Fondpodden

Fondpodden

Sweden

Fondpodden guidar dig genom den snåriga fonddjungeln, förbi fällor och förhoppningsvis leder den dig till den stora skatten. Men mest av allt hoppas vi att du lär dig något om ditt förmodligen största sparande: fonder!

Episodes

Luktar det bränt igen?  

Priset på IT-bolag når nya höjder och en del drar nu paralleller med slutet av 1990-talet. Är det dags för nya börsras, och spelar det egentligen någon roll för den som är långsiktig?

Kan en robot sköta ditt sparande?  

Antalet robotrådgivare växer snabbt, men vad har de egentligen att komma med? Jacob har rotat i frågan i hopp om att förstå varför datorer skulle göra ett bättre jobb än människor.

Hedgefonder på dekis?  

I USA växer kritiken mot hedgefondsindustrin, som inte tycks kunna leva upp till omvärldens förväntningar. Men hur ser det ut i Sverige? Jacob träffar Placeras fondredaktör Pär Ståhl som ger sin bild av frågan. 

Guld – en introduktion  

När centralbankerna trycker pengar för fulla muggar riktas fler blickar mot guldet. Men varför har guld ett värde, och vilka faktorer styr priset på kort och lång sikt? Jacob träffar Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar som ger sin bild. 

Hur fungerar BNP?  

Ökar BNP av flyktingströmmen? Och varför refererar politikerna alltid till BNP, och inte BNP per capita? Jacob har träffat Statistiska Centralbyrån och ställt frågor om hur välfärdsmåttet fungerar. 

Statsskulden – hur fungerar den?  

Sverige har skulder på över 1 000 miljarder kronor, men vad består de av i praktiken? Jacob har träffat Riksgälden och pepprat myndigheten med frågor om hur folkets gemensamma börda. 

Hur klarar katastrofobligationer katastrofer?  

Hösten 2015 slog orkanen Patricia till mot Mexikos västkust. Stormen drabbade svenska Entropics, vars idé är att investera i så kallade katastrofobligationer. Nu hör vi fondbolagets vd Robert Lindblom berätta vad som hände, och hur det har gått sedan dess.

Har bankerna lurat sig själva (och oss)?  

I den andra (och sista) delen om bankernas sårbarhet träffar vi nationalekonomen Johan Grip som ifrågasätter metoden med vilket bankerna tillåts bedöma riskerna i den egna verksamheten. Men vi träffar även Martin Blåvarg på SHB, som argumenterar för att modellerna är tillförlitliga. Medverkande: Johan Grip, Martin Blåvarg, Henrik Braconier, Johan Hansing. 

Hur säkra är svenska banker?  

Har svenska banker tillräckligt mycket kapital för att klara en finansiell kris? Frågan har aktualiserats i takt med att svenskarnas skulder har vuxit. Nu ifrågasätts det förnuftiga i att låta bankerna själva avgöra hur mycket kapital de behöver. Medverkande: Bo Becker, Johan Grip.

 

Är bostadspriserna rimliga?  

Bostadspriserna stiger igen efter försommarens nedgång, och ekonomen Harry Flam ser tecken på att det, i kontrast till varningsropen, inte finns någon bostadsbubbla i Stockholm. 

Avsnitt 48 – Räntefonder for dummies  

Hur fungerar egentligen räntefonder? Och vad händer med alla fonder om centralbankerna börjar höja räntorna? Jacob träffar Babak Houshmand på Carnegie Fonder och får en lektion.

Avsnitt 47 – Turkiet, för dig med starka nerver  

Vart är Turkiet på väg, och hur ska vi förstå de senaste årens utveckling i ett land som ett tag beskrevs som en av världens mest lovande tillväxtmarknader? Jacob Bursell träffar Emre Akcakmak, från Turkiet, och tillvardags analytiker på fondbolaget East Capital.

Avsnitt 46 – Gröna obligationer  

Fondpodden gästas av Helena Lindahl på SPP som förvaltar världens största fond för gröna obligationer. Den första frågan att ställa i det läget är: Vad är en grön obligation? Svaret är att gröna obligationer nu är centralgestalten i den kanske snabbast växande finansiella marknaden i världen. 

Avsnitt 45 – Bli en fastighetsmagnat  

Crowdfundingföretaget Tessin låter vanliga sparare investera i fastighetsprojekt. Jonas Björkman, bolagets vd, berättar hur det går till, och ger sin bild av den svenska fastighetsmarknadens hälsotillstånd.

Göteborgarna som  vill slå ut fondindustrin  

Jacob Bursell träffar entreprenörerna bakom Sigma Stocks, göteborgsföretaget som vill ersätta fondsparandet med algoritmer. 

Avsnitt 43 – Därför försvinner företagen från Sverige  

Fondpodden börjar med en enkel fråga, men slutar med en diskussion om hur Europas mest liberala ägarmodell har fått svenska företag att rinna ur landet. I Fondpoddenstudion, forskaren och journalisten Sophie Nachemson-Ekwall.

Sparandets psykologi - så blir du blåst av din egen hjärna.  

Varför fattar vi människor tidvis så korkade ekonomiska beslut? Det handlar om övermod, rädsla, naiva förhoppningar och rena strutsbeteenden. Vi träffar Anders Andersson på Swedish House of Finance, och får en introduktion i finansiell psykologi. 

 

Avsnitt 41 - Tjänstepensionen, vad är det för något?  

Av alla upptänkliga system är möjligen tjänstepensionen det mest förvirrande. För att reda ut begreppen träffar vi pensionskonsulten Magnus Gewert som berättar vad på tjänstepensionen som är upp, och vad som är ned.

Avsnitt 40 - Investera i Vietnam?  

Vietnam påstås vara där Kina var för 10-20 år sedan. Det borgar för en spännande, skakig men möjligen lukrativ resa. I avsnitt nummer 40 träffar vi Mattias Martinsson på Tundra fonder, som förvaltar en fond som helt och hållet fokuserar på Vietnam.

Avsnitt 39 - Makten och härligheten  

Hur förvaltas den ägarmakt som du samlar på dig i ditt sparande, men som avhänds till fondbolagen? Jacob Bursell träffar Carina Lundberg Markow, "ägaransvarig" på Folksam. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose