Fronten

Fronten

Sweden

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Episodes

Sabotagehandboken  

- När du har prioriterade arbetsuppgifter, håll ett möte istället. - Utför ditt arbete dåligt, men skyll på undermålig utrustning. - Om du är lokförare, stanna tåget oförklarligt på banvallen, men berätta inte varför. - När du utser en kommitté, ha aldrig färre än fem medlemmar. - Jobba i stuprör.   Det här är några av de tips som amerikanska underrättelseorganisationen OSS, alltså CIA:s föregångare, skrev ner i sabotagehandboken 1944 som skickades in i ockuperade områden i Europa. Målsättningen var att dra ner på produktionen för fienden. Det som är skrämmande är hur väl vi i dagens Sverige känner ige [...]

Fronten 0

Slaget om Bengtskär 1941  

Finska fortsättningskriget. På norra sidan av inloppet till Finska viken ligger Bengtskärs fyr. En utmärkt plats för att spana på aktiviteter i området. Fyren är i finska händer, men sovjeterna har planer på en landstigning för att spränga fyren. Finnarna, som anar sovjeternas avsikter, skickar dit en pluton för att stoppa sovjeterna om de skulle komma. Men ska de finska soldaterna kunna försvara det lilla skäret mot en övermäktig fiende?

Fronten 0

Kriget har inget kvinnligt ansikte - På scen  

Malin Lindroth är dramatiker och har bearbetat Svetlana Aleksijevitj bok “Kriget har inget kvinnligt ansikte” för scenen. Den 22 februari har pjäsen premiär på Göteborgs Dramatiska Teater.

Fronten 0

Benny Hill och WW2  

För de flesta är Benny Hill Show klassisk brittisk slapstick från musichall-traditionen.
Men mannen bakom karaktären, Alfred Hawthorne “Benny” Hill, tjänstgjorde i brittiska armén under andra världskriget i Royal Electrical and Mechanical Engineeers och var bland annat placerad i Normandie.

Vi nämner också andra kändisar som Mel Brooks och Erich von Stroheim.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (Del 4 av 4)  

När amiral von Spee upptäcker att flottbasen i Port Stanley på Falklandsöarna är full av brittiska krigsfartyg, försöker han ta sin eskader därifrån så fort som möjligt. Brittiske amiralen Sturdee löper ut med sina fartyg i jakt på tyskarna. Efter ett tag börjar han knappa in och snart står den slutgiltiga striden i Sydatlanten.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (Del 3 av 4)  

I den här delen tar sig amiral Von Spee med sin eskader runt Kap Horn. Målet är att slå ut flottbasen i Port Stanley på Falklandsöarna. Enligt von Spees underrättelser borde det vara en lätt match eftersom det inte ska finnas några brittiska fartyg i området att oroa sig för. Men när de närmar sig Port Stanley får de en obehaglig och ödesdiger överraskning.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 2 av 4)  

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska eskadern leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin eskader, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  

Fronten 0

Frontens nyårskrönika 2016  

Med den här krönikan vill vi rikta ett tack till alla frontkamrater som lyssnat under 2016.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 1 av 4)  

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska skvadronen leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin skvadron, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  

Fronten 0

Fotbollskriget  

Det var en plats till Fotbolls-VM 1970 som stod på spel. Efter tre ovanligt hätska fotbollsmatcher mellan El Salvador och grannlandet Honduras utbryter krig den 14 juli 1969. Det brukar kallas fotbollskriget, men det fanns starka spänningar mellan länderna och även andra faktorer som ledde fram till krig. Trots att det bara varade i hundra timmar, kan det ha kostat upp till 6000 människor livet.

Fronten 0

75 år sedan Pearl Harbor - Amiral Yamamoto - Den motvillige arkitekten bakom anfallet på Pearl Harbor  

Den 7 december var det 75 år sedan kejserliga japanska flottan anföll den amerikanska marinbasen Pearl Harbor. Amiral Isoroku Yamamoto har länge förundrat västerländska militärhistoriker. Yamamoto var emot att Japan skulle anfalla USA, kanske för att han kände till landet bättre än någon av sina kollegor, han hade nämligen studerat vid Harvard i tre år och varit militärattaché i Washington. Som chef över den kejserliga japanska flottan tog han ändå motvilligt på sig att organisera anfallet mot Pearl Harbor. 

Fronten 0

USS Cairo - USA:s motsvarighet till Vasa  

 

USS Cairo var en ny typ av fartyg under amerikanska inbördeskriget. Bepansrat och med kanoner gled det fram längs de stora floderna. USS Cairo sänktes i december 1862 och låg bortglömt i flodleran fram till 1956. Idag är fartyget bärgat och står på museum i Vicksburg, Mississippi. Niclas Sennerteg berättar historien om USS Cairo och sitt besök på museet.

 

Fronten 0

Kuba-special: Revolutionsmuseet i Havanna  

Med anledning av Fidel Castros död kör vi ett specialavsnitt med Kuba i fokus. Ni lyssnare får hänga med in på revolutionsmuseet i Havanna och ta del av samlingarna och utställningarna.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 2 av 2)  

När vi kommer in i historien sommaren 1958 försöker Batistas armé locka ut gerillan från bergskedian Sierra Maestra till slätterna norrut. Knepet går ut på att armén retirerar och låter gerillan rycka fram i tron att de har övertaget. Arméns krigslist lyckas och fällan slår igen.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 1 av 2)  

När Fidel Castros gerilla var som svagast 1956 var de 17 man med 7 gevär som gömde sig för fienden i en bergskedja. Motståndare var arméns 11 000 man som avdelats för att slå ner revolutionärerna.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 2 av 2)  

De som hamnade i sovjetiska straffbataljoner under andra världskriget hade 20% chans att överleva. Vi pratar också om 10:e NKVD-divisionen som förlorade nästan hela sitt manskap under de första månaderna i slaget om Stalingrad. Innan striderna var de 7500 man, men inom kort var det bara 200 kvar.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 1 av 2)  

NKVD var sovjetunionens fruktade säkerhetstjänst som dessutom hade stridande förband med i kriget. Under andra världskriget gick ingen i Röda armén säker och uppåt en miljon soldater hamnade inför krigsrätt.
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/fronten/id995820561?mt=2

Fronten 0

Mats Lerneby - Desertören  

Mats debutroman “Desertören” tar sitt avstamp i slaget om Monte Cassino 1944 och knyter an till dagens Italien. I intervjun berättar Mats vilka spår efter kriget som finns att se i Cassino, samt hur efterkrigstidens Italien hanterar, eller snarare inte hanterar, hur de ska förhålla sig till sin fascistiska period.

Fronten 0

Anna Larsdotter - Kvinnor i strid  

Nyligen släpptes författaren och journalisten Anna Larsdotters bok “Kvinnor i strid”. Fronten passade på att prata med Anna om kvinnor och genusfrågor på slagfälten, när vi träffade henne på bokmässan i Göteborg.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 2 av 2)  

Vi fortsätter intervjun från Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den utländska inblandningen i konflikten och Syriens framtid.

Fronten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose