GrönsaksLandet

GrönsaksLandet

Sweden

Bella Linde och Elin Unnes pratar om passionen för odling, om varför det är nödvändigt att odla och hur man kan få ut det mesta man behöver i grönsaksväg på en helt normal villatomt. Producent är Estrid Bengtsdotter. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

Säsongsavslutning i täppan  

Det är nu, så här i slutet av odlingsåret, som Elin helt hektiskt vill sätta alla frön som bara går (eller kanske går) för att slippa längta så länge.

När det känns som om det börjar ta slut  

Bella och Elin hyser lite blandade känslor inför det faktum att odlingssommaren 2015 snart är över.

Dags att casha in  

Ja nu råder skördeextas minsann. Lönen för all mödan och odlarivern. Men vill du inte ligga på latsidan finns förstås en del arbetsintensiva investeringar att göra för kommande år.

Egenodlat smakar bäst  

Sommaren har hittills kanske inte riktigt blivit som man tänkt sig, men något ska väl ändå finnas att skörda? Vad växer hemma hos Bella och hur har odlingssäsongen gått så här långt?

Och den ljusnande framtid är vår  

Bella bjuder in sig på kolonilottsinspektion hos Elin, som återvänt till moderjorden. Bland nematoder - onda såväl som goda - för de ett vindlande samtal om sånt som går att äta och att så sent; om hur man kan ta sig an sommarens bjudna och objudna gäster. Kanske med hjälp av det Elin kallar blomsterlandets motsvarighet till motorcykelgängens målvakter - Tagetesblomman är en som som tar smockan för andra.

Så funkar det!  

Grönsakslandets avslutningsavsnitt kommer inte riktigt än!

Att odla för att leva och att leva för att odla  

Bella är tillbaka hos Stefan Sundström som utvecklar sin odlingsfilosofi (punkigt, enkelt och maximalt) och Bella ger sin totala grundkurs i hur man maximerar skörden i djupbädden.

Ogräs - att vara eller inte vara  

Grönsakslandets tionde avsnitt tar sin utgångspunkt i Elsa Beskows subliminala meddelande till eftervärlden: att ogräs är något ont. Fast egentligen är det väl så att i naturen existerar inte ogräs som koncept? Vi utreder ogräsets vara och icke vara helt enklet. Och så har Bella svaret på en lyssnarfråga om Bokashi - hur man komposterar med fermentering i inomhusmiljö.

När odling är som musik för själen  

Årets tävling! Vem blir först med färskpotatis?! Elin lär ut de bästa knepen. Men först: följ med hem till Stefan Sundström. Kanske älskar du hans musik, men vi tror att han själv älskar sina odlingar ännu mer. För att inte tala om sin kompost. Och vad den grabben inte vet om vad man kan göra med nässlor, det är helt enkelt inte värt att veta. Dessutom försöker Bella lära sig snusa.

Dags att förbereda friland och sålådor  

Blommar sälgen? Det betyder odlingsäsongstart i Elins kalender, så i det här avsnittet av Grönsakslandet får lyssnarna en lektion i djupbäddbygge och andra smarta tips för läcker luckrare odling. Vi besöker också en prunkande ödetomt mitt i Paris och lär oss vilken växt som ger internationell glans i håret - för det är snart skördedags i skogen. Programledare är som vanligt Bella Linde.

Allt du behöver veta om jord  

Om du vill hylla moder jord, om du vill veta allt om hur den sköra skorpan bäst ska skötas OCH om du vill bli skrämd av klumprotsjuka - det är då du ska lyssna på sjunde avsnittet av Grönsakslandet. Där Elin Unnes också avslöjar ny kunskap om svamparnas eget internet. Dessutom: hur odlar man egentligen på Svalbard? Programledare är som alltid Bella Linde.

Förkultivera eller inte, det är frågan  

Bella Linde åker till Paris för att fråga Elin Unnes vad hon håller på med där egentligen.

Om nyttan av kiss och bajs  

Är det snobb hon är Elin? För vad ska egentligen glasrabarber och diseldoftande maträtter vara bra för? I Grönsakslandets femte avsnitt pratar Bella Linde och Elin Unnes om vilken odlingstyp man vill vara, om allt som är bra med en djupbädd. Och om kiss och bajs.

Han kokar soppa på din zuccini  

En självodlad cafémeny, champagniga grönsaker och snusande vovvar blir det i det fjärde avsnittet av Grönsakslandet. Bella Linde åker till Nynäshamn och träffar passionsfränden, tillika vinexperten Peter Streiffert. Hon lär sig en del om vinterskörd, samt vad som passar att dricka till festliga zuccinirätter.

Under tiden drömmer Elin Unnes om ett växthus där hon kan låta alla sina vanliga och udda varianter av basilika frodas. Februari - det är en fråga om tålamod!

Dags att grodda och sköta grepen  

I det tredje avsnittet pratar Bella Linde och Elin Unnes om krångliga saker som hydroponisk odling och stratifiering... Ja, Elin nördar verkligen ner sig. Men försök hänga med; det kan vara effektivt mot odlingsabstinensen. 

Skäm bort dina insekter  

I vintermörkret är det planering för kommande odling som gäller. Bella Linde och Elin Unnes berättar i andra avsnittet av Grönsakslandet om hur de hämtar inspiration från kyrkogårdar men också från och frisinnade grannar.

När odling blir som tevespel  

I det första avsnittet av GrönsaksLandet åker Bella Linde till Paris för att träffa odlingsentusiasten och rockjournalisten Elin Unnes. Tillsammans vandrar de bland franska fröbutiker och pratar om odlingspassioner och drömmen om den perfekta jordkällaren.

0:00/0:00
Video player is in betaClose