Fotosidan Poddradio

Fotosidan Poddradio

United States

Fotosidans egen poddradio tar upp smått och stort i fotovärlden – aktuella händelser, trender, teknik och annat. Nytt avsnitt varje torsdag. Redaktör och värd är Göran Segeholm.

Episodes

#64 Prylvindar friska  

Magnus Fröderberg plockar russin ur rykteskakan inför Photokina 2016, dokumentärfotografen Carol Highsmith stämmer Getty Images på 8,5 miljarder(!) kronor och Göran smider planer inför Stockholms fotomaraton.

#63 Bländare 360  

Vi bygger om Alex lägenhet till en kamera. Klara Björk från Akademin Valand vill införa kameraförståelse på skolschemat. Esko Männikkö använder ramar på ett sätt som man sällan ser i fotovärlden. Vi tittar på hans utställning Time Flies på Mindepartementet i Stockholm. Länkar: Videon om Ian Ruhters mobilkamera: https://vimeo.com/39578584 Abelardo Morells rumskameror: http://www.abelardomorell.net

#62 Galen i prylar  

Gear acquisition syndrome, eller utrustningsanskaffningssyndrom på svenska, är en allvarlig åkomma som drabbar många fotointresserade. Vilka är orsakerna, hur botar man det och finns det något sätt att skilja mellan behov och begär? Vi går till källan för att reda ut vad Henri Cartier–Bresson egentligen menade med ”det avgörande ögonblicket” och startar ett instagramkonto. https://www.instagram.com/fotosidanpoddradio/ http://www.lrinstagram.com/

#61 Don’t blink  

En ny dokumentärfilm om Robert Frank, som beskrivits som ”världens nu levande mest inflytelserika fotograf”, har haft premiär. Ordet ”fauxtography” fyller tio år och vi spekulerar i vad Hasselblad menar med ”game changer”.

#60 Himlabilder  

Varför är så många upprörda över att fotomontageartisten Erik Johansson blivit utsedd till Årets naturfotograf, och hur resonerade juryn? Moln som motiv – vi tittar på tre erfarna och skickliga fotografer som riktat kameran uppåt efter framgångsrika karriärer på andra områden. Dessutom får du veta hur det gick till när fotosidanmedlemmen Eva Wistemar tog bilden som blev utsedd till Fotosidan Masters mästarbild 2016.

#59 For the Love of Pods  

Fotosidan poddradio inventerar: Vilka andra svenska fotopoddar finns det? Modefotografen Robert Nettarp har blivit aktuell genom en ny bok som spänner över hela hans korta karriär, hyllad som en av de största i vissa kretsar, helt okänd i andra. Dessutom försöker Alex och Göran enas kring en åsikt om den världsberömde fotografen Steve McCurry och hans photoshoppande. Länkar: Jenny Maria Nilssons text om Steve McCurry: http://www.hd.se/2016-05-23/den-photoshopdopade-magnumfotografen Naturfotopodden: http://marietherese.se/naturfotopodden/ Gatufotopodden: http://gatufotopodden.tumblr.com Mellan skärpa och korn: https://mellanskarpaochkorn.wordpress.com Fotografen Platon om Putin: http://www.huffingtonpost.com/entry/platon-photographs-vladimir-putin_us_573f4e0ce4b00e09e89ef6b1

#58 En mörkare Nick  

Genom sina porträtt av vilda djur har Nick Brandt på bara några år etablerat sig internationellt som en nyskapande fotograf med naturen som tema. Nu är han tillbaka till Sverige och Fotografiska för tredje gången på fem år, och hans bilder har blivit mörkare och mer komplexa. Fotosidan Poddradio fick en personlig och uppriktig intervju med världsstjärnan. Större delen av avsnittet är på engelska.

#57 Sötchock och folkhemskonst  

Möbeljätten Ikea satsar på fotokonst till folket, Fotosidan poddradio tar en närmare titt på deras urval. Alex ska ta en kommersiellt säljande bild av ett vårskönt Sigtuna och ber Göran om råd. Det går sådär. Dessutom är Magnus Fröderberg med i studion och avhandlar diverse aktualiteter.

# 56 Chimpa lagom  

Utställningen Ikoner på Fotografiska i Stockholm vill göra gott, men förändrar bilderna någonting? Vi tittar både på den och på ett norskt projekt som också handlar om personer med Downs syndrom. Rena fotografer blir allt mer sällsynta på landets redaktioner, nu ska alla kunna allt. Men det är inte en utveckling som enbart har dåliga sidor. Leica aktualiserade nyligen ämnet chimpning när de släppte en digitalkamera utan inbyggd skärm. Göran och Alex blir oense om för- och nackdelarna med snabbgranska redan tagna bilder. Länkar: Utställningen Ikoner på nätet: http://ikoner.fotografiska.eu Bjørn Wads Down Syndrome Project: http://bjornwad.com/portfolio/the-down-syndrome-project/ Kickball-filmen som Göran och Alex tittar på i inslaget chimpning: http://petapixel.com/2016/04/08/photographer-chimps-dslr-misses-crazy-kickball-moment/ Fotosidans artikel om Leica M-D med alla kommentarerna: http://www.fotosidan.se/cldoc/leica-m-d-digitalkamera-utan-skarm.htm#comments

#55 Strobismens andra våg  

Avancerad ljussättning i miljö med små men kraftfulla blixtar – det är strobismens kärna. För fem år sedan var strobism superhett, men sedan dess har intresset svalnat. Men kanske nya produkter och kunskaper kan väcka trenden till liv igen? Dessutom går Göran och Alex på ett artist talk på Fotografiska och lyssnar på Anders Petersen och Monika Macdonald. Det ger dem många nya tankar.

#54 ”Åh nej, det ser ut som konstfoto!”  

Hon älskar Stan Douglas, men har aldrig begripit sig på Francesca Woodman. Alex och Göran träffar Sveriges kanske bästa iscensättande fotograf just nu, Aida Cherehgosha, för ett ovanligt öppenhjärtigt samtal om kvalitet, glädje och Aidas rädsla för att hennes konstfotobilder ska se ut som… konstfotobilder. Dessutom, de där iscensatta bilderna av spröda kvinnor med hängande huvuden i särskilda rum som vi sett så mycket av den senaste tiden – vad handlar de egentligen om? Rättelse: Det förekommer ett faktafel i avsnittet. Francesca Woodman dog vid 23 års ålder, inget annat.

#53 Stan vemdåsaru?  

Alex och Göran tar hjälp av en livlina, lyfter fram några favoriter ur tävlingen Årets Bild och lyckas lura ur proffsresenären Mats Andrén vilken kamera som verkligen är den bästa när man vill packa lätt. Dessutom försöker de hjälpa fotosidanmedlemmen Sture Marklund att välja väg.

#52 Privat  

– Till och med stämningstokiga USA har bättre lagar än Sverige, säger ”Genusfotografen" Tomas Gunnarsson. Där finns begreppet fair use, som gör det möjligt att framföra bildkritik i digitala medier. I Sverige går inte det. Där är lagarna olika för tryckta och digitala medier. Tomas Gunnarsson har nyligen vunnit en långdragen rättsprocess. http://genusfotografen.se Vivian Maiers bilder och livsöde fortsätter att fascinera en stor publik. Parallellt i Stockholm och Helsingborg pågår utställningar. Vi försöker skilja ut myten från bilderna.  Alex undrar varför Göran har en massa bilder som han inte visar för någon annan, och om han skulle vilja bli upptäckt efter sin död. Det blir det mest personliga samtalet du hört i den här podden. 

#51 Gränslös fantasi och exakt realism  

Fotografiets starka band till verkligheten kan ibland uppfattas som en svaghet. ”Alla andra konstformer är baserade på fantasi”, sa fotografen Duane Michaels när han i en intervju gav uttryck för hur trött han var på det raka registrerandet av verkligheten. Men fotosurrealism – bilder som blandar fotografiets exakta realism med fantasins gränslöshet – finns det många exempel på. Vi träffar Erik Johansson som är aktuell med en utställning på Fotografiska. Det är för övrigt en av Eriks bilder vi fått använda som vinjett till det här avsnittet. Dessutom: • World Press Photo – kan bildjournalistik bli för snygg? • Fotobokspriset – Alex och Göran gissade helt fel.

#50 Viskande bilder som knockar  

Alex och Göran plockar ut de godaste pralinerna från utställningen Time and Again The Walther Collection på Fotografiska. Crashcourse: Vad är egentligen piktorialism? Lyssnarbilden: Fotosidanmedlemmen Timo Grönlunds zoomburst från New York är ett fint minne, men hur fungerar den för oss som inte var med på resan?

#49 Fotografins David Bowie  

[12:10] I Sverige hör man inte talas om honom så ofta, men internationellt är han en av de viktigaste och mest inflytelserika fotograferna i modern tid. Stephen Shore var en av de första konstfotograferna som arbetade med färgbilder, han uppfann sin egen version av instagramflöde långt innan det fanns digitala kameror och var en av krafterna bakom rörelsen New Topographics som förnyade landskapsfotografin. Nu är Shore aktuell med en stor utställning i Berlin. Vår korrespondent Hannah Goldstein har varit där. [30:25] Vi tar itu med ännu en läsarbild. Fotosidanmedlemmen Robin de Blanche undrar om han kan lita på sin känsla att hans bild är bra, eller är det de positiva minnena från fotograferingen som spelar honom ett spratt. Vi gör vårt bästa för att reda ut begreppen. Nyheter: Vi tar bland annat upp några nya kameror och objektiv, det ut som om Sony på sikt vill bli ett alternativ för proffsfotografer. Med Göran Segeholm och Alexandra von Kern

#48 Elitens favoriter – fotoböcker med spets  

Vem vinner Svenska fotobokspriset? Vi tippar. Gregory Crewdsons nya bok och utställning Cathedral of the Pines. Fortfarande få kvinnor nominerade till priserna i Årets bild.

#47 Made in Japan  

Magnus Fröderberg kommer hem efter en resa till Japan, där han bland annat besökt en kamera-fabrik. Magnus berättar både om vad han sett där, och hur det går till när han testar nya kameror och varför han inte vill sätta betygssiffror? Dessutom blir det lite prat om gatufotografering och varför vissa kameror anses lämpa sig bättre för den aktiviteten än andra.

#46 Vildar och estetiska analfabeter  

Att meningarna går isär i smakfrågor är ingenting nytt i fotografins värld. Debatten gick het även förr i tiden, och enligt uppgift kallade Ansel Adams en av sina meningsmotståndare för ”anti-christ”. När han inte önskade honom död, vill säga. Göran försöker vidare reda ut varför en lyssnares bästa bild inte tycks nå några framgångar i tävlingar. Bilden som illustrerar veckans avsnitt är ett verk av William Mortensen, L’amour, som nämns i avsnittet. Länkar: Lotta Härdelins bild av Donald Trump ligger som andra bild i den här artikeln: http://www.dn.se/nyheter/sverige/kan-den-har-mannen-bli-usas-nasta-president/ Och Alexander Nemenovs bild av Putin i teveaffären finns här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-gar-till-offensiv-med-fejkade-nyheter/

#45 Farliga självbilder  

Årets första avsnitt handlar bland annat om de risker människor är villiga att ta för att bättra på bilden av sig själva – oavsett det handlar om att gå för nära ett stup eller att forma en osann bild av sitt liv som med tiden blir psykiskt påfrestande att upprätthålla. Bilden kommer från ett informationsblad från Rysslands inrikesministerium, som under sommaren drev en kampanj för att öka säkerhetsmedvetenheten bland allmänheten.

0:00/0:00
Video player is in betaClose