Helt Organiskt

Helt Organiskt

Sweden

En pod om yoga, träning, hälsa och att gilla sig själv. Det gör vi!

Episodes

Öst möter väst  

Vad händer när yogans österländska ursprung möter vårt västerländska? Den här veckan pratar vi om balansen mellan tradition och utveckling och hur du kan värja dig mot att svälja andras idéer rakt av. Ja, och lite om genomskinliga yogatajts också. Ett otyg!

Yogastilar  

Vi pratar om de fyra yogastilarna hatha, lyengar, ashtanga och kundalini och stilar som i sin tur inspirerats av dem. Allt för att göra det enklare för dig att navigera i en fullsmäckad yogavärld! Prova så många du kan och fortsätt ha hjärtat öppet under ditt yogaliv är vårt tips.

En egen sadhana  

I dag pratar vi om hur du kan skapa en sadhana, alltså din egen yogapraktik, och hur du kan lägga upp den. Hemma, på studio, fysiskt, genom meditation eller livet i allmänhet. Ja, och så reflekterar vi runt hur irriterande det kan vara när tankarna går till mobiltelefonen under meditationen, eller dagarna när du känner dig som en felprogrammerad robot i solhälsning B. Ibland är din sadhana irriterande. Det bara är så.

Och så lottar vi ut fribiljetter till Pranafestivalen i Göteborg i september! Missa inte det.

Yogapolisen med Monika Björn  

I det här avsnittet pratar vi om “yogapolisen” med vår absoluta favoritkvinna, hälsoentreprenören och yogaläraren Monika Björn. Vem bestämmer vilken yoga som är riktig yoga och inte och hur ska jag tänka om någon säger att jag gör “fel”?

Assistering ur både lärarens och elevens perspektiv  

I dag pratar vi om assistering ur både yogastudenten och lärarens perspektiv. Vi lär oss varför det heter just assistering och inte justering och hur ett litet, litet tryck på rätt ställe kan få dig att se nya himlar i en yogaposition. Dessutom ger vi några tips till dig som vill berätta för din lärare att du skulle föredra att bli assisterad annorlunda, eller kanske inte alls, men inte riktigt vet hur du ska säga det. Ja, och så pratar vi om varför det är så bra att knäböja när du går på toaletten också. Välkommen till avsnitt tre av En yogapodd!

Den moderna hathayogans historia  

Vad som är ”riktig” och ”inte riktig” yoga kan debatteras i oändlighet. De som ”vet bättre” fördömer den mindre ansedda ”gymyogan” eftersom det bara handlar om stretch, medan den mer anrika äkta yogan är flera tusen år gammal. Sanningen är att mycket av den fysiska yogan som vi känner den i dag inte alls är flera tusen år gammal, utan snarare några hundra år gammal och influerad av militär träning, västerländsk gymnastik och indisk brottning. I det här avsnittet pratar vi om yogans historia, kritiskt tänkande och varför det är bra att känna till grunden till sådant du engagerar dig i.

Yoga för nybörjare  

I det allra första avsnittet av En yogapodd pratar Vevve och Jeanna om hur det är att vara ny till yogan och vad som kan vara bra att tänka på som nybörjare. Och kom ihåg det här: att lära sig något alldeles nytt är bland det mest magiska man kan göra. Njut av din egen väg!

Veronica “Vevve” Jäderlund är yogalärare, personlig tränare och skriver för tidningen Yoga world. Jeanna Ullén är journalist, yogafantast, personlig tränare och jobbar bland annat med nätverket Healthy Living.

Vem är modig?  

Vi pratar om varför motsatsen till kärlek är rädsla och om hur rädsla kan hindra oss från att göra grejer som vi egentligen vill.

Vi diskuterar också varför mod är att göra sådant som är svårt för en själv - inte sådant som verkar svårt för andra. Som att Vevve så ovanligt enkelt tar kontakt med främlingar. Det är modigt tycker Jeanna, men för Vevve är det världens mest naturliga grej. Så Vad är modigt?

Yoga games 2016!  

Okej, okej. Sommaren är knappt slut, det är fortfarande 2015 osv osv. Vi vet. Men snart är det mörkt, kallt och du behöver något att se fram emot. Vi vet vad – schemat för Yoga Games Stockholm 2016 är här! Vi pratar om nya spännande lärare, varför en workshop om fötter får en yogini att gå igång, hur en del klasser kan väcka ilska och hur du ska tänka när du bokar för att krama ut så mycket som möjligt av helgen. Se så, lyssna på oss, boka sen. Vi ses väl där?

Kvinnans år  

2015 är kvinnans år. Vad mer behöver du veta? Nu kör vi! Kvinnor for president!

Yoga Games Stockholm 2015  

Helgen den 13-15 februari 2015 kom Nordens största yogakonvent Yoga Games för allra första gången till Stockholm och Münchenbryggeriet. Vevve och Jeanna var givetvis på plats. Så. Vad hände? Vilka lärare var bäst, hur var mässan och kan en nybörjare gå dit? Podden har svaren.

PS, den 24-26 april 2015 arrangeras Yoga Games i Göteborg och 12-14 februari 2016 är konventet tillbaka i Stockholm igen. Skriv upp i kalendern!

Vad är hälsosamt 2015?  

Vad händer 2015? Vilka är de största hälsotrenderna i år? Vad behöver vi tänka på för att inte vara hopplöst 2014? Vi tittar från två olika perspektiv, Vevves yogavärld där raw-vegan, groddar och ahimsa, icke-våld mot levande varelser, fortsätter att sälja stort och Jeannas lite mer trendkänsliga värld, där gluten är livsfarligt ena veckan medan det är superhett och värsta revolten att äta vanlig mjölpasta nästa.

Vi pratar också om varför par- och kompisträning som helst görs utomhus och får pågå hela dagen eller helgen är årets trend – och om den nya, vulgära tjejpoppen. Spotifylistan hittar du här: pussypop

Och inget är som det var  

Nu har det gått över ett halvår sedan Helt Organiskt kom ut senast. Vad har hänt sedan dess? Ja, Vevve har sagt upp sig, blivit yogafröken och redan börjat göra planer för att utbilda andra. Och Jeanna, ja, hon har inte yogat så mycket alls utan istället haft en yogisk svacka. I det här avsnittet pratar vi en hel del om prestationspress i yogan – och varför det ibland kan vara frustrerande att andra tycker sig sitta inne på det universella svaret på vad yoga är.

När ilskan blir drivkraften  

Emma Öberg brann för miljön och för rättvisa när hon tidigt fick drömjobbet som politisk strateg åt Greenpeace. Den politiska miljön var tuff och när Emma en dag läste en intervju med sig själv insåg hon att hon inte längre drevs av sina visioner i första hand. Hon drevs av ilska. Ilska mot multinationella företag som tillät gifter i barnleksaker, ilska över att vi utan hänsyn förstör världen runt oss.

Emma förstod att det här inte kunde fortsätta. Hennes drivkraft skulle inte förbli vrede eller indignation. Botemedlet skulle bli yoga, men hur visste hon inte. Emma tog ledigt och gav sig ut på en lång resa. Ett halvår senare återvände hon hem med en guru som ledde henne in i kundaliniyogan.

Emma återvände aldrig till politiken. Nu driver hon kursgården Mangalam i Varberg och i Helt Organiskt berättar hon om sin väg, om kundliniyogan, Sat Nam och vad grejen egentligen är med turbanerna oc [...]

Oroa dig över varför du oroar dig  

Helt Organiskt är äntligen tillbaka!

Den här gången ägnar vi oss åt att inte oroa oss. Åtminstone inte över vad DU gör. Oroar du dig över vad andra gör? Då bör du nog istället oroa dig över varför du oroar dig.

Hängde du med?

I det här sockerbakfulla avsnittet fokuserar vi på den perfekta kosten. Vevve berättar om varför hon vill äta mer veganskt och Jeanna går loss på sin fascination för att moffäta godis.

Vilken är den perfekta kosten för just dig? Diet eller livsstil, vilket lockar mest?

Kasta dig ut! Om acroyoga  

Acroyoga. Yoga och akrobatik. Du kan inte göra det ensam. För acroyoga är att kommunicera med, komma intimt nära och totalt lita på en eller flera kanske främmande människor. Milla Floryd säger att acroyogan har fått henne att mjukna. Som människa. För att hon kastade sig ut och vågade blotta sig i livets sköna show.

Milla är bra på att kasta sig ut. Hon är luftakrobat. Och bohem, yogi, en mästare på att välta omkull samtalet så att det leder åt oväntade håll. Lika kreativ där som på en scen eller i en studio. Vi kan inte beskriva henne. Hon får göra det själv. Vi vet bara två saker. Milla är vår nya idol. Och om du lyssnar på den här podden kommer du troligen inspireras till att göra modiga, roliga och livsavgörande sociala studier. Med dig själv som pilot och skyddsnät. Kasta dig ut du med!

Kasta dig ut! Om acroyoga  

Acroyoga. Yoga och akrobatik. Du kan inte göra det ensam. För acroyoga är att kommunicera med, komma intimt nära och totalt lita på en eller flera kanske främmande människor. Milla Floryd säger att acroyogan har fått henne att mjukna. Som människa. För att hon kastade sig ut och vågade blotta sig i livets sköna show.

Milla är bra på att kasta sig ut. Hon är luftakrobat. Och bohem, yogi, en mästare på att välta omkull samtalet så att det leder åt oväntade håll. Lika kreativ där som på en scen eller i en studio. Vi kan inte beskriva henne. Hon får göra det själv. Vi vet bara två saker. Milla är vår nya idol. Och om du lyssnar på den här podden kommer du troligen inspireras till att göra modiga, roliga och livsavgörande sociala studier. Med dig själv som pilot och skyddsnät. Kasta dig ut du med!

Veganismen, moralen och bristen på proteinbrist  

Att avstå från att äta kött är det trendigaste den hälsomedvetna svensken kan göra 2014. I USA, där journalisten och bloggaren Petra Axlund Stegman bor, går många ännu längre. Där är utbudet av produkter som helt utesluter animaliska tillsatser stort och ordet vegan ses inte längre slentrianmässigt som en synonym till aktivist. Allt fler anammar en livsstil som liknar motkulturen straight edge – men som bara är normal life.

Inom yogan är ahimsa, sankrit för undvikande av våld, ett centralt uttryck och i det ingår att inte skada eller döda andra levande varelser. Petra berättar om hur det är att vara vegan, yogi och utlandssvensk – och vi diskuterar hur den svenska moralen egentligen påverkar oss.

Veganismen, moralen och bristen på proteinbrist  

Att avstå från att äta kött är det trendigaste den hälsomedvetna svensken kan göra 2014. I USA, där journalisten och bloggaren Petra Axlund Stegman bor, går många ännu längre. Där är utbudet av produkter som helt utesluter animaliska tillsatser stort och ordet vegan ses inte längre slentrianmässigt som en synonym till aktivist. Allt fler anammar en livsstil som liknar motkulturen straight edge – men som bara är normal life.

Inom yogan är ahimsa, sankrit för undvikande av våld, ett centralt uttryck och i det ingår att inte skada eller döda andra levande varelser. Petra berättar om hur det är att vara vegan, yogi och utlandssvensk – och vi diskuterar hur den svenska moralen egentligen påverkar oss.

Leva på hälsa  

Boom - nu vill alla leva på hälsa. Yrkeskåren personliga tränare växer, bloggare erbjuder onlinerådgivning och lyckosamma instruktörer kan leva på sitt kall. Även utanför träningsvärlden väljer allt fler att satsa på sina hobbies och det de brinner för. Att downshifta - välja bort en hög materiell standard - har blivit mode och att leva sin dröm är tjusigare än att vilja bli rik. 

Martina Lennartsson har de senaste åren dragit ner allt mer på sitt arbete som kriskommunikatör, för att istället lägga mer tid på att undervisa och praktisera yoga. I Helt Organiskt berättar hon om hur det är. Vevve berättar också om sitt val att ta tjänstledigt och satsa på studier och eget företag som personlig tränare.

0:00/0:00
Video player is in betaClose