Gi plass til tanken

Gi plass til tanken

Norway

Podcast by Human-Etisk Forbund. Meningsfulle samtaler med spennende gjester.

Episodes

Åse Kleveland  

Hele Norge kjenner Åse Kleveland, tidligere kulturminister, eks-direktør for Tusenfryd og nylig avgått styreleder i Human-Etisk Forbund. I denne episoden forteller Åse om en oppvekst i svenske storbyer og norske småbyer. Hun forteller om et langt liv som artist og et brennende politisk engasjement for de svakeste i samfunnet – og dessuten får vi høre om hvordan en reise til lovløse Walled City i Bangkok fikk Åse til å besøke presten i Lillestrøm og melde seg ut av statskirken.

Kristoffer Triumf  

Kristoffer Triumf er programleder i det svenske podcastprogrammet Värvet. Han er tekstforfatter og i 2011 startet han som stand up-komiker. I denne samtalen forteller Kristoffer om hvordan et slag i bakhodet for ni år siden fikk ham til å ville endre livet sitt, hvordan genuine spørsmål får svar og om en hormonfylt pubertet uten damer. Kristoffer forteller at man ikke må sensurere seg selv, likevel ligger musikken han har laget under et pseudonym på MySpace fordi han skammer seg.

Tonje Brenna  

Politiker Tonje Brenna har vært generalsekretær i AUF og var den yngste politiske rådgiveren for statsminister Jens Stoltenberg. I denne samtalen forteller Tonje om ideologiske ryggmargsreflekser, politiske nettverk og døden. På barneskolen gikk hun i demonstrasjonstog mot Carl I. Hagen og hun husker hva hun hadde på seg da hun ble spurt om å være politisk rådgiver for Jens Stoltenberg. Hun mener at en jobb du tror du ikke mestrer bør du definitivt prøve deg på.

Lars Svendsen  

Lars Svendsen er forfatter og filosofiprofessor ved Universitetet i Bergen. I 2011 gikk han i sømmene på manifestet til Anders Behring Breivik på jakt etter underliggende filosofi. I 2013 ga han ut boken Frihetens filosofi. Er frihet bare en illusjon, eller velger vi den selv? I denne samtalen snakker Lars om sin filosofiske inngang til frihet; hvilke begrensinger frihet har, og hvordan vår egen frihet påvirkes av valgene vi tar. Lars mener ingen er ubegrenset frie og han insisterer på retten vår til å ta dårlige valg.

Tove Pettersen  

Hva vil det si å eksistere som menneske, hvordan bør vi leve livene våre, og hvordan skal vi organisere oss sammen med andre? Tove Pettersen er professor i filosofi på Universitetet i Oslo, og jobber til daglig med disse og andre sentrale spørsmål i eksistensialismen. I denne episoden snakker Tove blant annet om ulike typer frihet, og hvordan kvinner over lang tid har blitt definert som «den andre». Dessuten forteller hun om hvordan filosofiske spørsmål har opptatt henne helt fra hun var barn, og hvordan Simone de Beauvoirs filosofi kan være et utgangspunkt for refleksjoner om våre egne liv.

Thomas Dybdahl  

Thomas Dybdahl er en av Norges mest respekterte musikere, og har vært det i over ti år. I høst har han gitt ut sitt sjette studioalbum, til strålende mottakelse fra musikkpressen. Selv om Thomas har fått jevnt god kritikk gjennom hele sin karriere, har han fortsatt dårlig selvtillit når han skal skrive tekster. Det forteller han mer om i denne episoden - i tillegg til hvorfor han gleder seg til å bli gammel.

Johanne Magnus  

Johanne er gråblogger. En slags motvekt til rosabloggere. Det handler mer om å være menneske – fremfor hva man har på seg, spiser eller hvor mye man trener. Hvorfor er ikke «sakte» eller «middels» en kvalitet, lurer hun.

Dag O. Hessen  

Dag er professor i biologi. Hør han fortelle om det gode mennesket – og hvorfor det er viktig å reise ut av byen for å kunne se stjernene en klar natt.

Grete Randsborg Jenseg  

I «Enkenes bok» forteller 25 enker om sine opplevelser av det å bli alene. Vi har møtt initiativtaker og redaktør Grete, og i denne samtalen deler hun noen av disse historiene. Samtidig har hun et ønske: mer trommer og basuner i begravelser.

Sylo Taraku  

Sylo er generalsekretær i LIM – en organisasjon som jobber for likestilling, integrering og mangfold. I denne samtalen forteller han om sitt personlige engasjement – og litt om hva det vil si å være en ikke-troende muslim.

0:00/0:00
Video player is in betaClose