Fitness M/K

Fitness M/K

Denmark

Nu er det her endelig: Et kvalificeret bud på et radioprogram der knytter an til et af tidens helt store modefænomener; nemlig at folk træner deres kroppe som aldrig før.

Episodes

#072  Langdistanceløbetræning v Claus Hechmann - part 2 (2/2)  

Vi har haft besøg af Claus Hechmann igen, denne gang til lidt mere diskussion om hvordan man konkret skal skrue træningen sammen. Claus er kendt for at dele træningsintensiteten ind i 9 afgrænsede intensitetszoner og at være tilhænger af en ret høj træningsdosering. I dette afsnit får vi lov til at at kigge ind i maskinrummet for hvordan han tænker træning for bgeyndere og motionister. Lidt overraskende anbefaler han slet ikke at løbe for utrænede motionister. Lyt med og hør hvad han istedet mener i skal gøre.

#071 Langdistanceløbetræning v Claus Hechmann - part 1 (1/2)  

På lytternes opfordring er legendariske Claus Hechmann endelig i studiet. Han er kendt som træner for mange af de bedste løbere og cykelryttere, ikke kun i Danmark, men i verden. Han er stor tilhænger af at bruge spirometri, altså måling af ind- og udåndingsgasser, til at måle om atleterne forbrænder fedt eller kulhydrat til en given intensitet og bruge disse målinger ved programlægningen. Ydermere er han modstander af den trend, der har præget konditionstræningsmiljøet i mange år, Hvor der fokuseres meget på intensiteten i træningen. Claus mener at man først og fremmest skal fokusere på opbygningen af udholdenheden. Claus er gæst i 2 programmet. I denne første del gælder det hans egen historie og hans spirometriske målinger. Vi er også til løbetest i Spartas lokaler på Østerbro.

#70 Gener 1  

Vi mennesker er forskellige. Nogle af forskellen er betinget af vores miljø og en anden del af vores forældre. Bidraget fora vores forældre sidder selvfølgelig i de gener de har passeret videre til os. Gener nedarves med små variationer, kaldet polymorfismer, der dikterer højde, hudfarve, farveblindhed, osv. Med disse polymorfismer følges også effekter på vores sportslige performance og sundhed. Dét har flere virksomheder taget på sig at gøre tilgængeligt for folk, ved at tilbyde gentests på forbrugerniveau. Vi har besøg af Katie Anderson, der er er videnskabelig chef i den dansk start-up AthGene, der er en af disse virksomheder til en snak om hvad polymorfismer og arvelighed er.

#70 Paralympiske lege  

Handicapidræt er på mange måder en meget overset aktivitet. De olympiske lege efterfølges altid efter paralympiske lege afholdt i samme faciliteter. I dette afsnit har vi besøg af Frida Jersø og Peter Rosenmeier, der begge deltog ved der Paralympiske Lege i Rio. Frida brækkede for godt 4 år siden ryggen og mistede næsten al førligheden i underkroppen. Kort efter "opdagede" hun kastedisciplinerne i atletik og har konkurreret på internationalt eliteniveau i diskos og kuglestød næsten lige siden. Peter har 4 Paralympiske medaljer i bordtennis og fik ved de sidste lege guld med hjem. Ved siden af sportskarrieren arbejder han professionelt med handicap idræt eller Parasport, som fundraiser. Begge fortæller om deres idrætsliv, deres vej mod elite og livet som paraatlet.

#68 Fitnesshistorien 2  

Vi har haft besøg af Kasper Lund Kirkegaard til endnu en udsendelse om fitness'ens historie. I den sidste udsendelse nåede vi kun op til 80'erne hvor Jørgen Albrechtsen startede Nautilus. Kort efter kom cardio træningen og holdtræningen ind i motionscentrene, først i form af Aerobic og siden hen med Spinning, hvor Charlotte Bircow var instrumental i udbredelsen deraf. I 90'erne var der også den første krise i fitness branchen, hvor de to største kæder krakkede. Endelig ser vi i 90'erne også hvordan SATS og fitnessDK starter, førstnævnte i røven på konkursen af det amerikanske fitnesskæde koncept 24hour fitness. Dét hjælper Kasper os med at fortælle historierne bag.

Fitness M/K uge 44, 2016  

Et program om at træne med Phd Anders Fabricius Nedergaard

#66 Brad Schoenfeld "Mr Science"  

Fitness M/K fangede for nyligt Brad Schoenfeld, da han var på besøg i København for at holde foredrag arrangeret af Fitness Institute. Brad har på en håndfuld år tilegnet sig status som "Mr. Science", når det kommer til træning og ernæring for muskelvækst. Han er en del af en ny type træningseksperter, der har en blandet praktisk og teoretisk baggrund, og prædiker en grundlæggende videnskabeligt fornuftig tilgangsvinkel. Diskursen om fitness og sundhed har i mange år været præget af folk, der enten selv havde en fortid som elite bodybuilder/fitness atlet, eller som bare havde været gode nok til at vælte skamløse, men lækre løgne ud over folk.

#65 Asbjørn Riis del 2 (2/2)  

For folk født i 70'erne eller 80'erne er navnet Asbjørn Riis synonymt med wrestling på TV3, mens for børn af 90'erne og 00'erne han primært kendes fra optræden i "fangerne på fortet" eller Robinson ekspeditionen. Asbjørn kan kalde sig wrestler, stærkmand, stuntman, skuespiller, TV-kommentator, iværksætter og meget andet. Han er bosat på Mors, hvor han til daglig driver Bjørns Wrestling center, som er kombineret motions-, strongman- og wrestlingtræningscenter.
Udsendelsen er den anden af to dele, hvor han i den første del fortalte om rejsen fra at være smed på Mors til at trække stikket ud og tage til USA for at tage på wrestlingskole og skuespillerskole.
I denne del viser han os rundt indenfor og udenfor hans træningscenter, der nok er danmarks, måske europa's bedst udstyrede til stærkmandstræning og bagefter taler vi om Asbjørns liv med træning og træningskultur.

#64 Asbjørn Riis del 1 (1/2)  

For folk født i 70'erne eller 80'erne er navnet Asbjørn Riis synonymt med wrestling på TV3, mens for børn af 90'erne og 00'erne han primært kendes fra optræden i "fangerne på fortet" eller Robinson ekspeditionen. Asbjørn kan kalde sig wrestler, stærkmand, stuntman, skuespiller, TV-kommentator, iværksætter og meget andet. Han er bosat på Mors, hvor han til daglig driver Bjørns Wrestling center, som er kombineret motions-, strongman- og wrestlingtræningscenter.
Udsendelsen er den første af to dele, hvor han i den første del fortæller om rejsen fra at være smed på Mors til at trække stikket ud og tage til USA for at tage på wrestlingskole og skuespillerskole.
I den anden del viser han os rundt i wrestlingcenteret, indenfor og udenfor og bagefter taler vi om Asbjørns liv med træning og træningskultur.

#63 Mr. Olympia  

En gang om året samles verdens bedste professionelle bodybuildere til at dyste på at have store muskler de rigtige steder, en utroligt lav fedtprocent, kontrolleret dehydrering, posering og "stage presence". Det sker selvfølgelig ingen andre steder end Las Vegas, hvor det professionelle verdensmesterskab i bodybuilding, Mr. Olympia, afholdes. Thomas Hansen, der er en kendt veteran i det danske bodybuilding miljø som både udøver og dommer, er fast gæst til Mr. Olympia og han fortæller om sin oplevelse med verdens vildeste muskelcirkus og om sit eget liv med bodybuilding.

#061 Græskromersk brydning Mark O. Madsen  

Fitness M/K har for første gang besøg af en Olympiade-medalje vinder, nemlig Mark O. Madsen, som ved dette OL vandt sølv i sin vægtklasse i græskromersk brydning. Mark fortæller om sit liv med brydning, og sin træning generelt og op imod OL. Og selvfølgelig om hans afstikker til professionel mixed martial arts (MMA), hvor han har haft to professionelle kampe, som han har vundet.

#061 Training for Warriors  

Martin Rooney er en amerikansk fysisk træner der har arbejdet med nogle af de bedste atleter i verden indenfor footbal, baseball, atletik og MMA. Han har udviklet træningskonceptet "Training for Warriors" (TFW), som har bredt sig hastigt i fitnessmiløjet verden over i de sidste år. Han har givet et interview til Ftiness M/K da han i sdsite uge var i DK for at undervise på en certificering. Dennis Rasmussen og Allan Hansen, begge TFW trænere, er med i studiet.

#060 Fibersprængninger  

Musklerne, vores kemiske motorer, er på alle måde nogle fantastiske maskiner. De, kan med et utroligt bredt udvalg af typer brændstof arbejde i både kortvarig og kraftfuldt eller i timevis ved lav intensitet. Men, en gang imellem går de også i stykker i form af fibersprængninger. Almindelige motionister mærker det med alderen, mens visse sportsgrene er meget plaget af dem, særligt fodbold. Fysioterapeut og idrætsstuderende Lousie Bang er i studiet og fortælle om det forskningsprojekt på Bispebjerg hun er involveret i, mens Kristian Thorborg, (prominent) fysioteraput og Phd, kommer og fortæller om den danske forskning der har været indenfor fibersprængninger i fodbold og hvordan man både frebygger og behandler dem.

#059 Restitution - kan man gøre noget for at komme sig hurtigere fra træning  

Efter træning af en hvilken som helst type, er der en periode, hvor kroppen tilpasser sig og forbereder sig på at håndtere end ny træning bedre. Der har været mange spørgsmål til programmet om hvordan man håndterer restitution, så det er Thue Kvorning fra Team Danmark i studiet og snakke om. Hvilke systemer i kroppen og cellerne er det der skal restituere fra hvilke typer af træning og måske allervigtigst: Er det noget man kan facilitere, så det går hurtigere, eller så man kan træne mere eller hyppigere?

Dødløft  

Dødløft - løftet hvor man løfter en stang fra gulvet og op til hoftehøjde er på mange måder den største test af rå styrke der er. Det er lidt mindre teknisk krævende end squat og dødløft, men til gengæld er det også det løft der måske er farligst, eller ihvertfald ser farligst ud, hvis det udføres med dårlig teknik. Fitness M/K har besøg af Ergoterapeut og tidligere landstræner i styrkeløft til en snak om dødløft.

Danmarks fitnessiværksætter nr. 1  

Rasmus Ingerslev, serieiværksætter i det danske fitness miljø er gæst. Han har været med til at starte FitnessDK, Fresh Fitness og barsler med et nyt centerkoncept, Repeat. Rasmus' professionelle karriere i fitness er gået fra at sælge medlemskaber i et fitness center i Aalborg og til at være Danmarks mest succesfulde fitness iværksætter.

Fitness M/K uge 33, 2016  

Der har netop været afviklet verdensmesterskaber i Crossfit - Crossfit Games. Crossfit er på mange måder showrom for en af verdens hurtigste voksende sportsgrene og i særdeleshed den mest succesfulde styrkesport. Jeg har besøg af holdkaptajn Nikolaj Rønnow for det danske hold fra Crossfit Copenhagen, der blev nr 12 til games i år og Thor Wowk Larsen, der har været med til Games i 2009.

OL  

OL er verdens største sportsbegivenhed og det bliver kun større og større. Idrætshistoriker Jørn Hansen for tæller os lidt om historien bag, mens koordinerende fysisk træner for Team Danmark, Thue Kvorning fortæller os om atleternes forberedelse og om livet i OL-byen, som vi ikke får lov at kigge ind i.

Hvad siger dine gener om dit atletiske potentiale?  

De fleste er nok bekendte med Moore’s lov, som beskriver hvordan computere bliver cirka dobbelt så hurtige for hvert andet år. Knap så mange er nok bekendte med at en lignende udvikling har gjort sig gældende for at sekventere DNA. Da man skulle sekventere det menneskelige genom første gang fyldte udstyret til at gøre det adskillige fabrikshaller og man kan nu få en maskine på størrelse med en almindelig printer der kan gøre det samme. Det betyder at selve dét, at få indsigt i hvordan vores gener er indrettet, er begyndt at blive tilgængeligt for helt almindelige forbrugere.
Det danske start-up firma Athgene har lavet sådan en gen-analyse der fortæller noget om vores genetisk betingede forudsætninger indenfor kraftsport, udholdenhedssport, skadesrisiko, søvnmønster og flere andre ting. I udsendelsen laver din vært selv og og to forsøgskaniner, Thor Wowk, som tidligere har været med, og Ninette Birck, producer på Fitness M/K, en Athgene test for at få afklaret vores genetiske forudsætninger. Undervejs forsøger din vært at kommentere på de fordele og ulemper der er ved det.

Fitness M/K uge 30, 2016  

Nerver og muskler part 2 - Jesper Lundbye-Jensen. Her i det andet afsnit om nerverne, er lektor Jesper Lundbye-Jensen igen i studiet til en snak om hvordan nerver og muskler samarbejder så vi kan løbe, kaste, springe og gå. I denne udsendelse kommer vi lidt tættere på hvordan indlæring af bevægelsesfærdigheder virker og hvad overtræning er for en størrelse ud fra et neurofysiologisk perspektiv. Part 1 blev sendt for 14 dage siden og kan hentes som podcast.

0:00/0:00
Video player is in betaClose