Hallands sjukhus sommarpratare

Hallands sjukhus sommarpratare

Sweden

Hälso- och sjukvård är ett ämne som engagerar många människor. I podden berättar några medarbetare vid Hallands sjukhus om sina specialområden i varsitt sommarprat.

Episodes

Att leva med smärta  

Idag har över en miljon människor i Sverige långvarig smärta som påverkar deras vardag i stor utsträckning. Några av dem kommer till Angelica Spaak, psykolog, och hennes kollegor på mottagningen för smärtrehabilitering för att få hjälp.

- Det finns olika typer av smärta och många olika orsaker till att långvarig smärta utvecklas. Smärtan är alltid en personlig upplevelse och påverkar vårt beteende. Det kan bero på en skada, men behöver inte göra det.

I avsnittet får du svar på vad långvarig smärta egentligen innebär, vilken hjälp som finns att få, vad du som drabbats kan göra på egen hand och vad du som är anhörig kan göra för att stötta. 

Barnfetma – ett samhällsproblem  

Josefine Roswall är barnläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken vid Halland sjukhus. Hon forskar om hur olika faktorer tidigt i livet påverkar barns hälsa och tillväxt – i synnerhet när det gäller barnfetma.

- Min drivkraft är att göra något för de barn som brottas med att väga för mycket. För faktum är att fetma är ett samhällsproblem, precis som undernäring.

I avsnittet får du reda på mer om fetma och övervikt hos barn, och hur hälso- och sjukvården och du som förälder kan skapa bra levnadsvanor som gör stor skillnad för barnens hälsa nu och i framtiden.

Vanliga frågor inför din förlossning  

Maria Borgen har under åren mött många blivande föräldrar i sin roll som barnmorska. Hon har funnits där som stöd under graviditeten, och vid deras sida när de är med om sitt barns födelse.

- Att få vara med och dela upplevelsen av ett barns födelse tillsammans med de nyblivna föräldrarna och mina kollegor är lika fantastiskt varje gång.
 

I det här avsnittet ger hon svar på de vanligaste frågorna hon brukar få inför och under en förlossning. Du får till exempel veta mer om smärtlindring, rollen som partner vid en förlossning och amning.

0:00/0:00
Video player is in betaClose