Gessles nio-i topp

Gessles nio-i topp

Sweden

Ett program som avhandlar pophistorien genom Per Gessles och Sven Lindströms högst subjektiva ögon. Per Gessle som är en topplista på två ben kommer att lista de poplåtar som på ett eller annat sätt påverkat hans liv och låtskrivande. Ansvarig utgivare: Tomas Gustafsson

Episodes

Nio bästa gitarriffen i rockhistorien  

Den sista delen i Per Gessles Nio i topp-serie med musiklistor av skilda slag är en hyllning till gitarren. ”Ett riktigt bra gitarriff sätter sig direkt och känns i hela kroppen. När man började spela musik själv var gitarren och gitarrljuden hela grejen på något sätt - och det går nog aldrig ur”, säger Per.

Nio bästa låtarna sjungna av John Winston Lennon  

Ingen poplista utan Beatles och här kommer en extra twist: Per Gessles nio favorit-Beatleslåtar som John Lennon sjunger. ”En magnifik lista, kanske den bästa jag har satt ihop”, säger Per. ”Det finns något alldeles fantastiskt med Johns röst. Inte för att förringa Paul, men Johns låtar hade en melankoli som gav dem en ytterligare dimension och ligger lite närmare mig.”

Nio bästa producenterna i rockhistorien  

I seriens kanske allra nördigaste program listar Per Gessle sina nio favoritproducenter genom tiderna. ”En producent är otroligt viktig både som bollplank till artisten, men också genom att bidra med sitt eget sound. Och ibland blir ju faktiskt producenten viktigare än artisten”, säger Per.

Nio engelska new wave-låtar  

New wave var en helt avgörande musikform för Per Gessle. Plötsligt kunde vem som helst starta ett band. ”Man behövde inte vara så duktig på att spela gitarr och det passade mig bra för jag var rätt usel”, menar Per. Men Sex Pistols konsert i Halmstad missade han. Det var för stökigt utanför.

De nio bästa från 80-talet  

Nyromantik och syntar - rent musikaliskt har 80-talet ganska dåligt rykte, men enligt Per Gessle är det oförtjänt. ”Popmusiken förändrades mycket under 80-talet och tillsammans med andra influenser gav det inte minst en del viktiga ingredienser till Roxettes sound”, säger Per.

De nio bästa från 70-talet  

Spretigt, frisläppt och experimenterande - Per Gessle listar 70-talslåtarna som betytt allra mest för honom. ”Jag lyssnade på Tio i topp och köpte massor av skivor, sen började jag själv också skriva låtar och spela." "Gyllene Tider spelade in sin debut-LP på hösten 1979”, säger Per.

De nio bästa från 60-talet  

Ända sedan Per Gessle var barn och började lyssna på musik har han satt ihop egna listor. Den första plattan han ägde var en Kinks-LP han köpte av sin bror som behövde fem kronor till cigarretter. Ända sedan Per Gessle var barn och började lyssna på musik har han satt ihop egna listor. Den första plattan han köpte var en Kinks-LP, som han köpte av sin bror som behövde fem kronor till cigarretter.

Nio bästa sångerskorna  

Texter är otroligt viktiga för Per Gessle, så när han ska ranka de nio bästa sångerskorna är en bra text ett absolut krav för att kvala in på topplistan. Rent musikaliskt börjar han brett men hamnar till slut, som vanligt, i ”popträsket”.

Nio svenska hjältar  

Ska man bara äga en enda svensk platta så är det varken Abba eller Roxette, enligt Per Gessle. Här listar han de nio svenska artister som har berört honom mest och bidragit till att forma hans egen musikalitet.

Nio låtar jag önskar att jag hade skrivit  

Per Gessle är en av Sveriges mest hyllade låtskrivare, men han önskar att han hade skrivit några låtar till. I premiärprogrammet listar han de nio låtar som ger honom mest gåshud. Det blir en topplista som spänner över flera decennier och bland annat innehåller en oväntad klassiker. ”En till synes enkel låt, men för att kunna skriva den krävs en musikalitet jag helt enkelt inte har.”

0:00/0:00
Video player is in betaClose