Fjällradio!

Fjällradio!

Sweden

Ett program med reportage som fjällvädret - ombytligt och ivrigt växlande. Från vardagen i vinter- och sommarfjällen. Ansvarig utgivare: Patrik Boström

Episodes

Dinglar i glaciärspricka, plockar hjortron och fryser i minus 54  

Det är kallt, bottenlöst och farligt. Från dinglande i en trång glaciärspricka där man knappt vågar andas. Till snövidden där fantasimonster stryper sinnet. Och så läskiga grodor på hjortronmyren.

Vargen ylar och Sara är bergsguide  

Fjällradio! följer första tjejen som blev bergsguide i Sverige. Hur känns det att falla tio meter i en glaciärspricka? På Kungsleden hörs självsvältare, båtförare och en tvååring som går i cirklar.

Snorklar i jokken och skidar på toppen  

Fjällradio! drar på våtdräkten och snorklar. Vem stirrar tillbaka på dig genom cyklopet? Sen skidar vi upp på en fjälltopp. Allt på samma dag. Och om att nästan dö i Sarek och ändå längta tillbaka.

På rödingfiske i Sarek och vandring i Kebnekaise  

Vem lägger ut fiskenät i en nationalpark? Fjällradio! är med och drar upp rödingar. Varför duger inte restaurangportioner till fjälls? Vad är vitsen med att tvinga ut tonåringar på fjällvandring?

Fjällradio  

Vem lägger ut fiskenät i en nationalpark? Fjällradio! är med och drar upp rödingar. Varför duger inte restaurangportioner till fjälls? Vad är vitsen med att tvinga ut tonåringar på fjällvandring?

Fjällradio del 1  

En dödsföraktande cykling i tvärbranta fjällbackar. Två kvinnor fyller 13 frysboxar med mat de samlar i Tärnabytrakten. I Fjällradio! tvingas också två barn ut på Kungsleden.

Brottas med ren, tämja hund och krypa från jobbet i snöstorm  

Fjällradio! bryter arm och förstår varför en motsträvig stark ren plötsligt blir livsviktig. Och lyder hypnotisören som bosatte sig längst bort vid fjällets fot. Voff. Voff.

Skidbalett, rödingfiske och igensnöade fjällvägar  

På midvinterfjället jagar vi röding med undervattenskamera, följer fordon i kolonnkörning upp och nerför fjällsidor och träffar vuxna som har lekstuga med snöskotrar.

Orkan, norrskensfoto och utförsåkning  

Det är midvinter i Fjällradio! Återskenet från stjärnor, januarifullmåne och grönt norrsken studsar mot snön och midnatten blir ljus.

Vi sover ute, åker skridskor på fjäll-is och städar vintertomma turiststugor  

Den är lång och djup och fryser sent. Torneträsk i Lappland. Blankisen brukar bara ligga några dagar. Då släpper många vardagen och ut med skridskorna innan isrosorna och snön växer fram.

Fjällrävar och andra kämpar i midvinterfjällen  

I midvinterns första Fjällradio möter vi skabbiga fjällrävar som gillar kaffegrädde och mannen som fixar musikvideon till Avicii. Och solen! som visar sig för första gången efter polarnatten.

Frysta ord, fjällgalopp och skoter över vattenfyllda isar  

Kan ord frysa? Jo. Och vad händer när orden tinar? Fjällradio! berättar. Vem vill hoppa bungyjump framför ett isfall? I Fjällradio! presenterar sig en äventyrare.

Vilse i dimman, fjälltoppsköjk och kalvspaning  

Hur låter fjälltopps-köjk? Vad har renskötaren på friluftsdag i kikaren? Vad tänkte skolpojken kvarglömd vid jokken?

Bland heliga berg, dunder och dynamit  

Det handlar om två olika sätt att se på fjällvärlden och på det som finns under markytan. Att borra, spränga och schakta fram vinstkapital. Eller att krafsa fram flisor och benrester för att få ett längre tidsperspektiv.

Flugfiske, mördarjakt och akvarellmålning i minusgrader  

Hur målar man fjällakvarell i minusgrader? Vem drar runt en pulka lastad med vapen och ammunition? Fjällradio! söker svaren. Och flugfiskar med rosa stjärtspröt.

Uppåt ovan örnarna  

366 toppar per år och magiska verktyg. Fjällradio strävar uppåt - ovanför örnarna.

Ut på vidderna  

Följ med Fjällradio ut på vidderna. Ur spår!

Grottkrypning, ripjakt och lavinhundar  

Fjällradio kryper in under fjället. Skjuter middagen och hittar begravda människor.

Sommarserien Fjällradio! Del 1  

Fjällen suger, vänder perspektiven, ger och tar energi. I Fjällradio hör vi fjällens vardag. Med människor som rör sig i området.

Fjällradio del 4,  20110804 1103,  20110804 2003  

Fjällradion är med då Edith-Anna Svonni lagar renkok. Rune Stokke renskötare letar benrester efter renkalvar som björnarna ätit upp. Senare i programmet kalvmärkning i Udtja sameby. Stig Karlsson lokförare om att köra på malmbanan där det finns massa djur, bla renar och örnar som äter kadaver. Elisabeth Arvidsson botaniker möter våren och blommorna i Pite Lappmark. Rautaspremiären 2011 i Kiruna. Reportar Magdalena Martinsson och Sigrid Flensburg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose