Förlossingspodden - Allt det där vi inte pratar

Förlossingspodden - Allt det där vi inte pratar

Sweden

En feministisk podcast som pratar föräldraskap, födande, känslor, ideal, föreställningar, smärta, underbara upplevelser och svåra känslor. Och så berättas det ofta om när en unge hittar sin väg ut i världen. Allt detta med mig Emma Philipsson som utöver poddmakande bland annat jobbar som doula.

Episodes

Elefanten i rummet  

Det här är inte en berättelse om en sfinkterruptur. Det är en berättelse om Sofias fina förlossning. En fin förlossning som slutade med en fin son. Och, en sfinkterruptur. Sfinkterrupturer skrämmer oss så mycket, men varför är det så laddat att ens prata om? Vad vet vi egentligen om sfinkterrupturer? Och vill någon höra om en förlossning som (bland annat) innebar en sfinkterruptur? Det här är ett avsnitt som jag lärde mig väldigt mycket av och ett avsnitt som handlar om vikten att bli omhändertagen och informerad. Och ett avsnitt som jag hoppas ska innebära att vi tänder lampan, vädrar ut och pratar om detta otroligt laddade ämne.

Det är min kropp nu  

Ett ömsint samtal om kvinnokroppen, födande & normer. Så skulle jag vilja beskriva det här samtalet även om det låter som en punkt på ett seminarium snarare än ett samtal mellan två människor sent en vinterkväll ute i en studio i skogen. Om att lita på sin kropp. Om att tidvis känna sig lurad på råstyrka. Om att ha högläsning under en förlossning och frågan vem som äger och har rätt till ens kropp. Får man känna att det är svårt att vilja amma? Bilder på gästerna finns under hastag poddgästen på instagram. Och information om mig och podden finns på forlossningspodden.se Varsågoda – här kommer Malin.

Barnmorskan/förstföderskan som brummade ”JAA!”  

Det var periodvis väldigt fnissigt i studion när Cecilia och jag pratade. (Jag hade gjort ett par intervjuer den dagen, skällt på min hund och nästan blivit påkörd) Men vem behöver fokus när en barnmorska svarar på alla mina frågor om hur mycket barnmorska hon var i krystskedet och under? För all den där kunskapen, är den lika aktiv under ens eget värkarbete, eller är man ”bara” förstföderska när det väl gäller? Påverkar alla födslar man upplevt på jobbet ens syn på den egna förlossningen? Vill man absolut undvika något? Är man mer rädd? Tryggare? Luttrad? Jag kommer återkomma till och knyta an avsnittets gäst Cecilias yrkesroll i ungefär varannan mening. Men det kommer också att pratas och ges exempel på klassiska ko-brummande ljud under födslar, pratas k-vitamin spruta, avnavling, och att undvika värkstimulerande dropp. Och så blir det några råd från en barnmorska och en vad jag skulle kalla trygg berättelse från en barnmorska som ville säga JA till värkarna. Som vanligt kommer en bild på poddgästen upp på Förlossningspoddens intagramkonto någon dag efter avsnittet under hashtag poddgästen Varsågoda - Cecilia.

Allt du velat veta om foglossning, mammaträning & smärta undergraviditeten  

Måste man ha ont som gravid? Finns det något sätt att slippa foglossning? Ska man sluta träna som gravid? Eller börja!? Vad är ett smärtbeteende? Vad innebär foglossning? Hur bra är mammaträning och magträning för nyblivna mammor? Och hur är det med magmuskler som gått ihop? Jag får ställa massor av frågor till sjukgymnasten/fysioterapeuten Emma Regberg som är specialist inom graviditetsrelaterade besvär och kvinnors hälsa. Och lär mig massor! Och ja, lite träningsvärk hade jag efter knipövningarna under intervjun… Har du frågor till Emma så svarar hon gärna och nås antingen på emma@brommaplansfysioterapi.se eller på tfn 076-096 85 98

Förlossningspodden Live på Sensus  

1-års kalas! Med en intervju som ligger mig varmt om hjärtat, inte bara för att jag har träffat avsnittets gäst flera gånger under hennes graviditet och sen under hennes förlossning, utan också för att jag tycker att det här samtalet ringar in massor av saker (och jag gillar ju när äpplen och päron möts!) Allt från vikten att få föda efter sina egna förutsättningar till att få vara modig och rädd på samma gång. Dagens gäst är Emelie som som jag alltså varit doula åt. Vi träffades tidigt i graviditeten och pratade om hur Emelie skulle få ett födande som kändes tryggare än den första gången. Det kommer handla både om en planerad kejsarfödsel och en vaginal födsel, men kanske viktigast - om att vara trygg och våga axla både mod, rädslor och ansvar. Det här avsnittet borde kanske heta ”Man är inte modig om man inte är rädd”. Ni kommer förstå varför. Varsågoda - världens modigaste Emelie

Regnbågsfamilj, ordet donator & Dr Phil  

Frida kom till studion och pratade om det laddade ordet donator, om den förlossning där hon födde men också om hur svårt det var att stå bredvid när hennes fru födde deras andra barn. Om fördomar, raketforskningen bakom insemination, och Dr Phil-citatet som både jag och Frida hakat upp oss på. Av någon anledning… Inledningsvis säger jag att Sverige har några av de högsta siffrorna av skador hos förstföderskor. Jag missade att nämna att detta är i Europa! Och glöm inte att komma på liveinspelningen den 8 mars kl 11 på Sensus på Medborgarplatsen. Jag vill jättegärna träffa er!

Var det jag som födde mitt barn?  

Matilda satte sig i bilen från Linköping och körde hit till studion för ett samtal om graviditet, oro inför förlossningen, en virrig färd genom en park med stormande värkar, och så en raketförlossning. Skulle hon inte få möta värkarna? Märka en upptrappning av intensitet? Vad var det som hände och hur skulle huvud, själ och kropp hinna fatta? Och hur gör man när man ett par månader efter förlossningen fortfarande inte riktigt känner att huvud, själ och kropp fattat och en gnagande känsla av att det inte var en själv som födde sitt barn? Om det och mycket mer pratar jag och Matilda om i dagens avsnitt. (Bild på Matilda dyker som vanligt upp på på Instagram (Forlossningspodden) under hashtag #poddgästen) Och så länken till liveinspelningen av Förlossningspodden http://www.sensus.se/Evenemang/liveinspelning-med-forlossningspodden-284545/

Var det jag som födde mitt barn?  

Matilda satte sig i bilen från Linköping och körde hit till studion för ett samtal om graviditet, oro inför förlossningen, en virrig färd genom en park med stormande värkar, och så en raketförlossning.

Skulle hon inte få möta värkarna? Märka en upptrappning av intensitet? Vad var det som hände och hur skulle huvud, själ och kropp hinna fatta?


Och hur gör man när man ett par månader efter förlossningen fortfarande inte riktigt känner att huvud, själ och kropp fattat och en gnagande känsla av att det inte var en själv som födde sitt barn? 

Om det och mycket mer pratar jag och Matilda om i dagens avsnitt.

(Bild på Matilda dyker som vanligt upp på på Instagram (Forlossningspodden) under hashtag #poddgästen) 

Och så länken till liveinspelningen av Förlossningspodden http://www.sensus.se/Evenemang/liveinspelning-med-forlossningspodden-284545/

"Fast jag känner att jag måste föda NU!"  

Sara och jag träffades en kall och krispig dag och vi pratade bland annat om smärttröskel, det där ordet jag har så svårt för men som fick en ny innebörd idag. Men vi pratade också om känslan av att inte bli hörd och respekterad och därför inte riktigt trygg. Om att själv ha fullt förtroende för sin kropp men märka att barnmorskan inte litar på det förtroendet.

Missfall, misstro och Miss Freja!!  

I det här avsnittet träffar vi Jessica som pratar om två jobbiga missfall, som i sin tur resulterade i att det inte var så lätt att slappna av under nästa graviditet.
Och så pratar vi illamående, mariekex, foglossning och idén att en förlossning tar väldigt lång tid.

Krassa konstateranden & ljuvligheter DEL 2  

Ibland glömmer jag bort mig och intervjuerna blir längre än tänkt. Det jobbigaste med det är att slänga kloka vettiga bitar.
I det här avsnittet ville jag plötsligt låta resonemang och trådar ta plats och bindas ihop och lösningen fick bli ett avsnitt i två delar.
Det ÄR en stor och spektakulär berättelse, men inte större eller mer spektakulär än någon annan.
Men för att hänga med behöver du lyssna på del 1 först.

Josephine blev gravid utan att det var planerat och hade sen en tuff graviditet.
Vi kommer prata myter, tankar om vem som får havandeskapsförgiftning, sjukhusvistelse och så klart födande.

Och – glada nyheter! Josephine (som är beräknad till februari -16) har klarat sig från havandeskapsförgiftning den här gången!

Varsågoda, eftertänksamma Josephine om förväntningar, krassa konstateranden och ljuvligheter!

(Och jag nås som vanligt på forlossningspodden@gmail.com eller via Förlossningspoddens Facebookgrupp) 

 

Krassa konstateranden & ljuvligheter DEL 1  

Ibland glömmer jag bort mig och intervjuerna blir längre än tänkt. Det jobbigaste med det är att slänga kloka vettiga bitar.
I det här avsnittet ville jag plötsligt låta resonemang och trådar ta plats och bindas ihop och lösningen fick bli ett avsnitt i två delar.
Det ÄR en stor och spektakulär berättelse, men inte större eller mer spektakulär än någon annan.

Josephine blev gravid utan att det var planerat och hade sen en tuff graviditet.
Vi kommer prata myter, tankar om vem som får havandeskapsförgiftning, sjukhusvistelse och så klart födande.

Och – glada nyheter! Josephine (som är beräknad till februari -16) har klarat sig från havandeskapsförgiftning den här gången!

Varsågoda, eftertänksamma Josephine om förväntningar, krassa konstateranden och ljuvligheter!

(Och jag nås som vanligt på forlossningspodden@gmail.com eller via Förlossningspoddens Facebookgrupp)

Jävla amning! - Om att vilja men inte kunna  

Gästen i det här avsnittet, Astrid, kommer några av er känna igen. 
Astrid var nämligen Förlossningspoddens första gäst (även om avsnittet inte längre ligger kvar).

I det avsnittet pratade vi förlossning men framförallt om amningen som inte funkade.
Astrid var ordentligt gravid den gången och vi pratade också om hur kommande förlossning och amning skulle gå. 

Så vi träffades och summerade. Hur blev andra förlossningen? Och hur gick det med amningen den här gången?

Föda på tv! eller "Kajsa Stina, badet och energin"  

Dagens gäst är ingen mindre än Kajsa Stina, just nu aktuell i Aftonbladets tv-serie Älskade Unge. Vi kommer att prata om att föda barn inför kameror, att ha många bollar i luften samt två ganska olika förlossningar. 

Min son debuterar även som hastigast i podden och hinner prata om sitt favoritämne för närvarande - bajs... 
Men när själva avsnittet spelades in hade jag varit på vårdcentralen och satt med två alvedon och en för mig okänd hostmedicin i systemet. 
Dåligt drag! Kanske är det bara jag som märker det men en bit in i inspelningen låter jag...full? Eller kanske bara trött.
Men stämningen var på topp även när jag låter seg/full.

Varsågoda - Kajsa Stina! 

"Äh, det löser sig!"  

Det här är förhoppningsvis det sista avsnittet med lite burkigt ljud (periodvis).

Med detta sagt, det här ÄR ett av de roligaste avsnitten! Inte bara för att jag blir så omaskerat förtjust och förvånad, utan för att dagens gäst Love är jätterolig.
Och utmanar alla idéer om den väl förberedda pålästa förstföderskan.

Dagens avsnitt blir lite längre och först pratar vi lite om omständigheterna runt Loves graviditet.
Och sen blir det förlossningsprat… Allt från psykotiska leenden för att inte traumatisera en 11-åring till ole dole doff principen i val av sjukhus och hur en förlossning både kan vara ”jättejobbig” och ”jättehärlig” med några meningars mellanrum.


Jag ger er den smått fantastiska Love!

”Vadå ofarlig smärta!?" Gravidcoachen rätar ut frågetecken  

I dagens avsnitt gästas jag av gravidcoachen, doulan och beteendevetaren Anna. Som utöver sina egna förlossningar rätar ut frågetecken kring smärta och hur vi hanterar den.
Om du efter avsnittet känner att du vill gå en Föda utan rädsla-kurs hos Anna så gå in på http://www.gravidcoach.se/ och ange Förlossningspodden när du mailar Anna din anmälan.

Läkaren som dansade, undersökte sig & födde  

Description: Dagens avsnitt spelades in med två gäster i studion varav den ena var välkommen och den andra väckte min irritation…
Det kommer att låta, fnysas, klias, flyttas och knallas runt under inspelningen och det var inte dagens gäst, Marja, utan min hund.
Vi kommer in på varför han var i studion under avsnittet. Men en sak är säker, han kommer inte tillbaka.

Det kommer att pratas familjenormer, jag kommer att häpna över lugn och självtillit och som vanligt inte kunna dölja min förtjusning när mina gäster gör saker som imponerar och intresserar mig.

 

Lilla gumman, STYRKAN & duschkissande  

Katarina och jag pratar om att vara öppen för att allt kan hända, den tysta smärttypen, lusten efter smärta och att känna att man lever samt att bli klappad på huvudet och bli förminskad.   

Gravid & ohärlig (med livskris & blå ögon)  

Min fina vän Sofia kom så äntligen till studion och pratade bland annat om den gruvliga besvikelsen som hennes graviditet innebar. Här hade hon gått omkring och tänkt sig att bli härlig och extra lycklig. Men istället fick hon ont. Och grät. Och livskrisade lite.

Som tur var hade hon förmånen att få lyssna på mitt gnäll under hennes och min graviditet och det bidrog kanske inte till välmåendet. Särskilt som det nu framkommer att mitt ljugande (för andra och mig själv!) om när min bebis skulle titta ut, även drog med sig Sofia. Det låter knäppt. Och det är det..

Vi skrattar massor och gråter litegrann.
Och på något sätt känns det som om dagens avsnitt är tillägnat alla gravida som inte alls är lyckliga, sprudlande eller härliga. Fast att allt kanske är som det borde. Eller så är det inte det. Men man måste inte känna sig sprudlande. Gör man det är det kanske en bonus?

Den fina jullåten som spelas i slutet och som några i min närhet är skittrötta på, heter Once in Royal David’s City.

Repris: "Arga snickaren och Attachment parenting”  

Det här är en repris av det första avsnittet med Angelica, ”Arga snickaren och Attachment parenting”

0:00/0:00
Video player is in betaClose