Fjällradio!

Fjällradio!

Sweden

Ett program med reportage som fjällvädret - ombytligt och ivrigt växlande. Från vardagen i vinter- och sommarfjällen. Ansvarig utgivare: Patrik Boström

Episodes

Dinglar i glaciärspricka, plockar hjortron och fryser i minus 54  

Det är kallt, bottenlöst och farligt. Från dinglande i en trång glaciärspricka där man knappt vågar andas. Till snövidden där fantasimonster stryper sinnet. Och så läskiga grodor på hjortronmyren. I Fjällradio! hörs reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.fjallradion@sr.se

Går i cirklar och faller i glaciär  

Fjällradio! följer första tjejen som blev bergsguide i Sverige. Hur känns det att falla tio meter i en glaciärspricka? På Kungsleden hörs självsvältare, båtförare och en tvååring som går i cirklar. I Fjällradio! hörs reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.fjallradion@sr.se

Snorklar ner i jokk och skidar upp på topp  

Fjällradio! drar på våtdräkten och snorklar. Vem stirrar tillbaka på dig genom cyklopet? Sen skidar vi upp på en fjälltopp. Allt på samma dag. Och om att nästan dö i Sarek och ändå längta tillbaka. I Fjällradio! hörs reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.fjallradion@sr.se

Fiske på liv och död i Sarek och skolklass på fjällvandring  

Vem lägger ut fiskenät i en nationalpark? Fjällradio! är med och drar upp rödingar. Varför duger inte restaurangportioner till fjälls? Vad är vitsen med att tvinga ut tonåringar på fjällvandring? I Fjällradio! hörs reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.

Fiske på liv och död i Sarek och skolklass på fjällvandring  

Vem lägger ut fiskenät i en nationalpark? Fjällradio! är med och drar upp rödingar. Varför duger inte restaurangportioner till fjälls? Vad är vitsen med att tvinga ut tonåringar på fjällvandring? I Fjällradio! hörs reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.

Cyklar utför och samlar som ekorren  

En dödsföraktande cykling i tvärbranta fjällbackar. Två kvinnor fyller 13 frysboxar med mat de samlar i Tärnabytrakten. I Fjällradio! tvingas också två barn ut på Kungsleden. Fjällradio! är reportage om vardagen i höstfjällen med röster från vidden, cykelsadeln, ripvidet och glaciärsprickan. Med människor som har fjällen i sina ådror.Mejla fjallradion@sverigesradio.se

Att brottas med ren och tämja hund  

Fjällradio! bryter arm och förstår varför en motsträvig stark ren plötsligt blir livsviktig. Och lyder hypnotisören som bosatte sig längst bort vid fjällets fot. Voff. Voff.

I Midvinterns sista Fjällradio! upptäcker vi den sällan omtalade platsen på jorden, Muossejetjolme. Och öppnar dörren och kryper hem från affären genom en vit vägg.
Fjällradio! slår volter och röjer i snöstormen  

På midvinterfjället jagar vi röding med undervattenskamera, följer fordon i kolonnkörning upp och nerför fjällsidor och träffar vuxna som har lekstuga med snöskotrar. 

Fjällradio! möter också en skiddansande man vars igloo förstördes när en snöskoter körde rakt igenom snöväggarna. Men för det mesta njuter Pancho Snöfall av midvintern när han äntligen får ha Sveriges vilda västern för sig själv. Här ovanför kan du se hans egen film från smultronstället Moonvalley i Riksgränsen. Dalen där det ser ut som att januaris fullmåne klättrar uppför bergets rygg.
Minus 30 och orkan i Fjällradio!  

Det är midvinter i Fjällradio! Återskenet från stjärnor, januarifullmåne och grönt norrsken studsar mot snön och midnatten blir ljus.

Vissa människor arbetar på fjället och måste ut. Ensamma. På liv och död. En renskötare berättar hur han körde ner i en jokk. Sen kom snöstormen. Andra är ute helt frivilligt i kölden. De lindar halsduken hårt kring munnen och riktar kameran mot norrskenet. Åter andra pendlar varje vecka 70 mil för att nå fjällkanten.
Fjällradio! sover ute mitt i vintern och glider på exklusiv is  

Den är lång och djup och fryser sent. Torneträsk i Lappland. Blankisen brukar bara ligga några dagar. Då släpper många vardagen och ut med skridskorna innan isrosorna och snön växer fram.

Skulle du kunna tänka dig att sova ute på ett renskinn 100 nätter mitt i vintern? Peder Karlsson har gjort just det. Inte bara en utan två vintrar i rad. Fjällradio spänner fast sig för att hämta sopsäckar. Ett ensamt och ibland riskfyllt städuppdrag på Kungsleden.
Fjällradio! matar skabbiga fjällrävar  

I midvinterns första Fjällradio möter vi skabbiga fjällrävar som gillar kaffegrädde och mannen som fixar musikvideon till Avicii. Och solen! som visar sig för första gången efter polarnatten.

Det är ensamt, kallt och kan vara ett helvete på jorden. Midvinterfjällen tar andan ur en. Bara hårdingar rör sig i fjällen såhär års. De som måste. Rutinuppdrag i snöstorm. Ensamma, ödmjuka, de vet att naturen styr. Midvintertid ligger Sverige utanför ljuskäglorna i mörker. Den svarta himlen kastar ut norrsken, månsken och återsken. Vilka är de där hårdingarna? Hur har de det? Vi möter dem i Fjällradio! En köldtålig kämpe är Fjällräven. Det finns bara runt 150 kvar i hela Sverige och nu sprider sig en dödlig sjukdom. Hur ska det gå?
Fjällradio! med frysta ord, galopp och skoter över vattenfyllda isar  

Kan ord frysa? Jo. Och vad händer när orden tinar? Fjällradio! berättar. Vem vill hoppa bungyjump framför ett isfall? I Fjällradio! presenterar sig en äventyrare.

- På Pingstkyrkans höstläger i Kittelfjäll blev jag frälst. Inte i gud. Men i fjällen. Mad Mike, alias Michael Högberg, bor i fjällen för att överleva, mentalt. Hur lurar man mätta rödingar som leker kurragömma att bita i betet? Emma Johansson, nio år, vet. Hon bor i husvagn på isen flera veckor varje vårvinter. Fjällradio! är ett program om människor som rör sig i fjälltrakterna. Här hörs röster från renhagen, skoterpallen, hästryggen och pimpelhålet.
Fjällradio! går vilse i dimman, äter myror och sjunger ut från fjälltopparna  

Hur låter fjälltopps-köjk? Vad har renskötaren på friluftsdag i kikaren? Vad tänkte skolpojken kvarglömd vid jokken?

Konstnärer från hela världen kommer till fjällen för att jobba. Fjällradio! dyker upp mitt i improvisationen vid Marsfjällets fot. – Jag har varit uppe på varenda fjälltopp man kan se härifrån och köjkat. Det är en glädje att komma upp på en topp och när jag står däruppe och sjunger känner jag att mitt budskap fortplantas, säger Gerd Ulander som är konstnärlig ledare. Fjällradio! följer också med renskötaren på friluftsdag. Och Sebastian Eriksson berättar vad som egentligen hände på klassresan. När han plötsligt stod ensam i dimman på fjället och inte visste var stigen fanns.
Fjällradio! bland heliga berg, dunder och dynamit  

Det handlar om två olika sätt att se på fjällvärlden och på det som finns under markytan. Att borra, spränga och schakta fram vinstkapital. Eller att krafsa fram flisor och benrester för att få ett längre tidsperspektiv.

Vi går på helig mark i Västerbottensfjällen. Pausar i ett vikingatidshem på en fjällsluttning. Offrar bland gömda benknotor. Och tänk att hitta en 2000 år gammal stickad tröja! - Folk pratar om vildmark men här kan vi visa att våra ättlingar har bott här i århundraden, säger Lorentz Sjulsson Åsdell.Några fjälldalar längre norrut rinner Lilla Luleälv. Vid en udde mellan Jokkmokk och Kvikkjokk ligger Kallakområdet. Här finns järn i berget. Järnet föder en konflikt. En kollision mellan intressen. Människor ställs mot varandra. Vad väger tyngst?- Det här är början på ett inferno, säger fotografen Tor Lundberg.
Fjällradio! möter flugfiskare, desperados  och akvarellmålare som trotsar minusgrader  

Hur målar man fjällakvarell i minusgrader? Vem drar runt en pulka lastad med vapen och ammunition? Fjällradio! söker svaren. Och flugfiskar med rosa stjärtspröt.

På fjället och vidden - Fjällradio! färdas i deckarmiljöer. Till ännu oskrivna berättelser. Och till nyskrivna. Och sanna. Som då svensk och norsk polis jagade en mördare i fjällen. - Det är egentligen inte i fjällen som den här sortens kriminalitet borde hända. Det finns ju för fasen ingen här. Ändå händer det, säger Jerk Schuitema som skrivit en roman om Fjälldesperadon. Fjällradio! visar fjällets vardag. Med människor som färdas i fjälltrakterna. Renskötare, mångsysslare, naturromantiker och exploatörer. I Fjällradio! hörs röster från ripvidet, skoterpallen och skarsnön.Fjällradio! Sänds 12, 13, 14 och 15 augusti i P 1 klockan 11:03 och repris på kvällen 20:03.
Med flaggan i topp  

366 toppar per år och magiska verktyg. Fjällradio strävar uppåt - ovanför örnarna.

Hur känns det att klättra 600 meter uppför frusna vattenfall? Vi träffar tjejen med magiska verktyg! Fjällradio lagar renkebab över öppen eld. Spanar på 400 miljoner år gamla berg och möter mannen som får folk att posera nakna med fjällen som kuliss. Och vad driver en människa att bestiga en ny fjälltopp varje dag året runt?
Ospårat bland glaciärsprickor och pärlugglor  

Följ med Fjällradio ut på vidderna. Ur spår!

Fjällradio! upptäcker extremt ödsliga och svårtillgängliga delar av Sverige. Bortom lederna möter vi modiga människor som går sin egen väg. Fjällförare som trotsar faran för att rädda liv. Och renar som övervakas från rymden med NASA-teknik. Från landets mest folktomma område, stort som Blekinge, till en tre månader lång tur i vårvintern. Det handlar också om jakten på ett försvunnet militärflygplan. I snöstorm bland stup, glaciärsprickor och laviner.
Fjällradio kryper mot jordens inre  

Fjällradio kryper in under fjället. Skjuter middagen och hittar begravda människor.

Det här handlar om livet i fjällen. På liv och död. Vi kryper, klättrar, smyger, attackerar, gräver, puttrar. Och slaktar. Högt uppe bland trädtopparna och långt inne i berget.
Ischock och orkanstyrka  

Fjällen suger, vänder perspektiven, ger och tar energi. I Fjällradio hör vi fjällens vardag. Med människor som rör sig i området.

Vad händer när man sticker in huvudet i en järvlya? Varför klättra ensam upp på 8000 meters toppar? Vilken är fjällkedjans bästa bastu? Svaren ges i första delen av sommarserien Fjällradio! Med ljud du garanterat aldrig hört i radion förut! Fjällradio sänds 16-19 juli.
Fjällradio del 4,  20110804 1103,  20110804 2003  

Fjällradion är med då Edith-Anna Svonni lagar renkok. Rune Stokke renskötare letar benrester efter renkalvar som björnarna ätit upp. Senare i programmet kalvmärkning i Udtja sameby. Stig Karlsson lokförare om att köra på malmbanan där det finns massa djur, bla renar och örnar som äter kadaver. Elisabeth Arvidsson botaniker möter våren och blommorna i Pite Lappmark. Rautaspremiären 2011 i Kiruna. Reportar Magdalena Martinsson och Sigrid Flensburg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose