Het beste uit het Oog

Het beste uit het Oog

The Netherlands

Het beste uit het Oog

Episodes

#54: Noord-Korea, drenkelingen en wie was Witte de With?  

China-deskundige Jan van der Putten vertelt over de rol die China voor zichzelf ziet bij het vinden van een oplossing voor de spanningen met Noord-Korea. Naar aanleiding van het plan om de naam van Kunstcentrum Witte de With te veranderen vertelt maritiem historicus Ronald Prud'homme wie deze 'foute zeeheld' eigenlijk was. De in 1767 opgerichte Maatschappij tot Redding van Drenkelingen jubileert dit jaar. Bestuurslid Henk Leegte vertelt over de oprichting. In de poëzierubriek van John Jansen van Galen aandacht voor de oprichting van de Nacht van de Poëzie.

#53: Jakarta zinkt, het geheim van Penoza en de 'Holleeder van Brabant'  

Deze week in 'Het beste uit het Oog': Piet Dircke, watermanagementexpert, legt uit waarom Jakarta binnen enkele decennia het nieuwe Atlantis zal worden; het geheim van de hitserie Penoza; wat is het Calikartel en waarom wordt Klaas Otto de 'Holleeder van Brabant' genoemd?

#52: Een dreigende genocide in de CAR, meerkoeten zijn net mensen en is een verbod op killer robots haalbaar?  

"Militieleden staan klaar om duizenden moslims af te slachten," aldus de Verenigde Naties. Dennis Peters van Kerken in Nood en onderzoek Lotje de Vries vertellen over de nijpende situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek. Verder in deze podcast: is een verbod op killer robots haalbaar? Waarom zijn meerkoeten 'net mensen', zoals stadsbioloog Remco Daalder beweert? En hoe gaat Maarten van der Heijden de Elfstedentocht zwemmend voltooien?

#51: de kinderombudsvrouw, identiteitspolitiek en Noord-Korea  

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt het formatiepolitiek over de rug van kinderen dat de Armense moeder Armina Hambartjumian is uitgezet zonder de 11-jarige Howick en de 12-jarige Lily. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vertelt over de spanning tussen de VS en Noord-Korea. Oud-fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vertelt over de gevaren van identiteitspolitiek, naar aanleiding van het geweld in Charlottesville. De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets over haar held, de wiskundige Marcus du Sautoy.

Elvis Leeft! De beste gesprekken uit de Elvis-serie  

The King is still alive! Elvis is veertig jaar na zijn dood nog steeds een grote held voor velen. Met het Oog op Morgen blikte met fans, kenners en liefhebbers terug op zijn leven en zijn muziek. Dit is het beste uit de Elvis-serie. Schema: 00:41 Kees ’t Hart 05:03 Frédérique Spigt 08:58 Fred Omvlee 15:00 Peter Buwalda 19:24 Ria Valk 23:44 Danny Vera 29:15 Lammert de Bruin

#50: De voorleesstem van Job Cohen en het overlijden van Zorreguieta  

Oud-burgemeester en oud-PvdA-leider Job Cohen vertelt over zijn onbekende talent: voorlezen. Terrorismedeskundige Jelle van Buuren vertelt over zijn heldin die zijn vakgebied heeft veranderd. Oud-correspondent Marcel Haenen vertelt over de omgang van de Argentijnen met het regime van Videla. Dominee Fred Omvlee van de Elviskapel is te gast om te vertellen over The King.

#49: De fipronil-affaire, radicaal homorechtenactivisme en kobaltwinning  

Deze week in 'Het beste' staan we stil bij wat de fipronil-affaire zegt over de Nederlandse omgang met vee. Programmamaker en Frankrijkkenner Wilfred de Bruijn vertelt over de man die hem inspireerde om te vertellen over het anti-homogeweld waar hij het slachtoffer van werd. China-expert Jan van der Putten vertelt over het negentigste jubileum van het Chinese Volksbevrijdingsleger. En de toename van het aantal elektrische auto's op de weg doet de vraag naar batterij-grondstof kobalt stijgen. We krijgen uitgelegd wat kobalt is en wat de kansen en risico's van de winning ervan zijn.

#48: De cholera-uitbraak in Jemen en een onbekende Kroatische oorlogsheld  

Hoogleraar infectieziekten Annelies Verbon en Marije Broekhuijsen van UNICEF vertellen deze week over de humanitaire ramp die zich in het door een cholera-uitbraak getroffen en door oorlog verscheurde Jemen voltrekt. En in Kroatië wordt een film gemaakt over de heldendaden van een onbekende oorlogsheld. Maarten van Rossem en Philip Freriks vertellen over de kwaliteiten van De Slimste Mens en Patrick Nederkoorn brengt een ode aan zijn jeugdheld: Hans Dorrestijn.

#47: Fascinatie voor O.J. Simpson, de beste filmmuziek en migratiejeugdzorg  

In de podcast met het beste uit het Oog hoor je deze week waar de zaak rond O.J. Simpson nou écht om draait, wie de man achter de legendarische filmmuziek van onder meer ET, Jaws en Harry Potter is en hoe jeugdhulpverleners om moeten gaan met de rol van migratie.

#46: flexkracht Stef Blok en 'dom blondje' Jet Bussemaker  

Het beste uit Het Oog met deze week: waarom feminisme nodig is volgens Jet Bussemaker, afscheid Stef Blok, het lot van zieke kinderen en portretfotograaf Koos Breukel

#45: Het "juweel" van Plasterk en de Dakloze Dichter  

Vertrekkend minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken blikt terug op kabinet Rutte II. Hij spreekt vol lof over een VVD-collega, die hij "het verborgen juweel" van het kabinet noemt. Natuurfotograaf Adri Visser vertelt over de beroving in Nairobi, waarbij hij blind werd. John Jansen van Galen ging op zoek naar de Dakloze Dichter, Hilmano van Velzen

#44: Passageproces ein-de-lijk voorbij, liefdesbrieven van Sonneveld en sponzen  

Deze week in 'het beste': Paul Vughts volgt al tien jaar het Passageproces, dat deze week haar climax bereikte met de veroordeling van Dino Soerel en drie anderen, Suze van Kleef over de escapades van prins Harry, Jasper de Goeij onderzoekt sponzen in de Amsterdamse grachten en de liefdesbrieven van Wim Sonneveld en zijn geliefde Friso Wiegersma zijn gebundeld.

#43: Thierry Baudet, ivoorhond Mitch en het begin van de fotografie  

Deze week in "Het beste" een ontmoeting met de achterban van Thierry Baudet, die in Nieuwegein zijn kiezers bedankte. Wilfried de Jong sprak met dierenarts Roeland Wessels, wiens hond in Mali gaat helpen in de strijd tegen ivoorstropers. Naar aanleiding van de emotionele oproep van de ouders van de 16-jarige Emma, sprak Chris Kijne over crisisopvang voor suïcidale jongeren. Schrijver Ramsey Nasr vertelde over zijn liefde voor foto's uit het begin van de negentiende eeuw, de beginperiode van de fotografie.

#42: Helmut Kohl, de slag om Raqqa en een pleidooi voor een minderheidskabinet  

Deze week in 'Het beste' herdenken oud-premier Wim Kok en oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer de vrijdagochtend overleden Helmut Kohl. Daarnaast vertelt Ernst Hirsch Ballin over zijn bijzondere band met de familie Frank naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Anne's dagboek. Ko Colijn vertelt over de stijging van burgerdoden bij de bestrijding van IS en Jacques Wallage houdt een betoog vóór een minderheidskabinet.

#41: Bill Cosby, hoopvol opvoeden en Henk Kamp  

Deze week in "Het Beste" aandacht voor de zaak tegen de 79-jarige acteur Bill Cosby, die is aangeklaagd voor seksueel misbruik. Henk Kamp neemt na een kwart eeuw afscheid van de landelijke politiek en blikt terug op vijf jaar Rutte II. En hoe ga je als ouder om met onderwerpen als terroristische dreiging en klimaatverandering?

Het beste uit het Oog 03-06-17  

Wekelijks het beste van Met het Oog op Morgen, met deze week: een fascinatie voor ruiterstandbeelden, Rop Zoutberg verruilt standplaats Rome voor Madrid en helpen media terroristen?

Het beste uit het Oog 27-05-17  

Wekelijks het beste van met het Oog op Morgen.

Het beste uit het Oog 20-05-17  

Wekelijks het beste van met het Oog op Morgen.

Het beste uit het Oog 13-05-17  

Wekelijks het beste van met het Oog op Morgen.

Het beste uit het Oog 06-05-17  

Wekelijks het beste van met het Oog op Morgen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose