Fronten

Fronten

Sweden

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Episodes

Anna Larsdotter - Kvinnor i strid  

Nyligen släpptes författaren och journalisten Anna Larsdotters bok “Kvinnor i strid”. Fronten passade på att prata med Anna om kvinnor och genusfrågor på slagfälten, när vi träffade henne på bokmässan i Göteborg.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 2 av 2)  

Vi fortsätter intervjun från Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den utländska inblandningen i konflikten och Syriens framtid.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 1 av 2)  

Det var när Jesper Söder såg klipp på TV från krigets Syrien som han kände att han ville hjälpa till. Men det var inte strid i första hand det handlade om, han kunde även tänka sig att jobba humanitärt. Men så småningom anslöt han sig till kurdiska YPG-gerillan för att delta i strider mot IS. Fronten passade på att intervjua Jesper Söder när han var på Bokmässan i Göteborg för att prata om sin bok “När världen tittade bort: Svensken som kämpar mot Daesh i Syrien”

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget (Del 2 av 2)  

När vi fortsätter historien om Björn “Swede” Dahlin är han på Parris Island i South Carolina där han utbildas till marinkårssoldat. Efter det skickas han till Camp Pendleton för prickskytteträning. Sen blir det djungelträning på Okinawa innan han kommer till Vietnam.

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget  

Tidigare i år avled Björn “Swede” Dahlin vid en ålder av 75 år. Han var övertygad om att hans leukemi berodde på Agent Orange som han utsatts för i Vietnam. Under vietnamkriget tjänstgjorde han som Scout Sniper i amerikanska marinkåren. 

Fronten 0

Fältpost special - Besökstips i Normandie  

Vi passar på att beta av fältpost. Bland annat ger Niclas en reseguide till vad som är värt att se om man åker till Normandie. Sen snackar vi om Ingmar Bergmans krigsfilm “Skammen”. Ja ni läste rätt, Ingmar Bergman och krigsfilm i samma mening.

Fronten 0

Slaget vid Somme 1916 (Del 2 av 2)  

På slagets första dag 1 juli 1916 stupade 20 000 britter. Det gör det till den blodigaste dagen i Storbrittaniens krigshistoria. I 141 dagar varade striden om Somme och förlusterna för bägge sidor uppgick till över en miljon man i stupade och sårade. Slutresultatet blev att fronten flyttades ett par kilometer. Några månader efter slaget vid Somme drog sig tyskarna frivilligt tillbaka till en annan försvarslinje som de tyckte var lättare att försvara.

Fronten 0

Slaget vid Somme 1916 (Del 1 av 2)  

Det var tänkt att bli de allierades avgörande offensiv för att knäcka Tyskland och Österrike-Ungern.Men det hårdnackade försvaret och defensiva skyttegravskonstruktioner stoppade offensiven. Slaget pågick mellan juli och november 1916 och kostade över en miljon man i döda och skadade.

Fronten 0

Operation Red Wings och Lone Survivor (Del 2 av 2)  

När vi återvänder till operationen har tre av spaningsstyrkans fyra soldater dödats i strid. Den ende överlevande, sjukvårdaren Marcus Luttrell, har skadad tagit sig 11 kilometer från platsen där striden ägde rum.

Dessutom pratar vi om filmerna “Field of lost shoes” som handlar om amerikanska inbördeskriget och “Eye in the sky” som handlar om drönarkrigföring. 

Fronten 0

Operation Red Wings och Lone Survivor  

I juni 2005 skulle amerikanska Navy Seals försöka döda eller tillfångata talibanledaren Ahmad Shah i afghanska Kunar-provinsen. Redan på spaningsstadiet sprack planen och det slutade i en katastrof för den amerikanska militären med 19 stupade på en dag.  

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 3 av 3)  

När vi kliver in i historien har det blivit dags för britterna att lura tyskarna i fällan. Brittiska spaningsstyrkan har fått tyska högsjöflottan på kroken och ångar i full fart mot hela Grand Fleet som ligger och väntar. Vi berättar också om de mängder av lik som drev i land på svenska västkusten.

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 2 av 3)  

När vi fortsätter berättelsen har viceamiral Sir David Beatty satt efter den tyska spaningsstyrkan söderut och lämnat sina egna slagskepp i kölvattnet. Denna del av slaget kallas jakten söderut.

Fronten 0

Skagerrakslaget (Del 1 av 3)  

Nu är det drygt hundra år sedan Skagerrakslaget stod mellan Storbritannien och Tyskland väster om Jylland 1916. Detta är den enda fullskaliga sammandrabbningen mellan slagskepp under första världskriget. Slaget präglades av list, då bägge sidor försökte lura varandra i fällan och resultatet blev förödande, med över 8500 döda.

Fronten 0

Vita döden - Krigshistoriens dödligaste prickskytt  

På topplistorna över världens bästa prickskyttar brukar finske Simo Häyhä ligga etta. Under vinterkriget ska han utan kikarsikte(!) och i bitande kyla ha nedkämpat över 500 fiendesoldater.

Fronten 0

Från WW2 till Star Wars (Del 2 av 2)  

Här fortsätter historien om skådisar som spelat Jedi-riddare men som har deltagit i andra världskriget. Den här gången handlar det om den produktive skådespelaren Sir Christopher Lee, som spelade Count Dooku som gett sig över till den mörka sidan. Under andra världskriget var han med på flera platser; finska vinterkriget, RAF:s pilotutbildning i Rhodesia och i RAF:s underrättelsetjänst i Nordafrika och Italien.

Fronten 0

Sidrabukten 1981 - Verklighetens Top Gun-strid  

Den 4 juli är det 30 år sedan filmen Top Gun hade premiär i Sverige. Med anledning av det berättar vi historien om den första luftstriden som F14 Tomcats var inblandade i. Och motståndet var libyska SU22 Fitter.

Fronten 0

Oscar II Fort - Live (Del 3 av 3)  

Sista delen av direktsändningen från Oscar II Fort på nationaldagen. Vi pratar med maskinchefen Rutger om den flera år långa renoveringen av en Deutz-diesel och så träffar vi Leif från förlaget och tidningen Fort & Bunker och pratar om fascinationen för hemliga platser.

Vi drar även vinnarna i jubileumstävlingen som får hem bokpaket.

Fronten 0

Oscar II Fort - Live (Del 2 av 3)  

Här fortsätter sändningen från nationaldagsfirandet på Oscar II Fort i Göteborg. Vi pratar med divisionschef Claes, sambandschefen Ulf samt besökare. Vi får höra om fortets historia och när Sverige stod på randen till krig 1905. Dessutom får vi lära oss om den svenska motsvarigheten till Dreyfus-affären.

Fronten 0

Oscar II Fort - Live (Del 1 av 3)  

Häng med på nationaldagsfirandet på Oscar II Fort i Göteborg. Vi pratar med fortchefen Martin, artillerichefen Mikael och terrängbilsentusiasten Fredrik. Och lyssna även till det ljuva dånet från 15,2-kanonerna när de skjuter salut.

Fronten 0

Från WW2 till Star Wars (Del 1 av 2)  

Under andra världskriget tjänstgjorde skådespelaren Sir Alec Guinness i brittiska flottan och deltog bland annat i landstigningarna på Sicilien under Operation Husky. Men för den breda allmänheten är han mest känd som Obi-Wan Kenobi i den första filmen om Stjärnornas krig.

Fronten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose