Fitness M/K

Fitness M/K

Denmark

Nu er det her endelig: Et kvalificeret bud på et radioprogram der knytter an til et af tidens helt store modefænomener; nemlig at folk træner deres kroppe som aldrig før.

Episodes

#91 Speedskating  

Danmark kommer til at have 2-3 deltagere med til vinter-OL i sportsgrenen speed skating på trods af at vi ikke har en bane til sportsgrenen. Det er kommet i stand via landstræneren Jesper Carlson, som har taget det på sig at få noget af vores talentpulje fra inline rulleskøjter på isskøjter. Jesper er i studiet sammen med Danmarks for tiden bedste mandlige speedskater, Viktor Hald Thorup.

#90 Undervandsrugby - Tunge kugler, stramme speedos og store, stærke mænd  

Tunge kugler, stramme speedos og store, stærke mænd, der wrestler om at putte noget i et hul - Det lyder som en homoerotisk fantasi, hvad det måske også er, men det handler selvfølgelig om sporten undervandsrugby, hvor man i små hold kæmper om at putte en bold i modstanderens mål, der udgøres af en kurv på bunden af et svømmebassin. Sporten er lidt voldsom, da der er rimeligt frit slag når det kommer til hvad man må gøre ved hinanden, specielt ved ham/hende der har bolden. Vi har besøg af Kristian Schafer, der fortæller om sit kærlighedsforhold til sporten under vandet.

#89 Motionsdoping  

Motionsdoping er et omdiskuteret emne som vi har behandlet i flere omgange. Vi har på foranledning af flere forespørgsler fået besøg af Simon fra Supertraining.dk. Han er motionsbodybuilder og jurist og har i flere omgange skrevet meget eksplicitte udfald om den måde man i Danmark har valgt at lovgive om doping på, og den måde lovgivningen er udført på.

#88 Skal vi bytte lort?  

Hvad gør man hvis man har kronisk dårlig mave, sådan VIRKELIGT dårlig mave og er afhængig af tarmskylninger eller afføringsmiddel for bare at kunne gå almindeligt på toilet? Eller hvad kan man blive villig til at gøre? Vi har besøg af Stig Günther, der endte med at finde en donor for at sprøjte noget af donorens afføring op i sin egen tarm for at justere sin tarmflora. Og det er faktisk ikke helt skørt.
Der er masser af ting der tyder på at vores sammensætning af bakterier i tarmen betyder noget for vores sundhed og i nogle tilfælde udøver kontrol over den samt at vi kan påvirke denne sammensætning, f.eks. ved at indtage probiotiske kosttilskud. Men Fækal Microbiota Transplantation (FMT) er den lidt mere radikale metode, hvor man overfører bakterier fra en donor enten oppefra eller nedefra.

#87 Pilates  

Pilates er en motionsform man typisk forbinder med kvinder, lyse omgivelser, holloywood kendisser og metropolitter fra den kreative klasse. Pilates blev opfundet for små 100 år siden som et holistisk træningskoncept, der eventuelt endte som en slags støttetræning, særligt til dansere. Vi har besøg af Tor Andersen, der ejer to Pilates studier i københavn til en snak om hvad Pilates er og ikke er.

#86 Proteinsyntese med Stu Phillips  

Hvor meget protein skal man spise per dag og hvordan skal det fordeles udover dagen? Det er et spørgsmål, der fylder ganske meget i træningsmiljøet. Fitness M/K har haft mulighed for at interviewe den canadiske forsker Stu Phillips, der er en af verdens førende forskere, når det kommer til at måle hvad der sker med musklerne, når man træner dem og fodrer kroppen med protein. Han hjælper os med at blive lidt klogere på, hvor meget protein man skal spise og hvornår man skal gøre det.

#85 Er overvægt et valg?  

En kronik i Berlingske havde i den forgangne uge sat ild i de sociale medier, særligt indenfor trænings- og fitnessmiljøet. Kronikken var en reaktion på bevægelsen "Fed front" og rummede nogle betragtninger om, hvad der driver overvægt. I kronikken fik forfatteren givet udtryk for, at overvægt er et personligt valg og det var nok den del, der har kradset for flest folk. Særligt denne del af indlægget afstedkom mange vrede reaktioner på facebook og i medierne, bl.a. fra dagens gæst Signild Vallgårda, Professor på Københavns Universitet. Videnskaben siger nemligt, at det personlige valg i praksis er betinget af utrolig mange livsvilkår.

#84 parkour v. Martin Coops  

Parkour, eller Free Running, er en voksende sportsgren, hvor man forsøger at passere forhindringsbanelignende ruter i bymrummet. Man udser sig ruter, hvor man passerer udvalgte dele af ruten uden at bryde sit løb og sin fart, hvilket typisk involverer mere eller mindre akrobatiske passageteknikker. Her i Danmark har vi nogle vaskeægte parkour pionerer i form Team JiYo, fra hvilket vi har besøg af Martin Coops til en snak om parkourens historie, udvikling, sportsliggørelse og fremtid.

#83 Dan John  

Den amerikanske træningsekspert Dan John, har været på besøg i Danmark. Han har en baggrund indenfor discuskast og stærkmand, men spænder over hele styrketræningsspektret. Han siger tingene på en vidunderlig simpel måde, som man kan mlrke dybt i sin sjæl giver mening. Hans bedste råd om kost er f.eks. "eat like an adult", altså som ens mor ville sige man skulle.

#82 Obstacle Course Racing  

Fitness M/K har modtaget adskillige forespørgsler om OCR, som står for obstacle course racing eller på mere mundret dansk forhindringsløb. Det er en hastigt voksende sportsgren, hvor man i løb på typisk 5-15 km skal passere et varierende antal forhindringer, der kan involvere klatring, koldt vand, dybe nedspring, mudder og endda elektriske stød. Vi har besøg af Claus Dietz der er en af medstifterne af Danish Obstacle Course Racing Association (DOCRA) og Ulrikke Evensen, der er eliteudøver af denne ny sportsgren.

#81 Sportskongres 2017  

Fitness M/K har været på tur til Sportskongres, som er Danmarks største kongres for sportsmedicin og idrætsfysioterapi. Vi har fanget Morten Zacho, der har holdt oplæg om apps til træning og sundhed. Michael Bertelsen, fra RUNsafe gruppen på Aarhus universitet, der har holdt oplæg om løbesko og skader og Jeremy Loenneke, fra University of Missisippi, der har haft flere talks om okklusionstræning.

#80 Wrestling i Randers Part 2 (2/2)  

Fitness M/K har været på udflugt til Randers for at se wrestling. Yes, rigtig showwrestling med masker, gyldne tights og stunt-håndmadder galore. Eventet hed "Vild Vinter 14 - Alt på spil" og er en del af den på ny spirende wrestling scene i Danmark. Vi snakker med Kim Tinning som er en af the Grand Old Men i dansk wrestling (kendt fra "Blod, sved og springskaller") og nogle meget dedikerede fans. Udsendelsen er den anden af to fra wrestling eventet.

Wrestling i Randers - part 1 (1/2)  

Fitness M/K har været på udflugt til Randers for at se wrestling. Yes, rigtig showwrestling med masker, gyldne tights og stunt-håndmadder galore. Eventet hed "Vild Vinter 14 - Alt på spil" og er en del af den på ny spirende wrestling scene i Danmark. Vi snakker med Kim Tinning som er en af the Grand Old Men i dansk wrestling (kendt fra "Blod, sved og springskaller") og nogle meget dedikerede fans. Udsendelsen er den første af to fra wrestlining eventet.

#78 Ski! med Thomas Uhrskov  

Thomas Uhrskov aka "Mr. Ski" er gæst. Nu er sne/snowboard sæsonen over os og hvem bedre til at give os råd med på vejen end manden med den gule skijakke, vi kender fra på TV2. Thomas beretter også om sit liv med ski, der blev til på baggrund af forældrenes skilsmisse.
"Der var mange benefits ved at være skilærer dengang, een af dem var at pigerne var forelskede i een allerede når de passerede Hamborg i bussen og længe før de rent faktisk mødte mig og de andre skilærere", beretter han blandt andet. Lyt med, når Anders Nedergaard også får gode råd om hvilken område der passer til ham og hans i ski/snowboardmæssige sammenhænge nybegynderbørn.

#77 Langdistanceløbetræning v Claus Hechmann - part 3 (3/3)  

Så nåede vi tredje runde med Claus Hechmann. Denne gang kommer vi ind omkring træningen af eliteatleter i udholdenhedssport. I de to foregående udsendelser, har vi snakket om at komme i gang med at løbe, om den mellemtrænede motionist og derfor er det næste logiske trin, dem, der træner meget og dem der konkurrerer på et seriøst niveau. Det er også her, hvor Claus Hechmann er kendt for i særlig høj grad at prioritere meget store mængder træning af lav-moderat tempo.

#76 Tarmen  

Der er liv i vores lort. Masser af liv faktisk - og der er mange, der interesserer sig for det. I de seneste år er der væltet en lang række bøger ud, der handler om hvor meget bakterierne i vores tarmflora betyder og hvad vi kan gøre for at støtte dem. Men som så ofte før, så er påstandene fra populærmedierne nok lidt foran videnskabens sande tilstand. Vi har besøg af professor Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet, som hjælper os med at sortere lort fra lagkage, når det handler om tarmfloraen.

#75 Nytårskuren 2017  

Fitness M/K holder nytårskur! Thor Wowk Larsen er tilbage i studiet, hvor vi recapper på året der gik. Vi snakker om hvordan det gik med de nye teknologier, branchen og styrkesport. Undervejs ringer vi til Mors og hører hvad Asbjørn Riis har lavet siden vi havde ham med sidst og til Rasmus Ingerslev og hører hvordan det går med hans projekter, Repeat Fitness og Wexer.

#74 Er fedt farligt?  

Min egen generation (jeg er i slutningen af 30'erne) er vokset op med et narrativ om, at det var usundt at indtage fedt, særligt mættet fedt, da det skulle kunne føre til stigninger i kolesteroltal og senere åreforkalkning og ultimativt blodpropper og død. Det har resulteret i at hylderne i supermarkedet blev fyldte med produkter, der var fedtreduceret og med tilsatte kulhydrater, for at gøre dem mindre kalorietætte. Men en egentlig sundhedseffekt af disse tiltag er udeblevet og i de ernæringsvidenskabelige kredse er selve forståelsen af fedt som værende usundt ved at forsvinde og erstattes af et mere nuanceret syn på makronæringssstofferne. Vi har besøg af professor Arne Astrup, der selv kan siges at have slugt nogle kameler i denne proces, til en snak om hvorvidt fedt og i særdeleshed mættet fedt egentlig er så skidt.

#73 Satellitceller  

Vores muskler er nogle fantastiske organer der kan tilpasse sig mange forskellige typer aktivitet. De kan vokse og blive stærkere, meget stærkere, og de kan øge mængden af proteiner der tillader optag og forbrænding af fedt og kulhydrater, så musklerne kan lave mere arbejde på kortere tid. Meget af dette potentiale ligger i muskelfibrene selv, men musklerne har også deres egen stamceller, kaldet satellitceller, som spiller flere vigtige roller i musklernes tilpasninger. Vi har besøg af lektor Abigail Mackey, der forsker i satellitceller til en liiiidt mere nørdet snak.

#072  Langdistanceløbetræning v Claus Hechmann - part 2 (2/2)  

Vi har haft besøg af Claus Hechmann igen, denne gang til lidt mere diskussion om hvordan man konkret skal skrue træningen sammen. Claus er kendt for at dele træningsintensiteten ind i 9 afgrænsede intensitetszoner og at være tilhænger af en ret høj træningsdosering. I dette afsnit får vi lov til at at kigge ind i maskinrummet for hvordan han tænker træning for bgeyndere og motionister. Lidt overraskende anbefaler han slet ikke at løbe for utrænede motionister. Lyt med og hør hvad han istedet mener i skal gøre.

0:00/0:00
Video player is in betaClose