien sĂžmlĂžst integrert i dokumentarens allerede komplekse struktur.

    Montages-redaktĂžr Karsten Meinich leder samtalen med de to regissĂžrene.

    God lytting!

  • I denne episoden snakker vi om den amerikanske indieregissĂžren Lizzie Borden og hennes to mest kjente filmer Born in Flames (1983) og Working Girls (1986). FĂžrstnevnte er nylig restaurert, og vises i disse dager pĂ„ Cinematekene rundt om i landet.

    Born in Flames er en feministisk lo-fi sci-fi-film satt til til en nÊr fremtid der en sosialistisk regjering sin konservative politikk fÄr kvinner fra ulike miljÞer til Ä mobilisere og gÄ til angrep mot patriarkatet. Working Girls skildrer sexarbeideres hverdag i New York pÄ Ättitallet, med uovertruffen autentisitet og respekt.

    I samtalen nedenfor diskuterer vi Bordens filmkunstneriske helhetsprosjekt, og setter henne i forbindelse med andre New York-baserte filmskapere og kunstnere pÄ sytti- og Ättitallet. Vi snakker ogsÄ om hvordan Born in Flames bÊrer preg av Ä vÊre en kollektiv produksjon, der flere stemmer har blitt lyttet til underveis i den kunstneriske prosessen fra de fÞrste opptakene til den ferdige filmen.

    Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

    God lytting!