Jubileumspodden

Jubileumspodden

Sweden

Forskning & Framsteg fyller 50 år och firar det bland annat med Jubileumspodden, där några av Sveriges främsta forskare möter redaktionen och talar om ett utvalt jubileum. Det kan handla om allt från fridlysta vargar och fridykning till användning av metadon och folkbildning. Samtalen är precis som artiklarna i tidskriften Forskning & Framsteg både faktabaserade och underhållande. Välkommen till en podd för dig som är nyfiken på allvar.

Episodes

Jubileumspodden #9  

Beach Boys album ”Pet Sounds” fyller 50 år. Efter det sjönk Brian Wilson in i psykisk ohälsa och drogmissbruk. Simon Kyaga, psykiatriker och världsledande forskare inom kopplingen mellan kreativitet och psykisk ohälsa samtalar med Modern Psykologis Jonas Mattsson om psykisk ohälsa och det kreativa geniet.

Jubileumspodden #8  

För 75 år sedan bildades nysvenska rörelsen. Lena Berggren, historieforskare vid Umeå universitet, samtalar med Anders Svensson, redaktör på Språktidningen, om vad det är som lockar folk till fascistiska och högerextrema rörelser och vilken roll historien spelar. 

Jubileumspodden #7  

För 50 år sedan fridlystes vargen. Några år senare blev även järven fridlyst. Därmed var samtliga stora rovdjur skyddade i Sverige. Men trots det utgör tjuvjakten det största hotet mot de stora rovdjuren än idag. Henrik Andrén, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet samtalar med Forskning & Framstegs Jesper Nyström.

Jubileumspodden #6  

Olof Palme kallade Sverige en ”riktig studiecirkelsdemokrati”. Studiecirkeln är en svensk uppfinning och i år fyller ABF Stockholm 100 år. Johan Kärnfelt, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet samtalar med Cecilia Christner Riad, chefredaktör för Forskning & Framstegs systertidning Modern Filosofi.

Jubileumspodden #5  

I år firar den svenska raketbasen Esrange utanför Kiruna 50 år. Om detta jubileum och om Sverige som rymdnation samtalar den svenske astronauten Christer Fuglesang (som var förste svensk i rymden!), rymdteknikern och pionjären Sven Grahn och Forskning & Framstegs Joanna Rose.

Jubileumspodden #4  

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) fyller 50 år. På lång sikt har världen blivit fredligare. Men sedan ett par år, har den blivit allt våldsammare. Vilka lärdomar kan vi dra? Freds- och konfliktforskaren Isak Svensson samtalar med Forskning & Framstegs Henrik Höjer. 

Jubileumspodden #3  

Detektiven Hercule Poirot fyller 100 år. Psykiatern och författaren Åsa Nilsonne samtalar med Karin Skagerberg, redaktör på Forskning & Framstegs systertidning Modern Psykologi, om Agatha Christie, deckare och biblioterapi. Är en kriminalroman rent av bättre medicin än en självhjälpsbok? 

Jubileumspodden #2  

Det är 40 år sedan Jacques Mayol lyckades fridyka ner till 100 meters djup. Det rekordet är för länge sedan slaget. Men vad händer i kroppen när vi dyker? Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mitthögskolan i Östersund, samtalar med Forskning & Framstegs Jörn Spolander.

Jubileumspodden #1  

Sverige blev först i världen efter USA med att ge narkomaner metadon mot heroinberoende. Behandlingen började i Uppsala år 1966 – och blev snabbt omstridd. Hör Markus Heilig, beroendeforskare och professor vid Hälsouniversitetet i Linköping, i ett samtal med Forskning & Framstegs Per Snaprud.

Jubileumspodden  

Fridlysta vargar, metadon, stryknin och galna genier. Allt detta och mycket mer får du höra om i Forskning & Framstegs jubileumspodd. Med avstamp i olika jubileer samtalar vi med Sveriges främsta forskare om allt från rymdfart och fridykning till konfliktforskning och högerextremism. Första avsnittet släpps 23 juni.

0:00/0:00
Video player is in betaClose