Hästsnack

Hästsnack

Sweden

Anna är blivande C-tränare, Emelie jobbar med coachning och ryttarutveckling. Nu ger dom sig ut på en kunskapsresa för att lära sig mer om allt som har med hästar och ridning att göra.

Episodes

#22 We are back!  

Välkomna till en ny säsong av hästsnack. I det här avsnittet pratar vi älgloppor och styngflugor och ger våra bästa tips på hur man undviker dessa vidriga kryp som förstör våra idylliska höstdagar.

Dessutom pratar vi priser och premier vid tävling. Finns det egentligen någon hejd på alla knasiga priser som ingen tycks vilja ha men som ändå delas ut var enda helg på otaliga tävlingar runt om i landet?!
#21 Den ständiga sommarpågan är här!  

I detta avsnitt pratar vi om baksidan med sommaren och våra bästa taktiker och tips för att slippa dessa flugfän. Dessutom besvarar vi lite lyssnarfrågor som kommit in. 

Avsnittet presenteras i samarbete med Butiken på Skålltorp. Besök gärna  www.butikenpasaklltorp.se, eller varför inte planera in ett sommarbesök i denna mysiga och inspirerande butik som återfinns nära Axvalla travbana. 
#20 Sveriges yngsta Grand Prix ryttare Cecilia Bergåkra Berglund  

I dagens avsnitt pratar vi med Sveriges yngsta Grand Prix ryttare Cecilia Bergåkra Berglund. 

Hon är bara 15 år och har redan fler timmar i sadeln än dom flesta ryttarna i Sverige. I den här intervjun berättar Cecilia om sin ridsatsning och hur det är att ha sin mamma som tränare. Dessutom får ni reda på nycklarna bakom Cecilias framgångar och hur det fungerar att tävla både ponny och stor häst. 

Tack till Butiken på Skålltorp www.butikenpaskalltorp.se och Glas i Tibro www.glasitibro.se
#19 Hästsnack, helt enkelt  

I detta avsnitt pratar vi om allt från TR-ändringar till Emelies katastroftävling och Annas muggproblem. 

Dessutom pratas det en del om dom nyinköpta hästarna. 

Avsnittet sponsras av present och interiörbutiken Butiken på Skålltorp, www.butikenpaskalltorp.se och Glasmästaren i Tibro,  www.glasitibro.se

Tack för att ni gjort detta avsnitt möjligt! 

#18 Hästar och lycka  

I detta avsnitt av podden pratar vi om lycka och välmående. För att prestera behöver man må bra, en viktig del som ibland glöms bort i jakten på bra prestationer och resultat. Ridning är en alldeles enastående källa till ökat välmående och lycka. I detta avsnittet kommer du få veta mer om detta och mycket mer! 

Vi vill också än en gång tacka Butiken på Skålltorp som sponsrat detta avsnitt. Besök gärna www.butikenpaskalltorp.se för att spana i deras utbud och handla något fint till dig själv eller någon du tycker om.  
#17 Teamsnack och massage  

I dagens avsnitt pratar vi om teamet. Teamet består av alla personer som påverkar din och din hästs förmåga att prestera och utvecklas. Det kan vara mycket användbart och bra att någon gång per år utvärdera och kartlägga sitt team för att hitta styrkor och brister och för att få klart för sig vilka resurser och förutsättningar man har för att komma framåt mot sina mål. Dessutom bjuder vi på en intervju med Ulrika Björnerot från Equi Team International. Temat för intervjun är massage, vad vi kan göra själva för att dels spara pengar men också förbättra möjligheten för återhämtning och uppbyggnad av hästen. 

#16 Arbete i töm med tömkörningsgurun Anders Eriksson  

I det här avsnittet träffar vi tömkörningens egen guru Andres Eriksson. Anders delar med sig av tips om utrustning och tömsättning och berättar också vad du ska tänka på när det kommer till hästens form. Dessutom pratar vi om hur man introducerar arbete i töm för den gröna hästen och vad du som står på marken ska tänka på. Efter intervjun hänger vi på Andres när han håller lektion och spelar in en del av podden direkt från ridhuset. 

#15 Paulinda Friberg- Med rätt inställning kan du nå långt!  

Denna vecka har vi träffat Paulinda Friberg. Uttagen till Sveriges spetstrupp i dressyr inför OS 2016 och rankad som Sveriges fjärde bästa dressyrryttare. I det här avsnittet får vi följa med på Paulindas fantastiska resa från drömmande 14 åring till internationell dressyrryttare. Paulinda är unik på många sätt, hon har bevisat att det går alldeles utmärkt att nå toppen utan vare sig miljoner på kontot eller rika hästägare som sponsrar med hästar. Att hon dessutom jobbar som frisör vid sidan om sin ridkarriär och dessutom alltid har köpt oinridna hästar är andra bitar som gör att Paulinda sticker ut från mängden av proffsryttare. En sann förebild och stor inspirationskälla!

#14 På besök hos dressyrprinsen Carl Hedin  

Denna vecka är vi på besök hos Carl Hedin som bedriver sin verksamhet på Runestens Gård utanför Varberg. Carl är dressyrryttaren som gjort sig känd hos många för sitt kreativa och annorlunda träningsupplägg. Många kanske tänker på den stereotypa dressyrryttaren som lite försiktig och som någon som sitter och harvar samma övningar dag ut och dag in. Carl passar definitivt inte in på den beskrivningen! I den här intervjun får du en inspirerande inblick i Carls filosofi och träningsupplägg. 

#13 Tävlingsdags  

Det börjar äntligen bli vår i vårt avlånga land. Kanske börjar det där tävlings suget äntligen infinna sig igen? Kanske behöver du ännu lite inspiration för att hitta dit? I dag pratar vi om hur vi förbereder oss inför tävling och bjuder på en hel del tips kring planering och träning inför tävling. Anna ger också Emelie lite extra råd inför ett stundande meeting. Dessutom är det dags för tävling nummer två i vem vet mest. Denna gång är det Anna som blir grillad. 

#12 Att bygga hästen rätt för hållbarhet och prestation  

I detta avsnitt intervjuar vi Ulrika Björnerot från Equiteam International. Ulrika har lång erfarenhet av arbete med hästar och ryttare. Genom ett helhetstänk där såväl utrustningen som ryttarens sits och hästens rörelsemönster granskas, är målet att optimera faktorer som påverkar hästens förmåga att prestera. Avsnittet spelas in via Skype och därför är ljudkvalitén något sämre än önskat. 

#11 Det optimala stallet  

Idag pratar vi om vad vi tycker är viktigt för att få så optimal miljö i och runt stallet som möjligt. Vi har själva varit inackorderade på flera olika ställen och driver nu var sitt eget inackorderings stall. På vägen har vi lärt oss mycket om både vad som fungerar bra och vad vi helst vill undvika. Dessutom är det premiär för en ny programpunkt i podden. Framöver kommer vi sätta varandras kunskap på prov i form av en frågetävling. Först ut att bli grillad är Emelie.  

#10 Vilket träns ska jag välja och varning för kvarka!!  

I detta avsnitt finns en del av intervjun vi gjorde hemma hos Ylva Rubin, veterinär specialiserad på hästens tänder och mun. Vi pratar olika typer av träns och slår hål på myten om anatomiska bett. 

Dessutom pratar vi kvarka. Det larmas för fullt, runt om i landet, om kvarkautbrott. Genom information hämtad från Statens veterinärmedicinska anstalt reder vi ut vad kvarka är och hur vi kan skydda oss från smittan. 
#9 Olyckor och säkerhet  

Anna har blivit sparkad i magen. Det får oss att minnas våra värsta olyckor och skador. Hur ska man egentligen förebygga olyckor och göra denna sport, som faktiskt är väldigt farlig, mer säker. 

#8 Få koll på hoppningen med Lotta Wahlborg  

Lotta är B-tränare, B-banbyggare och delägare av den stora tävlings och träningsanläggningen Grevagården. I avsnitt 8 åker Emelie och Anna hem till Lotta för att prata hoppning. I intervjun ger Lotta tips på hur man kan förbättra sig själv och sin hästs möjligheter till goda prestationer på hoppbanan. Lotta ger också tips om hur man blir bättre på avstånds bedömningen och blir kvitt sin höjdrädsla. 

#7 Få koll på foder med experten Eva Dahlström  

Anna och Emelie har denna vecka åkt till Örebro för att träffa Eva Dahlström. Eva är foderexpert och bedriver företaget Oberoende foderråd. Att ha koll på foder och veta vad man ska ge sin häst är så mycket viktigare än många tror. Genom en anpassad foderstat kan vi undvika många av dom sjukdomar som svenska hästar får brottas med på grund av dåligt eller felaktigt foder. Genom att fodra rätt kan vi inte bara undvika sjukdomar, vi kan också påverka våra tävlingsresultat, tillväxten hos unghästar och förebygga skador. 

#6 Hästar och vinter  

I dagens avsnitt pratar vi om allt från klädtips till broddar, allt för att överleva ännu en kall, isig och blåsig vinter. Anna berättar dessutom om sin c-tränar utbildning. 

#5 Mål och motivation i ridningen  

I det sista avsnittet för året pratar vi om mål och motivation. Vi diskuterar hur man sätter mål som man faktiskt når och vad man kan göra för att öka sin motivation. Det finns ingen spikrak väg till framgång. Det är just hur vi hanterar motgångar och motivationsbrist som ofta avgör vem som lyckas i sin satsning och vem som ger upp på vägen. 

#4 Köpa och sälja häst med Carina Alfvén  

I detta avsnitt tar vi hjälp av Carina Alfvén. Hon är hästjurist och jobbar dagligen med hästtvister av olika slag. Carina tror att runt 60% av alla tvister som hamnar i tingsrätten skulle gå att undvika. Här berättar hon hur vi alla, både säljare och köpare, kan tänka och agera för att minska risken att hamna i en tvist. Detta är ett avsnitt som vi starkt kan rekommendera alla hästmänniskor att lyssnar på. 

#3 Sadeldjungel och kolik  

I dagens avsnitt tar vi hjälp av veterinären Fredrika för att reda ut hur man på bästa sätt förebygger kolik och vad man som hästägare kan göra om hästen drabbas. Vi pratar också om sadlar och paddar och den djungel man lätt hamnar i när man ska köpa nytt. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose