Genushistoriepodden

Genushistoriepodden

Sweden

Genushistoria med Linda och Justus - en podcast om historia med en genusanalytisk och feministisk grund!

Episodes

20. Föda barn 1700-2017  

300 år av en aldrig bruten kedja av förlossningsarbete, det pratar vi om i det här avsnittet. Ett antal berättelser om födande mellan 1700-talet och idag återges, och förändringar mellan dem tas upp.    Böckerna som använts till det här avsnittet är Kirsi Vainio-Korhonens De Frimodiga, Pia Höjebergs Jordemor, barnmorska och barnaföderska : barnafödandets historia i Sverige samt Kvinnosjukvård under ett sekel 1904-2004.    Och innan ni frågar, vilket jag vet att ni kommer göra annars, slutlåten är Dolces Gröna Höjder. Övrig ljudprod är Justus kreationer som vanligt. 

19. Skönhetsideal  

Vad är skönhetsideal, och vad är det som styr dem? Hoppas ni i det här avsnittet ska finna ett verktyg att slå sönder myter om utseende med samt kunna använda för att analysera er omvärld. P.s glömde säga att ni gärna får dela oss samt recensera oss på iTunes. Gör gärna det! Puss & kram/ Linda & Justus

18. Aktivister  

Vare sig orätterna mot minoriteter förekommit i Amerika eller Abisko har det funnits kvinnor villiga att stå upp för vad som är deras rätt. I ett känslosamt avsnitt berättar Linda om människor som stått upp mot att bli behandlade som barn och boskap. Vi granskar även oss själva och funderar över vad systerskapet innebär. 

Sojourners tal lästes av Nkechi i ett TedTalk som ni kan ni se här om ni vill: https://www.youtube.com/watch?v=eUdxsQ0Qsrc

17. Una & John (& Ladye)  

I detta det första avsnittet i en serie som behandlar mer eller mindre lesbiska mer eller mindre kvinnor som alla har mer eller mindre starka kopplingar till litterära cirklar i Paris under 20 och 30-talen, behandlar vi Marguerite Radclyffe Hall (även känd som John), Una Vincenzo (senare Troubridge) samt Mabel Batten (även känd som Ladye).

Det blir ytterligare disskussioner om svårigheten att applicera en könstillhörighet på hitoriska personer och vi får även stifta bekantskap med ett ungerskt folkinstrument.

16. Mylingar och barnamörderskor  

I veckans avsnitt blir det “outtakes från arkivet”. Linda delar med sig av sådant som kanske inte riktigt passar i uppsatsen men som ändå är relevant när det kommer till belysa kvinnors förutsättningar i samhället förr i tiden och vad dessa förutsättningar tvingat dem till. 

Vi får bland annat veta vad “pappa” betyder, vad de hade för sig i Norge förr i tiden, samt vad som är så obehagligt med Tvättvadskällan. Dessutom skjuter Justus från höften och träffar en gammal upplysningsman.

Tribute to My Favorite Murder  

Hej! Det här är inte ett nytt avsnitt av Genushistoriepodden utan en tribute som vi har gjort till den utmärkta podden My Favorite Murder. Den läggs upp här för att MFM-communityt lättast ska få tillgång till den. Pga stor efterfrågan så stängdes den ursprungliga nedladdningen ned omg! 

15.2 Graviditet, förlossning & förlösare  

Äntligen här, avsnittet där vi gästas av Emma Philipsson från Förlossningspodden! Ämnet för dagen är förstås graviditet, förlossningar och förlösare i historien. Vi får bl.a lära oss att:

1. Kvinnan är en vacker kruka

2. Jordmödrar kommer att få sitt straff i livet efter detta

3. Ingen vet hur vi vill att gravida ska bete sig

Linda hade så mycket anteckningar (pga hjärteämne) och det var ett så gott snack att det blev på tok för långt. Därför har vi delat upp det i två delar. Men ingen fara, vi släpper dem samtidigt.

 

Klipp och ljud av Justus Björk. 

15.1 Graviditet, förlossning & förlösare  

Äntligen här, avsnittet där vi gästas av Emma Philipsson från Förlossningspodden! Ämnet för dagen är förstås graviditet, förlossningar och förlösare i historien. Vi får bl.a lära oss att:

1. Kvinnan är en vacker kruka

2. Jordmödrar kommer att få sitt straff i livet efter detta

3. Ingen vet hur vi vill att gravida ska bete sig

Linda hade så mycket anteckningar (pga hjärteämne) och det var ett så gott snack att det blev på tok för långt. Därför har vi delat upp det i två delar. Men ingen fara, vi släpper dem samtidigt.

 

Klipp och ljud av Justus Björk. 

14. Rita Hayworth  

I denna veckas avsnitt pratar vi om Rita Hayworth - en av Hollywoods stora ikoner, en “stor katt”, 40-talets sex godess som bara ville sluta vara stjärna.

Vem var Rita? Var kom hon ifrån? Vad kände hon? Varför är det värt att prata om? I och med att vi talar om Ritas livshistoria får vi chansen att ta upp flera ämnen som ni som lyssnar på oss har önskat - rasism, rätten till självbestämmande, föräldraskap och vårdnadstvister bland annat. Hoppas ni tycker om det.

 

Klipp och ljudbild: Justus Björk

13. Det olyckliga nyårsbarnet Isabella av Parma  

Gott nytt år! Nu lämnar vi skitåret 2016 till historien och vandrar in i 2017. På vägen tänker vi tillbaka på Isabella av Parma som föddes på nyårsafton för 276 år sedan. Hennes korta liv kantades av ångest, depressioner och ett närmast glorifierande av döden. En berättelse om kärlek, avsmak, liv, död och systerskap.

Ses på andra sidan <3

Klipp och ljudproduktionav Justus Björk som vanligt. 

12. Häxig jul  

God jul! Jesus är född och därför skall vi fira! Men är det verkligen den enda anledningen att fira? I detta avsnitt behandlas ett antal alternativa högtidligheter som kan vara nyttiga att känna till om din mage är dig kär. Frid på jorden och glöm ej att hedra din moder och din fader. Kanske främst din moder. 

Avsnitt 11 - Vänta och föda barn  

Det här är något av ett specialavsnitt - en trailer, if you will, för ett avnitt som kommer i januari på samma tema. I det här avsnittet låter vi fyra kvinnor komma till tals. De berättar hur det var för dem att bära och föda sina barn vilka föddes i Sverige ungefär mellan 1930 och 1960. Berättelserna kommer från Lindas källmaterial - frågelistor från Dialekt- och Minnesarkivet i Uppsala. Det är berättelser om liv och om död, men mest om liv - något som inte är så lätt alltid. Stundtals blir det mörkt, mycket mörkt.

Flera av kvinnorna uttrycker i sina texter en stor tacksamhet över att bli hörda, att äntligen bli lyssnade på. Så tack för att ni lyssnar! Hoppas ni som hör det här förstår att det är viktigt att värna om vårförlossningsvård, att ta gravida och födande kvinnor på allvar och låta dem äga sina egna kroppar.  

 

Musiken är som vanligt komponerad av Justus Björk, i det här avsnittet i “samarbete& [...]

Avsnitt 10 - Lucia  

I veckans avsnitt pratar vi förstås om Lucia. Vem var det? En vitklädd ljusbringerska? En kristen martyr? En demon i öknen? Ödslighetens jungfru? Heter hon Lucia ens? 

 

Lucian på bilden är @tere.z.a Fotad för @iamproud.se och @ohsnapsweden av Felicia Margineanu. Tack @tere.z.a för att vi fick din blessing att använda den! ️ #allasvårlucia

Avsnitt 9 - På flykt  

I den här veckans avsnitt pratar vi om människor på flykt. Lindas mamma fick önska ämne. Ett finskt krigsbarn och supermodellen Alek Wek är huvudpersoner, tillsammans med alla miljontals människor som är på flykt och har varit på flykt. 

Ljudproduktion och klippning: Justus Björk

 

Avsnitt 8 - Den mörka kontinenten  

I dagens avsnitt hyllar vi Karin Johannisson. Vi tar upp tre kapitel från hennes bok Den mörka kontinenten från 1994 - det handlar om mens, klimakteriet och galna kvinnor.

Nytt för dagens avsnitt är också att Justus har gjort ambiance att ha i bakgrunden! Fint va!?

Avsnitt 7 - Connie & Bessie  

Om Connie Converse och Bessie Smith, två stjärnor på musikhimlen.

Genushistoriepodden Avsnitt 6 - Könsöverskridande kvinnor  

Kära vänner! I dagens avsnitt pratar vi om könsöverskridande kvinnor i form av kvinnor som klätt ut sig till män för att komma åt manliga privilegier så som utbildning, rätten att inte gifta sig och korsa hav. Vi har också vår första gäst - Hanna Rönnlöf! 

Litteraturlista:

 

” The Legend of Nawojka, the First Polish Woman Student”, Nawojka hemsida, < http://webnews.textalk.com/nawojka/dobrzyn-upon-vistula> besökt 10/11-16.

Jegellonian University,http://www.en.uj.edu.pl/en_GB/about-university/history

THE VITA OF SAINT MARINA IN THE MARONITE TRADITION, Guita G. HOURANI, < http://www.academia.edu/2642602/The_Vita_of_Saint_Marina_in_the_Maronite_Tradition>

Elsie, Rober [...]

Genushistoriepodden Avsnitt 5 - Svarta madame revisited + de tu-besjälade  

Idag bjuds det ett avsnitt som FAKTISKT pratar om svarta madame, den svenska varianten av Bloody Mary alltså. Det hela är högst ovetenskapligt och har absolut inga källor. Linda var sjuk ok!!! Vi pratar också om de tu-besjälade. 

Glada hälsningar Linda & Justus!
Genushistoriepodden Avsnitt 4 - Beautë!  

I dagens avsnitt av Genushistoriepodden pratar vi om skönhet. Vad nu det är! Vi pratar om näktergalbajs i ansiktet, vithetsnorm, fettföraktets historia, Justus avancerade spakväll, jättelångt hår, magar post graviditet ETCETERA ETCETERA. Som bonus får ni ett jättegammalt recept på ansiktskräm och Lindas för dagen härligt raspiga röst och förvirrade professornaura.

Vester, Katharina. “REGIME CHANGE: GENDER, CLASS, AND THE INVENTION OF DIETING IN POST-BELLUM AMERICA.” Journal of Social History 44.1 (2010): 39-70. Web.

Wagatsuma, Hiroshi. “Th [...]

Genushistoriepodden Halloweenspecial 6 - Häxprocesserna i Vardø  

Anna Rhodius gick på fest i december 1657. Du kan aldrig tro vad som hände sen!!

0:00/0:00
Video player is in betaClose