Ingefær podcast

Ingefær podcast

Norway

En podcast om helse og sånn

Episodes

Sommer-IngefæRE #4 - Børge Fagerli om biorytme, hormoner, kosthold og balanse  
I den fjerde av totalt åtte repriseepisoder av Ingefær denne sommeren er det mitt første intervju av Børge Fagerli som står for tur. Dette er en av mine favorittepisoder!

Jeg har intervjuet Børge to ganger: intervjuet dere skal høre nå og et Live-intervju foran publikum, som er episode 37. Begge episodene er blitt veldig populære, og det er ikke uten grunn.

Børge er en ekstremt kunnskapsrik mann, og kombinerer forskningsbasert kunnskap med erfaringsbasert kunnskap. I dette intervjuet snakker vi om biorytme – noe som jeg personlig synes er inmari spennende.

Det har vært interessant for meg å høre intervjuet om igjen, for jeg har nemlig endret noen av mine vaner i løpet av det året har gått siden dette intervjuet ble gjort. I samtalen forteller jeg at jeg spiser frokost uten karbohydrater. Det har jeg endret: nå spiser jeg ofte mer karbohydrater til frokost, noe som har resultert i mer giv på lunsjtreningen min – som igjen har gjort meg sterkere. Jeg har også for det meste sluttet å drikke kaffe annet enn til frokost, som har gjort at jeg våkner mer uthvilt om morgenen.

Børge er opptatt av helhetlig helse og at det er mange faktorer som påvirker helsen vår, noe som kommer godt frem i samtalen vår. For min del synes jeg det er spennende å biohacke, som det heter, for å se hvilke faktorer som har innvirkning på meg, og hvilke som ikke påvirker meg. Det henger også sammen med Børge sine meninger om at vi alle er unike individer, så det jeg føler er optimalt for meg trenger ikke være din optimale oppskrift på god helse. Det gjelder å forske seg frem og være tålmodig, tenker jeg.

Sommeren er en god tid på å spise masse frukt og grønt og være mye ute i dagslys. Det i seg selv gjør oss alle godt. Kanskje du kan gå en lang tur med Børge og meg på øret? God lytt!

Sommer-IngefæRE #3: Ingvild Tennfjord - Tenk om det går kjempebra  
En av Ingefærs lyttere hørte episode 24 av Ingefær med Ingvild Tennfjord tre ganger på rappen da den kom ut for over et år siden. En annen har skrevet utsagnet til Ingvild på en lapp på kjøleskapet: ”Tenk om det går kjempebra”. Derfor er intervjuet med Ingvild det tredje repriseintervjuet av totalt åtte denne sommeren.

Ingvild er en ordmitraljøse og en dame jeg beundrer fordi hun bare hoppet i det. Hun var faktisk en liten inspirasjon for meg selv da jeg sa opp min faste kommunikasjonsrådgiverjobb for å satse på Ingefær podcast. For tenk om det gikk kjempebra! Og bra har det jo gått.

Ingvild var journalisten som sa opp en ettertraktet stilling i Dagbladet magasinet for å bli vinkjenner. Nå har hun gitt ut så mange bestselgende bøker om vin at jeg nesten har mistet tellingen, sprer vinglede i A-magasinet ukentlig og holder foredrag over det ganske land. Det fine med Ingvild er også at hun er ærlig på at for å bli god på noe, må andre ting nedprioriteres. Interiør, sier hun, driver ikke hun med. Det har hun ikke tid til om hun skal være en god vinjournalist. Det er et viktig tips for oss alle. Velger vi noe, betyr det at veldig mange ting må velges vekk. Ingen klarer alt, og om vi i en periode klarer alt hadde i alle fall jeg gått på en utbrentsmell.

Jeg håper du liker samtalen like godt som jeg gjør og at du blir inspirert til å gå ut av komfortsonen din. For det er visst der det magiske skjer.

Sommer-IngefæRE #2 - Jogg deg hjernesterk  
Episoden med den svenske psykiateren og forfatteren av boken Hjernesterk, Anders Hansen slo virkelig godt an. Den har høye lyttertall og jeg får ukentlig tilbakemeldinger på at lyttere har satt pris på kunnskapen han delte i episode 56 av Ingefær.

Sommeren er den perfekte tid til å gå lange turer eller jogge i skog, ved sjøen, på fjellet eller i byen. Den aller beste måten å holde hjernen i form på gjennom sommeren er nemlig ikke å løse kryssord i solsengen, men å trene kondisjon helst over 30 minutter tre ganger i uken. Gjør du det, blir det enklere å komme tilbake til studier og jobb etter endt ferie.

Personlig ble jeg veldig motivert til å trene kondisjon etter intervjuet med Anders. Når jeg jogget visste jeg at jeg ikke bare trente kroppen, men også hodet. Men helt ærlig har ikke nådd målet mitt om en joggetur i uken siden noe sånt som før påske. Siden joggekondisen min er så dårlig gjør det vondt å jogge, og jeg bruker det som unnskyldning. I stedet trener jeg med kettlebells og styrke i garasjen min. Men jeg vet at det faktisk er jogging som er en av de beste avkoblingene jeg gjør. Når kroppen har klaget fra seg stilner hjernen min. Det behøves, for jeg har en særdeles pratsom hjerne til tider. Å reposte denne episoden er en påminnelse til meg selv at løpeturer langs sjøen, i skogen og i byen, helst med bare legger og singlet, er noe av det aller beste jeg kan gjøre for meg selv denne sommeren.

Sommer-IngefæRE #1 - Cecilie Ystenes om hvordan trene mentalt  
Cecilie Ystenes er en av de råeste damene jeg vet om, og intervjuet med henne er det første av sommerens totalt åtte IngefæRE. Jeg spurte Ingefærs lyttere om hvilke episoder de har likt best og flere ganger ble nettopp episode 11 med Cecilie Ystenes nevnt.

Cecilie Ystenes er mentaltrener og gründer av RAW trening. Våre veier møttes for syv år siden da jeg jobbet i et firma som sponset et fotballag hun på den tiden var mentaltrener for. Siden den gang har vi vært venninner. Fra Cecilie har jeg fått førstehåndskjennskap til hvor effektivt det er å trene mentalt. Såpass spennende syntes jeg det var at jeg i fjor høst tok Mental trener level 1 hos RAW trening, en utdannelse jeg har hatt mye bruk for personlig og også i arbeidet med Ingefær. Jeg benytter meg også av og har nytte av onlineverktøyet Cecilie har utarbeidet sammen med CoperiaSenteret, mentaltstyrketrening.com. Jeg kan anbefale det om du vil jobbe med verdier, måltsetting og avspenning på egen hånd.

Verdier, målsetting og avspenning er bare noe av det Cecilie og jeg snakker om i denne episoden. Personlig har jeg hatt god nytte av å finne ut av mine verdier. Ved å vite hva som er viktig for meg har det vært lettere å gjøre gode valg, jobbe målrettet og leve mer autentisk med meg selv. Jeg vil tro du kan plukke opp noen gode tips i denne episoden, enten det er første gang du hører den eller hører den igjen. Jeg tenker at sommeren kan være en god periode å ta seg tid til å evaluere livet sitt, finne ut hva som er viktig og ikke, se på livet sitt i fugleperspektiv og våge å drømme stort.

Episode 68 - Et intervju av meg  
Er det narsissistisk eller interessant å bli intervjuet i sin egen podcast?

Flere lyttere har spurt om jeg kunne være gjest på egen podcast. Dette er den siste episoden før sommerens reprise-episoder og Ingefær har rundet over en halv million nedlastinger (JE!), så jeg tenkte at en prat om hva jeg vil med Ingefær, mitt syn på helse, veien videre og hva jeg har lært av det halvannet året jeg har drevet med Ingefær.

Intervjuer er kloke og dyktige Benedicte Wessel Holst. Hun er tidligere redaktør av Henne, nå journalist og kommentator i KK. Benedicte og jeg trente CrossFit sammen såvidt back in the days på Crossfit Oslo.

Episode 67 - Ingeborg Senneset og spiseforstyrrelser  
Jeg leste Ingeborg Senneset sin bok Anorektisk på buss, båt og trikk og gråt offentlig flere ganger. I denne episoden av Ingefær snakker vi om å være syk, om å være frisk, om skam og at språket ikke alltid strekker til.

Flere har etterlyst temaet spiseforstyrrelser på Ingefær og dette er mitt forsøk på å ta opp temaet. Jeg sier forsøk, for som jeg åpner episoden med er det vanskelig for meg å snakke om noe jeg ikke helt ut forstår; språket mitt strekker ikke til. Det gjorde ikke mitt heller, sier Ingeborg. Det var perioder hvor jeg bare skrek.

Ingeborg Senneset er journalist i Aftenposten, styremedlem i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, meddommer i Oslo tingrett, utdannet sykepleier, foredragsholder, og tidligere blogger og redaktør. Men i over halve livet har hun slitt med en spiseforstyrrelse, en spiseforstyrrelse som startet som en handling for å overleve men som holdt på å ta livet hennes.

Hun var innlagt på tre ulike sykehus i perioden 2007 - 2012, og Anorektisk handler om flere av disse årene.

Jeg tenker at boken kan bidra til å se bak ulike symptomer vi mennesker har, så som selvskading, rus, ortoreksi, anoreksi, ulike tvangslidelser, bulumi og overspising uten å kaste opp, og videre. Se bak symptomene på årsak, og også fokusere på identiteten uten symptomene.

Episode 66 - Om å velge annerledes  
I episode 66 av Ingefær podcast snakker jeg med Eyvind Stueland om å kun jobbe 36 prosent, fasting, ha mobilen på lydløs mesteparten av tiden og hvorfor han står på hodet hver morgen mens tevannet koker.

Eyvind Stueland er mannen bak Podcasten til Eyvind Stueland, tidligere Steinaldermann podcast. Han bor i Sauda med kone og to barn og har valgt et litt annerledes liv enn hva de fleste av oss har.

Han og kona jobber til sammen 96 prosent. Valutaen de velger for familien er tid.

Han faster omtrent 10 prosent av året.

Han trener 5 - 10 minutter noen ganger i uken, men beveger seg jevnt gjennom dagen. Resultatet er at han er i svært god form.

Han har mobilen på lydløs mesteparten av tiden og velger å ikke bruke særlig tid på sosiale medier.

Han har en morgenrutine som setter standard for dagen: Beveger skuldre og hofte med en pinne, står på hodet mens tevannet koker og deretter skriver han tre sider om det som faller ham inn.

Episode 65 - Om kjærlighet  
I episode 65 av Ingefær podcast snakker jeg med psykologispesialist, forfatter og foredragsholder Kristina Moberg om kjærlighet. Litt egoistisk: Fordi Jon og jeg gifter oss om få strakser er jeg ekstra opptatt av kjærlighet.

Men kjærlighet er ikke bare den romantiske kjærligheten mellom to personer. Det er så mye mer! Det er kjærligheten til venner. Til barn, søsken, foreldre. Til en gud. Til et fotballag, et idol. (Jeg røper min avstandsførelskelse til bassisten i Blur). Og ikke minst - den viktige men tidvis vanskelige kjærligheten til oss selv.

Og når det gjelder den romantiske kjærligheten: Hvilke perioder er vanskeligst? Når blir det brudd, og hvorfor? Hvordan kan man opprettholde lidenskapen? Hva mener Kristina med at det er tre personer i et forhold: jeg, deg og vi-et?

Dette og mye mer i ukens episode av Ingefær!

Episode 64 - Graviditet, fødsel og mammakroppen  
Mona Valstad Elsness er osteopat, fysioterapaut og fagansvarlig for Kvinnehelsesenteret på Majorstua i Oslo. Ukens tema på Ingefær er graviditet og barseltid!

Jeg er på mitt sterkeste som gravid og i barseltiden. Men jeg er også på mitt mest sårbare. Det tror jeg mange kjenner seg igjen i.

I forkant av intervjuet fikk jeg inn mange spørsmål til Mona. Jeg har så godt jeg kan flettet disse inn i mine egne spørsmål. Spørsmål om depresjon og kosthold sparer jeg til en senere episode.

Jeg har fulgt Mona lenge, via hennes Instagram-konto Femalewellness. Hun har også nettside med samme navn. Jeg synes hun formidler kvinnehelse på en engasjerende, kunnskapsrik og klok måte.

I denne episoden får du høre mer om bekkenbunnen, om å tisse på seg når man hoster eller hopper på trampolinen, hvordan forberede seg på fødsel, hvorfor det er viktig å lytte til kroppen som gravid, stille seg spørsmålet hvem man er gravid for, vi diskuterer ordet mammakropp og det å være forbilledlig gravid, vi snakker om trening før og under graviditet og etter fødsel - for å nevne noe.

Episode 63 - Om mensen, syklus og sex  
... Og hvordan syklusen vår påvirker trening, humør, sexlyst, insulinfølsomhet og søvn, for å nevne noe. Gjest er Silje Mariela, som brenner for at kvinner skal bli bedre kjent med sin egen kropp for å kunne jobbe på lag med den.

Syklusen vår kan deles i to: follikelfasen og lutealfasen. Follikelfasen er fra mensen til eggløsning, og i denne perioden opplever mange mye energi, kan trene hardt og er utadvendte. Lutealfasen er fra eggløsning til mensen, hvor mange er litt mer innadvendte, kan trene mer kondis enn styrke og blir grå til sinns før mensen.

Silje Mariela og jeg snakker om mensen, om sexlyst, om orgasme, om pms, styrketrening, karbohydrater, stress, søvn, periodisk faste og hvordan vi kan bruke syklusen vår til fordel for oss selv.

Jeg forteller at jeg har en tendens til å bli mørk til sinns de siste dagene før mensen, men etter at jeg begynte med logging av mensen blir jeg ikke lenger redd for tungsinnet - det er liksom ikke jeg som er deppa men hormonene mine som tuller med sjelen. Silje forteller om at hun har gått fra å miste mensen til å være superfornøyd med seg selv hver gang mensen kommer akkurat når den skal.

Dette er rett og slett en episode mange vil ha nytte av, enten du går på pillen eller ei!

Episode 62 - Om vaner, uvaner, lykke og komfort  
Fortreffelighet er ikke en handling, men en vane. Vi blir det vi gjør mest av. Naprapat og forfatter av boken 21 dager, Ole A. Haslestad, gjør oss klokere på hva vaner er og hvorfor vaner er viktige i episode 62 av Ingefær podcast.

Boken 21 dager handler om hvordan vi kan bli litt friskere og få en litt enklere hverdag på 21 dager. Hvorvidt det faktisk tar 21 dager eller ei å faktisk endre en vane er oppe til diskusjon blant forskere, men at man i alle fall kan kickstarte nye vaner på 21 dager tror i alle fall jeg.

Men hva er en vane? Og hvorfor er det så vanskelig å endre vaner? Hva er et som hindrer oss, hvorfor tør vi ikke prøve, hvorfor feiler vi  - og hva er grunnen til at vi lykkes med å endre vaner? Dette er bare noen av spørsmålene Ole og jeg utforsker i denne episoden av Ingefær podcast. Vi snakker også om barneoppdragelse, om å være snill med seg selv, tenke at små forandringer kan gi store resultater på sikt, jevnlig se livet sitt i fugleperspektiv og sjekke av at de målene du setter deg faktisk er dine.

Episode 61 - Katy Bowman om bevegelse  
Jeg har gledet meg skikkelig til å dele intervjuet av Katy Bowman med dere! Katy har vært viktig for hvordan jeg ser på bevegelse og jeg er sikker på at du får noen aha-opplevelser av intervjuet.

Katy Bowman er biomekaniker, forfatter av åtte bøker på fem år, mamma til to barn på 6 og 4 år, tidligere blogger på katysays.com og en bevegelsesnerd, om man kan redusere kunnskapen og engasjementet hennes til det.

Katy mener bevegelse er næring for kroppen på samme måte som mat er næring. Vi lever i en stillesittende kultur og selv om vi trener jevnlig er mesteparten av bevegelsen vi gjør i løpet av dagen sitting. Dermed mangler vi ulike bevegelses-næringsstoffer, mener Katy. Katy definerer bevegelse som når kroppen endrer seg, det vil si at å puste er bevegelse, å amme er for en baby bevegelse, og at kjeven vår bruker ulik bevegelse og tilpasser seg deretter om vi spiser mye myk mat versus å spise en rå brokkolisalat, for eksempel.

I den drøye halvtimen dette intervjuet varer vil du lære mer om bevegelse, hva som skjer med spekkhoggerens finne i fangenskap og hvorfor det kan dras en parallell til mennesker i en sedat kultur, hun forteller om hvordan hun får inn mest mulig bevegelse i løpet av dagen selv og at hun er blitt sterkere og mer definert av det enn da hun trente aktivt tidligere, og vi snakker om barn og bevegelse og om minimalistiske sko. Jeg har skrevet om minimalistiske sko til barn på bloggen tidligere, les her om hvorfor vi foretrekker minimalistiske sko og se her for oversikt over merker vi liker.

Episode 60 - Dr. Sara Gottfried om å holde seg ung  
Ukens gjest på Ingefær podcast er Dr. Sara Gottfried. Sara Gottfried er Harvard-utdannet lege og hun har gitt ut tre bøker som har alle kommet inn på bestselgerlisten til New York Times: The Hormone Cure, The Hormone Reset Diet og Younger.

Sara Gottfried ga nylig ga hun ut boken Younger, en syv ukers protokoll for å holde deg ung lengre. Da er det naturlig å stille seg spørsmålet: passer denne boken, og dette intervjuet, for deg som er i tyveårene eller trettiårene? Jess! Tipsene hennes passer for alle. For vi alle vil vel ha som god helse som mulig så lenge som mulig? Jeg vil i alle fall det.

I episoden snakker Sara og jeg om: Hva gener, epigenitikk, innflammaging, telomer og healthspan er: gener er vårt dna, epigenitikk er hvordan vår livsstil og livet vårt (og foreldre og besteforeldre) skrur av og på genene vi har, innflamaging er en kombinasjon av ordene innflammasjon og det å eldes, telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av hvert kromoson. For hver celleling blir telomer litt kortere. Lengden på telomeren forteller hvor gammel din biologiske alder er (ikke selve alderen din), og healthspan er hvor lenge du er frisk i livet ditt (ikke hvor lenge du skal leve). Hvorfor maten vi spiser har betydning for hvor fort eller sakte vi eldes At gode vaner skapes i tyve- tretti og førtiårene - men at kroppen kan repareres i stor grad (ingen grunn til stressanfall nå asså!) At kortisol og for høyt stressnivå gjør oss rynkete og eldre Viktigheten av å velge giftfrie produkter i hus og til deg selv At noen forbrenner koffein sakte mens andre tåler koffein - det er nemlig et gen som du har eller ikke har Viktigheten av å finne ditt Hvorfor: Hvorfor har du lyst til å holde deg frisk og rask? Venninnen til Sara har lyst til å holde seg ung så lenge som mulig slik at hun kan ha super sex med ektemannen sin til hun blir gamme. Jeg heier på den! Og mye, mye mer.

Episode 59 med Elin Reitan: Oversikt over privatøkonomien gir livskvalitet  
I episode 59 av Ingefær podcast snakker vi penger. Har penger noe med helse å gjøre? Javisst! Oversikt gir livskvalitet, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

I denne episoden av Ingefær snakker vi om privatøkonomi. Gjest er forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Hun er aktuell med en informativ og lettlest bok om privatøkonomi, Få mer ut av pengene dine, og blogger om temaet samt deler raust av kunnskap på sin instagram-konto.

Episode 58 - Maria Fürst om pust, være god mot seg selv og om yoga  
Jeg skulle bli 37 år før jeg lærte meg å puste, skriver Maria Fürst i boken Yoga, din vei til balanse, flyt og styrke. Vi snakker om pust og om angst for døden og kjærlighet til livet i episode 58 av Ingefær podcast.

Hva er det med yogaintervjuene som handler om noe helt annet enn yoga? Som med Ingefær-episoden med Vibeke Klemetsen handler ikke dette intervjuet så mye om yoga, selv om planen var å snakke om yoga.

I denne episoden av Ingefær snakker jeg med Maria Fürst. Hun jobbet i mange år som journalist i blant annet Elle og Dagbladet, før hun ble med diplomatmannen sin til San Fransisco med deres to barn. Der skulle hun i alle fall ikke begynne med sånn yoga-greier som alle gjør i den byen, men etter et år testet hun yoga i et lite studio hos en kar som er verdt podcastlyttingen alene, og etter det var hun hekta.

Såpass hekta at hun kom hjem til Oslo som yogalærer.
Men det er bare en liten del av historien, for intervjuet handler egentlig om hvordan Maria lærte å puste, hvordan hun sto foran speilet som elleveåring og så på seg selv og hvordan vi presser og presser og presser oss selv fordi vi skal klare så mye.

IngefæRE #2 - Stress og tilfellet Ivy og hvorfor jeg logger av i påsken  
Påsken er her, hurra! Og med det en episode av Ingefær som er nesten et år gammel men fremdeles like viktig. Stress og tilfellet Ivy heter den og da jeg postet denne sist fikk jeg mange tilbakemeldinger om at lytterne kjente seg igjen.

Min mattelærer på videregående sa: har du et spørsmål så spør, for om du lurer på noe, er det garantert noen andre som lurer på det samme. Jeg har tatt det rådet videre med meg i livet og også utvidet det til: er det noe du erfarer, føler, opplever eller tenker er det garantert noen andre som også har det sånn. Ivy er norsk og er bosatt i Melbourne, Australia. Hun var i ferd med å kjøre kroppen sin i grøften av stress, men tok grep og bygde seg sakte men sikkert opp igjen. Hvordan kan du høre i episoden. Selvom Ivys historie er personlig, er den også universell. Veldig mange av oss er slitne og stresset i perioder av livet. Da hjelper det å vite at andre er i samme båt, og også få noen triks til å komme seg ut av stress-sirkelen. Jeg tar frem denne episoden av Ingefær nå som det er påske for å minne meg selv og dere på viktigheten av å roe ned, koble av. Det kan føles som at vi slapper av når vi scroller gjennom Instagram og facebook og vg, men faktum er at hjernen prosesserer informasjon som bare det. Jeg oppfordrer til å bevisst legge unna mobil og heller lese bok, titte på utsikten der du er, snuse på vårluften og kline med kjæresten denne påsken. Det skal jeg.

Episode 57 - Vibeke Klemetsen om å møte seg selv  
Dette skulle egentlig være et intervju om yoga, men Vibeke Klemetsen og jeg snakket i stedet om å møte seg selv, kjenne på følelser vi ikke vil kjenne på, å være et human being i stedet for human doing og om å sette sin egen agenda.

Vibeke Klemetsen er kjent for det aller fleste av oss vil jeg tro. Yogadame, gründer, grøtbokforfatter. Livet til Vibeke kretser rundt yoga. Hun praktiserer yoga to timer hver dag seks dager i uken. I ukens episode av Ingefær forteller Vibeke da hun gjorde yoga i en dam av tårer, om hvorfor hun ikke hører på radio når hun kjører til yogaen om morgenen og hvor viktig balanse er i livet hennes - og hva hun legger i ordet balanse, og vi snakker om at for å bli god i noe må mye annet prioriteres vekk. Enkelt og greit en episode jeg er helt sikker på at mange vil ha nytte av!

Episode 56 - Hjernesterk  
Vi er skapt til bevegelse. Regelmessig kondisjonstrening gjør deg mindre stresset, gladere, smartere og mer kreativ. Psykiater og forfatter av boken Hjernesterk, Anders Hansen, forklarer oss hvorfor!

Visste du at vi har en steinalderhjerne i en digital tidsalder. Stakar hjernen vår. Den får overflod av informasjon og kroppene våre beveger lite på oss. Ikke rart det kan gå litt over stokk og stein for flere av oss innimellom. Det er nemlig ikke sudoku og kryssord eller nilesing av leksikon på bibliotek som gjør oss smartere. Det er bevegelse. Det er ikke brainstorming i stillesittende møter som gir de beste resultatene - med mindre møtedeltakerne har beveget på seg litt først. Det er mulig du er trist fordi du rører på kroppen din for lite. Trenger du boost av lykkehormonet er nemlig en gåtur eller joggetur nærmest en magisk medisin. Jevnlig kondisjonstrening gjør deg mer robust for stress. Det er vanskelig å unngå stress i den tiden vi lever i nå, men vi kan gjøre oss mer robuste for å takle stress. Kondisjonstrening gjør nettopp dette. Trening endrer hjernen din. Og fravær av trening likeså. Heldigvis er det ganske lite som skal til, og heldigvis endrer hjernen seg også hos åttiåringer som går fra å være inaktive til å røre på oss litt. Kanskje du burde ta deg en gåtur med Ingefær på øret? Sannsynligheten er høy for at du husker innholdet i ukens podcast bedre også. Anders Hansen er psykiater, forfatter og foredragsholder og er aktuell med boken Hjernesterk. Han var en tur innom Norge i mars og innom mitt lille, lånte studio. Etter å ha lest boken er jeg enda mer opptatt av hverdagsbevegelse enn tidligere. Vi er født med et intellektuelt potensiale og uten bevegelse er det ikke sikkert vi kommer dit hvor vi egentlig kunne ha vært.

Episode 55 - Farger til folket!  
Ingefær feirer våren med å snakke om farger! Farge-eksperten og forfatter Dagny Thurmann-Moe forteller oss hvorfor farger er så viktig for helsen. Jeg garanterer at du blir inspirert - og kanskje litt overrasket!

Farger på Ingefær podcast? Javisst! Fordi: Vi blir mer stressa og gjør mer feil i hvite omgivelser. Likevel maler vi hvite hjem, hvite barnehager, hvite skoler, hvite arbeidsplasser, hvite institusjoner. Grå og fargetomme bymiljøer gjør at vi prater mindre med hverandre og trives dårligere (i tillegg er det mer kriminalitet i bymiljøer med mye skitt og rot). Er du kvinne og kler deg i rødt på date har du større sjanse for å naile det på sikt - og bli spandert mer på. Rødt gir også signaler om trygghet og kompetanse, så det er en god farge å kle seg i på jobben. Du blir mindre hersket med enn ved å gå kledd i svart. Grått gjør oss triste, øynene kommer dårlig frem og poser under øynene og rynker kommer sterkere frem. Fargerike omgivelser stimulerer oss intellektuellt. En god grunn til å male om barnerommet fra hvitt til nyanser av blått, grønt og rosa, for eksempel.

Jeg synes episoden er kjempespennende! Etter å ha lest boken til Dagny, Farger til folket, er jeg overbevist: de hvite veggene hjemme skal males om. Jeg har shoppestopp på hvite, grå og sorte plagg (vel, brudekjolen blir hvit, da). I boken oppfordrer hun oss til å se etter farger. Og vet du hva jeg oppdaget? Norge er et skikkelig grått land. Jeg sier som Dagny: farger til folket - og det er jeg sikker på at du nikker ja til etter å hørt episoden!

Episode 54 - Live bokbad med Gry Hammer  
Denne episoden av Ingefær er opptak av bokbad jeg gjorde med Gry Hammer. Hun lanserte nylig boken Den moderne jeger, og i salen hos CappelenDamm var det 200 engasjerte publikummere!

Boken Den moderne jeger er en helhetlig bok hvor Gry deler over 100 oppskrifter, hun deler kunnskap om fermentering, safting, sylting og speking, hun skriver om bærekraft og matpolitikk og forbrukermakt.

Jeg skal skrive mer om boken i et senere innlegg. Her kan du lese om hvorfor jeg valgte å ha Gry på Ingefær for tredje gang. Jeg mener nemlig at Gry sitt budskap er viktig. Det må frem som en motvekt mot den litt forenklede matdebatten vi har nå om dagen.

I bokbadet snakket vi om boken, selvfølgelig. Det var jo et bokbad. Vi snakker også om Isak, sønnen hennes som ble født med en hjertefeil. Noe overraskende begynte både Gry og jeg å gråte under den delen av intervjuet. Å ikke vite om ens eget barn skal overleve eller ei er ... sterkt. Vi snakker om hvorfor det ikke er bærekraftig i Norge å spise tofu, men heller livnære seg på sau og lam som bidrar til at Norge ikke gror igjen. Vi snakker om innmat og bruken av hele dyret. Vi snakker om at Gry velger lykken. Hva vil det si? Hvordan kan man velge lykken i kjipe situasjoner? Og så snakker vi om stress rundt mat og Gry sine tanker om å være et forbilde.

0:00/0:00
Video player is in betaClose