Fronten

Fronten

Sweden

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Episodes

Sjöslaget vid Falklandsöarna (Del 3 av 4)  

I den här delen tar sig amiral Von Spee med sin eskader runt Kap Horn. Målet är att slå ut flottbasen i Port Stanley på Falklandsöarna. Enligt von Spees underrättelser borde det vara en lätt match eftersom det inte ska finnas några brittiska fartyg i området att oroa sig för. Men när de närmar sig Port Stanley får de en obehaglig och ödesdiger överraskning.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 2 av 4)  

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska eskadern leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin eskader, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  

Fronten 0

Frontens nyårskrönika 2016  

Med den här krönikan vill vi rikta ett tack till alla frontkamrater som lyssnat under 2016.

Fronten 0

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 1 av 4)  

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska skvadronen leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin skvadron, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  

Fronten 0

Fotbollskriget  

Det var en plats till Fotbolls-VM 1970 som stod på spel. Efter tre ovanligt hätska fotbollsmatcher mellan El Salvador och grannlandet Honduras utbryter krig den 14 juli 1969. Det brukar kallas fotbollskriget, men det fanns starka spänningar mellan länderna och även andra faktorer som ledde fram till krig. Trots att det bara varade i hundra timmar, kan det ha kostat upp till 6000 människor livet.

Fronten 0

75 år sedan Pearl Harbor - Amiral Yamamoto - Den motvillige arkitekten bakom anfallet på Pearl Harbor  

Den 7 december var det 75 år sedan kejserliga japanska flottan anföll den amerikanska marinbasen Pearl Harbor. Amiral Isoroku Yamamoto har länge förundrat västerländska militärhistoriker. Yamamoto var emot att Japan skulle anfalla USA, kanske för att han kände till landet bättre än någon av sina kollegor, han hade nämligen studerat vid Harvard i tre år och varit militärattaché i Washington. Som chef över den kejserliga japanska flottan tog han ändå motvilligt på sig att organisera anfallet mot Pearl Harbor. 

Fronten 0

USS Cairo - USA:s motsvarighet till Vasa  

 

USS Cairo var en ny typ av fartyg under amerikanska inbördeskriget. Bepansrat och med kanoner gled det fram längs de stora floderna. USS Cairo sänktes i december 1862 och låg bortglömt i flodleran fram till 1956. Idag är fartyget bärgat och står på museum i Vicksburg, Mississippi. Niclas Sennerteg berättar historien om USS Cairo och sitt besök på museet.

 

Fronten 0

Kuba-special: Revolutionsmuseet i Havanna  

Med anledning av Fidel Castros död kör vi ett specialavsnitt med Kuba i fokus. Ni lyssnare får hänga med in på revolutionsmuseet i Havanna och ta del av samlingarna och utställningarna.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 2 av 2)  

När vi kommer in i historien sommaren 1958 försöker Batistas armé locka ut gerillan från bergskedian Sierra Maestra till slätterna norrut. Knepet går ut på att armén retirerar och låter gerillan rycka fram i tron att de har övertaget. Arméns krigslist lyckas och fällan slår igen.

Fronten 0

Revolutionskriget i Kuba (Del 1 av 2)  

När Fidel Castros gerilla var som svagast 1956 var de 17 man med 7 gevär som gömde sig för fienden i en bergskedja. Motståndare var arméns 11 000 man som avdelats för att slå ner revolutionärerna.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 2 av 2)  

De som hamnade i sovjetiska straffbataljoner under andra världskriget hade 20% chans att överleva. Vi pratar också om 10:e NKVD-divisionen som förlorade nästan hela sitt manskap under de första månaderna i slaget om Stalingrad. Innan striderna var de 7500 man, men inom kort var det bara 200 kvar.

Fronten 0

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 1 av 2)  

NKVD var sovjetunionens fruktade säkerhetstjänst som dessutom hade stridande förband med i kriget. Under andra världskriget gick ingen i Röda armén säker och uppåt en miljon soldater hamnade inför krigsrätt.
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/fronten/id995820561?mt=2

Fronten 0

Mats Lerneby - Desertören  

Mats debutroman “Desertören” tar sitt avstamp i slaget om Monte Cassino 1944 och knyter an till dagens Italien. I intervjun berättar Mats vilka spår efter kriget som finns att se i Cassino, samt hur efterkrigstidens Italien hanterar, eller snarare inte hanterar, hur de ska förhålla sig till sin fascistiska period.

Fronten 0

Anna Larsdotter - Kvinnor i strid  

Nyligen släpptes författaren och journalisten Anna Larsdotters bok “Kvinnor i strid”. Fronten passade på att prata med Anna om kvinnor och genusfrågor på slagfälten, när vi träffade henne på bokmässan i Göteborg.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 2 av 2)  

Vi fortsätter intervjun från Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den utländska inblandningen i konflikten och Syriens framtid.

Fronten 0

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 1 av 2)  

Det var när Jesper Söder såg klipp på TV från krigets Syrien som han kände att han ville hjälpa till. Men det var inte strid i första hand det handlade om, han kunde även tänka sig att jobba humanitärt. Men så småningom anslöt han sig till kurdiska YPG-gerillan för att delta i strider mot IS. Fronten passade på att intervjua Jesper Söder när han var på Bokmässan i Göteborg för att prata om sin bok “När världen tittade bort: Svensken som kämpar mot Daesh i Syrien”

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget (Del 2 av 2)  

När vi fortsätter historien om Björn “Swede” Dahlin är han på Parris Island i South Carolina där han utbildas till marinkårssoldat. Efter det skickas han till Camp Pendleton för prickskytteträning. Sen blir det djungelträning på Okinawa innan han kommer till Vietnam.

Fronten 0

Björn Dahlin - Den svenske prickskytten i vietnamkriget  

Tidigare i år avled Björn “Swede” Dahlin vid en ålder av 75 år. Han var övertygad om att hans leukemi berodde på Agent Orange som han utsatts för i Vietnam. Under vietnamkriget tjänstgjorde han som Scout Sniper i amerikanska marinkåren. 

Fronten 0

Fältpost special - Besökstips i Normandie  

Vi passar på att beta av fältpost. Bland annat ger Niclas en reseguide till vad som är värt att se om man åker till Normandie. Sen snackar vi om Ingmar Bergmans krigsfilm “Skammen”. Ja ni läste rätt, Ingmar Bergman och krigsfilm i samma mening.

Fronten 0

Slaget vid Somme 1916 (Del 2 av 2)  

På slagets första dag 1 juli 1916 stupade 20 000 britter. Det gör det till den blodigaste dagen i Storbrittaniens krigshistoria. I 141 dagar varade striden om Somme och förlusterna för bägge sidor uppgick till över en miljon man i stupade och sårade. Slutresultatet blev att fronten flyttades ett par kilometer. Några månader efter slaget vid Somme drog sig tyskarna frivilligt tillbaka till en annan försvarslinje som de tyckte var lättare att försvara.

Fronten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose