Fitness M/K

Fitness M/K

Denmark

Nu er det her endelig: Et kvalificeret bud på et radioprogram der knytter an til et af tidens helt store modefænomener; nemlig at folk træner deres kroppe som aldrig før.

Episodes

#65 Asbjørn Riis del 2 (2/2)  

For folk født i 70'erne eller 80'erne er navnet Asbjørn Riis synonymt med wrestling på TV3, mens for børn af 90'erne og 00'erne han primært kendes fra optræden i "fangerne på fortet" eller Robinson ekspeditionen. Asbjørn kan kalde sig wrestler, stærkmand, stuntman, skuespiller, TV-kommentator, iværksætter og meget andet. Han er bosat på Mors, hvor han til daglig driver Bjørns Wrestling center, som er kombineret motions-, strongman- og wrestlingtræningscenter.
Udsendelsen er den anden af to dele, hvor han i den første del fortalte om rejsen fra at være smed på Mors til at trække stikket ud og tage til USA for at tage på wrestlingskole og skuespillerskole.
I denne del viser han os rundt indenfor og udenfor hans træningscenter, der nok er danmarks, måske europa's bedst udstyrede til stærkmandstræning og bagefter taler vi om Asbjørns liv med træning og træningskultur.

#64 Asbjørn Riis del 1 (1/2)  

For folk født i 70'erne eller 80'erne er navnet Asbjørn Riis synonymt med wrestling på TV3, mens for børn af 90'erne og 00'erne han primært kendes fra optræden i "fangerne på fortet" eller Robinson ekspeditionen. Asbjørn kan kalde sig wrestler, stærkmand, stuntman, skuespiller, TV-kommentator, iværksætter og meget andet. Han er bosat på Mors, hvor han til daglig driver Bjørns Wrestling center, som er kombineret motions-, strongman- og wrestlingtræningscenter.
Udsendelsen er den første af to dele, hvor han i den første del fortæller om rejsen fra at være smed på Mors til at trække stikket ud og tage til USA for at tage på wrestlingskole og skuespillerskole.
I den anden del viser han os rundt i wrestlingcenteret, indenfor og udenfor og bagefter taler vi om Asbjørns liv med træning og træningskultur.

#63 Mr. Olympia  

En gang om året samles verdens bedste professionelle bodybuildere til at dyste på at have store muskler de rigtige steder, en utroligt lav fedtprocent, kontrolleret dehydrering, posering og "stage presence". Det sker selvfølgelig ingen andre steder end Las Vegas, hvor det professionelle verdensmesterskab i bodybuilding, Mr. Olympia, afholdes. Thomas Hansen, der er en kendt veteran i det danske bodybuilding miljø som både udøver og dommer, er fast gæst til Mr. Olympia og han fortæller om sin oplevelse med verdens vildeste muskelcirkus og om sit eget liv med bodybuilding.

#061 Græskromersk brydning Mark O. Madsen  

Fitness M/K har for første gang besøg af en Olympiade-medalje vinder, nemlig Mark O. Madsen, som ved dette OL vandt sølv i sin vægtklasse i græskromersk brydning. Mark fortæller om sit liv med brydning, og sin træning generelt og op imod OL. Og selvfølgelig om hans afstikker til professionel mixed martial arts (MMA), hvor han har haft to professionelle kampe, som han har vundet.

#061 Training for Warriors  

Martin Rooney er en amerikansk fysisk træner der har arbejdet med nogle af de bedste atleter i verden indenfor footbal, baseball, atletik og MMA. Han har udviklet træningskonceptet "Training for Warriors" (TFW), som har bredt sig hastigt i fitnessmiløjet verden over i de sidste år. Han har givet et interview til Ftiness M/K da han i sdsite uge var i DK for at undervise på en certificering. Dennis Rasmussen og Allan Hansen, begge TFW trænere, er med i studiet.

#060 Fibersprængninger  

Musklerne, vores kemiske motorer, er på alle måde nogle fantastiske maskiner. De, kan med et utroligt bredt udvalg af typer brændstof arbejde i både kortvarig og kraftfuldt eller i timevis ved lav intensitet. Men, en gang imellem går de også i stykker i form af fibersprængninger. Almindelige motionister mærker det med alderen, mens visse sportsgrene er meget plaget af dem, særligt fodbold. Fysioterapeut og idrætsstuderende Lousie Bang er i studiet og fortælle om det forskningsprojekt på Bispebjerg hun er involveret i, mens Kristian Thorborg, (prominent) fysioteraput og Phd, kommer og fortæller om den danske forskning der har været indenfor fibersprængninger i fodbold og hvordan man både frebygger og behandler dem.

#059 Restitution - kan man gøre noget for at komme sig hurtigere fra træning  

Efter træning af en hvilken som helst type, er der en periode, hvor kroppen tilpasser sig og forbereder sig på at håndtere end ny træning bedre. Der har været mange spørgsmål til programmet om hvordan man håndterer restitution, så det er Thue Kvorning fra Team Danmark i studiet og snakke om. Hvilke systemer i kroppen og cellerne er det der skal restituere fra hvilke typer af træning og måske allervigtigst: Er det noget man kan facilitere, så det går hurtigere, eller så man kan træne mere eller hyppigere?

Dødløft  

Dødløft - løftet hvor man løfter en stang fra gulvet og op til hoftehøjde er på mange måder den største test af rå styrke der er. Det er lidt mindre teknisk krævende end squat og dødløft, men til gengæld er det også det løft der måske er farligst, eller ihvertfald ser farligst ud, hvis det udføres med dårlig teknik. Fitness M/K har besøg af Ergoterapeut og tidligere landstræner i styrkeløft til en snak om dødløft.

Danmarks fitnessiværksætter nr. 1  

Rasmus Ingerslev, serieiværksætter i det danske fitness miljø er gæst. Han har været med til at starte FitnessDK, Fresh Fitness og barsler med et nyt centerkoncept, Repeat. Rasmus' professionelle karriere i fitness er gået fra at sælge medlemskaber i et fitness center i Aalborg og til at være Danmarks mest succesfulde fitness iværksætter.

Fitness M/K uge 33, 2016  

Der har netop været afviklet verdensmesterskaber i Crossfit - Crossfit Games. Crossfit er på mange måder showrom for en af verdens hurtigste voksende sportsgrene og i særdeleshed den mest succesfulde styrkesport. Jeg har besøg af holdkaptajn Nikolaj Rønnow for det danske hold fra Crossfit Copenhagen, der blev nr 12 til games i år og Thor Wowk Larsen, der har været med til Games i 2009.

OL  

OL er verdens største sportsbegivenhed og det bliver kun større og større. Idrætshistoriker Jørn Hansen for tæller os lidt om historien bag, mens koordinerende fysisk træner for Team Danmark, Thue Kvorning fortæller os om atleternes forberedelse og om livet i OL-byen, som vi ikke får lov at kigge ind i.

Hvad siger dine gener om dit atletiske potentiale?  

De fleste er nok bekendte med Moore’s lov, som beskriver hvordan computere bliver cirka dobbelt så hurtige for hvert andet år. Knap så mange er nok bekendte med at en lignende udvikling har gjort sig gældende for at sekventere DNA. Da man skulle sekventere det menneskelige genom første gang fyldte udstyret til at gøre det adskillige fabrikshaller og man kan nu få en maskine på størrelse med en almindelig printer der kan gøre det samme. Det betyder at selve dét, at få indsigt i hvordan vores gener er indrettet, er begyndt at blive tilgængeligt for helt almindelige forbrugere.
Det danske start-up firma Athgene har lavet sådan en gen-analyse der fortæller noget om vores genetisk betingede forudsætninger indenfor kraftsport, udholdenhedssport, skadesrisiko, søvnmønster og flere andre ting. I udsendelsen laver din vært selv og og to forsøgskaniner, Thor Wowk, som tidligere har været med, og Ninette Birck, producer på Fitness M/K, en Athgene test for at få afklaret vores genetiske forudsætninger. Undervejs forsøger din vært at kommentere på de fordele og ulemper der er ved det.

Fitness M/K uge 30, 2016  

Nerver og muskler part 2 - Jesper Lundbye-Jensen. Her i det andet afsnit om nerverne, er lektor Jesper Lundbye-Jensen igen i studiet til en snak om hvordan nerver og muskler samarbejder så vi kan løbe, kaste, springe og gå. I denne udsendelse kommer vi lidt tættere på hvordan indlæring af bevægelsesfærdigheder virker og hvad overtræning er for en størrelse ud fra et neurofysiologisk perspektiv. Part 1 blev sendt for 14 dage siden og kan hentes som podcast.

Fitness M/K uge 29, 2016  

Børn og unge i motionscentre. Fitnessworld vil ikke have unge under 15 år i butikken, men de unge fra 12-15 er stadig interesseret i kropslighed og bliver konstant bombarderet med udtryk for en bestemt kropslighed igennem sociale medier som Instagram og Snapchat. Mød børnene Anders Vinten og Emil Grunning som begyndte i motionscenter da de var 13 og hør dem fortælle om deres oplevelse af at komme ind i fitnessverdenen. Mød også Mikkel og Olivia Manzano, far og datter, som går til crossfit. Hvad var deres motivation for at starte, hvor henter de deres inspiration og viden fra og hvad forventer de egentlig at få ud af det? Og selvføligelig kommer der et par ord med fra din vært om fysiologien bag børn og (styrke)træning - det er nemlig et meget stigmatiseret område. Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 28, 2016  

Nerver og muskler part 1 - Jesper Lundbye-Jensen. Vores muskler virker kun fordi de får de rigtige signaler. De signaler kommer fra vores hjerne, går ned igennem rygmarven og helt ud i musklerne. På vejen derfra og dertil kan de justeres på uhyrligt mange måder. Jeg har besøg af Lektor Jesper Lundbye-Jensen, som har gjort neurofysiologi til sit liv på samme måde som Anders Nedergaard har gjort muskler til sit. Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 27, 2016  

Brasiliansk Jiu Jitsu - BJJ. BJJ er en form for jiu jitsu, der er udviklet i Brasilian i starten af 1900-tallet, fra klassisk japansk judo, med særligt fokus på gulvkamp. Hvor der i judo klassisk er meget fokus på kast, er det altoverskyggende fokus i BJJ altså gulvkampen. BJJ blev for alvor kendt i den vestlige verden i forbindelse med fremkomsten af Mixed Martial Arts, hvor brydning eller gulvkamp fylder meget og fyldte endnu mere i starten. Vi har en af Danmarks absolut bedste BJJ-udøvere, Shanti Abelha i studiet, hvor vi snakker om sportens historie, og lidt om BJJ sportens udformning og udvikling og om hvordan det i praksis er “kropsskak”. Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 26, 2016  

Doping: Direktør i Antidoping Danmark Michael Ask. Det har før handlet om doping i Fitness M/K og nu er det blevet tid til at give den dopingkritiske fløj ordet. Mød den nye direktør i Antidoping Danmark, Michael Ask. Han har en fortid i ordensmagten. Vi kommer omkring doping fra et politikperspektiv og hvordan dopingproblematikken ser ud fra chefstolen i Antidoping Danmark. Vi kommer også lidt ind i debatten om hvorvidt det overhovedet giver mening at regulere doping fra politisk hold. Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 25, 2016  

Slut med forbudt. Forfatterbesøg Fra Morten Svane og Morten Elsøe. Fitness M/K modtager mange henvendelser fra pågående forlagsagenter, som gerne vil have deres deres bøger i Fitness M/K og mange af dem er desværre enten bare dårlige eller repræsenterer et syn på kropslighed og træning, som vi ikke deler. Men Morten Elsøe, som tidligere har været i programmet og og Morten Svane har begået en bog, der hedder “Slut med forbudt”. Den lægger sig op af mange af de ting vi tidligere har diskuteret i programmet, nemlig hvordan fordømmelse og stigmatisering af kroppe, fødevarer og motionsvalg aktivt er med til at mindske sundheden på samfundsniveau. Altså om hvordan vi faktisk er med til at gøre de fede både federe og mere usunde ved at tale om hvor skidt det er at være tyk, spise slik eller ikke at træne. Forvirret? Så lyt med og få forklaringen. Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 24, 2016  

Om at løbe rigtigt, rigtigt langt - Ekstrem- og ultraløb. Idrætskulturen polariseres på mange måder og folk dyrker vildere og vildere ting. I dag har Fitness M/K besøg af Moses Løvstad og Claus Rasmussen aka Posemanden. De tegner en del af de danske langtløbermiljø og de er i studiet til en snak om selve det at løbe langt. Hvordan føles det under og efter, hvordan træner de og hvem er det, der løber de her sindssygt lange løb? Hvad er det, der får dem til at gøre noget så smertefuldt ved sig selv og så alligevel beslutte at gentage det et halvt år senere? Anders Fabricius Nedergaard

Fitness M/K uge 23, 2016  

Fitnesshistorien i DK - Kasper Lund Kirkegaard.
Fitness i Danmark og verden er vokset ud af vægtløftermiljøet, som er vokset ud af en cirkusstærkmandstradition, som kan spores langt tilbage i middelalderen. Så langt tilbage som antikken kan man se beretninger om træning af æstetiske årsager. Jeg har besøg af Kasper Lund Kirkegaard, forskningschef hos DIF, som har skrevet flere bøger og rapporter om fitness’ens historie og udvikling i Danmark og hvordan den har bredt sig fra at være amatørvægtløftning til at være big business. I udsendelsen når vi op til 80’erne, hvor de første motionscenterkæder begynder at gøre sit indtog. Fortsættelse følger.

0:00/0:00
Video player is in betaClose