Ingefær podcast

Ingefær podcast

Norway

En podcast om helse og sånn

Episodes

Ingefær podcast sommerbonus! Susanne Kaluza og Sunn fornuft-plakaten  

Sunn Fornuft-plakaten er en samling retningslinjer som bloggere kan ha i bakhodet når vi skriver om kosthold og trening. Pressen har Vær varsom-plakaten som journalister skal følge. Vi som bloggere, og kanskje særlig bloggere med mange tusen lesere, har stor påvirkningskraft. Det er jo påvirkningskraften som gjør at bloggere tjener penger. Spiseforstyrrelser er den vanligste psykiske lidelsen blant jenter i alderen 13 til 25 år. Å skylde på bloggere blir for enkelt, men at bloggere har påvirkningskraft er det ingen tvil om. Derfor mener Susanne Kaluza at også bloggere bør følge visse retningslinjer slik at vi kan skrive best mulig om mat, kropp og trening. En bevisstgjøring, rett og slett. Susanne Kaluza har fått med seg United Influencers, Kvinneguiden, Bonnier Media og Aller media og har også samarbeidet med psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Finn Skårderud/Villa Sult.

I episoden snakker Susanne og jeg blant annet om

Hvorfor hun mener Sunn Fornuft-plakaten er viktig Hvor mange jenter som sliter med kropp Hvorfor særlig tall (vekt, bmi, kalorier) bør unngås å skrive om på bloggen At bloggere er gode mennesker - ingen vil gjøre noen litt mer spiseforstyrret - men at det er lurt å ha retningslinjer i bakhånd for å eventuelt ikke tråkke feil Vi går igjennom alle punktene i plakaten og Susanne utdyper og forklarer
Episode 30 - Superspreke Funkygine om trening, familie og kjærligheten  

Jørgine er tobarnsmammaen som ble verdenskjent da hun postet video av hvordan hun trente med sin daværende babysønn Sokrates, som var en skikkelig klegg. Med ett fikk hun tusenvis av nye følgere på Instagram, hun startet en blogg og etter hvert flyttet hun fra Ålesund til Oslo og traff mannen i sitt liv, Morten. Nå har hun over 265 000 følgere på Instagram og er blant annet sponset av Reebok, hun har skrevet boken Tren sammen med Lasse Tufte og arrangerer treningsreiser i utlandet. Siden Jørgine er kanskje den sprekeste personen jeg vet om synes jeg det var en god ide at hun skulle trene meg før intervjuet.

Vi trente ved Mølleparken i Oslo, med motbakkespurting, trappeløp og ymse arm- og mageøvelser i trapp. Jeg hadde svettefest mens Jørgine, hun så uanfektet ut. Andre temaer vi snakket om på episoden var:

Hvordan hun ser an de hun trener og finner øvelser ut fra form Hvordan hun kommer på treningideer og finner inspirasjon Hvordan hun har blitt så sprek Om hvordan oppvekst i både Italia og Norge har formet henne Hvorfor familien er så viktig for henne At hun deler så åpent og ærlig i sosiale medier Tankene hun har om å være et forbilde Hvor mye hun spiser for å kunne trene så mye Og mye, mye mer
Episode 29 - Om spekede sauehoder og nyregryte med kostholdsnerdene Kim og Therese  

I episode 29 av Ingefær podcast snakker jeg med kiropraktorene, samboerparet og eierne av butikken Naturlig Liv om deres helsereise. Jeg har kjent Kim og Therese i flere år og slutter aldri å bli overrasket over deres engasjement og prosjekter rundt mat. En lattermild, inspirerende og lærerik episode, om jeg kan si det selv!

Vi snakker blant annet om

Hvorfor de kjøper julismør og smør rett fra setra Hvordan det å kjøpe hele slakt er vinn-vinn for økonomien og for bonden Hva de spiste før og nå, og resultatene de oppnådde i løpet av bare få uker Hvordan kosthold kan være en kjærestehobby Hvordan de høster mat etter årstidene At fett er bra for oss mennesker Hvordan de planlegger ukesmeny og at de har innmat i kosten flere ganger i uken At de er "tilfeldig" innom bonden for å hente melk rett fra kua og hvorfor Hvordan speke et sauehode En vanlig matdag for Kim og for Therese Hvor de finner produsenter At bacon ikke er bacon, hvordan best tilbrede det og hvordan Kim synes det bør uttales At de bruker mye tid i perioder, men ikke i hverdagen (for de slipper å stikke innom butikken flere ganger i uken)
Episode 28: Kathrine Aspaas og hva takknemlighet, skam og raushet har med helse å gjøre  

Kathrine Aspaas er forfatter av bøkene Raushetens tid og Rosa punk, foredragsholder og vært kommentator og journalist i en årreke i Aftenposten tidligere.

I episoden snakker vi blant annet om

Serien skam Hva skam egentlig er, hvorfor vi skammer oss og hva vi kan gjøre med det Skam vs skyld Viktigheten av å anerkjenne og godta egne følelser (for følelser er en beskjed - og det skal jeg skrive om snart!) Om sårbarhet og at å være sårbar er en styrke At hundelabber lukter popcorn Hvorfor det er viktig å behandle seg selv bra, å være raus med seg selv Hvorfor det å praktisere takknemlighet gir frihet og håp og kjærlighet Det vi kjemper i mot har en tendens til å bli større, mens det vi aksepterer det transformeres
Episode 27 - Sunn og smakfull sommermat med Fru Timian  

Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som Fru Timian, er populær matblogger, foredragsholder og forfatter av hele ni kokebøker. Boken hennes Fru Timians beste sommermat, som ble utgitt i fjor, kom i et opplag på hele 23 000 bøker. Hvem andre enn Fru Timian kan derfor snakke om sunn og smakfull sommermat på Ingefær podcast?

Fru Timian og jeg snakker blant annet om

Hva sommermat er Hvorfor hun brenner for ujålete, ukomplisert og umåtelig god mat Hennes favorittråvarer i sommerhalvåret Praktiske tips for grill, sommerfest og piknik Hennes filosofi rundt barnemat At det er trist at mat er blitt et sosialøkonomisk skille, som kan få konsekvenser fremover i tid Det å starte for seg selv Hvorfor hun mener litt av det meste er bra for helsen Drivhuset og hennes to asparges Og mye, mye mer!
Episode 26 - Fra naturens spiskammer  

Anne Mæhlum og Nina Dreyer Hensley er to av tre forfattere bak den nyutgitte boken Fra naturens spiskammer. Boken inneholder 54 nyttevekster og 89 oppskrifter og er så utrolig fin! I skrivende stund drikker jeg løvetannte fra løvetann jeg plukket mens jentene var på lekeplassen.

Vi snakker blant annet om

Hvorfor lage en bok om spiselige, ville vekster Hvordan man starter å plukke Hvorfor det å plukke er bra for helsen, er bærekraftig og spennende Løvetannens mange bruksområder Om brennesle, bjørk og gran Anne og Ninas topp-tre ville vekster At matauk var et begrep før i tiden, og som begynner å bli en økende trend - og hvorfor Og mye, mye mer!
Episode 25 - Barnematbokforfatter Malin Bruset - Mye av maten som er merket for barn er bare dritt  

Det er tredje gang vi tar opp temaet barn og mat på Ingefær, og det blir nok ikke den siste gangen. Dette er et tema som står mitt hjerte nær og som er så inmari viktig. Jeg håper temaet blir formidlet på en inspirerende, forsiktig og ikke-sårende måte.

Malin Bruset er naprapat, kostholdsrådgiver og tobarnsmamma og har nylig gitt ut boken Den lille barnematbibelen. Boken er skrevet i samarbeid med hennes svigerfar, legen Stig Bruset.

Vi snakker blant annet om

Om boken hennes: hvordan ble den til og hva inneholder den Hvorfor en bok om barnemat tar opp tema som genetikk, mikrobølgeovn og pleieprodukter Hvorfor og hvordan minimere sukker Hvorfor det er så viktig med næringsrik mat for små, voksende mennesker Hva kan man lage i stedet for sukkertunge is og kaker Hvordan Malin løser mat praktisk for sine barn på 1 og 4 år, mtp barnehage, åpen barnehage og hverdagen generelt Og mye, mye mer!
Episode 24: Ingvild Tennfjord "Å være modig er å gjøre noe selvom du er redd"  

Siden Ingvild sa opp sin faste jobb for fire år siden har hun rukket å bli sommelier og i ferd med å ta diploma-utdannelsen, gi ut tre bestselgende bøker om vin og bobler, blitt nominert til Brageprisen, vinspalten hennes i blant annet A-magasinet når over en millioner lesere ukentlig, hun holder foredrag og kurs og har nylig reist jorden rundt ett år med hele familien for å forstå vin enda bedre.

Når vi snakker om vin og verdier snakker vi om

Hvordan det var å si opp fast jobb for å bli vinjournalist - og ikke være velkommen i miljøet. At hun lå med angst på sofaen og spiste ostepop i to uker etter at hun sa hun skulle bli verdens beste vinjournalist. Motstanden fra omgivelsene når man tar valg som ikke er vanlige - som å selge leiligheten og alt inventaret, ta ut begge barna av barnehagen og mannen ta permisjon fra jobben og så reise jorden rundt for å lære mer om vin. Suksessens bakside: hva er det hun ikke gjør? Forskjellen på vin, økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin. Hvor heldige vi kvinner er i denne delen av verden, på dette tidspunktet i tiden, som har mulighet til å følge drømmene våre. Hvordan man smaker vin på restaurant. At det holder å ha lyst til å gjøre noe - så begynner du å gå Og mye, mye mer!
Episode 23 - Stress og tilfellet Ivy  

I boken Why zebras don't get ulcers skriver biologen Robert M. Sapolsky at kronisk stress kan være farlig for oss mennesker. Vi er en av de få artene som er kronisk stresset. Sebraen, for eksempel, opplever akutt stress når løven er på jakt, men når faren er over slapper de av og spiser litt til. Vi mennesker derimot, kan være så stresset, så stresset. Vi kan stresse over jobb. Karriere. Barna våre. Økonomi. At leiligheten er skitten. At magen har for mye fett. At vi spiste for mye i går også. Eller vi kan stresse kroppene våre med for mye trening, for mye feil mat og for lite søvn.

Heldigvis kan vi kontrollere mye av livet vårt, og i denne episoden snakker norske Ivy som lever i Melbourne, Australia, om nettopp dette. Ivy knakk helsen sin med å trene for mye og spise feil, og når hun oppdaget hvor kjørt hun faktisk var tok hun grep for å hele seg selv mest mulig naturlig. Jeg synes historien hennes er superinspirerende og er sikker på at vi alle kan ta lærdom av Ivy.

Vi snakker blant annet om

At for lite karbohydrater over tid kan være stress for oss kvinner At fettkaffe og så hard trening kan være stress At periodisk faste kan være stress Hvordan Ivy merket at kroppen var stresset Viktigheten av å lytte til kroppen og spille på lag med kroppen Hvordan Ivy tok grep og sakte men sikkert bygget seg opp igjen Og mye, mye mer!
Episode 22 - Live med Gry Hammer  

Onsdag 27. april hadde Gry Hammer og jeg på Eldorado Bokhandel i Oslo opptak av Ingefær episode 22 med publikum tilstede. Det var veldig gøy - og er noe jeg skal gjenta garantert! Publikum fikk i tillegg til å høre samtalen mellom Gry og meg mulighet til å stille spørsmål etter at opptaket var ferdig og til å få surdeigsstarter av Gry.

Temaer Gry og jeg snakket om var blant annet

Hvordan veien har blitt til bestselgende forfatter, populær foredragsholder og blogger Hennes kostholdsfilosofi og hvordan den har endret seg (fra veganer til å mene at å spise riktig kjøtt er viktig for helsen) Hvorfor det er viktig å spise kjøtt fra dyr som har hatt et bra liv At vi selv må ta ansvar for egen helse og eget liv Hva hennes neste bok, En moderne jeger, skal inneholde Kraft, gelatin, innmat og levertilskudd Hva vi kan plukke i naturen nå til å lage mat eller drikke av Sungazing og at vi mennesker er en del av naturen 10 kjappe om Gry Leserspørsmål om fermentering
Episode 21 - Kristin Holte "Det jeg bestemmer meg for får jeg som regel til"  

Kristin Holte begynte med CrossFit i 2012. To år senere kvalifiserte hun seg til CrossFit Games, som er VM i CrossFit. Det er, for å si det mildt, en helt fantastisk prestasjon. Nå har hun kvalifisert seg til Regionals (=EM) og har som mål å komme til Games for tredje år på rad.

Kristin Holte og jeg snakker om CrossFit og også

Hennes aktive barndom som datter av en far som har vært i OL (langrenn) og en mor som har vært på landslaget (turn). Hvorfor hun falt pladask for CrossFit. Hva det er med burpees som gjør at det er Kristins favorittøvelse. Hvordan hun reagerte da hun måtte gjennomføre en trippel Murph (Murph = løp ca 1.6 km, 100 pullups, 200 pushups, 300 knebøy, løp ca 1.6 km - Kristin gjorde denne tre ganger!) og hvordan det å gjennomføre trippel Murph har vært med å forme henne. Hvordan hun jobber mentalt og hvorfor det mentale er så viktig for henne. Hvordan hun jobber for å gjøre svakheter til styrker. Hvordan hun setter seg hårete mål, går for disse - og oppnår målene sine. Og mye, mye, mye mer!
Episode 20 - Silje Mariela "Det var bare kropp det dreide seg om"  

Styrkecoach, gründer, blogger, tidliger bodyfitnessutøver og mamma Silje Mariela snakker i episode 20 av Ingefær åpent om kropp, trening og kontroll - og hvordan livet hennes endret seg da hun ble mamma til lille Aron og kroppen nektet å la henne komme i superform på kun 12 uker etter fødselen.

Vi snakker også om

Siljes reise fra bodyfitnessutøver til helsefrik til å ha en mer balansert holdning "Det var bare kropp det dreide seg om" Hvor merkelig det er at hvordan magen ser ut definerer oss/lar oss definere oss selv Hvorfor å spise lite og trene mye er som å gasse og bremse samtidig At det å være gravid og bli mamma er nok i seg selv - vi trenger ikke press for å se digge ut i tillegg At Silje skulle vise verden det gikk an å komme i form på 12 uker etter fødsel ... ... og at det ikke gikk, og at hun nå er glad for at det skjedde Viktigheten av å jobbe med, ikke mot kroppen At 2 - 3 treninger i uken kan gi vel så gode resultater som 6 - 7 Og selvfølgelig mye, mye mer!
Episode 19 - Børge Fagerli om biorytme, hormoner, kosthold og balanse  

Børge Fagerli er et kjent navn for mange i kostholds- og kanskje særlig treningsverdenen. Børge er mannen bak begrepene som Biorytmisk Kosthold (tidligere biorytmedietten), Myo-reps, han foreleser ved AFPT, har skrevet et vell av artikler både for hvermansen og mer akademiske og har coachet både fitnessutøvere og toppidrettsutøvere til pallplass og vanlige mennesker til bedre helse.

På Ingefær episode 19 snakker Børge og jeg blant annet om

Biorytme: Hva er det? Hvordan påvirker den oss? Hvorfor er biorytme viktig for helsen? Hvordan kan vi påvirke biorytmen med blant annet lys og kosthold? Hvordan unngå blått lys om kvelden Hvordan døgnets rytme og årets rytme påvirker oss Hvorfor frokost er gunstig for helsen (og biorytmen) Timing av karbohydrater og fett og viktigheten av nok proteiner til hvert måltid Viktigheten av å inkludere kraft og beinkjøtt i kostholdet (altså bruken av hele dyret), for å få en variasjon av de essensielle aminosyrene og få i seg kraft for tarmhelsen Kvinners hormonelle syklus og hvordan den kan påvirke oss Hvorfor periodisk faste, fettkaffe og for lite karbohydrater over tid kan være ugunstig for kvinners helse og hormoner Hvorfor det er viktig å jobbe med kroppen, ikke mot Og mye, mye, mye mer!
Episode 18 - Lasse Tufte om mental tøffhet, treningsglede og mat  

Noe av det gøyeste med å ha egen podcast er å snakke med alle disse spennende menneskene som er der ute! Lasse Tufte er en av dem.

I episode 18 av Ingefær snakker Lasse og jeg blant annet om:

Lasses treningsbakgrunn, treningshistorie og hvordan han trener nå Viktigheten av treningsglede At han egentlig ikke er så glad i mat Hvordan tufteparkene ble til, hvorfor de er som de er og hvorfor de har blitt så populære Det stedet han har likt best å stå på hendene Hvordan han forbereder seg mentalt til tøffe stunts Om hans forrige bok Calisthenics med Lasse Tufte Om hans nye bok skrevet i samarbeid med Jørgine "Funkygine" - Tren sammen Og mye, mye mer!
Episode 17 - Sprudlende sunne Linn!  

Linn Hansen aka Linn Sprudlesunn nærmest sprudler over av matglede på bloggen sin. Linn er ernæringsfysiolog, tobarnsmamma og aktiv kursholder innen snop, vektreduksjon og babymat. Hun sprer budskapet om at næringsrik mat til både små og store er alt annet enn kjedelig og at snop faktisk nesten kan være helsekost.

Vi snakker om

Linns helsereise Næringsrik babymat At maten vi spiser bør gi oss noe Skjulte sukkerbomber (og at det i en boks med smågodt kan være 200 sukkerbiter, urk!) Omgivelsenes reaksjoner på maten Linn gir (og ikke gir) barna sine Hvor vanskelig det kan være å stå i mot ytre press (feks i barnebursdager) Tips til raske og enkle frokoster og middager Topp tre helsetips Og mye, mye mer!
Episode 16 - Oda Omholt om bærekraft, kjøttproduksjon og helse  

Oda er lidenskapelig opptatt av alt som har med natur, mat og matkultur å gjøre. Hun er utdannet naturforvalter, organiserer den heløkologiske serveringen til frivillige på Øyafestivalen, prosjektleder for Oslo Mat og Vinmesse som i år går av stabelen 31. mai, hun er styremedlem i ulike forbund, vært med å starte Kooperativet og skriver om natur og mat på bloggen som heter nettopp det: natur og mat.

Temaer vi snakker om

Odas definisjon av bærekraft Hvorfor og hvordan kjøttproduksjon kan være bærekraftig Bruken av hele dyret Viktigheten av animalsk føde for fertile kvinner Dyrevelferd Helse for dyr og for oss Fettsyrebalansen i dyr fra kraftfor vs naturlig føde Kylling og svin og soyaimport Og så får du praktiske tips og triks til hvordan bli en bevisst forbruker
Episode 15 - Helene Ragnhild om kosthold, fett og flat mage  

Helene Ragnhild (27) skriver bloggen i samme navn, har en bachelor i ernæring og holdt forrige helg foredraget Lett på fett på Kostholdskonferansen i Larvik. Denne helgen har hun vært i Son og snakket om ernæring for gravide. I Ingefær episode 15 snakker vi om dette og:

Hvordan hun gikk fra å være veldig syk med ME til hva hun anser som frisk i dag Viktigheten av å en god tarmhelse Hvorfor fett er viktig i kostholdet – og særlig for oss kvinner Mat for fertilitet, graviditet og amming At animalske produkter inngår i et fullverdig kosthold Lever og leverkapsler Og mye, mye mer!
Episode 14 - Supersterke Kamilla K - ta ansvar for egen helse  

Det er flere som har ønsket at Kamilla skal gjeste Ingefær podcast. Og jeg kan være lutter øre jeg! Jeg har fulgt bloggen til Kamilla lenge og digger hennes syn på kosthold og livsstil. Kan man bli så sterk uten å tilsette proteinpulver i alt fra shakes til desserter? Svaret er faktisk ja. Kamilla koker kraft, lager sin egen leverpostei og er nerdete opptatt av hvordan maten er presentert på tallerkenen hennes.

På podcasten snakker vi blant annet om

Hvordan og hvorfor Kamilla la om livsstilen Å være ærlig med seg selv er en viktig del av livsstilsendring Å spise næringsrik mat tilpasset seg selv er å vise seg selv respekt og å ville seg selv godt Hva balanse er Hvordan hun ble så himla sterk Vår kjærlighet til hjemmelaget leverpostei Livskvalitet og livsglede At det er du selv som må gå veien, ingen kan foreta en endring for deg (men du kan be om støtte og få en heiagjeng!) Og mye, mye mer!
Episode 13 - Annema Refsnes om mammakropp, gravidtrening og trening etter fødselen  

Vi snakker blant annet om

Annemas treningsbakgrunn At det finnes gravid-ideal og at det egentlig er trist Forskjell utseendefokus på gravide og etter fødselen før og nå Tips til trening under graviditeten Tips til trening etter fødsel Å like sin egen mammakropp – og være stolt av den Hvorfor ikke prøve å bli «filterideal» Hvorfor opprensking i f.eks. instagram-feeden kan være en god ide At vi ikke liker «å få tilbake kroppen min»-utsagnet
Episode 12 - Pia Seeberg om trening, kropp og tanker  

Pia Seeberg er godt kjent som PT-Pia for mange av oss. Hun er helsejournalist blant annet for Shape-Up, er utdannet personlig trener og elite trener fra AFTP, har pt-timer gjennom eget foretak er sertifisert mental trener level 1 gjennom Raw Trening og deler treningstips og treningsglede på piaseeberg.no, instagram og snapchat. I tillegg er hun innholdsansvarlig for playblogg.no, en bloggportal for mange kjente idrettsutøvere og treningsprofiler.

Pia og jeg snakker blant annet om:

Hvordan begynne med trening Tips til hvordan opprettholde trening over tid Viktigheten av å gjøre noe du selv synes er moro Hvor mye trening som er bra nok Det å være rollemodell At kropper kommer i mange fasonger og at det er helt greit At det å følge magefølelsen gir gode resultater Hvor viktig det mentale er Og mye, mye mer!
0:00/0:00
Video player is in betaClose