Fronten

Fronten

Sweden

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Episodes

USS Cairo - USA:s motsvarighet till Vasa  

 

USS Cairo var en ny typ av fartyg under amerikanska inbördeskriget. Bepansrat och med kanoner gled det fram längs de stora floderna. USS Cairo sänktes i december 1862 och låg bortglömt i flodleran fram till 1956. Idag är fartyget bärgat och står på museum i Vicksburg, Mississippi. Niclas Sennerteg berättar historien om USS Cairo och sitt besök på museet.

 

Fronten 0

Kuba-special: Revolutionsmuseet i Havanna  

Med anledning av Fidel Castros död kör vi ett specialavsnitt med Kuba i fokus. Ni lyssnare får hänga med in på revolutionsmuseet i Havanna och ta del av samlingarna och utställningarna.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 2 av 2)  

När vi kommer in i historien sommaren 1958 försöker Batistas armé locka ut gerillan från bergskedian Sierra Maestra till slätterna norrut. Knepet går ut på att armén retirerar och låter gerillan rycka fram i tron att de har övertaget. Arméns krigslist lyckas och fällan slår igen.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 1 av 2)  

När Fidel Castros gerilla var som svagast 1956 var de 17 man med 7 gevär som gömde sig för fienden i en bergskedja. Motståndare var arméns 11 000 man som avdelats för att slå ner revolutionärerna.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 2 av 2)  

De som hamnade i sovjetiska straffbataljoner under andra världskriget hade 20% chans att överleva. Vi pratar också om 10:e NKVD-divisionen som förlorade nästan hela sitt manskap under de första månaderna i slaget om Stalingrad. Innan striderna var de 7500 man, men inom kort var det bara 200 kvar.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 1 av 2)  

NKVD var sovjetunionens fruktade säkerhetstjänst som dessutom hade stridande förband med i kriget. Under andra världskriget gick ingen i Röda armén säker och uppåt en miljon soldater hamnade inför krigsrätt.
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/fronten/id995820561?mt=2

Fronten 0

Mats Lerneby - Desertören  

Mats debutroman “Desertören” tar sitt avstamp i slaget om Monte Cassino 1944 och knyter an till dagens Italien. I intervjun berättar Mats vilka spår efter kriget som finns att se i Cassino, samt hur efterkrigstidens Italien hanterar, eller snarare inte hanterar, hur de ska förhålla sig till sin fascistiska period.

Fronten 0

Anna Larsdotter - Kvinnor i strid  

Nyligen släpptes författaren och journalisten Anna Larsdotters bok “Kvinnor i strid”. Fronten passade på att prata med Anna om kvinnor och genusfrågor på slagfälten, när vi träffade henne på bokmässan i Göteborg.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 2 av 2)  

Vi fortsätter intervjun från Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den utländska inblandningen i konflikten och Syriens framtid.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 1 av 2)  

Det var när Jesper Söder såg klipp på TV från krigets Syrien som han kände att han ville hjälpa till. Men det var inte strid i första hand det handlade om, han kunde även tänka sig att jobba humanitärt. Men så småningom anslöt han sig till kurdiska YPG-gerillan för att delta i strider mot IS. Fronten passade på att intervjua Jesper Söder när han var på Bokmässan i Göteborg för att prata om sin bok “När världen tittade bort: Svensken som kämpar mot Daesh i Syrien”

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget (Del 2 av 2)  

När vi fortsätter historien om Björn “Swede” Dahlin är han på Parris Island i South Carolina där han utbildas till marinkårssoldat. Efter det skickas han till Camp Pendleton för prickskytteträning. Sen blir det djungelträning på Okinawa innan han kommer till Vietnam.

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget  

Tidigare i år avled Björn “Swede” Dahlin vid en ålder av 75 år. Han var övertygad om att hans leukemi berodde på Agent Orange som han utsatts för i Vietnam. Under vietnamkriget tjänstgjorde han som Scout Sniper i amerikanska marinkåren. 

Fronten 0

Fältpost special - Besökstips i Normandie  

Vi passar på att beta av fältpost. Bland annat ger Niclas en reseguide till vad som är värt att se om man åker till Normandie. Sen snackar vi om Ingmar Bergmans krigsfilm “Skammen”. Ja ni läste rätt, Ingmar Bergman och krigsfilm i samma mening.

Fronten 0

Slaget vid Somme 1916 (Del 2 av 2)  

På slagets första dag 1 juli 1916 stupade 20 000 britter. Det gör det till den blodigaste dagen i Storbrittaniens krigshistoria. I 141 dagar varade striden om Somme och förlusterna för bägge sidor uppgick till över en miljon man i stupade och sårade. Slutresultatet blev att fronten flyttades ett par kilometer. Några månader efter slaget vid Somme drog sig tyskarna frivilligt tillbaka till en annan försvarslinje som de tyckte var lättare att försvara.

Fronten 0

Slaget vid Somme 1916 (Del 1 av 2)  

Det var tänkt att bli de allierades avgörande offensiv för att knäcka Tyskland och Österrike-Ungern.Men det hårdnackade försvaret och defensiva skyttegravskonstruktioner stoppade offensiven. Slaget pågick mellan juli och november 1916 och kostade över en miljon man i döda och skadade.

Fronten 0

Operation Red Wings och Lone Survivor (Del 2 av 2)  

När vi återvänder till operationen har tre av spaningsstyrkans fyra soldater dödats i strid. Den ende överlevande, sjukvårdaren Marcus Luttrell, har skadad tagit sig 11 kilometer från platsen där striden ägde rum.

Dessutom pratar vi om filmerna “Field of lost shoes” som handlar om amerikanska inbördeskriget och “Eye in the sky” som handlar om drönarkrigföring. 

Fronten 0

Operation Red Wings och Lone Survivor  

I juni 2005 skulle amerikanska Navy Seals försöka döda eller tillfångata talibanledaren Ahmad Shah i afghanska Kunar-provinsen. Redan på spaningsstadiet sprack planen och det slutade i en katastrof för den amerikanska militären med 19 stupade på en dag.  

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 3 av 3)  

När vi kliver in i historien har det blivit dags för britterna att lura tyskarna i fällan. Brittiska spaningsstyrkan har fått tyska högsjöflottan på kroken och ångar i full fart mot hela Grand Fleet som ligger och väntar. Vi berättar också om de mängder av lik som drev i land på svenska västkusten.

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 2 av 3)  

När vi fortsätter berättelsen har viceamiral Sir David Beatty satt efter den tyska spaningsstyrkan söderut och lämnat sina egna slagskepp i kölvattnet. Denna del av slaget kallas jakten söderut.

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 1 av 3)  

Nu är det drygt hundra år sedan Skagerrakslaget stod mellan Storbritannien och Tyskland väster om Jylland 1916. Detta är den enda fullskaliga sammandrabbningen mellan slagskepp under första världskriget. Slaget präglades av list, då bägge sidor försökte lura varandra i fällan och resultatet blev förödande, med över 8500 döda.

Fronten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose