K1 i Kulturradion - sänds inte längre

K1 i Kulturradion - sänds inte längre

Sweden

En dokumentär väg in i kulturlivet. Programmet viker plats åt gestaltad radio, porträtt av levande och döda och ljudande essäer. Du som lyssnare blir bjuden på resor kors och tvärs genom länder, genrer, och konstnärligt brus. Ansvarig utgivare: Elin Claeson Hirschfeldt

Episodes

Tomas Bannerhed och korparna  

Duvorna poar, trasten jollrar och rullar sin flöjt, rödhaken knäpper och sisar och korparna är svarta och olycksbådande. Det visslar, susar och låter i Tomas Bannerheds mångfaldigt prisade debutroman Korparna som både fick Augustpriset 2011 och Borås Tidnings debutantpris 2012. Boken har han hållit på att skriva under tio års tid.

Tomas Bannerhed och korparna  

Duvorna poar, trasten jollrar och rullar sin flöjt, rödhaken knäpper och sisar och korparna är svarta och olycksbådande. Det visslar, susar och låter i Tomas Bannerheds mångfaldigt prisade debutroman Korparna som både fick Augustpriset 2011 och Borås Tidnings debutantpris 2012. Boken har han hållit på att skriva under tio års tid.

K2  Hur mycket meta kan det bli  

Karsten Thurfjell möter en radioopera med en konstnärlig stöld invävd i själva verket. Frågan hur många metaplan man orkar med är aktuell i operaföreställningen ”Nuckan och skurken” som har premiär nästa vecka på Årsta teater i södra Stockholm. Handlingen om brott begångna i det godas namn går i linje med att uppsättningen bygger på en stulen idé, där sångarna spelar sig själva som spelar rollerna i operan på scen, som i sin tur är en direktsändande radiostudio.

Bland satelliter och pimpade paraboler  

Anna Tullberg går på parabolvandring i Fittja med konstnären Isabel Löfgren, som pimpar paraboler där sedan i höstas. De boende har svårt att skiljas från sina antenner, då kapas en livlina till andra delar av världen. Men när de deltar i ett konstprojekt skapas nya nätverk i satellitstaden.

Förklara kapitalismen för mig 2  

Elementära och existentiella frågor om det kapitalistiska systemet. Varför har bankcheferna så svårt att göra sig förstådda, när finansministern rasar och folket gör ränteuppror? I det andra programmet i K1:s serie om kapitalismen tar Katarina Wikars reda på hur en bubbla uppstår och när en ekonomi förvandlas till en zombie. Mårten Arndtzén reder ut räntans mysterier och undersöker de räntefria alternativen - från Skövde till Iran.

Förklara Kapitalismen 1  

Om det nu är så att politikerna avhänt sig makten till marknaden så måste även gamla humanister lära sig "ekonomiska". Hur mycket pengar kan det finnas? Om alla krävde tillbaka sina lån samtidigt, vad skulle hända då? Om börsen var en människa skulle den sitta på psyket?

K2 Bortom uppehållsvädret  

I ett radhus i stadsdelen Bäckby i Västerås, bor musikern Tobias Lejdeby. Tobias skyr vardagens alla bestyr med tvätt och disk och storhandlande. Tur då att parallella världar tillåts existera! Följ med David Rune in i radhuset och gå på musikalisk ljudvandring långt bortom köttbullar i big pack och rapporter om uppehållsväder. Ett program av David Rune.

Det sista tältprojektet  

Drakar flyger i motvind.Så skrev regissören för Hertsö Happening när ett snöoväder knäckte Laestadiantältet på hockeyplanen i Hertsön i Luleå häromveckan. Plötsligt var scenrummet borta, men teatergruppen gav sig inte och inom en vecka var ett nytt tält på plats.Nu är det snart premiär för Hertsö Happening, en musikal som skrivits utifrån människors egna berättelser från ett baktalat bostadsområde. Helene Alm rapporterar.

Skådespelaren i gestaltningsögonblicket - Regissörerna del 2  

Vad tänker regissörer på när de regisserar? Hur kommunicerar de egentligen med skådespelarna under repetitionerna? Och hur ser de på sitt arbete? Anna Pettersson, själv skådespelerska och regissör driver ett forskningsprojekt i Stockholms Dramatiska högskolas regi, där hon tillsammans med skådespelare undersökt hur kommunikationen mellan pedagoger, regissörer och skådespelare fungerar. Nu har hon för Kulturradion samlat tre regissörer i studion: Kajsa Giertz, Måns Lagerlöf, och Ole Anders Tandberg för ett samtal om deras arbetssätt och hur de ser på gestaltningsögonblicket. Det har resulterat i två program som sänds i K1 med start den 9 maj, och med del två den 16 maj.

Skådespelaren ... regissörerna del 1  

Vad tänker regissörer på när de regisserar? Hur kommunicerar de egentligen med skådespelarna under repetitionerna? Och hur ser de på sitt arbete? Anna Pettersson, själv skådespelare och regissör, driver ett forskningsprojekt i Stockholms Teaterhögskolas regi, där hon tillsammans med skådespelare undersökt hur kommunikationen mellan pedagoger, regissörer och skådespelare fungerar. Nu har hon för Kulturradion samlat tre regissörer i studion: Kajsa Giertz, Måns Lagerlöf, och Ole Anders Tandberg för ett samtal om deras arbetssätt och hur de ser på gestaltningsögonblicket. Det har resulterat i två program som sänds i K1 med start den 9 maj, och med del två den 16 maj

Kevin Spacey bygger teaterbroar  

K1 handlar idag om ett ovanligt internationellt teaterprojekt, "The Bridge Projekt". Programmet har rubriken "Kevin Spacey bygger teaterbroar" och det är gjort av Kerstin Berggren.

Träden blommar i Jenin  

Ett år efter att skådespelaren och regissören Juliano Mer-Khamis mördades så har fortfarande inte mördaren gripits. Frihetsteatern i Jenin på Västbanken står kvar och medlemmarna undrar vem som dödade deras vän. På årsdagen efter mordet åker Negar Josephi tillbaka till Frihetsteatern. Lyssna också på K1 från Jenin våren 2011.

På vandring bland Tiranas Merschor  

För bara drygt 20 år sedan fanns ingen privatbilism i Albanien. Alla bilar ägdes av kommunistpartiet - även ett antal mercedesbilar som då och då sågs ta sig fram på landets gropiga vägar. Och människor suktade förstås, när kommuniststyret till slut föll var det just en egen mercedes alla drömde om. Och plötsligt var Albanien landet med flest mercedesbilar per capita. Nu, 20 år efter kommunismens fall är det fortfarande vild konsumism och snabba cash som gäller i Albanien. En revanschism för allt som människor tvingades offra under kommunismen präglar fortfarande landet. Karine Mannerfelt vandrar runt bland Tiranas mercedesbilar och försöker förstå vad det är hon ser.

K2 Klub Sputnik  

Dockteater, fosterländska kriget 1812, en sårande konstrecension - när medlemmarna i den ryska föreningen Sputnik i Luleå samlas är inget ämne för stort eller litet. Sputnik är den största invandrarföreningen i Norrbotten. Här samlar medlemmarna kraft och kunskap för att orka möta den ofta negativa bilden av Ryssland och ryssar som man upplever i Sverige. -Hur ska vi kunna värma upp era hjärtan? frågar sig en av medlemmarna. Ett program av Helene Alm.

Kning Disk, ett udda skivbolag  

Vad har konstnären Jockum Nordström, poeten Pamela Jaskoviak och sångaren Freddie Wadling gemensamt? Jo, alla har de spelat in skivor på lilla bolaget Kning Disk i Göteborg. Mattias Nilsson som grundade Kning Disk 2005 intervjuas både i sitt hem i Göteborg och på konstmuseet i Borås. Flera av bolagets artister hörs från olika skivor: Blue for Two (med Freddie Wadling), Jockum Nordström & Joakim Åhlund från kommande plattan Paddan och hunden, pianisten Peter Broderick, Anna von Hausswolff, poeten Pamela Jaskoviak och tecknaren Joakim Pirinen. Kort telefonintervju m Jockum Nordström. Det handlar om musikens stora betydelse i många människors liv, och att slå vakt om lyssnandet. Programmet är gjort av Mia Gerdin.

K2 Härm  

Att apa efter, i smyg ta till sig eller helt enkelt lära sig av andra som vet och kan.Lära sig svenska till exempel, lyssna och säga efter. Äpple - Äpple. Hus - Hus. Titta - väder - snö. Plötsligt gå i oranga kläder som så många andra modevåren 2012.Byta dialekt. Anpassa sig. Assimileras. Att härma efter för att så småningom hitta fram till något alldeles eget, unikt och ohärmbart. Ett montage av Helen Ardelius med Anja Lundqvist och Inga-Lina Lindqvist.

Diktens andedräkt kan likna bönens  

"Diktens andedräkt kan likna bönens " - så har Johannes Ekman valt att kalla följande kulturprogram där vi möter två diktare som närmat sig de religiösa frågorna utifrån en icke-troende utgångspunkt, men ändå med stor öppenhet mot religiösa erfarenheter. Gösta Ågren, österbottnisk poet, skildrar i diktsamlingen Timmermannen Jesu liv och gärning utifrån Markusevangeliets berättelse, medan poeten Jesper Svenbro ibland annat samlingen Vingårdmannen och hans söner förenar intryck från det sent upptäckta så kallade Thomasevangeliet med en inre dialog sent i livet med med en tidigt bortgången far som under kriget varit präst.

K2 "Pausfåglarna som försvann"  

Kulturradion står på, det pratas om konst och fåglar. Fåglar i konsten. Det konstfärdiga i en fågelskrud. Men plötsligt tar radioprogrammet en paus. Tystnaden breder ut sig. Och den ende som kan rädda situationen är P1s mångårige presentatör Christofer Murray. Han ger sig ut på jakt efter en pausfågel. Det är ett äventyr som leder in i Radioarkivets labyrinter och långt ut ur Radiohuset. Ett program av Hedvig Weibull.

Med solen i ansiktet  

I dagens K1 får ni följa med vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin på jakt efter pengar på ett fundraisingparty i Los Angeles. Med solen i ansiktet kör han sin gigantiska hyrbil rätt in i de mest burgna villakvarteren i Pacific Pasalides där Fredrik Gertten gör vad han kan för att hitta finansiärer till sin film.

Elisabeth Kontomanou  

Den grammybelönade sångerskan Elisabeth Kontomanou hör till de jazzsångerskor vars röst man inte glömmer i första taget. Hennes musik är lika internationell som hennes rötter. Hon har en grekisk mamma och en afrikansk pappa men växte upp i ett fosterhem i Frankrike.Sedan ett par år är hon bosatt i Sverige och Kerstin Berggren har träffat henne mellan turnéerna. I Kulturradion K1 berättar Elisabeth Kontomanou om sin musik och sin dramatiska bakgrund.

0:00/0:00
Video player is in betaClose