Internetmuseum

Internetmuseum

Sweden

Internetmuseums podcast samlar intressanta gäster och ämnen från internetsverige för att diskutera historiska fenomen utifrån Internetmuseums digitala utställningar.

Episodes

18 - INTERVJU - Joakim - Jardenberg - 20170307  

Joakim Jardenberg är en allsidig internetpionjär. Redan 1994 jobbar han som konsult på Aftonbladet.se och kickar igång den svenska webbens första nyhetsflöde – som hämtas automatiskt från text-tv. Sedan dess har han varit en ständig röst i ett snabbrörligt medielandskap. I denna intervju med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar han också om varför tidningar ska vara gratis.

#17 Internetmuseum Podd Intervju: Anne-Marie Nilsson - 2017-01-27  

Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat den självutnämnda "IT-tanten".

#16 Internetmuseum Podd Intervju: Östen Frånberg - 2017-01-04  

1996 har staten ett gyllene läge att skapa "internetverket". Men istället förblir nätet privat, genom Internetstiftelsen och Netnod. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Östen Frånberg, som haft ett finger med överallt i det stora spelet om internet i Sverige. Och inte nog med det – som 75-åring driver han utvecklingen för sakernas internet.

#15 Internetmuseum Podd: Virala Succéer - 2016-12-20  

Varför blir det virala viralt? Internetmuseum analyserar själva kärnan i viraliteten – med hjälp av en memekavalkad. Deltar gör museets Måns Jonasson och journalisten Julia Skott.

#14 Internetmuseum Podd: Onlinespel  

Från modemljud som dämpas med kuddar för att kunna spela Diablo till VR-spel i vadderade rum. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Måns Jonasson från Internetmuseum pratar spelhistoria med ärrade gamerveteranerna Angelica Norgren från P3 Spel och FZ:s Calle Johansson.

#13 Internetmuseum Podd Intervju: Patrik Fältström - 2016-08-31  

Efter att ha infört Å, Ä, Ö i mejl, dragit igång Swipnet och försett svenska tidningar med e-postadresser har Patrik ”Paf” Fältström levt ett kringresande liv – som problemlösare. USA:s, Sveriges och Estlands regeringar tillhör dem som tagit hjälp av matematikern med manen.

#12 Internetmuseum Podd intervju: Rick Falkvinge – 2016-06-15  

Rick Falkvinge var helt okänd när han 2006 startade ett parti – som tio år senare vuxit till en världsomspännande rörelse. Piratpartiets grundare berättar i detta samtal om hur ett partiprogram nedskrivet på en McDonald's-servett tog dem ända till EU-parlamentet 2009. Intervjuar gör Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt.

#11 Internetmuseum Podd intervju: Mattias Hansson - 2016-06-07  

Efter en "nära internet-upplevelse" under tidigt 90-tal blir Mattias Hansson digital evangelist. Som grundare av Z.M@gazine skapar han en svensk Wired i en era då Minicall ses som något nytt. Några år senare är han chefredaktör för Sveriges största digitala samlingsplats - Postens miljonsatsning Torget.se. I intervjun med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar han om nunnor med e-post, Jan Stenbecks bilerbjudande och om hur Icon Medialab och Spray startade i en källare.

#10 Internetmuseum Podd intervju: Isabella "Blondinbella" Löwengrip - 2016-05-16  

14-åring skapar en "Paris Hilton-karaktär", slår ut konkurrenterna, härdar ut mot näthatarna och blir bloggvärldens svar på Zlatan. Isabella "Blondinbella" Löwengrip har kommit att skapa ett företagsimperium med bloggen som bas. I intervjun med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar hon om hur hon fann manusinspiration från tv-serien Rederiet, hur blogginläggen analyseras i detalj och om hur jobbet ibland orsakar Truman Show-vibbar.

#9 Internetmuseum Podd Intervju: Bernhard Stockman - 2016-04-25  

I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ett decennium senare knöt han ihop Europa till internet. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.

#8 Internetmuseum Gästpodd - Social by Default  

I ett unikt avsnitt för Internetmuseums sociala medier-utställning skildrar Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh från podden Social by default våra digitala kommunikationsvägar. Från mejllistor till Snapchat. Läs mer på http://www.internetmuseum.se/kronika/vara-liv-med-sociala-medier/

#7 Internetmuseum Podd Community - 2016 - 03 - 30  

Internetmuseum firar den svenska communityns framväxt med en temautställning. Hur kom vi från de första svenska samlingsplatserna på den unga webben till dagens mastodont, Facebook? Vi träffar Lunarstorms grundare Rickard Eriksson och Skunks grundare Andreas Harnemo för ett samtal om 90-talets nybyggaranda och varför våra svenska communities var banbrytande på sin tid.

#6 Internetmuseum Podd Intervju: Anders Gillner - 2016-03-03  

Om inte world wide web hade kommit och förstört allt hade Anders Gillner varit en svensk IT-gigant. Han basade över Gopher i Europa – systemet som var webben innan webben. Men det är bara en liten del av historien. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat mannen som blev en av Sveriges internetpionjärer.

#5 Intervju: Mats Brunell  

Mats Brunell, har du hört namnet förut? I den svenska internethistorien är han en tungviktare. Han spökskrev det som blev statsministern Carl Bildts IT-tal, han drev supernätverket Nordunet och bidrog på 90-talet till att skolorna utrustades med datorer. Intervju: Jörgen Löwenfeldt Foto: Björn Falkevik

#4 Internetmuseum Podd Nätromans - 2016 - 02 - 11  

Dags för en ny temapodd från Internetmuseum! Denna gång pratar vi nätromans, lagom till Alla hjärtans dag nu på söndag. Måns Jonasson pratar dejting och singelliv på nätet med Helena Ehnbom och Andreas Henriksson.

#3 Intervju: Carl Bildt  

Få politiker, både i Sverige och internationellt, förstod internets potential och betydelse för samhällsutvecklingen lika tidigt som Carl Bildt. Som statsminister och utrikesminister har han sjösatt en lång rad IT-satsningar som skyndat på digitaliseringen av Sverige. Internetmuseum träffar honom för ett samtal om hela den politiska IT-historien.

#2 Älskade WWW  

Tema för denna poddcast är WWW - webben kom, tog över våra liv och är här för att stanna. Eller? Måns Jonasson pratar webbminnen med Petra Jankov Picha och Fredrik Marcus.

#1 Katter på nätet  

Internetmuseums podd, avsnitt #1. Tema: katter på nätet. Programledare: Måns Jonasson. Gäster: Sara Fritzon, Jack Werner.

0:00/0:00
Video player is in betaClose