Husky

Husky

Sweden

Husky är en podcast om människor som inspirerar till ett aktivt liv utanför den bekväma vardagen.

Episodes

avsnitt 88 - Sören Kjellkvist  

Avsnittet om att förverkliga sina livsdrömmar. Det gick inte att göra en kort intervju med Sören, så här kommer en långkörare om Sörens uppväxt, om att vara en drömmare och om att se Europas alla flygplatser som flygmekaniker. Om när livet ställs på sin spets, om sårbarhetsprincipen, livsplaner och om att paddla längs med Norges kust till Ryssland. Om hunden Daxa, om att leva i misär, om att leva i lyx och inte minst om hans projekt Den äventyrliga dagen. Ett tips är att gå in och läsa om Sörens olika äventyr och ta del av hans oerhört intressant tankar och livsfilosofi från de blogginlägg som han skriver varje dag från sina äventyr. Tveka inte heller att nominera någon ungdom i er närhet om ni tror att den personen skulle må bra av det fina projektet som Sören har startat i Den äventyrliga dagen.

Husky 0

avsnitt 87 - Kristofer Björkman  

Avsnitt åttiosju handlar mycket om att ha en mission. På nittiotalet var jag en trogen prenumerant av tidningen Edge. När jag tänker tillbaka på hur tidningen var så tänker jag att Husky påminner en del om Edge på så vis att jag inte vill begränsa mig till ett specifikt område - jag vill täcka upp allt från skidåkning till paddling, surf, fotografering och allt där mellan. Därför är det extra roligt att kunna intervjua Kristofer Björkman, mannen bakom Edge. Men Edge är inte det enda som Kristofer står bakom, han är en hängiven entreprenör som står bakom företag som Mr Jet, SF Anytime och senast Mynewsdesk. Vi sitter i acasts studio denna vecka och pratar om Kristofers barndom, om livsmanifest, om varför han blev entreprenör, om likheterna mellan företagande och ett aktivt friluftsliv. Om drivkrafter, missioner och hans senaste projekt Outdoormap, om outdoormedia, trender och om att hänga löst i ett rep 300 meter över marken.

Husky 0

avsnitt 86 - Apollo Liveaboard Ötillö Swimrun Camp!  

När erbjudandet kom att följa med Apollos Liveaboard träningsresa till Turkiet för en veckas Ö till ö Swimrun Camp var jag inte sen att haka på. Under ledning av Mikael Rosén och Mats Andersson blev det en hård men otroligt rolig vecka. Mikael är bland annat förbundskapten för det svenska landslaget i öppet vatten och Mats startade tillsammans med sin bror Jesper hela swimrunrörelsen efter ett nästan mytiskt vad med ägarna till Utö Värdshus. Följ med i båten längs med kusten på den Lykiska halvön i Turkiet, med simteknik, swimrunbanor och tuff löpning längs med den Lykiska leden. Stort tack till Apollo och till alla härliga deltagare på båten för en underbar och lärorik vecka!

Husky 0

avsnitt 85 - Caroline Holmqvist  

Caroline Holmqvist tävlar i den absoluta toppen av multisport, Swimrun och MTB. Med en tredjeplats på Xterra VM på Hawai’i, en femteplats på såväl Norseman som Coast to Coast, fyra vinster på Haglöfs Åre Extreme Challenge och ett antal vinster och pallplatser på olika swimruntävlingar är hon en av landets främsta. Carro är så otroligt mångsidig i sitt utövande så det var otroligt roligt att få till en lång intervju med henne. Vi pratar om den rastlösa barndomen, om att flytta till Chamonix och vad den flytten gjorde med hennes personlighet och intressen. Om att upptäcka multisport, om att vinna Haglöfs Åre Extreme Challenge och att upptäcka världen genom multisporttävlingar. Om att balansera jobb med träning och tävlingar, om att simma mellan kontinentalplattorna på Island tillsammans med sambon Lelle Moberg men framförallt om att träna och tävla upplevelsebaserat.

Husky 0

avsnitt 84 - Robin Trygg  

I avsnitt åttiofyra pratar jag med Robin Trygg som vid tjugofyra års ålder blev den yngste svensk att nå toppen av Mount Everest. Vi pratar om hans uppväxt och om hur han spenderade sommarlov i Gräsberg utanför Ludvika där jag har vuxit upp. Om att vara vilsen och sedan finna en väg som ledde upp på världens högsta berg. Om att förbereda sig på sitt livs äventyr, om att förverkliga sina drömmar och om hur man kan förbereda sig mentalt för en sådan utmaning. Robin var även på plats då Nepal drabbades av den värsta jordbävningen att drabba landet i modern tid och han berättar om sina upplevelser och hur han hjälpte till att dela ut den stora hjälpsändning som Haglöfs med kort varsel skickade till de drabbade i Nepal.

Husky 0

avsnitt 83 - Aron Anderson  

I snart två års tid har Aron funnits på Huskys radar men bokningen har aldrig riktigt blivit av. Antingen har han varit borta på något projekt eller så har han nyligen varit intervjuad i något annat sammanhang, men i avsnitt åttiotre blev det äntligen dags. Jag bommade tiden med en hel timme på grund av strul i Huskys agendahantering, men Aron fixade till det ändå. Vi pratar om hans barndom, hans sjukdom och uppväxt. Om tragik, om mental styrka och att jobba framåt med en mental styrka så stark som en svetslåga. Om att ha sönder rullstolar, om att bestiga berg, göra En Svensk Klassiker i rullstol och om att simma till Åland. Om kommande expedition till Kilimanjaro, om att bli affärsman och huruvida han är en ”äventyrare” eller en ”äventyrare i rullstol”. Lyssna gärna på intervjun i acast för att få se bilder, filmer och länkar under intervjun.

Husky 0

avsnitt 82 - Addnature Östersjösimmet, Rasmus och Simon  

Rasmus Regnstrand och Simon Börjeson blev för många kända namn denna sommar tack vare deras smått idiotiska projekt Östersjösimmet - ett swimrunäventyr mellan Sverige och Finland via Ålands skärgård. Jag möter killarna dagen efter de kom på fjärde plats i 2015 års Ö till ö. Efter att ha lett loppet fram till Ornö kyrka tvingades dom vika ned då Simons kropp havererade. Utöver Östersjösimmet och Ö till ö är de även väldigt engagerade i swimruntävlingen Rockman som Simon är med att arrangera. Vi pratar om deras bakgrund inom simning, om hur de först hörde talas om swimrun, om skidåkning på vintern, om att arrangera tävlingar och om att pausa obekväma långpass för bekväma fikastunder. Vi pratar givetvis en hel del om Östersjösimmet - hur idén föddes, vilka utmaningar som dök upp och hur det egentligen är att springa och simma till Finland. Avsnittet görs i samarbete med Addnature, så hör även om hur swimrun utvecklas i Sverige, hur detta börjar påverka utrustningen och hur det egentligen är att simma på dragsnöre efter Simon. Efter intervjun pratar jag med Eva Blidberg som är marint sakkunnig på Håll Sverige rent om situationen för Östersjön, lite fakta om nedskräpningen och vad du kan göra för att hjälpa.

Husky 0

avsnitt 81 - Sofie Lantto  

Gästen i avsnitt åttioett är ingen mindre än den livsbejakande och sprudlande Sofie Lantto som har fler järn i elden än vad man tror är möjligt. Hör en lång intervju om hennes uppväxt i Gällivare, om kärleken till Norr, om hur fallskärmshoppning förändrade hennes liv och om hur det är att simma i luften som i hennes barndoms drömmar. Om äventyr i Patagonien, om att vinna ett iskallt Rockman, om kärleken till Ö till ö, om kreativitet och skapande och om att designa världens snyggaste cykelkläder. Missa inte tävlingen på Huskys Facebooksida där du kan vinna ett par sprillans nya Bose Soundsport hörlurar som sitter som en dröm och som tål både regn och svett! Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm med mängder av fika. Stort tack till Naimakka för en snygg present till Sofie!

Husky 0

episode 15 - Max King  

He won the 100K World Championships 4 minutes ahead of Jonas Buud. His Marathon PR is at an amazing 2:14.36, he won the 2015 5K Obstacle Race "Warrior Dash", and he is aiming to qualify for the 2016 Olympics in Rio. He came in second at this years Ultravasan 90K behind Jonas Buud and he is called "the renaissance man of running" - it is an honour to present a long interview with Max King. We talk about growing up in Oregon, how he came into sports and running and about his interesting basketball career. About leaving the safety of a good job as a pharmaceutical engineer in order to follow his heart, about mixing different styles of running, the joy of Obstacle Races and the joy of running fast. About the relation to his own body, about crashing hard in an Ultra, his nostalgia when it comes to running and about being a new member of the Salomon Running team since January 2015.

Husky 0

avsnitt 80 - Glaciärsäkerhetskurs i Tarfala  

Följ med på en fem dagar lång Glaciärsäkerhetskurs uppe i Tarfaladalen tillsammans med Arctic Guides. Under ledning av UIAGM-certifierade bergsguiderna Anders Bergwall och Martin "Bruce" Lundberg får vi sju kursdeltagare lära oss en gedigen grund för att kunna bedöma risker i alpin terräng och hur man ska röra sig säkert inknuten i ett replag över en glaciär. Utöver alla praktiska övningar lärde vi oss även hantera all nödvändig utrustning, från stegjärn och isyxa till karbiner, slingor och rep.

Husky 0

avsnitt 79 - Karin Stöckel  

Karin Stöckel älskar att åka skidor. Snabbt. Hon är en av Sveriges mest lovande friåkare med siktet inställt på att kvala upp till den stora Freeride World Tour. Hon upptäckte friåkningen så sent som 2011 men har redan hunnit med att vinna NM i Riksgränsen två gånger. Avsnittet blir ett samtal om livet i gruvan, om fjällens topp och allt där mellan. Om att växa upp i Kiruna, om det samiska ursprunget och om att nöta portar i Luossabacken. Om att upptäcka friåkningens frihet, om fördelarna med Riksgränsen och om hur det är att vara tjej i friåkningsvärlden 2015. Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Husky 0

avsnitt 78 - Jari Palonen  

En intervju med Jari Palonen - en av de största inom svensk multisport. De senaste åren har Jari varit något av en frilansande multisportare och tävlat med såväl Thule och Swedish Armed Forces som Team Haglöfs Silva - vi pratar om hur det är att hoppa in och leverera i långa tävlingar med kort varsel. Vi pratar även om Jaris barndom och uppväxt som på väldigt många vis skiljer sig avsevärt mot de flestas barndom. Vi pratar om Jaris förhållande till vatten, om att drunkna tre gånger, om att skada ryggen och att ta sig tillbaka och om att springa en hel dag med en pinne i hälsenan. Bildbevis kommer till de som lyssnar genom acasts app! Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Husky 0

avsnitt 77 - Fredrik Kessiakoff  

Avsnitt sjuttiosju är en lång intervju med en av Sveriges mest framgångsrika cyklister genom tiderna - Fredrik Kessiakoff. Fredriks meriter sträcker sig både från mountainbike och landsväg, hör om hans uppväxt där han flyttade mellan olika länder. Om att spara ihop till sin första mountainbike och börja satsa ordentligt som proffs. Om skillnader och olika styrkor mellan landsväg och mountainbike, om olyckor och säkerhet inom cykling. Fredrik är även Race Director för Velothon Stockholm så vi pratar inte bara om tävlingen, utan även om att ta klivet från cyklist till tävlingsarrangör. Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Husky 0

avsnitt 76 - Nils Zätterström  

I samarbete med Löplabbet kommer här en lång intervju med Nils Zätterström som bland annat står bakom swimruntävlingen Ångaloppet. Nils berättar om uppväxten som envis simmare, som cykelbud och säsongare i Alperna och Canada. Om att nöta längdskidor, maxa på Vasaloppet och att prova livet som entreprenör och älgguide utanför Stockholm. Om att lämna ett stabilt kontorsjobb och att tillsammans med sin bror och kompisar arrangera det första Ångaloppet som en twist på en rolig födelsedagsfest. Vi snackar såklart även tjusningen med swimrun, våtdräkter och simning i öppet vatten. Tillsammans med Bjarne från Löplabbet pratar jag även lite löptrender och skoval för swimrun, de har även gjort ett omfattande test av skor för swimrun. Tillsammans med Runday kör nu även Ångaloppet swimrunträningar på Långholmen i Stockholm. Intervjun med Nils är inspelad på Clarion Collection Tapto i Stockholm.

Husky 0

avsnitt 74 - Johanna och Caroline Davidsson  

Systrarna Johanna och Caroline Davidsson blev i år utnämnda till årets kvinnliga äventyrare efter att som första svenskar ha korsat Grönland från syd till nord, och det gör dom givetvis till givna gäster i Husky! Häng med på en lång intervju om deras uppväxt, om att tävla i dressyr, om att revoltera mot det platta landskapet på Öst- och Västgötaslätten, om att vara för trött för att sitta isbjörnsvakt och om att lära sig att flyga kite med 120 kilos släde bakom sig. Intervjun är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Husky 0

episode 14 - Maxime Chaya  

One of the best things with Husky is all the chances and opportunities that so often opens up. Who would have thought that I would get an e-mail from the husband of the Swedish ambassador to Lebanon telling me that they not only listen to Husky, but also asks if I would be interested in meeting a friend of theirs - Maxime Chaya, who is the sixth person in the world ever to have completed the so called Adventurers Grand Slam which is completing the Seven Summits AND crossing the North and the South Pole on foot. I am so glad and humbled to have had the chance to meet and interview Maxime about his background in Lebanon, his cosmopolitan upbringing, about his adventures and his mission to be a good rolemodel and ambassador for a troubled part of the world. He has also written a autobiography about his life so far called Steep Dreams.

Husky 0

episode 13 - Sigurdur Jonsson and the Aurora Arktika!  

I remember very well the first time I saw the Aurora Arktika and her captain Sigurdur Jonsson; it was in the fantastic short movie "Iceland - A Skier's Journey" by Jordan Manley. Somewhere along the way I came in contact with Siggi and I was offered a place on the boat for a week of skitouring in the Westfjords. This is episode thirteen of the Husky International series - get introduced to the wonderful town of Ísafjörður, the local backcountry community, the visitors and get to know the captain of the Aurora Arktika.

Husky 0

episode 12 - Katrín Káradottir  

About two years ago I happened to see a short interview with a Icelandic woman on the Swedish TV-show Kobra. I don't really remember what it was about, but I think it was about sustainable fashion. The woman that they spoke to was described as a "fashion designer and Icelandic guide" and that sparked my interest. I wrote her name down and when I this winter planned my trip to Iceland I contacted her. Meet the very interesting fashion designer and Icelandic guide Katrín Káradottir who shares her time between teaching at the Icelandic Academy of the Arts and at Icelandic Mountain Guides where guiding on Greenland is one of her specialties. Hear about her childhood, about becoming a young mother, her way into fashion and jobs at Christian Dior. About refusing to be limited by what society expects of a woman and how the water smells on Greenland.

Husky 0

avsnitt 73 - Pure Freeride Camp!  

I år fick jag chansen att vara med på Pure Freeride Camp som arrangerades för sjätte året med turiststationen i Abisko som bas. Under en långhelg fick vi som deltagare chans att gå på toppturer i hela området omkring Abisko ända in i Norge. Utöver toppturer erbjöds föreläsningar och workshops med bland annat fotografen Fredrik Schenholm och Pures samarbetspartner som Norrøna, Gore-Tex, Houdini, Woolpower och Apoteket. I avsnittet hänger jag på nattåget från Stockholm upp till Abisko, jag pratar med några av deltagarna, bergsguiderna och de personer som arrangerar det hela - bland annat Pures grundare Camilla Antonsson. Stort tack till alla deltagare och arrangörer som gjorde avsnittet möjligt!

Husky 0

episode 11 - Antti Autti  

There is no doubt that one of the most influential snowboarders of his time is Antti Autti from Rovaniemi, Finland. He is one of two people to ever beat Shaun White in the Winter X Games halfpipe. In 2005 he was crowned double world champion in both Big Air and Halfpipe I met up with Antti in Björkliden where he was he was scouting the surrounding terrain together with Arctic Guides in search of new locations to ride lines and shoot movies. I highly recommend some of his previous projects like Approach & Attack that you can watch for free on Vimeo. Listen in on the interview to hear of his childhood, about being nervous to talk to the first sponsors, about competing all over the globe and about finding something new in the deep Japanese pow.

Husky 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose