Harddisken (AAC)

Harddisken (AAC)

Denmark

Harddisken handler om den teknologiske udvikling og dens indflydelse på samfund, kultur og hverdag

Episodes

Harddisken (AAC) 16-02-26: Neurale netværk blomstrer  

Når du beder din smartphone om at oversætte et ord fra et sprog til et andet, så er det et neuralt netværk, der løser opgaven. De neurale netværk blev opfundet for 20 år siden, men det er først nu, at de slår igennem og løser opgaver for almindelige mennesker. I Harddisken i denne uge møder vi nogle af de folk, der bygger og træner neurale netværk, som kan hjælpe os med at oversætte sprog, omsætte tale til tekst eller genkende ansigter og skrifttegn.

Harddisken (AAC) 16-02-19: Officiel startup-strategi i Singapore  

I sidste uge hørte vi hvordan der især i de sidste 5 år i Singapore er ved at komme gang i tingene når det handler om startups.
Men selvom private investorer efterhånden har meldt sig på banen, så er det singaporeanske startupmiljø i høj grad kickstartet af en offenlig indsats.
Vi ser på strategien, og skal også møde to af de startups, der nyder godt af det nationale universitets iværksætterprogram i den gamle industribygning BLK71 - Shopback og Runsocial - og høre om software til selvkørende biler.
Vi skal også ud at løbe med en ny, danskudviklet sensorløsning, SHFT, som blandt andet kan fortælle om man løber så effektivt som muligt, og til sidst i programmet skal vi tilbage til Sydøstasien, til Malaysia, hvor danske Christian Toksvig har lavet en slags Spotify-tjeneste for fotos og illustrationer.

Harddisken (AAC) 16-02-12: Start-up-byen Singapore  

I denne uge tager vi den første af et par ture rundt i det singaporeanske startupmiljø, især med fokus på firmaer der arbejder med såkaldt fintech.

Harddisken (AAC) 16-02-05: VR her, der og allevegne  

Vi har talt om virtual reality i mere end 20 år, men det har ikke været muligt for alvor at flytte ind i det virtuelle univers, fordi teknologien ikke har været klar og har været for dyr. Men nu tyder det på, at 2016 kan blive året, hvor virtual reality briller bliver den gave, som teenagere og tweens helst vil se under juletræet.
I Harddisken besøger vi Danmarks første fysiske virtual reality butik. Vi hører om forventningerne til markedet og teknologien fra to eksperter, og vi kigger ud i fremtiden, hvor flere af vores kropsdele kommer med ind i den virtuelle verden. Helt naturligt uden handsker og controllere.

Harddisken (AAC) 16-01-29: Kunstig intelligens i hverdagenn  

Hvordan kunstig intelligens kan hjælpe med at udrydde tropesygdomme som denguefeber og zikavirus i Brasilien. Hvordan den kan hjælpe os med at finde rundt i gamle radioklip ved at genkende stemmer. Afsked med en pioner indenfor kunstig intelligens, der døde i denne uge. Marvin Minsky hed han. Og han var overhovedet ikke bange for kunstig intelligens.

Harddisken (AAC) 16-01-22: Spil-data til design og business  

Især i mobilspil bliver der indsamlet millioner af data om hver eneste lille valg, spillerne gør - både når det gælder selve spillet, og når det handler om tilkøb af mere energi, nye våben eller ekstra liv. Data-analyse er en vigtig del af spildesign og spil-business, men rejser også spørgsmålet om hvor afhængige spillere kan blive, når alting bliver præcist tilpasset deres opførsel.

Harddisken (AAC) 16-01-15: Sensorer analyserer det gode byliv  

Kan sensorer og software understøtte det sociale liv i en storby? Og kan man bruge disse teknologier til at hjælpe små forretningsdrivende, så de ikke taber til onlinebutikker som giganten Amazon?
Det forskes der i og eksperimenteres med i Boston, hvor det tekniske universitet MIT er gået sammen med softwarefirmaet Go-Daddy om at hjælpe de lokale forretningsdrivende og samtidig skabe styrke det sociale liv i storbyen.
Harddisken har besøgt dem.

Harddisken (AAC) 16-01-08: De ser det grimme på nettet  

Der er vold, dyremishandling, had og racisme på nettet.
Der er folk, som arbejder med at sortere i det. Desværre for dem er det psykisk opslidende arbejde, som ofte foregår uden for offentlighedens fokus.

Harddisken (AAC) 15-12-18: Algoritmerne styrer dit liv  

Algoritmer er på én måde bare harmløse beregnings-processer. Men algoritmer har en kolossal indflydelse i vores hverdag, fra nyhedsfeeds over trafikstyring til lånevurderinger. Derfor skal de måske også vurderes ud fra etiske og samfundsmæssige kriterier.
Vi ser også på it-nyheder og brugen af iPads i skolerne.

Harddisken (AAC) 15-12-11: Mød robotstøvsugerens mor  

Helen Greiner opfandt robotstøvsugeren Roomba i 1999. Hendes inspiration var robotten R2D2 fra Star Wars filmen, som hun så som barn. I dag er der solgt 40 millioner roombaer, og ejerne giver dem navne, som om de er kæledyr.
Man kan også møde forskeren der undersøger empati ved fx at smadre robotter med en hammer, og høre nyheder om Firefox, streaming i EU, crowdfunding og meget mere.

Harddisken (AAC) 15-12-04: Din digitale assistent skal forstå dine følelser  

Digitale assistenter som Siri, Google Now og Cortana er for alvor ved at blive brugbare. De kender dine vaner, de ved hvilke apps du bruger, og de følger med dig hele døgnet på din færd rundt i verden.

Harddisken (AAC) 15-11-27: De selvkørende køretøjer indtager storbyen  

Alle bilproducenter med respekt for sig selv er ved at lave en selvkørende bil. Men nogle laver faktisk også el-cykler og robotcykler for at løse storbyernes problem med trafikpropper og forurening. Harddisken besøger verdens første testbane for selvkørende biler. Og vi kigger på en robotcykel, der bliver skruet på i et laboratorium.
Vi skal også høre om en strømboks, der skal gøre det nemmere at få opladet sin mobil i udviklingslande.

Harddisken (AAC) 15-11-20: Maskiner der lærer af sig selv  

Når din computer og din mobil kan genkende billeder, oversætte tekst eller finde mønstre i kolossale datamængder, så er det fordi man har lært maskinerne at lære af sig selv. Machine learning - og især såkaldt 'deep learning' - undergår en kæmpe udvikling i disse år, og er en del af kerneforretningen i mange virksomheder.
Vi ser på billedgenkendelse og videoanalyse, og får også tid til at vende Anonymous og krypteringsdebatten i kølvandet på terrorangrebene i Paris

Harddisken (AAC) 15-11-13: Mød fremtidens mulige nobelprismodtagere  

Hvert år kårer MIT Technology Review 35 unge håb under 35 år. I år handler det blandt andet om kunstig hud til proteser, en blindestok der fungerer som en flagermus og et elektrisk materiale, der kan høste energi direkte fra hjerte og lunger og drive en pacemaker.
Harddisken har besøgt MIT MediaLab, hvor de unge håb præsenterede deres forskning.
Vi skal også lege med skrive-teknologi og bruge fingeraftryksgenkendelse på betalingskort.

Harddisken (AAC) 15-11-06: Dimser næsten uden strøm  

Hvis vi vil realisere visonen om at bygge computerkraft og sensorer ind i vores omgivelser her, der og allevegne, så bliver vi nødt til at tackle spørgsmålet om strøm. Ellers får vi travlt med at skifte batterier i tusindvis...
Man kan fx sætte dimserne til selv at høste strøm fra vibrationer, varme og lys, eller lave nye typer af computere som bruger meget mindre energi.
Vi skal også tale om den gamle kamp mellem papir og skærme når det gælder ebøger.

Harddisken (AAC) 15-10-30: Den digitale journalist(ik)  

Journalister og vores fag er under pres fra det digitale felt i disse år. Spiontjenester lytter med og databetalingstjenester indsamler data. Så hvordan kan man fremtidssikre det, man ofte benævner Den 4. Statsmagt? Vi ser på værktøjer der kan hjælpe.
Men forretningen er også truet. Derfor dykker vi ned i crowdfunding for journalistik - altså alternativ finansiering af kvalitetsjournalistik via digitale platforme og værktøjer.
Til sidst ser vi på, hvordan gang på stedet skal gøre det mere naturligt at bevæge sig i virtuelle verdener.

Harddisken (AAC) 15-10-23: Oslo - fra olie til digitalisering  

De sidste par år er det også blevet tydeligt for nordmændene, at de ikke bare kan klare sig med oliemilliarderne i al evighed, men er nødt til at fokusere på nye ideer og ny teknologi.

Harddisken (AAC) 15-10-16: Danish Tech Challenge - hardware og håb  

t af de steder, hvor der er turbo på udviklingen af ny hardware, er på Scion DTU i Lyngby, hvor den årlige Danish Tech Challenge netop er gået i gang. 20 iværksættervirksomheder er i et mentorforløb i det samme hus i fire måneder, og til sidst konkurrerer de om at vinde 500.000 kr. Vi besøger Danish Tech Challenge.

Harddisken (AAC) 15-10-09: Nanorobotter i sværme  

Bittesmå robotter, der kan sendes ind i kroppen og bekæmpe kræftceller og andre sygdomme - det er drømmen, som er med til at drive udviklingen af sværme af nanorobotter.

Harddisken (AAC) 15-10-02: Finans-start-ups i London  

Vi besøger invstr, Revolut og det danske Veridu, der er teknologiske start-ups i Londons finansverden. Fintech kaldes branchen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose