Förnuft & känsla – en Di-podd om ledarskap

Förnuft & känsla – en Di-podd om ledarskap

Sweden

I Förnuft & Känsla intervjuas Sveriges mest framgångsrika och inspirerande ledare på temat ledarskap. Podden produceras av Dagens industri.

Episodes

"De tio första anställda är den viktigaste rekryteringen du gör"  

Hon fick sitt första chefsjobb som 21-åring och har byggt ett bolag från noll till 400 anställda. I det tjugonde avsnittet av Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar entreprenören Gunilla von Platen om hur hon rekryterade personal i Folkets park, varför hon inte vill bli kompis med sina anställda och varför hon satte sin make i kundtjänsten.

"När jag är på dåligt humör fattar jag sämre beslut"  

På 13 år har spelbolaget Paradox interactive gått från sju till 200 anställda, och dessutom börsnoterats. I det nittonde avsnittet av Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar vd:n och störste ägaren Fredrik Wester om hur han hanterat utvecklingen, vilka misstag han gjort och vad han lärt sig längs vägen.

"Viktigast för mig är att man har förändringsvilja"  

När Sonat Burman Olsson tillträdde som vd för krisande Coop Sverige hälsades hon som en frälsare. Nu har matvarukedjan vänt till vinst men har stora utmaningar kvar för att ta igen tappad mark. I det artonde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar Sonat Burman-Olsson om vikten av kommunikation och förändringsvilja när bolaget ska ställas om.

"Anpassa ledarskapet till hur du är som person"  

Hon ska ta elektronikkedjan Netonnet till börsen. Men först ska hon slå ihop bolaget med familjeägda Siba. I det sjuttonde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar vd Susanne Ehnbåge hur hon leder i förändringen. En lärdom har varit att inte försöka leva upp till idealbilden av en ledare – utan att leda utifrån den man själv är.

"Kasta ut konsulterna"  

Han ledde lastbilsjätten Scania till stora framgångar under 23 år som vd och är kritisk mot att vd:ar i dag generellt stannar mycket kortare på sina poster. I det sextonde avsnittet av Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar Leif Östling – i dag ordförande för Svenskt Näringsliv – om sina ledarskapstankar och varför han har undvikit konsulter och rekryteringsfirmor.

"Hade jag låtit hjärtat ta över hade det inte fungerat"  

I det femtonde avsnittet av Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar Sveriges Radios vd Cilla Benkö om riskerna och möjligheterna med att ha varit på samma arbetsplats länge och om krisen när en medarbetare blev mördad.

"Nu är det jag som ansvarar, det finns ingen tvekan om det"  

Hur bygger man en ärlig organisation - och hur man leder med två ex-vd:ar kvar i bolaget? I det fjortonde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar kursraketen Fingerprint Cards färske vd Christian Fredrikson om hur han tacklar utmaningarna i sitt nya jobb - och vad han tar med sig från sina tidigare vd-jobb.

"Vi ska bli bättre versioner av oss själva"  

Det viktiga är inte vem som är bäst utan vem som förbättrat sig mest. Det är credot för klädbolaget Björn Borgs vd Henrik Bunge. I det trettonde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar han varför fysisk träning och personliga mål är viktiga delar av hans ledarskapsfilosofi - men också vad han lärt sig av att han fick sparken från Peak Performance.

"Viktigast är att gjuta mod i alla"  

När Biljana Pehrsson blev vd för fastighetsföretaget Kungsleden satt hon redan i styrelsen för bolaget. Omställningen innebar att hon fick leda utifrån den strategi hon själv drivit fram. ”Det svåra var att få med sig människorna", berättar hon i höstsäsongens andra avsnitt av Förnuft & Känsla.

"Mellancheferna måste känna sig trygga"  

Redan året efter sitt tillträde för fem år sedan tvingades SAS vd Rickard Gustafson med hårda nypor rädda bolaget från konkurs. I höstsäsongens första avsnitt av Förnuft & Känsla berättar han om den tuffa tiden, men också om hur han jobbat för att organisationen ska hitta tillbaka till framtidstron och samförståndsandan.

"Vi gjorde så galet mycket fel"  

En intern skandal, ett stort besparingspaket och en flyktingkatastrof. I säsongens tionde och sista avsnitt berättar Ulrika Årehed Kågeström om hur hon hanterat utmaningarna som generalsekreterare för svenska Röda Korset. Hon berättar också om hur hon skapat en ledningsgrupp med många starka viljor – där alla som ingår kan ta över hennes jobb.

"Det är bättre att man tar ett beslut även om det är fel, än inget beslut alls"  

Efter 30 år av toppositioner inom biltillverkaren Volvo PV och försvarskoncernen Saab blev Lena Olving vd för börsnoterade elektronikföretaget Mycronic 2013. I det nionde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar hon om hur hon använder humor som smörjmedel när hon levererar tuffa besked och hur viktigt det är att vara tydlig som chef. ”Jag känner ett ansvar att göra mig förstådd."

"Jag gick bara ut ur restaurangen och svimmade"  

Karriären började med en kris – men vändningen kom snabbt och nu har Ola Rollén framgångsrikt lett Hexagon i 16 år. I det åttonde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar Ola Rollén om hur man skapar en stark kultur i en verksamhet som gått från förskoleverksamhet och fiskimport till högteknologisk mätteknik. Han förklarar också varför huvudkontor ska vara väldigt små och hur man kan vinna förtroende genom att säga att man vill tjäna pengar.

"Jag har betalt för att fixa det här utan att gnälla"  

Hon har bytt ut halva portföljen i riskkapitalbolaget Ratos och sett aktiekursen falla tungt. I det sjunde avsnittet av Förnuft & Känsla berättar Ratos vd Susanna Campbell om dagen hon trodde att hon skulle få näringslivets kortaste karriär som börs-vd och om hur hon arbetat internt när det blåst hårt i medierna.

"Don't sweat the small stuff"  

Han har varit Riksbankschef i tio år, och haft en 30 år lång chefskarriär. Ändå hade han aldrig föreställt sig att han skulle bli chef. Det berättar Stefan Ingves i det sjätte avsnittet av Förnuft & Känsla. Bristen på ledarskapsträning innebar att han gjorde misstag i början. Nu har han kommit fram till att att arbetslivet kräver mycket prat men inte så mycket detaljstyrning.

"I början var det fullkomligt kaos"  

28 år gammal blev Henrik Borelius vd på vårdbolaget Attendo. I 16 år har han blivit kvar på sitt första och hittills enda vd-jobb. Där har han fått hantera en ekonomisk kris, vårdskandaler och en börsintroduktion. I det femte avsnittet av Förnuft & känsla berättar han om skräcken för att hela företaget skulle explodera, om ökenvandringen under förluståren och hur han gör för att tänka nytt efter en lång tid i företaget.

"Det gäller att komma ihåg att man har människor i sin hand"  

Efter publicistiska framgångar men också tuffa nedskärningar på tidningen UNT fick Hanna Stjärne för ett och ett halvt år sedan uppdraget att leda public servicejätten SVT in i framtiden. I det fjärde avsnittet av Förnuft & känsla berättar hon om karriärens svåraste beslut, vad som hände när hon bad 2.200 anställda om förändringsförlsag – och varför hon rekryterade en av sina tyngsta konkurrenter om vd-jobbet till sin egen ledningsgrupp.

”Krisläget var större än vad jag trodde och förstod”  

Mutskandaler och snabbt förändrade mobilvanor. De senaste åren har börsjätten Telia Sonera varit pressad från flera håll. I det tredje avsnittet av Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar Telia Soneras vd Johan Dennelind om det tuffa läget och krisen han fick kämpa sig igenom under den första tiden som vd för en teleoperatör i blåsväder.

"Jag har gjort varenda fel man kan göra som chef"  

Hur mycket vågar en grundare släppa kontrollen över detaljerna i sitt bolag? Och när är det dags för en vd att gå i terapi? I det andra avsnittet av Förnuft & Känsla berättar Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski om vad han lärt sig som ledare under de 10 år då han byggt upp bolaget som idag har 1.400 anställda i 18 länder.

"Sedan jag klev in gör vi saker på ett lite annat sätt"  

I premiäravsnittet av Förnuft & Känsla berättar Industrivärdens färska vd Helena Stjernholm hur hon skapa en ny företagskultur och återupprätta förtroendet för maktbolaget efter skandalerna. Hon berättar även om sitt ledarskap och de erfarenheter hon byggde upp under sina 17 år på riskkapitalbolaget IK investment partners. Bland annat tar hon upp lärdomarna från sin värsta kris som ledare.

0:00/0:00
Video player is in betaClose