Hälsosant

Hälsosant

Sweden

Carolina Werling, sjuksköterska och näringsterapeut, intervjuar Sveriges främsta experter och utövare inom hälsa för att ge dig verktyg att må bättre.

Episodes

ep 050: Anton Hansson – Frågor & svar om kosten  

Anton Hansson besvarar frågor från avsnitt 46. Bland annat frågor om vilken typ av magnesium du kan äta, om koffeinfritt kaffe fungerar för magen, varför benbuljong är bra och mkt, mkt mer..

ep 049: Bertil Wosk – Varför blir vi sjuka?  

Idag pratar vi om allt möjligt men väldigt viktigt och grundläggande kring varför vi blir sjuka. Vi pratar om hur vi har sett på sjukdom historiskt och hur vi börjar se på sjukdom på ett nytt sätt nu. Vi pratar om olika orsaker till att vi blir sjuka och vad som endast är symptom. Dessutom vad du kan göra för att må bättre allmänt. Är det en dödsdom att få en kronisk sjukdom? Visst är det dags för en uppdatering av den gammaldags synen på hur vi blir ”drabbade” av sjukdom och att vi får acceptera vår ”dom” och dåliga gener?

Det här pratade vi om:
• Hur vi ser på sjukdom idag och hur vi sett på sjukdom historiskt; ”Guds straff”, obalans på kroppsvätskor, bakterier osv
• Blir vi ”drabbade” av sjukdom?
• Kan vi skuldbelägga folk för att de blir sjuka?
• Genteorin- stämmer den?
• Blir vi sjukare pga att vi blir äldre?
• Är det sjukdom att vara äldre eller att vara kvinna?
• Hur är det med kroniska sjukdomar? Vad innebär det egentligen? Hur påverkad ”domen” oss när vi får diagnosen? Kan man bli frisk från kroniska sjukdomar?
• Vad pms generellt sett beror på
• Bakterier vid kroniska sjukdomar, inte bara infektionssjukdomar
• Emotionella problem och trauman vid sjukdom
• Holistics hälsoprogram

ep 048: Markus Greus – Lösningen för en smärtfri och välfungerande kropp  

Mina damer och herrar, varför inte ta och avsluta det här året på topp? Jo, vi gör det: välkomna Markus Greus till Hälsosant! Första men absolut inte sista gången du hör honom här. Nu, är nämligen koden knäckt för strukturella orsaker till smärta och bristande funktion i kroppen. Markus är grundare till Optimum-metoden som syftar till att åtgärda grundorsaken till kronisk smärta, återkommande skador och att öka prestationsförmågan genom att återskapa kroppens naturliga, muskulära balans. Oavsett om du är 10 eller 100 år, har ont i kroppen eller inte, lyssna på det här avsnittet, det är verkligen en investering i din kropp!

ep 047: Karl Hultén – Autoimmuna sjukdomar  

Karl Hultén gästar mig idag! Karl har en magisterexamen i biomedicin och har forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska Institutet. Karl har de senaste åren hjälpt hundratals klienter med autoimmuna sjukdomar. Nu är han aktuell med både podcast och ny bok! Så ja, idag pratar vi autoimmunitet! Vilka sjukdomar som hör till den här kategorin, vad de har gemensamt och vad du kan göra åt det. Det plus massa mer! Vill ni ha chans att vinna Karls senaste bok så finns det info om det i avsnittet med!

ep 046: Anton Hansson – Hur du kommer tillrätta med dina magproblem, Kosten  

Yes! Då kör vi igång med del 1 ur serien med maghälsa i fokus. Det kommer sändas ett avsnitt/månad om olika steg för en friskare mage. Efter varje avsnitt kan du maila frågor relaterat till avsnittet till info@halsosant.nu , så besvarar Anton dem i ett senare avsnitt. Att kosten påverkar hur magen mår kan verka otrolig självklart men det är inte alls alla som tänker på det eller vet vilka åtgärder som kan tas till. Ett förtydligande: När vi pratar om dieter i avsnittet så är det dietens styrka relaterat till maghälsa som Anton ser när han arbetar med de här problemen.

Det här pratade vi om:
• Varför du ska tugga maten ordentligt och hur du kan göra det lättare
• Vissa livsmedel som ofta kan trigga igång eller förvärra magbesvär
• Vad Fodmap är
• Sorry folket men kaffet måste bort!
• Vad du ska akta dig för när det kommer till att läsa forskning och studier
• Vilken den bästa maten att äta för maghälsa är
• Bra tips för dig med förstoppning!!
• Fibrer eller inte?
• Olika dieter för maghälsa

ep 045: Anton Hansson – Hur du kommer tillrätta med dina magproblem, Intro  

Vi kör igång en ny grej här nu på Hälsosant. En gång i månaden så kommer Anton Hansson hit och pratar om olika saker mag-relaterat. Vi kör en introduktion idag och sedan kommer del 1 nästa vecka, där vi går igenom bra kost för maghälsa. Efter det kommer ni kunna skicka in era frågor som rör det programmet ni lyssnat på så kör vi ett extra-insatt avsnitt längre fram där Anton besvarar dem. Ämnena vi kommer gå igenom är: Kost, matsmältning, stress, infektioner, tarmbakterier och sist men inte minst goda vanor för hur du läker tarmen.

ep 044: Hanna Noorberg och Micke Syd Andersson – Hur din livshistoria blir din fysiologi och hur du kan läka, Del 2  

Idag är det dags för del 2 där vi tar det hela ett steg djupare. Jag tycker det här avsnittet är så himla bra för att verkligen förstå att allting beror på nånting. Det är så otroligt fascinerande när man på djupet förstår hur så mycket som vi tror är problemet bara är ett symptom. Vi fokuserar på att träna bort eller äta bort en övervikt tex när problemet kanske inte ens ligger där. Hanna, Micke och de andra i Mindful Tapping-teamet har sett gång på gång hur de här metoderna kan transformera saker på djupet för människor. Jag vill att alla ska få lyssna på det här! Jag vet verkligen hur det känns när man prövat allt och så funkar det inte, fast det verkar funka för alla andra. Men då har man prövat fel sak, eller inte gått på djupet. Det här avsnittet är för er som känner igen er!

ep 043: Hanna Noorberg och Micke Syd Andersson – Hur din livshistoria blir din fysiologi och hur du kan läka, Del 1  

Jag är så glad att få dela det här med er. Vi har planerat det länge och väl men nu är det äntligen dags! Jag tycker det är så himla fascinerande det här ämnet och kan känna att det är lite som en saknad pusselbit i hälsovärlden; vi är så bra på att ha koll på att vi äter och tränar rätt, men ibland så finns det annat som ligger i vägen och som hindrar oss från att må bra. Idag kommer vi prata lite bredare på vad Mindful Tapping är och hur du kan använda det i vardagen vid tex stresshantering och nästa vecka kommer vi djupdyka lite mer i bland annat så kallade minneskapslar och hur saker i vår barndom kan sätta spår i oss och trigga oss i vardagen. En hint: det behöver inte vara stora trauman

ep 042:  Kristofer Edlund – Ayurveda-ett helt medicinskt system  

Ni är många som velat höra på ett avsnitt om Ayurveda. Kristofer Edlund är en av väldigt få utbildade Ayurvediska läkare som praktiserar i Sverige. Så, vill du höra en ayurvedisk läkare från Sverige berätta vad ayurveda är (jag lovar att det skiljer sig från hälsotidningar) så är det här avsnittet för dig! Kristofer berättar allt ifrån skillnader i livsstil och sjukvård mellan Indien och Sverige, varför det är så svårt att skapa vetenskaplig forskning på ayurvedisk medicin och vad han tror är det största missförståndet med Ayurveda här i västvärlden.

ep 041: Anders Haglund – Förstå hur dina tankar styr ditt liv  

Det här är så intressant! Jag säger redan nu: det här avsnittet kommer du antagligen att få lyssna på många gånger. Och du kommer få nya insikter varje gång! Anders Haglund är framgångscoach och kommer få dina synsätt på typ allt att expandera. Jag har längtat så efter att få dela det här avsnittet med er. Anders har hjälpt dyslektiker att stava mycket bättre på ett par timmar, tagit bort svåra fobier och coachat människor till högre livskvalitet. Idag kommer han hit och pratar om vad det är som gör att vi lyckas och misslyckas med saker i livet och hur de premisser som vi lever efter styr hur vi gör saker. När vi ändrar premissen, ändras det andra automatiskt.

ep 040: Fia Hobbs – Fonden Cancerfriskvård  

Det är många som vill bidra till att cancerdrabbade får det bättre. Det finns många alternativ till Rosa Bandet idag och här är ett av dem. Fia Hobbs är grundare och sitter i styrelsen för fonden Cancerfriskvård. Det är en ideell förening som riktar sig till cancerdrabbade och närstående. De erbjuder ett komplett stödprogram för att öka det fysiska och psykiska välbefinnandet för att få en ny start i livet efter avslutad cancerbehandling.

ep 039: Monica Lindgren -  Häng med till Hippocrates Health Institute  

I förra avsnittet berättade Anna-Maria Clement om det fantastiska Hippocrates Health Institute i Florida. Dit kommer folk från hela världen för att ta del av kunskapen om hälsa och läka. Monica Lindgren har varit där flera gånger och är Sveriges ambassadör för institutet. Idag berättar hon mer om vad det innebär att komma dit som patient och när nästa resa är planerad. Hänger du på?

ep 038: Anna Maria Clement - Hippocrates Health Institute  

Anna-Maria Clement, naturläkare och näringsterapeut, är allt för raw food och levande föda! Sedan 1980 driver hon tillsammans med sin man Brian Clement Hippocrates Health Institute i Florida. Dit vallfärdar människor från alla delar av världen för att ta del av kunskapen om hur man kan läka sig själv. Institutet startades från början av Ann Wigmore i Boston. Målet med institutet är att hjälpa människor att ta ansvar för sina liv och hjälpa dem till en tillvaro fri från för tidigt åldrande, sjukdom och onödigt smärta.

ep 037: Malin Edman - 7 råd jag önskade jag fått när jag fick cancer  

Malin från avsnitt 16 är tillbaka! 2014 fick Malin en cancerdiagnos och delar idag med sig av 7 råd som hon hade önskat att hon fick då. De här råden är egentligen applicerbara på alla diagnoser, inte bara cancer. De är även applicerbara oavsett vilken väg du väljer att gå behandlingsmässigt, då det är du som bestämmer och tar beslutet över din kropp och hälsa. Malin är otroligt begåvad på att inspirera andra och idag delar hon fritt med sig av vad hon hade önskat att någon sa då, när hon fick sin diagnos.

ep 036: Henning Saupe – Vad är cancer, Del 2  

I del 2 idag pratar vi om cancerbehandling. Hur Arcadiakliniken arbetar med behandla patienter och hur det går till om man kommer dit som patient.
Det är enorm skillnad på hur läkare får lov att arbeta i Sverige respektive andra länder, som till exempel i Tyskland. Dr Henning Saupe berättar öppet om hur de arbetar på kliniken i Tyskland men hur det inte hade varit tillåtet att göra samma behandlingar i Sverige.

ep 035: Henning Saupe – Vad är cancer, Del 1  

Holy Moly det här är ett intressant avsnitt! Dr. Henning Saupe har arbetat med cancer i 20 års tid. Han öppnade Arcadikliniken 2005 i Sverige men sedan 2006 ligger den i Bad Emstal, utanför Kassel i Tyskland. Henning har en otrolig kunskap och erfarenhet av behandlingar både när det kommer till komplementärmedicinsk, naturmedicinsk och konventionell cancervård. Det här är ett avsnitt med mycket fakta, vilket jag verkligen gillar. Det stärker oss att få mer kunskap om våra kroppar för att kunna ta bättre beslut kring vår egen hälsa och för att kunna arbeta förebyggande för att undvika sjukdom i framtiden. 

ep 034: Peter Wilhelmsson– Integrativ cancervård Del 2  

Peter Wilhelmsson fortsätter i dagens avsnitt att prata om cancer och vad du själv kan göra för att undvika cancer! Här får du en snabbgenomgång i racerfart av de olika sätt du kan göra för att förebygga cancer och vilka behandlingar som finns tillgängliga.

ep 033: Peter Wilhelmsson– Integrativ cancervård Del 1  

Först ut i årets cancermånad är Peter Wilhelmsson som med sin enorma erfarenhet av funktionsmedicin får inleda den här månaden. Peter är väldigt bra på att sammanfatta mycket av det som många inom den alternativa- och funktionsmedicinska sidan anser borde ändras när det kommer till cancervård i Sverige. Peter slår ett slag för hur vi själva kan göra för att förebygga cancer och hur samhället kan jobba mer aktivt förebyggande för att förhindra att så många drabbas av cancer.

ep 032: Anders Lönedal– Lymfatiska systemet Del 2  

Jisses så populärt förra veckans avsnitt blev! Idag kommer äntligen fortsättningen. Om du inte lyssnat på förra veckans avsnitt så gör gärna det först, då kommer du förstå så mycket mer.
Idag kommer du få lyssna till Linda Örn, som varit Anders klient. Du kommer få höra henne berätta om sin resa med lip- och lymfödem och hur hon trotsade döden och fick hjälp till att bli högst levande igen! Linda har haft en otroligt lång och tuff resa väldigt länge och är en riktig kämpe! Du kommer också få höra om hur vi själva kan ta hand om vår lymfa.

ep 031: Anders Lönedal– Lymfatiska systemet Del 1  

Det här kan vara en av de mest intressanta podarna jag gjort. I alla fall kanske den viktigaste. Jag tror det finns väldigt många där ute som kan känna igen sig i att det inte spelar någon roll hur mycket de går ut och springer eller hur många dieter de provar (även de dieterna utan kolhydrater) så går de inte ner i vikt och träningen ger ingen effekt. Och hur ofta får de inte höra från andra, eller sig själva, att de gör något fel och så trycker de ner sig själva utan att förstå vad det är som har hänt? MEN, det behöver inte vara så! Allting beror på nånting ← min favoritmening!

Har du svullna anklar och fötter? Celluliter? Divertiklar? Åderbråck? Lyssna på det här avsnittet!!

Först så kommer det bli en massa fakta och för er som tycker det blir lite svårsmält så blir det lite lättare längre in. Det är nog ett avsnitt som måste lyssnas på några gånger för att lyckas ta in allt. Det här är ett viktigt program för att förstå helheten i kroppen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose