Författarpodden

Författarpodden

Sweden

Författarna Agnes Hellström och Frida Skybäck klarade båda nålsögat och blev utgivna på ett stort förlag, men det vet hur svår vägen från skrivardröm till bokkontrakt kan vara. Med Författarpodden ger de inblick i den till synes slutna förlags- och författarvärlden. "Vi kommer dela med oss av allt du behöver veta för att bli utgiven, avslöja branschens stora hemligheter och berätta varför alla författare ljuger" säger Frida Skybäck som fick idén till podden efter att han funderat över vad hon själv saknade som outgiven författare med stora drömmar. En tredjedel av Sveriges befolkning drömmer om att skriva en bok och få den utgiven, men få lyckas. Varför är det så svårt? Det och många andra frågor får du svar på i Författarpodden!

Episodes

#29: Releasefester  

Hur ordnar man en riktigt lyckad releasefest, vilken är den bästa releasefest Frida och Agnes någonsin varit på och hur ser deras dröm- respektive mardrömsreleasefest ut?

#28: Skrivkrampskuren  

Hur gör man för att komma igång med skrivandet när man fastnat i redigeringsträsket eller inspirationen tryter och skrivkrampen är ett faktum? Och hur gör man för att inte tappa skrivlusten efter hård kritik eller nej från förlag?

#27: Hajpa din bok  

Hur gör man för att skapa intresse kring sin bok så att förlagen och/eller läsarna får upp ögonen för just dig och vilka knep finns att tillgå för att ditt boksläpp ska generera så mycket uppmärksamhet som möjligt? I detta avsnitt presenteras även en tävling med ett helt fantastiskt pris från Folkuniversitetet som ni bara inte får missa!

#26: Berättarperspektiv  

Hur väljer man berättarperspektiv, vad finns det för olika alternativ om man vill sticka ut och är det verkligen så att olika berättarstilar har olika status?

#25: Björn Ranelid  

Varför har nästan alla en åsikt om Björn Ranelid, är han verkligen Sveriges mest lästa författare och vad spelar han för roll i Kultursverige? I Författarpoddens 25:e avsnitt diskuterar Frida och Agnes en av landets mest kända författare.

#24: Försörjning som författare  

Hur gör man för att försöja sig som författare och går det ens att leva på sitt skrivande? Förutom en diskussion kring försörjning delar Agnes och Frida även med sig av sina allra bästa skrivtips.

#23: Karaktärsbyggande  

Hur bygger man komplexa, intressanta och trovärdiga karaktärer, måste alla personer i en bok vara sympatiska och får man lov att använda sig av olika stereotyper?

#22: Berättaregon  

Hur skapar och strukturerar man en fiktiv berättelse och går det att skriva självbiografiskt utan att bli för privat? I veckans avsnitt diskuterar Agnes och Frida sina senast utgivna böcker.

#21: Stressen med redigeringsprocessen  

Hatar alla författare redigeringsprocessen, hur vet man när ett manus är färdigt och måste man alltid göra som förläggaren säger?

#20: Vårt innersta mörker  

I vilken utsträckning påverkas vårt skrivande av våra inre demoner och är all form av skapande egentligen bara terapi? I veckans avsnitt av Författarpodden utforskar Frida och Agnes avgörande händelser från sitt förflutna som de valt att gestalta i sina böcker.

#19: Kändisfixering i litteraturvärlden  

Måste man vara känd för att kunna bli en populär författare eller räcker det med att skriva böcker som många tycker om? Och om kändisskapet inte är nödvändigt, varför söker då så många av dagens storsäljande författare rampljuset?

#18: Litterära agenter  

Vad gör egentligen en litterär agent, behöver alla författare representation och hur gör man för att bli signad av en agentur?

#17: Författare som stjäl  

Picasso sägs ha sagt att bra konstnärer lånar, men fantastiska konstnärer stjäl. Hur mycket kan en författare låta sig inspireras av andra, var går gränsen för plagiat och hur skyddar man sina idéer från att bli stulna av andra?

#16: Ge aldrig upp!  

Hur motiverar man sig själv att fortsätta kämpa när det där bokkontraktet känns solår bort och allting bara verkar hopplöst? Vilka strategier kan man använda för att orka hela vägen med sitt manus och ska man sätta realistiska mål eller ska man sikta mot stjärnorna?

#15: Skriv en bästsäljare – del 2  

Hur skriver man en början och ett slut som tilltalar många, vad är ett typiskt bästsäljarspråk och vad har storsäljande författare själva för tips till andra med skrivardrömmar? I det andra avsnittet om bästsäljare diskuterar Agnes och Frida bland annat vikten av en boks första mening, cliffhangers och de bästa skrivtips de någonsin fått.

#14: Skriv en bästsäljare - del 1  

Hur är den genomsnittlige bästsäljande författaren, vad finns det för generella råd till den som vill sälja miljontals böcker och hur skapar man en historia som tilltalar många? Det och mycket mera diskuterar Frida och Agnes i veckans avsnitt av Författarpodden!

#13: Nystart och ljug  

Hur mycket får egentligen en författare låna från verkligheten? Kan man kapa en människas hela identitet och förvandla hen till en bokkaraktär, eller hävda att det man skriver verkligen har inträffat trots att det "bara" är fiktion? Utöver de litterära diskussionerna berättar även Agnes om sitt senaste projekt, att skriva en bestseller.

#12: Skrivpepp inför nya året  

Hur viktigt är det egentligen att få pepp från andra människor om man vill skriva böcker och finns det någon anledning att skriva ner sina mål inför det nya året? Agnes och Frida delar med sig av vad de drömmer om inför 2015 och berättar om vilka människor/händelser som varit avgörande för deras skrivande.

#11: Jul- och frågespecial  

Ska man som outgiven höra av sig till förlag för att få veta vad de tycker om ens manus? Det och många andra lyssnarfrågor svarar vi på i veckans jul- och frågespecial.

#10: Maktbalansen - Författaren vs förlaget  

Hur ser maktbalansen ut mellan författaren och förlaget? Vilka strukturer styr vilka böcker det satsas på? Hur har vår egen relation till förlaget förändrats under resans gång?

0:00/0:00
Video player is in betaClose