Helt sant!

Helt sant!

Sweden

Ett roligt vetenskapsprogram med humor och knasiga fakta. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Episodes

Färgspecial!  

Det sista Helt Sant innan sommarlovet tittar extra nära på färger. Visste du att blå var en av de sista färgerna som fick sitt namn? Och varför är egentligen fågelbajs vitt? Om du lyssnar får du veta! Det sista Helt Sant innan sommarlovet tittar extra nära på färger. Visste du att blå var en av de sista färgerna som fick sitt namn? Och varför är egentligen fågelbajs vitt? Om du lyssnar får du veta!

Plastsmumsande bakterier och slemmiga datormaskar  

Den här gången snackar vi om att det finns en bakterie som gillar att äta plast, om varför vissa luriga datorvirus kallas för “maskar” och om robotar som kan bli de nya bönderna.

Succéidéer, konstiga uppfinningar och stressade träd  

Den här gången handlar Helt sant om arbetarrobotar som ser ut som stora myror, om den kombinerade disk- och tvättmaskinen och om stressade träd som själva bestämmer när löven ska falla.

Sjukt kul datorvirusspecial!  

Virus kan göra datorer megakonstiga. Som när ett virus fick ett kärnkraftverks datorer att spela hårdrock jättehögt, eller som när ett virus såg ut som ett kärleksbrev - men var allt annat än snällt.

Naglande fakta och återupplivningsförsök  

Nu ska vi snacka om kvaggan, en slags zebra som är utdöd - men för 30 år sen påbörjades återupplivningsförsök. Det blir extrema naglar och fakta om hur sjuk man kan bli av att se vackra saker.

Vänsterhänta och lata myror  

Sanningen är att här kommer ett nytt avsnitt av Helt Sant! Idag berättar vi om en finurlig uppfinnare, vänsterhänta och sanningen om hur mycket arbetsmyror egentligen arbetar...

Robotmålvakter och unika pruttar  

Hej alla faktatörstande lyssnare! Idag berättar vi bland annat om världens snabbaste målvakt och vad som gör just DIN prutt så unik. Det blir kul och kanske lite äckligt!

Hobbitar och ljugande växter  

Äntligen! Ännu ett avsnitt av Helt Sant späckat fakta och skoj. Idag handlar det om fiskar som använder redskap, lögnaktiga växter och människoarter från förr. Lyssna nu!

Smittad av dans  

Idag pratar vi om Coriolis-kraften, ett stort förråd med fröer och om en märklig danssmitta som spred sig i Frankrike på 1500-talet. Visst blir man nyfiken?

Näsor och nysningar  

Idag blir det nysigt och näsigt för hela slanten, då det är dags för den stora nys- och nässpecialen! Så ta och snyt dig nu och lyssna på det här näskittlande avsnittet.

Materialspecial  

Papper, plast, gummi, glas - idag är det den stora materialspecialen i Helt sant! Du får några fräsiga sketcher om det som saker omkring oss är gjorda av. Håll till godo!

Hur styr djur?  

Hör upp! Idag blir det festligt, för vi ska prata om hur djur styr när dom är ute och flyger och simmar och seglar. Visst undrar man? Ja!

Skörbjugg och nagelsamlare  

Idag skojar vi om sjöfarare som äter frukt, om kolsyra och om forskare som samlar på gamla tånaglar (urk!). Lyssna, lyssna!

Lösnäsor och fluglarver  

I det här avsnittet får ni bland annat höra om Tycho Brahes lösnäsa och att man kan använda fluglarver till att läka sår. Det blir skoj och lite småäckligt!

En pensionerad pirat  

Idag skojar vi om diamanter, pensionerade pirater och att maten vi äter färdas ca 7 meter genom kroppen. Men lyssna då!

Elefantkiss och bärnsten  

Idag ska vi prata och tramsa om hur länge en elefant kissar, det första vaccinet och blyerts. Naturmaterial-klacken kommer också in och skriker ut lite lärdomar om bärnsten.

Badankor och mumifierade katter  

I dagens avsnitt får ni höra om bland annat mumifierade katter och varför forskare försöker samla in badleksaker som driver omkring i Stilla havet. Lite musik blir det också!

Hajtänder och eremitkräftor  

I dagens avsnitt kommer vi bland annat prata om hajars tänder, om det jättetunga ämnet osmium och om eremitkräftans bästa (?) kompis.

Visslande delfiner och internets föregångare  

I dagens avsnitt får ni bland annat höra om hur delfiner tilltalar varandra, och om internets föregångare ARPANET, som bestod av endast fyra datorer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose