Fronten

Fronten

Sweden

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Episodes

D-dagen - 1st Canadian Parachute Batallion  

Det var flera av de luftlandsatta allierade trupperna som under natten mellan 5:e och 6:e juni 1944 inte lyckades lösa sina uppgifter. De fälldes på fel platser och var spridda över stora områden. Detta drabbade även de kanadensiska fallskärmsjägarna, men de lyckades trots detta lösa sina uppgifter.

Fronten 0

JFK - Den missbelåtne krigshjälten (Del 2 av 2)  

I det här avsnittet får vi höra om John F Kennedys ansträngningar för att rädda sin skeppsbrutna besättning.

Fronten 0

JFK - Den missbelåtne krigshjälten (Del 1 av 2)  

JFK var båtchef på en motortorpedbåt i Stilla havet under andra världskriget. Efter en dramatisk och hjältemodig insats, när han räddade flera av sina besättningsmän, belönades han med Navy and Marine Corps Medal. Men efter kriget hörde han av sig til flottan och tyckte att han förtjänade en medalj av högre valör.

Fronten 0

Mig 21 Fishbed - Världens vackraste jetflygplan (Del 2 av 2)  

Vi går bland annat igenom de konflikter där Mig 21 använts och hur det hävdade sig i strid.

Fronten 0

Mig 21 Fishbed - Världens vackraste jetflygplan (Del 1 av 2)  

Under kalla kriget var sovjetiska Mig 21 Fishbed fruktad bland motståndarna. Och jaktplanet fick bekänna färg under flera konflikter.  Trots att det utvecklades på 50-talet finns det fortfarande kvar i aktiv tjänst på flera håll i världen.

Fronten 0

Eric Thors - Svensken i Jadotville  

I Katanga 1961, under Kongo-krisen, omringas ett irländskt kompani med FN-soldater av fientliga styrkor i staden Jadotville och hårda strider utbryter. Inne hos de inringade irländarna finns även en norsk och två svenska FN-soldater. En av de svenska FN-soldaterna som var med där heter Eric Thors. Han är idag 81 år och bor i Eslöv. Fronten har träffat honom och pratat om hans upplevelser i Jadotville.

Fronten 0

Försvarsminister Peter Hultqvist  

I vår serie om presidenter och politikers bakgrund inom det militära, har turen nu kommit till Sveriges försvarsminister; Peter Hultqvist (S).

Fronten 0

Mauno Koivisto - Bakom fiendens linjer (Del 2 av 2)  

Här fortsätter historien om presidents Mauno Koivistos tjänst under fortsättningskriget. Ni får även höra hur det gick till när Koivistos gamla Degtjarovkulspruta kom till rätta många år efter kriget. Och så lite mer om Lauri Törni såklart.

Fronten 0

Mauno Koivisto - Bakom fiendens linjer (Del 1 av 2)  

Den finska presidenten Mauno Koivisto var veteran från fortsättningskriget. Bland annat utförde han uppdrag bakom fiendens linjer. Men det går inte att berätta historien om Koivisto utan att komma in på hans kompanichef, en viss Lauri Törni!

Fronten 0

President George Bush SR - Stridsflygaren  

Under andra världskriget var president George HW Bush SR stridsflygare. Han var stationerad på hangarfartyget USS San Jacinto i Stilla havet. Han flög TBM Avengers och gjorde 126 landningar på hangarfartyg och har över 1200 flygtimmar. Den 2 september 1944 flög han sitt 58:e uppdrag, men sköts ner över Chi Chi Jima. Han var den ende överlevande i sin besättning. Bush belönades för sina insatser i kriget med tre Air Medals och en Disinguished Flying Cross.

Fronten 0

D-dagen 1944 - Batteriet i Marcouf (Del 2 av 2)  

7 juni blev en händelserik dag för batteriets befälhavare oberleutnant Walter Ohmsen. Dagen inleds med att de lyckas slå tillbaka ett anfall av bataljons storlek från amerikanska 4:e divisionen. Ohmsen dekorerades samma dag med järnkorset av både 2:a och 1:a klass. Utöver att Ohmsen sårades så fyllde han dessutom 33 år.

Fronten 0

D-dagen 1944 - Batteriet i Marcouf (Del 1 av 2)  

Marcouf-batteriet innanför Utah Beach var den första enheten på sitt avsnitt som upptäcker invasionsflottan på väg mot Normandie.
Med sina rejäla 21 cm-kanoner utgör batteriet ett allvarligt hot för invasionsstyrkan, de lyckas till och med sänka jagaren USS Corry.

Fronten 0

Den förlupna kulan - Dödsolyckan på Ing 1 Södertälje 1991  

18 juli 1991 avlider en 18-årig bilist i Sörmland efter att ha träffats av en helmantlad 7,62-kula i tinningen. Polisen misstänker att det är en förlupen kula från det militära övningsområdet i närheten som dödat 18-åringen.

Fronten 0

57:orna på Oscar II Fort  

57-millimeterskanonerna på Oscar II Fort i Göteborg flyttades ut till skärgården när kommunikationsmöjligheterna förbättrades. För några år sedan kom kanonerna tillbaks till fortet och i vintras monterades tre av dem på sina gamla platser.

Fronten 0

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 3 av 3)  

Sista delen om slaget vid Goose Green. Avsnittet handlar om hur britterna försöker komma ur sin låsta position vid Darwin Hill och vi luskar i vad som hände när överstelöjtnant Jones, befälhavaren för andra fallskärmsjägarbataljonen, stupade.
(Repris från 2015)

Fronten 0

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 2 av 3)  

Här fortsätter berättelsen om slaget vid Goose Green under Falklandskriget 1982. Andra bataljonen i brittiska fallskärmsjägarregementet ska nu ta sig ner till startlinjen för anfallet.
(Repris från 2015)

Fronten 0

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 1 av 3)  

Det största slaget på Falklandsöarna ägde rum den 28 maj 1982. På ena sidan stod britternas andra bataljon från fallskärmsjägarregementet och på andra argentinska infanteriregementen som haft nästan två månader på sig att förskansa sig. På spel stod orterna Darwin och Goose Green. Under detta slag användes bajonetter, svenska Grg M/48, napalm, artilleri, pansarskott, finkalibrig- och prickskytteeld. Dessutom ser vi om vi kan komma lösningen närmare på vem det var som sköt ihjäl befälhavaren för 2 Para, överstelöjtnant Jones.
(Repris från 2015)

Fronten 0

West Point Museum (Del 3)  

Vi tittar närmare på avdelningen som handlar om West Points historia och utställningar om krig som USA varit inblandade i.

Fronten 0

West Point Museum (Del 2)  

Vi fortsätter besöket på museet. Här tittar vi närmare på k-pistar, automatkarbiner, kulsprutor och pansarvärnsvapen.

Fronten 0

West Point Museum (Del 1)  

Häng med Fronten in i USA:s trofékammare och främsta krigsmuseum. Bland troféerna ryms Napoleons svärd, Hitlers guldpläterade pistol och Görings gästbok från Karinhall. Dessutom samlingar av vapen, uniformer och utrustning från antiken till våra dagar.

Fronten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose