Fodboldministeriet

Fodboldministeriet

Denmark

Podcast, hvor Landsholds-Lars Jacobsen og Christian Wolny hver uge snakker fodbold ud fra egne erfaringer efter at have levet af, med og for fodbold i over 20 år hver. Her finder du svinere, grin og personlige analyser krydret med anekdoter og den legendariske Landsholds-Lars quiz. Producer-Sture styrer lyd og knapper. Fodboldministeriet er lavet i samarbejde med Faxe Kondi.

Episodes

Slåskamp, Per P vs. Effenberg og Rouletten  

Så er ferien for alvor forbi, og de tre mavesure gutter er tilbage på balkonen i Fodboldministeriet. Landsholds-Lars skiferie hænger i en tynd tråd på grund af fruens knæskade, men det vejes heldigvis op af en køreklar Audi. Producer-Sture har været udsat for voksenmobning i datterens børnehave, så der er ting at bearbejde. Senere bliver Lars og Wolny enige om, at et lille slagsmål mellem to holdkammerater til en træning kan kaste meget godt af sig, og Lars giver eksempler fra karrieren. I de fleste tilfælde er det endt godt og rystet truppen endnu bedre sammen, men der var jo så også dengang, hvor det endte med, at begge kamphanerne måtte forlade klubben... Landsholds-Lars quiz'en ændrer igen form, og Lars får en enestående mulighed for at bringe sig foran for første gang i et halvt års tid. Fodboldministeriets nye partner fra LeoVegas gør sin entré i podcasten, og det betyder, at en lytter hver uge nu kan smide 500 kr. på rouletten og sende gevinsten videre til et godt formål, efter eget valg, inden for fodboldens verden. Og så er der naturligvis også endnu en anekdote i fortællingen om den tidligere Superligabomber Per P. Denne gang involverer det den tidligere tyske landsholdsspiller Stefan Effenberg, der selvfølgelig også måtte sande, at han i Per P spillede på hold med en stor kanon. Udsendelsen præsenteres i samarbejde med Faxe Kondi og LeoVegas.

Nytårsspecial  

Velkommen til 2017! 1. januar er som regel lort med lort på, men i Fodboldministeriet vil vi gøre hvad vi kan, for at bringe jer igennem dagen, hvad enten tømmermændene er fysiske eller moralske. Selvom man ikke skulle tro det, så sker det, at noget skal tages om. Og så sker det nogle gange trykker Producer-Sture på record-knappen, før Landsholds-Lars og Wolny er helt klar. Det har resulteret i nogle fraklip, der naturligvis er blevet arkiveret forsvarligt, så vi kan dele dem med jer. Fodboldministeriet vil gerne benytte lejligheden til sige tak til alle jer, der har lyttet med i 2016 - vi håber, at I også er med i 2017! PS Producer-Sture beklager den svingende lydkvalitet, men der er jo en grund til, at det ikke kom med i første omgang.

Anekdotespecial  

Glemmer du, så husker Fodboldministeriet. Smæk benene op og lad julemaden falde på plads med alle de fantastiske anekdoter fra Fodboldministeriets første 16 udsendelser. Og selvom man skal passe på med at love for meget, så vil vi i Fodboldministeriet gerne garantere dig mindst et lille træk på smilebåndet, når de gode historier fra den første sæson koges ind til en heftig anekdote-fond. Landsholds-Lars, Christian Wolny og Producer-Sture vil også gerne benytte lejligheden til at sige tak for en fantastisk debutsæson med verdens bedste lyttere - også i Mexico. God jul fra Fodboldministeriet og vores partner Faxe Kondi!

Jul, double-quiz & Per P på bumletur  

Landsholds-Lars er i stort julehumør og nissehuen klemmer så meget om hans hoved, at han roser Lars Jacobsen-quiz'en. Men det er naturligvis inden, den byder på dagens udfordringer… Til gengæld er der stor jubel, da Producer-Sture afslører, temaet fra Landsholds-Lars quiz'en nu endelig kan hentes, ganske gratis, som ringetone til din telefon. Rødderne får snakket godt og grundigt om, hvad der foregår i en spillertrup under den 2½ måneder lange julepause, som nu står for døren i Superligaen. De fleste fans hader den, men for spillerne er det en af de absolut vigtigste perioder. Her kan der laves om på listen over trænerens foretrukne og ferien i de varme lande afløses af et nervøsitetsfremkaldende transfervindue. Lars får, på flere lytteres anmodning, også snakket om TV-episoden mellem ham og Glen Riddersholm efter AGF-FCK-kampen, og så er der naturligvis også endnu en anekdote i fortællingen om den tidligere Superligabomber Per P, der i denne uge kom på noget af en bumletur.

Langtidsskader og Per P som spillende træner  

Landsholds-Lars vurderer selv sit humør som ”rødglødende” på sin egen raseri-skala, da denne uges podcast går i gang. Trioen får snakket grundigt om langtidsskader hos fodboldspillere. Hvordan de påvirker unge og mere erfarne spillere, og hvordan alvorlige skader håndteres af trup og klub. Lars fortæller bl.a. om dengang, hvor han blev fjernet flere måneder fra resten af truppen, da hans engelske arbejdsgiver sendte ham til behandling og genoptræning i et helt andet land. I landsholds-Lars quiz’en ender hovedpersonen med at komme i dårligt humør igen, da hukommelsen svigter ham noget så grusomt. Og så kan du finde svaret på, hvor overlegen man egentlig kan være som spillende træner i denne uges Per P News.

Når direktøren pipper og Per P laver store ting  

Landsholds-Lars er løbet hele vejen ind til optagelsen af 14. udgave af Fodboldministeriet og er derfor sprængfyldt med energi og selvtillid. Han spiller højt spil og kræver dobbelt op på indsatsen i Lars Jacobsen quiz’en. En farlig leg, der enten kan sætte ham helt af i den samlede stilling, eller bringe ham tilbage i kampen om sejren. Hvad betyder det for en trup, når en direktør eller bestyrelsesformand går ud med offentlig kritik af deres arbejde, som Jacob Nielsen gjorde i AGF i den forgangne uge? Lars og Wolny er enige om, at spillerne ikke tager det så alvorligt, som så mange andre måske ville gøre på en arbejdsplads, når den øverste chef rasler med sablen. Men hvorfor er spillertrup og trænerteam egentlig ofte isoleret fra den øverste ledelse og resten af administrationen? Og hvorfor kan en offentlig kritik faktisk ofte ende med at have den modsatte effekt af, hvad der var ønsket bag den? Vinderne af eksemplarer af den nye bog om Superligaens 25-årige historie fra Turbine Forlaget findes, og så dukker Diego Maradonas opvarmningsøvelser i 80’erne pludselig op. I Per P News finder vi ud af, at Per P HAR været postbud ved siden af karrieren som fodboldspiller. Og vi får endnu en legendarisk anekdote om hans tid som topscorer. Som han vel at mærke selv har budt ind med.

Talenter med raketkarrierer og da Per P mødte Schillaci  

Landsholds-Lars er som altid godt gnaven i Fodboldministeriet. Indtil quiz’en er overstået i hvert fald. Humøret får også et løft i løbet af 13. udgaves fodboldsnak, der både vender situationen, som Kasper Dolberg står i lige nu, hvor flere års udvikling og læring som professionel fodboldsspiller overstås på under et år, ligesom det er er sket for f.eks. Andreas Cornelius og Christian Eriksen før. Ministeriet diskuterer også, hvor meget der egentlig er om snakken i den gamle traver i dansk talentudvikling, ”talent og hårdt arbejde”, hvor alle tre savner fokus på en bestemt type spillere. Landsholds-Lars quiz’en falder, helt usædvanligt, i god jord hos hovedpersonen selv denne gang. Og så byder Per P News på en smuk anekdote, der involverer datidens store angrebskrukke Salvatore ”Totó” Schillaci, en landskamp inden EM 1992 og et trøjebytte, hvor den ene part bliver hængt til tørre. Producer-Sture får søsat en konkurrence, hvor der er eksemplarer af den nye flotte bog om Superligaens første 25 år på spil. Alt sammen får du i 13. udgave af Fodboldministeriet, der er produceret i samarbejde med Faxe Kondi.

Mandskabspleje, statistikker og da producer-Sture stoppede med fodbold  

I 12. udgave kysses favorit og æresmedlem, Søren Andersen, farvel. Men heldigvis redder Landsholds-Lars dagen, da han hiver en anden legende op af lommen med anekdoter, inden tristessen tager helt over. Ministeriet diskuterer, hvorfor mange af fodboldens statistikker og tal i virkeligheden er fuldstændig ligegyldige. Kun tal og målinger fra træning har reel værdi for spillerne selv, fortæller Lars Jacobsen. Også begrebet ”god mandskabspleje” tages under behandling. Hør eksemplerne på de trænere, der håndterer den svære disciplin godt. Og hvor der ligger risici og lurer i en trup, når balancen ikke findes. Hverken Lars eller Wolny kan holde tårerne fra at løbe ned af kinderne, da Producer-Sture fortæller, hvorfor han spillede sin sidste kamp for 10 år siden og ikke har deltaget i en fodboldkamp efter den dag. Landsholds-Lars quiz’en bliver efterhånden en værre og værre. Denne gang omhandler den ellers en vunden finale, men også her får hovedpersonen det svært. Og så er der stor tvivl om lydmand Terkels sygdomsafbud i virkeligheden skyldes, at Alf blev skudt aftenen forinden i Bedrag.

Spørgsmål Special  

Hvem er Lars Jacobsens flotteste holdkammerat nogensinde? Hvilken restaurant i Empoli anbefaler ministeriet til en frokost? Hvem er den mest undervurderede holdkammerat Lars nogensinde har haft? Hvorfor får OB ikke længere de bedste talenter på Fyn per automatik? Kan Wolny overhovedet selv spille fodbold, og hvor meget fodbold ser han i fjerneren? Hvordan får man sit eget rygnummer på landsholdet? Skal fodboldspillere være rollemodeller? Få svar på alle disse spørgsmål, og mange flere, i Fodboldministeriets Spørgsmål Special, hvor alle de lytterspørgsmål, programmet har modtaget gennem tiden, besvares i vilkårlig række indtil Landsholds-Lars, Producer-Sture og Wolny smides ud af studiet.

Klubflytteri og Søren Andersen på golfbanen pt. II  

Så fejrer Fodboldministeriet sit første jubilæum. Podcast nummer 10 er nemlig på banen, og her diskuteres det blandt andet, hvorvidt det er muligt at flytte en fodboldklub. Altså rent fysisk flytte den fra et sted til et andet for eksempel ved at skifte hjemmebane, som West Ham har gjort i denne sæsons Premier League med store problemer til følge. Landsholds-Lars var flyvende i sidste uges Lars Jacobsen-quiz og krævede nærmest en højere sværhedsgrad i sin kådhed over triumfen. Hvordan mon det så går, når alle spørgsmålene i denne uges quiz kommer fra en kamp, som hovedpersonen tilsyneladende selv helt har glemt? Ministeriet diskuterer også, hvor stor en del familien egentlig er for en fodboldspillers karrierevalg, og evne til at levere på banen, i udlandet. Og konklusionen bliver klart, at det nok er mere, end de fleste går og tror. Søren Andersen News byder på en anekdote fra legendens tid i Aalborg, hvor der både blev scoret mål, lavet stopfinter og spillet golf. Især det sidste er noget, de husker i Nordjylland.

Homoseksuelle i fodbold, omklædningsrummets hemmeligheder og da broen var oppe for Søren A  

Lars Jacobsen og Christian Wolny tager fat på nogle af de hemmeligheder og tabuer, der stadig omgiver elitefodbolden i dag. Du kan f.eks. høre om, hvad der egentlig foregår i fodboldspillernes åbne kontorlandskab i omklædningsrummene. Landsholds-Lars giver flere eksempler på, hvordan spillerne laver numre med hinanden – både de sjove af slagsen og dem, der måske gik lidt over stregen. Vigtigheden af rummeligheden i spillernes eget kontor understreges også, når der snakkes om f.eks. religiøse holdkammerater eller spillere, der i perioder kan have store personlige problemer. Der debatteres også om det måske allerstørste tabu i fodboldens verden: homoseksuelle i fodbold. Lars Jacobsen mener at ethvert omklædningsrum og hold i dag sagtens vil kunne rumme en eller flere homoseksuelle holdkammerater, men samtidigt forstår han sagtens, at ingen endnu selv har haft lyst til at springe ud som de første. Lars fortæller også om dengang han rent faktisk havde en homoseksuel holdkammerat. Landsholds-Lars quiz’en tager en helt overraskende drejning, og Wolny lader til hurtigt at fortryde, at han har ændret formatet op til denne episode. I Søren Andersen News er der endnu en herlig anekdote om Fodboldministeriets yndlingslegende fra 90’ernes Superliga. Denne gang fra Århus.

Slap af, Fischer og Søren A's spanske triumf  

Hvorfor var det Viktor Fischer gik galt i byen, da han kritiserede de fleste af sine holdkammerater efter landskampen mod Montenegro? Det forklarer Lars Jacobsen, når han og Christian Wolny debatterer om, hvor grænsen går, når man udtaler sig efter fodboldkampe. Fodboldministeriet diskuterer også, om det overhovedet er et problem med antallet af hviledage inden hold fra Superligaen skal ud og prøve kræfter med Europa i enten Champions League eller Europa League. Lars Jacobsen-quiz’en er efterhånden blevet en ydmygende affære for hovedpersonen selv. Oddsene på, at lykken vender efter syv nederlag på stribe, er skyhøje, men da en lytter leverer en specialkomponeret jingle er der ikke et øje tørt i Pirlos Hule. Producer-Sture har også brug for et løft, da han forsøger at komme sig over en udefinerbar bumletur hele natten hjemme hos en ven og endnu en weekend uden AGF-sejr. Og så er der som altid i Fodboldministeriet nyt om podcastens store helt Søren Andersen. Denne gang med historien om, da ”el mandarino” fik sat Fernando Hierro og Real Madrid på plads. Og da han afviste en engelsk storklub med et skuldertræk for at sove videre.

Lortedagen, mentaltræning og Søren A på fodboldtur  

”I dag er en lortedag”. Længere er den ikke for Lars Jacobsen, da optagelsen til 7. afsnit af Fodboldministeriet starter. Wolny og Producer-Sture gør en indsats for at få humøret op i Pirlos Hule, men det er den måske hårdeste kamp de to endnu har været involveret i. Debatten om mentaltrænere i fodbold kan Landsholds-Lars dog godt mande sig op til. Sådan en har han selv brugt og fik noget godt ud af det. Men godt humør er der ikke tale om. Heller ikke snakken om, hvorfor personlighed og udstråling på kort sigt er vigtigere end faglige kompetencer hos en træner, når han starter i en ny klub, gør Lars lettere at være sammen med. Landsholds-Lars quiz’en har jo aldrig gjort hovedpersonen glad. Så sidste skud i bøssen, for at få Jacobsen i godt humør, er trumfen over alle trumfer i Søren Andersen News med tilhørende anekdoter. Måske, bare måske, ender Lars alligevel med at gå glad hjem.

Udlænding eller dansk? Med Allardyce på druk og Søren A på golfbanen  

Wolny og Lars Jacobsen møder en historisk trist Producer-Sture efter AGF’s nederlag i bundbraget mod OB. Derfor er emnerne valgt ud fra at trøste ham og give ham troen tilbage. For eksempel diskuterer panelet, hvorfor det ikke nødvendigvis er dårligere at have mange udlændinge i truppen frem for danske eller lokale spillere. Ministeriet tager også fat i Stures frustration over, at spillerne smutter på miniferier umiddelbart efter et nederlag frem for at knokle lidt ekstra på træningsbanen. Her er Landsholds-Lars ikke i tvivl om, at det er en god ting at gøre. Og han hiver en flot anekdote om en programsat druktur med Sam Allardyce for at understrege pointen, mens Wolny namedropper David Beckham i et andet eksempel. Lars Jacobsen-quiz’en ændrer lidt form igen for at imødekomme kritikken fra hovedpersonen selv, men alligevel ender den med den måske dårligste stemning i Fodboldministeriets historie. Og så vil du ikke gå glip af dagens anekdoter om Fodboldministeriets yndlingsspiller Søren Andersen. Ligesom det ville være en skam at misse momentet, hvor Lars Jacobsens hiver en anden stor Superligabomber frem i Per Pedersen.

Flade hierarkier, tabte omklædningsrum og breaking Søren Andersen-news  

Så er den gal igen i Fodboldministeriet. 5. udgave er på banen, og Lars Jacobsen er rasende fra start, når snakken falder på det flade hierarki, der hersker i de fleste danske klubber. Han gider f.eks. ikke se på unge spillere sætte sig over holdet og gå hovedrystende fra banen, når de bliver udskiftet. Konklusionen bliver, at det var meget bedre, da den gamle landsholdskæmpe selv var ung i OB. Og Landsholds-Lars har naturligvis som altid argumenterne i orden. Og så går Ministeriet for første gang i historien i breaking news, da det er væltet ind i ugens løb med nye oplysninger om favoritten Søren Andersen fra lytterne heriblandt tidligere holdkammerater. Det afsløres blandt andet, hvor han spiller old-boys i dag, og ikke mindst om hans gamle skudfinte stadig er det foretrukne våben. Lars Jacobsen har naturligvis også anekdoter med om den gamle måltyv. Hele to af slagsen forkæles vi med i denne omgang. Ministeriet vender også årsagen bag langt de fleste trænerfyringer, nemlig det at tabe et omklædningsrum. Lars Jacobsen fortæller om, hvad det er der gør, at det kan ske og, hvorfor der ikke er nogen vej tilbage, når det er sket. Producer-Sture bliver dog beroliget omkring AGF, hvor Ministeriet giver Glen Riddersholm mere snor at løbe på. Og den opbakning har Sture brug for efter endnu en hård uge som AGF-fan.

Drop agenten, kongemord og anekdoter featuring Søren Andersen  

Wolny og Lars Jacobsen har før raset over Masango og spillere, der ikke stikker piben ind og respekterer en kontrakt. Og selv om de to parter nu lader til at have røget lidt fredspibe, så skælder Fodboldministeriet ud på de spillere, der prøver at gemme sig bag en agent. Landsholds-Lars fortæller om, hvordan og hvorfor de prøver at gøre det. Wolny er bare sur over, at de gør det. Kong Zlatan er væk, men PSG sprudler offensivt nu alligevel. Hvordan kan det være, at et hold bliver forløst af at miste sin bedste spiller? Og hvad er det der sker indefra? Der sammenlignes med alt fra Batistuta i Fiorentina til Agger i Brøndby. Der kommer ananas i egen juice i glassene, når Lars Jacobsen forklarer sin fejde med ven og tidligere holdkammerat Jesper Grønkjær, der har fået smidt Landsholds-Lars af FCK’s all-star Champions League hold. Lars Jacobsen-quiz’en ændrer lidt form, men kan det være med til at redde derouten for hovedpersonen, eller falder han endnu længere bagud på evighedstabellen? Og så vil du ikke gå glip af dagens anekdoter om Fodboldministeriets nye yndlingsspiller Søren Andersen og mestertræner Hans Backe.

Pusic-typer, kliché-killer og tæsk fra Søren Andersen  

Martin Pusic er ikke populær blandt sine holdkammerater i FC Midtjylland og er næppe blevet mere vellidt efter at have stjålet et straffespark fra anfører Jakob Poulsen. Der diskuteres om det er sådanne typer, der kan rykke et dansk hold fra leverpostej til succes internationalt, eller om han bare skal rette ind. Vi debatterer, om en angriber kan redde en hel klub, og legendariske Søren Andersen kommer pludselig på bordet. Der gøres også op med to af de værste klichéer for en fodboldfan. Og hvorfor udløser Landsholds-Lars quiz’en dårlig steming i Pirlos hule i denne uge?

Livet som klubløs, livet i landsholdslejren og Janne Saarinens shorts  

Transfervinduet er lukket, men loppemarkedet med de klubløse spillere er nu for alvor åbnet. Hvordan er livet på ventelisten for en fodboldspiller? Landsholdsugen er slut, men hvordan fordriver man egentlig tiden i en landsholdslejr? Thomas Helveg og Martin Jørgensen spillede f.eks. kort nonstop i 10 år. Landsholds-Lars afslører, hvor stort et beløb, der skiftede hænder, da afregningen endelig blev ordnet mellem de to venner. Og så snakkes der om spillernes prioritering af landsholdsfodbold for fremtiden. Kommer flere til at melde afbud til mindre vigtige landskampe af hensyn til klubberne, hvor løn og krav stiger konstant? Find også ud af, om det lykkes for Wolny og Producer-Sture at få skovlen under Lars Jacobsen i Landsholds-Lars quiz’en.

Okore, racermave & Zlatan  

Jores Okore er et scoop for FCK, men er FCK også et scoop for Jores Okore? Hvad er der mon egentlig sket med Martin Pusic i FCM? Hvad gør man, når man som fodboldspiller har racermave på en kampdag? Og hvilken tidligere landsholdsspiller har spist orme uden at vide det? Få svar på alle disse spørgsmål i denne podcast, hvor du også kan høre om både Landsholds-Lars Jacobsens og Christian Wolnys møder med Zlatan. Du finder også ud af, hvem der vinder den første udgave af Lars Jacobsen-quizzen. Og hører hvorfor spillere, der piver over deres kontrakter, er irriterende og forkælede møgunger i Fodboldministeriets øjne.

0:00/0:00
Video player is in betaClose