Episodes

  • Rundt 300.000 nordmenn fĂ„r glede av sterk utvikling i kryptovaluta. Investorer i Magnificent 7-selskapene har fĂ„tt en liten kalddusj. 

    KI og kryptovaluta er tema i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. 

    Det siste Ă„ret har bitcoin-kursen (som er den dominerende kryptovalutaen blant de 23.000 som finnes i markedet) steget med 153 prosent. Mye skyldes at det amerikanske Finanstilsynet Ă„pnet opp for ETF, som gjĂžr handelen av kryptovaluta enklere. Og mye skyldes at kursene pĂ„ kryptovaluta dilter etter kursutviklingen i andre aktiva, som aksjer og gull. 

    For det er fortsatt ingen selvstendig verdi i kryptovalutaen. Det er kun et spekulasjonsobjekt som handler om at investorene mÄ finne noen som er villig til Ä betale mer enn de har gjort for valutaen, sier finansredaktÞr Terje Erikstad og bÞrskommentator Thor Christian Jensen.

    HĂžr ukens episode av Finansredaksjonen,

    Hva har skjedd med fjorĂ„rets historie om Magnificent 7? Det er en viss avmatning. Tesla har levert svakere resultater enn ventet. Dessuten stiger lange renter. Det gjĂžr verdsettingen av selskapene lang vanskeligere. 

    Det er naturlig med kursfall for selskaper som knyttes til KI, uten at alle nĂždvendigvis har en forretningsmodell som vil dra nytte av den teknologien. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Oljeprisen reagerte ikke pĂ„ Irans missiler. De lange rentene i USA stiger igjen og dollaren styrkes. Det pĂ„virker Norge. HĂžr hvordan i Finansredaksjonen. 

    Ukens episode i Finansredaksjonen handler om de store linjer i verdensĂžkonomien. Oljeprisen pleier Ă„ vĂŠre et sterkt signal ved geopolitisk uro, men da Iran skjĂžt 350 missiler og droner mot Israel, reagerte den overhodet ikke. 

    Les ogsĂ„: Oljemarkedets gjesp

    De lange rentene i USA stiger. Det er egentlig en gla'nyhet. Men samtidig styrkes dollaren ytterligere mot kronen ( og andre valutaer). Det er en ikke sĂ„ god nyhet for nordmenn med lĂ„n. 

    Les ogsĂ„: Visvas om kronekursen

    DNB Markets og flere andre tror nÄ Norges Bank fÞrste rentekutt vil bli i desember. FinansredaktÞr Terje Erikstad sÄr tvil om det blir et kutt. Kanskje det blir nok en renteÞkning?

    Les ogsĂ„: Ferske DNB-prognoser: Utsetter rentekutt til desember

    Alt henger sammen med alt, sier bĂžrskommentator Thor Christian Jensen.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Oljeprisen er pĂ„ det hĂžyeste siden i fjor hĂžst. De gode tidene i oljesektoren har bidratt til en ny pikant krangel, hvor Christen Sveaas er innblandet – igjen.

    Oljeprisen har bikket over 90 dollar nĂ„. Det er 12 dollar hĂžyere enn ved inngangen av Ă„ret. Som en god og oljesmurt Ăžkonomi tjener Norge gode penger pĂ„ det. Det gjĂžr ogsĂ„ selskapene som leverer varer og tjenester til oljebransjen – oljeserviceselskapene. 

    Hva er Ă„rsaken til oljeprisoppgangen? 

    Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av DN.

    I episoden snakker vi ogsĂ„ om en av de mer spektakulĂŠre kranglene i finansmiljĂžet pĂ„ mange Ă„r – med unntaket av krangelen mellom Kjell Inge RĂžkke og Christen Sveaas om Solstad Offshore i fjor. 

    Denne gangen handler krangelen om Siem Offshore – og igjen er Christen Sveaas en av partene.

    Lytt til episoden og hĂžr hvorfor. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Analytikerne – de som analyserer selskaper og gir anbefaling om Ă„ kjĂžpe eller selge – bommer pĂ„ kursmĂ„l i halvparten av analysene. 

    DN har sett pĂ„ 17.000 aksjeanbefalinger som analytikere i ulike meglerhus har gjort. De tar feil om kursmĂ„l i halvparten av tilfellene, og kun i syv prosent anbefales det salg av en aksje. 

    Det snakker vi om i ukens episode av podkasten Finansredaksjonen, den som lages av oss i DN. 

    BĂžrskommentator Thor Christian Jensen er ikke overrasket. Han leser gjerne analysene analytikerne kommer med, men mener ingen bĂžr ta kursmĂ„lene som settes pĂ„ alvor. Selv om det skal vĂŠre vanntette skott mellom analyse- og corporateavdelingene, er det en «sannhet» at fĂ„ analytikere legger frem en negativ analyse med salgsanbefaling dersom meglerhuset har selskapet som kunde i forbindelse med kapitalinnhenting eller andre ting 

    FinansredaktĂžr Terje Erikstad er enig, men roser likevel analytikerne for Ă„ bidra til god informasjon om selskapene. 

    Les ogsĂ„: Er analytikere verdilĂžse nĂ„r de bommer sĂ„ mye?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne ukens utgave av Finansredaksjonen fĂ„r du et intervju med Natos generalsekretĂŠr Jens Stoltenberg.

    En utsatt allianse

    I Europa er flere redde for at alliansen med USA skal bli svakere. Midt i alt dette sitter Stoltenberg.

    HĂžr intervjuet gjort av Dagens NĂŠringslivs politiske redaktĂžr Frithjof Jacobsen.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Akkurat nĂ„ har folk med lĂ„n den hĂžyeste renten pĂ„ boliglĂ„net sitt siden 2008. Hvor lenge blir det sĂ„nn?

     HelĂ„rseffekten av de seks renteĂžkningene Norges Bank gjennomfĂžrte i fjor er kommet inn i privatĂžkonomien til folk. Sammen med selvfĂžlgelig Ăžkningen i alle andre kostnader. Alt folk Ăžnsker seg nĂ„ er lavere rente. Men – det kan drĂžye.

    Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. 

    For tre mÄneder siden trodde mange at den amerikanske sentralbanken skulle kutte renten seks ganger i Är. NÄ er det flere som tror renten bare skal kuttes to ganger.

    Norges Bank har rentemĂžte torsdag med fremleggelse av Pengepolitisk rapport. Det blir neppe endringer i renten, men det blir klart om sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjentar at renten sannsynligvis skal ned pĂ„ slutten av Ă„ret, eller ikke. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Etter valget i november kan Donald Trump lede USA igjen. Det er fĂ„ som synes det er en god idĂ© her til lands, men hvor stor betydning vil det egentlig fĂ„ i Norge?

    I Finansredaksjonen har vi snakket mye om hvor stor innflytelse det som skjer i USA har pÄ norsk Þkonomi og Oslo BÞrs. Men er det den amerikanske presidenten eller den amerikanske sentralbanksjefen som har mest pÄvirkning?

    Det er tema for ukens episode av podkasten som lages av oss her i DN.

    Donald Trumps uttalelser er i alle fall egnet til Ă„ pĂ„virke enkeltselskaper. Tirsdag denne uken sa Trump at Facebook var en "folkefiende", noe som fĂžrte til at aksjen falt 4,5 prosent pĂ„ den amerikanske bĂžrsen. Trump ble utestengt fra Facebook i to Ă„r etter angrepet pĂ„ Kongressen 6.januar 2021. 

    Forrige uke gjorde Donald Trump rent bord pĂ„ den sĂ„kalte supertirsdag og det er ingen tvil om at han blir republikansk kandidat i presidentvalget i november. Sittende president Joe Biden holdt samme uke State of the union-talen, hvor han virket mer pĂ„ hugget enn tidligere. Men meningsmĂ„lingene har ikke vĂŠrt helt i hans favĂžr. 

    HĂžr hva slags Ăžkonomisk politikk Trump varsler at han vil fĂžre, og hvordan det kan smitte over til Norge i ukens episode.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Regjeringens havvind-eksamen nĂŠrmer seg. Da blir det klart om energiminister Terje Aasland klarer Ă„ omsette 23 milliarder blanke subsidiepenger fra staten til vindmĂžller pĂ„ havet.

    Om en drÞy uke vil det bli klart hvilke selskaper som vil vÊre med i auksjonen om Ä bygge ut havvind i omrÄdet SÞrlige NordsjÞ II. Statkraft og Equinor er to selskaper som har fÄtt tydelige signaler fra energiminister Terje Aasland om Ä legge inn bud. Det ser ikke investorene i Equinor til Ä like noe sÊrlig.

    Det snakker vi om ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss her i DN. 

    Equinor-aksjen har falt kraftig den siste tiden. Det stĂžrste fallet kom etter selskapet kapitalmarkedsdag, hvor investorene begynte Ă„ mistenke at lavere utbytte betydde at selskapet isteden skulle bruke pengene pĂ„ ulĂžnnsomme prosjekter innen fornybar energi. 

    Energiminister Terje Aasland bidrar ikke til Ä oppklare en eventuell misforstÄelse. Han sa dette til DN i forrige uke:

    – Hvorfor eier vi en sĂ„ stor andel i Equinor, og hvorfor eier vi Statkraft? Det er fordi vi Ăžnsker at de skal bidra til den positive utviklingen og bidra til nye teknologier.

    BÞrskommentator Thor Christian Jensen reagerer slik pÄ Aaslands uttalelse:

    – Aaslands uttalelser er livsfarlig for alle aksjonĂŠrer og skadelig for den norske stat. 

    Kommentator BĂ„rd Bjerkholt mener Aasland sprer usikkerhet om den norske eierskapspolitikken fortsatt gjelder. 

    – Skal de statlige selskapene nĂ„ styres etter Aaslands nye linje, der det gjelder Ă„ bidra til de prosjektene politikerne Ăžnsker seg?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Forskjellen pĂ„ utviklingen i kursene pĂ„ Oslo BĂžrs og den amerikanske aksjemarkedet kan tegnes som en ordentlig diger haikjeft.

     Ă…rsaken er selvfĂžlgelig utviklingen i KI-selskapene, sĂŠrlig Nvidia i USA, og den sĂžrgelige mangelen pĂ„ KI-relaterte selskaper pĂ„ Oslo BĂžrs. Nvidias-rakettfart pĂ„ den amerikanske bĂžrsen og gullstĂžvet det drysser over mange andre markeder, er tema i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i Dagens NĂŠringsliv.

    Les ogsĂ„: Oslo BĂžrs kunne gjort seg med en dash KI

    I forrige uke la det amerikanske selskapet Nvidia, som lager prosessorene som brukes til Ä trene opp og drifte programmer som baserer seg enorme mengder data, som for eksempel Chat GPT, frem et fantastisk resultat. Verden rundt forsÞker selskaper Ä klistre seg til Nvidias suksess. Det ser ut til Ä lykkes godt. I Norge klarte Telenor Ä fÄ en rask kursoppgang pÄ en liten investering pÄ 100 millioner kroner i Nvidia-teknologi.

    Les ogsĂ„: Telenors KI-stunt Ăžkte markedsverdien med fem milliarder kroner

    Det er bred oppgang i det amerikanske, europeiske og japanske aksjemarkedet. Alt skyldes nok ikke Nvidia, men selskapet er pĂ„ en mĂ„te lik selskapene som produserte hakker og spader til gullgraverne i Â«den ville vesten», ifĂžlge bĂžrskommentator Thor Christian Jensen. De tjente penger, selv om ikke alle gullgraverne som kjĂžpte hakker og spader gjorde det samme.

    Bortsett fra at det Nvidia produserer er vesentlig mer avansert enn en spade, pĂ„peker finansredaktĂžr Terje Erikstad. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norwegian har gĂ„tt fra konkurs til Ă„ levere tidenes resultat og statens redningsaksjon i Norwegian er blitt en Ăžkonomisk gullgruve.

    Flyselskapet Norwegian har steget som en rakett pĂ„ Oslo BĂžrs i Ă„r. SĂ„ langt er aksjen opp over 60 prosent. Det var det fĂ„ – aller minst bĂžrskommentator Thor Christian Jensen – som hadde tro pĂ„ da selskapet gikk konkurs i pandemien. 

    HĂžr om Norwegians fantastiske "reise" i ukens episode av Finansredaksjonen her. 

    Mirakelmannen (og konsernsjef) Geir Karlsen klarte Ă„ sy sammen en god restruktureringsplan og pandemien kunne ikke kommet pĂ„ et bedre tidspunkt. Staten bidro med ordinĂŠrt lĂ„n og konvertibelt lĂ„n. Mange var kritiske til det, men nĂ„ kan stĂžtten vise seg Ă„ vĂŠre det smarteste denne regjeringen har gjort. Et lĂ„n med en rente pĂ„ ti prosent og muligheten til Ă„ konvertere lĂ„n til aksjer med en gevinst pĂ„ over 80 prosent med dagens aksjekurs, gir god betaling for risikoen det tross alt var Ă„ gi Norwegian lĂ„net. 

    I tillegg har Norwegian fĂ„tt drahjelp av Flyr-konkursen for ett Ă„r siden, og fremover kan oppkjĂžpet av WiderĂže bidra til enda bedre resultater. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kongsberg Gruppen tjener godt pĂ„ krig - og pĂ„ Ă„ bevare fred.

    Kongsberg Gruppens aksjekurs har steget med over hundre prosent siden Russland gikk til angrep pĂ„ Ukraina. Men veksten startet ikke da. Selskapet som er langt mer enn kun en vĂ„penleverandĂžr, har truffet tidsĂ„nden med sine produkter de siste Ă„rene. 

    Les ogsĂ„: Verdens vĂ„penprodusenter har stappfulle ordrebĂžker

    Selskapet har skapt nĂŠr 30 milliarder kroner i aksjonĂŠrverdier bare i Ă„r. 

    I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om krig og fred - og norsk vĂ„penproduksjon.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norge har historisk vĂŠrt en stor sjĂžfartsnasjon. Er vi det lenger? Ja, heldigvis, for nĂ„ er det oppgangstider i hele bransjen.

    I ukens episode av Finansredaksjonen, podkasten som lages av oss her i DN, snakker vi om den voldsomme oppturen innen shipping. Siden bunnpunktet under pandemien – da nĂŠr all handel stoppet – har shippingindeksen pĂ„ Oslo BĂžrs steget med over 850 prosent. 

    Årsaken er at tilbudet av skip er lavt, mens etterspĂžrselen etter frakt er hĂžy. 

    En som alltid har hatt nese for konjunkturoppgangen i bransjen, er mannen, myten og legenden, John Fredriksen. Onsdag kom nyheten om at han har bestilt seks nye store tankskip (VLCC) og tatt opsjon pĂ„ to til. 

    HĂžr historien om Fredriksen og de andre rederfamiliene, samt hvordan bransjen har vĂŠrt preget av oppturer og nedturer i ukens episode av Finansredaksjonen. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dramatiske nyheter fra verdens stĂžrste oljeselskap gir smell pĂ„ Oslo BĂžrs. BĂžrsĂ„ret 2024 har begynt skikkelig trĂ„tt.

    Hva har uttalelser fra Energidepartementet i Saudi-Arabia Ă„ si for Oslo BĂžrs? Langt mer enn hva man skulle tro. 

    Verdens stÞrste oljeprodusent, Saudi Aramco, har fÄtt et direktiv fra energidepartementet om Ä opprettholde maksimal kapasitet pÄ 12 millioner fat rÄolje per dag, og dermed ikke fortsette Ä Þke kapasiteten til 13 millioner fat per dag.

    Les ogsĂ„: TrĂžims riggbaby stuper

    HĂžres ikke ut som en stor nyhet, men det fĂžrte til kraftig kursfall for selskaper som Borr Drilling, Subsea 7 og andre tilsvarende selskaper verden over.

    Oslo BÞrs er en olje- og gasstung bÞrs, som rammes lett av slike nyheter. I tillegg er gassprisene pÄ vei ned. Det senker blant annet Equinor. Selskapet som stÄr for mesteparten av avkastningen pÄ bÞrsen i fjor. Det lover ikke godt for bÞrsÄret 2024.

    Les ogsĂ„: Det ser mĂžrkt ut for 2024


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hvorfor kjĂžper vi fortsatt aktive fond? DN har laget en oversikt over hvordan det har gĂ„tt med aktive fond versus indeksfond. Resultatet er like nedslĂ„ende som fĂžr. 

    Dette snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.

    DN har laget en oversikt som viser at kun fire av totalt 62 norskforvaltede globale aksjefond slo avkastningen til DNBs indeksfond i fjor. Dette er en tendens som har vĂŠrt i mange Ă„r. Det er svĂŠrt vanskelig Ă„ finne de aktive fondene som klarer Ă„ gi hĂžyere avkastning enn indeksen. 

    Til tross for at indeksfond er blitt fremmet som det beste alternativet for smĂ„sparere i mange Ă„r, viser tall fra VFF (Verdipapirfondenes forening) at kun 29 prosent av smĂ„sparernes penger gĂ„r inn i et indeksfond. Tallet endrer seg veldig nĂ„r man ser hva proffene gjĂžr. De institusjonelle investorene hadde 47 prosent av pengene i indeksfond i fjor. Er det fortsatt sĂ„nn at bankene setter aktive fond fremst i hyllen, mens indeksfondene stĂ„r bak? 

    Men – det er bra det finnes aktive fond. For hvordan kan man ellers fĂ„ priset aksjemarkedet riktig? Ved aktiv aksjeplukking fĂ„r gode selskaper penger, mens dĂ„rlige selskaper stĂ„r tomhendt. NĂ„r alle kjĂžper alle selskapene i en indeks, fĂ„r bĂ„de gode og dĂ„rlige selskaper penger. Det er dumt. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad skulle hente inn 1000 milliarder kroner til forvaltning i Akers kapitalforvaltningsselskap ICP. NĂ„ har en rekke ansatte sluttet og fondet utsatt.

    ï»żDN har skrevet flere saker denne uken om at Akers satsing pĂ„ kapitalforvaltning ikke akkurat har tatt av. I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om Yngve Slyngstad mĂ„l fra 2021 om Ă„ hente inn 1000 milliarder kroner til et grĂžnt fond.

    Les ogsĂ„: NĂžkkelpersoner forlater Akers storsatsing pĂ„ kapitalforvaltning

    Er satsningen pĂ„ kapitalforvaltningselskapet ICP en fiasko? Ja, mener bĂžrskommentator Thor Christian Jensen. Nei, sier finansredaktĂžr Terje Erikstad. 

    HÞr diskusjonen og hvorfor i all verden Aker og Kjell Inge RÞkke skal fÄ investorer til Ä putte penger i et infrastrukturfond for grÞnne investeringer.

    Les ogsĂ„: Akers nye gigasatsing skal endelig investere – begynner med noterte aksjer

    Og hvor mange nuller er det egentlig i 1000 milliarder kroner? Det fĂ„r du ogsĂ„ svaret pĂ„. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Året har startet med prognoser som viser at bĂ„de norsk og internasjonal Ăžkonomi gĂ„r inn for myk landing, men hva hvis det ikke skjer?

    I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss her i Dagens NĂŠringsliv, skal vi dyrke pessimisten i oss. 

    PĂ„ NHOs Årskonfranse tirsdag gjentok statsminister Jonas Gahr StĂžre budskapet fra nyttĂ„rstalen sin om at 2024 kommer til Ă„ bli Ă„ret da Ăžkonomien blir bedre for folk og bedrifter.

     Men blir det det?

    Geopolitiske trusler henger over oss som Voldemorts desperanter. Referansen til Harry Potter kom StĂžre ogsĂ„ med onsdag. IfĂžlge Eurasia Groups rapport Â«Top risk of 2024», kan det geopolitiske Ă„ret 2024 bli " the Voldemort of years».

    Israel/Hamas, Russland/Ukraina og USA/USA (Presidentvalget) er de stĂžrste risikofaktorene. 

    FinansredaktĂžr Terje Erikstad har i tillegg sin egen fempunkts over elendigheten som kan hjemsĂžke 2024.

    Krig mot, eller blokade av TaiwanTrump taper igjen, men godtar ikke tapetNord-Korea gÄr til krig, kanskje med kjernevÄpenKlima er ute av kontrollKunstig intelligens kan komme ut av kontroll, og det verste marerittet er utslettelse av menneskehete

    Ha en ellers fin dag!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted har ikke ligget pĂ„ latsiden det siste drĂžye Ă„ret. Investorene jubler.

    Skogen Lund har siden november 2022 fylt opp Schibsteds kasse med salg av eierandeler i rubrikkselskapet Adevinta, for sĂ„ Ă„ bruke noe pĂ„ et mislykket kjĂžp av eierandeler i Viaplay, men fĂžr jul kom den virkelige store nyheten. Schibsted selger ut VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende, samt svenske storaviser og en rekke lokalaviser og medier til Stiftelsen Tinius. Det betyr at det som er igjen i Schibsted i hovedsak er Finn.no i Norge og tilsvarende nettsteder i Norden. 

    I Ă„rets fĂžrste episode av Finansredaksjonen snakker vi om Schibsteds djerve strategi.

    Investorene – og bĂžrskommentator Thor Christian Jensen – jublet over nyheten. Jensen har lenge ment at Schibsteds ledelse har mishandlet aksjonĂŠrene ved Ă„ holde mediene og Finn.no i samme selskap. NĂ„ kan det bli utbyttefest i stedet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Aksjer, renter, krypto, gull – alt har steget i 2023. Eller – ikke boligprisene da.

    Hvorfor det, og hva skjer videre? Det skal vi snakke om i Ă„rets siste episode av Finansredaksjonen. 

    For ett Ă„r siden forsĂžkte vi Ă„ se inn i spĂ„kulen og si noe om hvordan 2023 ville bli. Det er jo en risikosport, men vi kom ikke sĂ„ aller verst ut av det. 

    Vi sa: Â«Rentetoppen nĂ„s tidlig i 2023, inflasjonen faller, arbeidsledigheten gĂ„r litt opp og boligmarkedet faller – og aksjemarkedet vil vĂŠre som en eneste lang berg-og-dal-bane»

    Rentetoppen var ikke nĂ„dd, sĂ„ der tok vi feil – og selv om aksjemarkedet for mange bĂžd pĂ„ bĂ„de opp- og nedturer, endte det med en solid oppgang i USA, og med en mer beskjeden oppgang pĂ„ Oslo BĂžrs.

    HĂžr hele oppsummeringen og hva vi tror om 2024 i podepisoden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norges Banks overraskende renteĂžkning fikk god effekt pĂ„ kronekursen. Men vil det vare?

    Året 2023 har bydd pĂ„ mange ting, men noe av det det har vĂŠrt mest av, er forklaringer pĂ„ hvorfor renten mĂ„ settes opp. Forrige uke kom svaret fra Norges Bank. Den settes opp fordi kronekursen er for svak.

    Effekten av den overraskende renteĂžkningen fra Norges Bank har vĂŠrt at kronekursen styrket seg. Det fĂ„r finansredaktĂžr Terje Erikstad til Ă„ takke sentralbanksjef Ida Wolden Bache for Ă„ ha satt opp renten, mens jeg lurer pĂ„ om renteĂžkningen var nĂždvendig.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Krangelen om restruktureringen av rederiet Solstad Offshore er ikke bare spekket med finansiell akrobatikk, men ogsĂ„ av to kamphaner av ypperste sort.

    Tirsdag ble nettsiden Solstadskandalen.no opprettet av Kistefos og hovedeier Christen Sveaas, for Ă„ samle sĂ„ mange aksjonĂŠrer som mulig i forkant i kampen mot Aker og hovedeier Kjell Inge RĂžkke. 

    HĂžr om den elleville krangelen og hva som kan skje videre i ukens episode av Finansredaksjonen.

    Krangelen handler – enkelt forklart – om restruktureringen av gjeldstyngede Solstad Offshore. Bare noen dager etter at Sveaas kjĂžpte seg opp i supplyrederiet, kom nyheten om at det etableres et datterselskap hvor 34 skip pluss Aker-skipet Norman Maksimus legges inn. I tillegg gĂ„r Aker inn med 2.25 milliarder kroner og blir dermed en stor eier i rederiet. De andre aksjonĂŠrene – inkludert Sveaas – blir i stor grad vannet ut. 

    Dette finner ikke Sveaas seg i. Han kaller transaksjonen for grisete og gĂ„r til erstatningssĂžksmĂ„l mot Solstad og Aker. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.