Fuck Cancer-podden

Fuck Cancer-podden

Sweden

Fuck Cancer-podden är en podd av organisationen Ung Cancer. I podden möter Ung Cancers grundare Julia Mjörnstedt andra unga vuxna cancerdrabbade. Inga ämnen är tabu, inga frågor för läskiga att ställa.

Episodes

#10 ”VÅGA FRÅGA, ONANERA MERA”  

I sista avsnittet för säsongen av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av gynonkologen Karin Bergmark och onkologsjuksköterskan Lisen Heden och pratar om sex och cancer.

"Sen jag blev sjuk är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet. Att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Jag ska vara så tacksam att allt annat är sekundärt. Skit samma om du har ett ärr på magen, du har ju överlevt! Vem bryr sig om, om du har dödsångest tre kvällar i veckan? Du lever ju! Och skit i om du har amputerat kroppsdelar, blivit dumpad, är rädd för precis allting och aldrig igen kan möta dagen utan ångest. Var nu förihelvete glad att du lever. Det var aldrig någon från sjukvården som pratade med mig om de där sakerna som inte direkt hörde till cancern. Det var aldrig någon som brydde sig om människan Julia. Dottern Julia. Den unga vuxna Julia. Cancer och bot var det enda det pratades om. Cancer och bot. Bot till varje pris. Men vad fan priset är, det är det ingen som pratar om. Det var aldrig någon som pratade med mig om de där sakerna som snurrade i mitt 21-åriga huvud. Saker som de flesta funderar på. Som sex till exempel. Det var aldrig någon som pratade med mig om sex. Om när det skulle vara okej för mig att vara fysisk igen. Om och när och hur och på vilket sätt. Var bara glad att du lever. Och skulle jag då, 21 år gamla Julia, där jag satt mellan mina föräldrar, mitt emot min äldre manlige läkare, höjt rösten och sagt: ”Ursäkta mig, men när är det okej för mig att knulla igen?”. Det var aldrig någon som pratade med mig om sex. Därför gör vi det nu."

#9 "Är det nu jag ska känna mig unik?"  

I avsnitt nio av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Frida Reuterskiöld.

"Gud, nu ligger jag här sömnlös pga världens feberfrossa. Jag yrar säkert också och jag vet inte om jag tror på dig men jag har lite frågor till dig. Varför tog du en bit av mig? Du har ju redan så många vid din sida. Vad ska du med mina organ till? Jag förstår tyvärr inte det. Är det för att du tycker att jag ska lära mig en läxa över de dumma jag har gjort i livet? Men i sådana fall så ska jag berätta för dig att jag lovade mig själv att lägga allt som hänt bakom mig. Det är ju ny start nu."

#8 "The circle of cancer"  

I åttonde avsnittet av Fuck Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Rasmus Persson.

"Det finns en dragdörr i vårt kök som leder in till ett hörnrum. Det är mammas rum. En säng, en bergsprängare och morfars gamla skrivbord i ek. Och så två stora fönster som vetter ut mot trädgården. På kvällarna kan man ligga där i sängen och se hur stjärnorna rullar upp över grantopparna. Dragdörren är stängd idag. Jag hör hennes stön genom den. Om tio minuter går bussen till Karlstad och att gå till hållplatsen tar bara tre. Men jag är redan på väg dit. Kan jag gå härifrån utan att hon märker det?

Nej.
För ovärdigt.
Jag drar upp dörren.

Där ligger hon, eller om hon sitter. Hennes kortisonkropp flyter ut över madrassen på ett sätt som gör det svårt avgöra. Hon vinkar mot mig. Vill att jag ska komma närmare. Ögonen blankas när jag lägger min kind mot hennes. Det blir tyst i rummet. Så tar hon mitt ansikte i sina händer och vänder det mot sig.
– Var. Inte. Ensam, säger hon." 

 

#7 "Ta vad ni vill, jag ska leva"  

I sjunde avnsittet av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Malin Carlsson.

"Till dig min älskade, till dig min älskade, till dig som var så självklar! Så fruktansvärd fruktansvärd självklar. Jag skriver det här till dig mitt älskade barn, jag skriver det här brevet till dig. Jag skriver brevet med en sorg i mitt hjärta att jag aldrig fick föda dig. Du som alltid har varit så självklar i en så stor del av mitt liv, men jag kommer ju aldrig få träffa dig. Redan då jag var en liten flicka längtade  jag efter dig, du fanns med i mina lekar och när jag blev äldre fanns du med i mina livsplaner. Men du har och kommer alltid finnas med i mina drömmar. Men jag kommer ju tyvärr aldrig få träffa dig, krama och pussa dig. Men en sak skall du veta oavsett så älskar jag dig villkorslöst.”

 

#6 "Alla andra dagar lever man"  

I sjätte avnsittet av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Martin Bretz.
"Vad ska egentligen finnas i ett liv? Vad ska utgöra en tillvaro? Finns det ett recept, en väl avvägd blandning av gott och ont, högt och lågt, svårt och lätt? Så tänker vi nog ofta att det är. Och vi är rätt säkra på att vi vet vad som är vad. På vad som är svårt och vem som är drabbad, på vad ett lyckligt liv innehåller och vad som gör det värt att leva. Men finns det egentligen en sanning om hur det blir när livet kränger och visar sig vara något annat än det vi tänkt? Finns det ett facit till hur vi ska känna och reagera?"

#5 "Det som inte syns"  

I avsnitt fem av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av systrarna Natasha och Philippa Davin. "Ett år sedan, sjukhus och cellgifter. Nu, ett år senare, är det svårt att hitta tillbaka till någon typ av vardag, svårare än vad jag hade kunnat tänka mig. Vart ska man börja? Vad vill jag göra? Oron för återfall finns där hela tiden, det gnager i bakhuvudet konstant. Idag är jag sjukskriven. Efter en fantastisk sommar i USA och en läsperiod tillbaka på Chalmers börjar jag inse att jag inte kan köra på i samma tempo som innan. Kroppen orkar inte som den gjorde innan cancern. Så vad gör man? Det är tur att man har fina vänner och en underbar familj som stöttar när det är svårt."

#4 "Nu jävlar lever vi"  

I fjärde avsnittet av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Jakob Nordström Fondelius. "I morse vaknade jag med en riktigt otäck känsla i kroppen, som jag nog hållit borta länge nu av ren överlevnadsstrategi. Jag vaknade och var rädd, livrädd inför framtiden, hur döden kommer bli. Kommer jag ha ångest? Kommer jag vara "klar" i skallen? Smärta osv. Jag märker dag för dag hur krafterna börjar sina, hur huvudvärken tilltar allt mer och mer. Hur det blir svårare och svårare för mig att klara allt hemma, är ensamboende för dom som inte vet. Vissa grejer har jag redan lejt bort till mina anhöriga, men enkla saker som att klä på sig själv är tammefan som att bestiga ett berg. Likaså dessa jävla skor och jackor som måste på så fort man går ut. Testa gärna o sätt på er dessa efter vid en redig jäkla fylla och använd då inte vänstersida om ni är högerhänta och vise versa. Tidigare har jag talat om att min största rädsla är att behöva lämna dom jag älskar och hur deras sorg kommer bli, självklart bär jag fortfarande med mig den. Men idag är jag rädd för min egen framtid."

#3 "Nu kör du eller så går du hem"  

I tredje avsnittet av F*** Cancer-podden gästas Julia Mjörnstedt av Nadja Casadei. "Tiden väntar inte på någon. Den väntar inte på dig. Inte på mig. Inte på att ditt mod ska bli tillräckligt stort eller på att du ska få lust. Den väntar inte på din resa nästa sommar eller på att du ska byta jobb. Den väntar inte på att du ska vakna till en ny morgon. Vi har SÅ LITE tid. Och den går när den vill. Den lämnar oss varje dag. Tiden tickar på medan du vänder och vrider på argument till varför du inte skulle våga. Tiden rinner dig ur händerna för varje sekund du tvekar. Inte orkar. Inte ”har tid”. De flesta av oss får besök igen. Dag efter dag. Ny tid.
- Hej, hej. Använd mig!
Någon skrev en mening en gång som har satt sig i mitt minne.  Det var så bra att jag bara ser orden framför mig. Vem som skrev den eller vart jag läste den minns jag inte. Det stod: 'Vi kalkylerar med en evighet som inte finns.' Vi planerar med tid som vi inte ens vet om vi har. Det där är en käftsmäll varje gång. Smash smash. Varsågod, Nadja. Å, som jag kan njuta av käftsmällar. Jag känner mig alltid mer levande efter en käftsmäll."

 

#2 "En lycklig dimma"  

I avsnitt två av F*** Cancer-podden möter Julia Mjörnstedt Rasmus Dahl. "Det var den 20 oktober 2007. Vi träffades på en personalfest. Vi hade maskerad och var utklädda så där fjantigt åttiotaligt. Jag var uppklädd med Vince Neil i Mötley Crüe som stilförebild. Sophie såg ut som någon tagen ur en popmusikvideo, med tajta byxor i hemska färger och våfflat hår i en sidotofs. Morgonen efter vaknade vi hemma hos mig och efter det började vi prata på jobbet och bestämde att ta en kaffe. Det var inte direkt kärlek vid första ögonkastet men väl en kärlek som kom smygande och växte sig starkare och starkare. 20 oktober 2007 blev sedan vår årsdag.”

#1 "Du var inte där"  

I avsnitt ett av F*** Cancer-podden möter Ung Cancers Julia Mjörnstedt, Katinka Jahnson Frohm och Daniel Frohm från Ödåkra utanför Helsingborg. De berättar om hur deras relation och familjeliv förändrades den dag då Katinka fick beskedet ”du har livmoderhalscancer”.

0:00/0:00
Video player is in betaClose