Kirjakerho

Kirjakerho

Finland

Ajankohtainen kirjallisuusohjelma, joka keskustelee, punnitsee ja väittelee.

Episodes

Kirjakerho: Odysseuksen jäljillä. Eeva Luotosen vieraana emeritusprofessori Paavo Castrén: 25.10.2016 17.15  

Emeritusprofessori Paavo Castrénin Homeros on tämän kirjasyksyn tapaus. Se on sukellus Troijan sotaan, ja se on seikkailu Odysseuksen kotiinpaluun reitillä. Mitä kaikkea Homeroksen maailmasta löytyykään uuden suomennoksen myötä? Eeva Luotosen vieraana emeritusprofessori Paavo Castrén. Näytteet lukee Ville Tiihonen.

Kirjakerho: Kauko Röyhkän pohjoisen kaipuu: 18.10.2016 08.00  

Kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat 1970-luvulle sijoittuvan Lapinpoika-romaanin henkilöiden unelmista ja valinnoista sen jälkeen kun panssarikenraali Rommel on käynyt kylässä. Lukijana Anu Heikkinen. KUVA: SA-KUVA

Kirjakerho: Kodittomuus, pakolaisuus ja identiteetti puhuttelevat saksalaisia nykykirjailijoita: 11.10.2016 08.00  

Suomeksi on viimeisen neljän vuoden aikana julkaistu lähes 600 saksankielistä teosta, mutta laadukasta kaunokirjallisuutta voitaisiin julkaista enemmän, arvioi Goethe-Instituutin projektikoordinaattori Alexandra Stang. Kirjakerhossa ollaan saksalaisen nykykirjallisuuden parissa. Ohjelmassa tutustutaan Jenny Erpenbeckin, Mirna Funkin ja Stefan Mosterin uusimpiin romaaneihin. Saksalaiskirjailijat käsittelevät teoksissaan identiteettikysymyksiä ja pakolaisuusteemaa. Jenny Erpenbeck, Mirna Funk ja Stefan Moster olivat vastikään pidettyjen Turun kirjamessujen kirjailijavierailijoita. Lokakuun alussa olleiden Turun kirjamessujen teemamaana oli Saksa. Kirjakerhon toimittajana on Maarit Lukkarinen.

Kirjakerho: Kirjailijan 2079 sivua - Hannu Mäkelän muistelmat: 04.10.2016 08.00  

Mitä aika tekee lapsuus- ja nuoruusmuistoillemme? Kuinka omaelämäkerran kirjoittaja voi olla rehellinen ilman, että loukkaa muita? Entä mikä merkitys muistoon liittyvällä paikalla on kirjoittajalle? Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo viisiosaisen Muistan-sarjan kirjoittamisesta, omasta elämästään ja itselleen tärkeistä paikoista. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

Kirjakerho: Suomalaisuuden aatetta ja monikielisyyttä - millaista on kirjoittaa eri kielillä Suomessa?: 20.09.2016 08.00  

Suomessa on kirjailijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi. Millainen asema heillä on? Aihetta ruotivat kirjailijat Roxana Crisólogo ja Saad Hadi, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen, Kulttuuria kaikille -palvelun Outi Korhonen ja tutkija Olli Löytty. Toimittajana Jani Tanskanen.

Kirjakerho: Kalle Holmberg (1939-2016) muistelee ohjaamaansa Rauta-aikaa: 17.09.2016 08.35  

Ei tämä huono ollut tämä elämä, kaiken se on ottanut minkä on antanutkin, tasan se meni, tuli vain kaikki tehdyksi, ", sanoo Rauta-ajan seppä Ilmari ja tätä miettii myös Kalle Holmberg omaelämäkerrallisessa kirjassaan Vasen suora. Paavo Haavikon Rauta-aika (1982) taipui neliosaiseksi elokuvaksi Ritva Holmbergin dramatisoimana ja Kalle Holmbergin ohjauksessa. Rauta-aika sytytti intohimoja puoleen ja toiseen, ihastutti ja raivostutti ja Kalle Holmberg seisoi ohjaajana melkoisessa tulituksessa. Kalevala muuttui Rauta-ajaksi - ja samalla vahvisti meidän myyttistä historiaamme. Haavikon aforistinen teksti ei ollut helppo elokuvan pohjaksi; se on terävää, kipeää, kaipaavaa suoraa puhetta, eleetön ja lakoninen. Holmberg kuvasi jyrkissä maastoissa, lumessa ja jäässä ja syksyn usvassa. "Soutavat sumussa, lintu huutaa, ilkeästi," kirjoittaa Haavikko ja kaiken tämän Holmbergin elokuva tavoittaa häkellyttävästi. Kalle Holmberg kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 12.9. Miten Kalle Holmberg muisti ja mitä ajatteli suurtyöstään 26 vuotta myöhemmin? Kalle Holmberg oli Eeva Luotosen vieraana heinäkuussa 2008.

Kirjakerho: 13.09.2016 08.00  

Kuka on isättömän romaanihenkilön oikea isä ja kuka vastaa keksityn henkilön tekemisistä? Kirjailija Miika Nousianen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat fiktiivisen maailman moraalista ja vastuukysymyksistä. KUVA: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Kirjakerho: Masennuksesta kertoville kirjoille on kysyntää: 06.09.2016 18.45  

Masennus on useille suomalaisille tuttu asia. Silti masennus on ollut varsin vaiettu sairaus, joskin nykyaikana omakohtaisia masennuskokemuksia on alettu käsitellä myös julkisesti. Kirjakerhossa toimittaja Jani Tanskanen tapaa kirjailija Pauliina Vanhatalon, joka on julkaissut maaliskuussa kirjan omasta masennuksestaan, ja jo 1990-luvulla omaa masennustaan kirjassa käsitelleen Neil Hardwickin. Mukana on myös kirjoittamisen dosentti Risto Niemi-Pynttäri, joka tutkii masennusblogeja. Kuva: Albumi Ky

Kirjakerho: Pitkä juna kotiin: 30.08.2016 08.00  

Runoilija-muusikko Risto Oikarinen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat kainuulaisista myyteistä, elämän päätepysäkeistä ja taakse jääneestä Kajaanista. Kuva: EPA/ZOLTAN MATHE

Kirjakerho: Elena Ferrante ja Loistava ystäväni: 23.08.2016 18.45  

Elena Ferranten Loistava ystäväni on ollut suuri kansainvälinen menestys. Kirjan voi lukea napolilaistarinana, ystävyyden kuvauksena, jännityskertomuksena, selviytymistarinana tai elämäkerrallisena tarinana. Kirjan salaperäisyyttä lisää kirjailijan salanimi - kukaan ei tiedä kuka Elena Ferrante oikeasti on. Eeva Luotosen vieraana elämäkertakirjallisuuden tutkija ja opettaja Päivi Kosonen. Näytteet lukee Heljä Heikkinen. Kirjan on suomentanut Helinä Kangas.

Kirjakerho: Mistä on rakkauskertomukset tehty?: 09.08.2016 08.45  

Rakkauskuvaus yhdistää Shakespearen kuuluisimpia näytelmiä, keveitä viihderomansseja ja vaikkapa paranormaaleja nykykirjoja aikamatkarakastajista. Rakkauskertomukset ovat paitsi ikiaikaisia myös poliittisia. Näin väittää tamperelainen kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli, joka on tutkinut rakkautta kirjallisuudessa. Soikkeli sukeltaa toimittaja Jani Tanskasen kanssa rakkauskertomusten maailmaan: niiden historiaan, yhtäläisyyksiin ja vaikutuksiin.

Kirjakerho: Moskova polttaa Olavi Paavolaista: 02.08.2016 09.00  

Kirjailija Olavi Paavolainen tekee vuonna 1939 matkan Neuvostoliittoon tarkoituksenaan kirjoittaa matkakirja. Matkan jälkeen Paavolainen kertoi heittäneensä kaikki muistiinpanot jo paluumatkallaan Välimereen.Vuonna 2016 muistiinpanoja kuitenkin löytyy 105 sivun verran. Mitä löytö kertoo Stalinin Neuvostoliitosta ja Olavi Paavolaisesta? Kavin erikoistutkija Jari Sedergren ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat nyt Kirjakerhossa ”Moskova polttaa Olavi Paavolaista” kirjailijan tavasta kirjoittaa vuonna 1939 tekemästään Neuvostoliiton matkasta.

Kirjakerho: Vapautettu Jerusalem: 26.07.2016 08.00  

Torguato Tasson kirjoittama Vapautettu Jerusalem on viimeisiä suuria ristiretkirunoelmia. Siinä on politiikkaa, uskoa ja magiaa, renessanssin runsautta, kaksintaisteluita, ritareita ja kultatukkaisia naisia, joista jotkut käyttävät miekkaa miehen veroisesti. Eeva Luotosen vieraana on historiantutkija Sini kangas. Näytteet lukee Ville Tiihonen. Suomennos on Elina Vaaran vuodelta 1954. Ohjelma on uusinta vuodelta 2012.

Kirjakerho: Nibelungein laulu: 19.07.2016 08.00  

Mitä tapahtuu Nibelungein laulussa, jossa vilisee ritareita, aarteita, hunneja, lohikäärmeitä, prinsessoja joista tulee kostonhimosia kuningattaria? Mikä on satua, mikä historiaa? Nibelungein laulun on suomentanut Toivo Lyy, näytteet lukee Ville Tiihonen. Eeva Luotosen vieraana on keskiajan tutkija Sini Kangas. Ohjelma on uusinta vuodelta 2011.

Kirjakerho: Umberto Eco ja Ruusun nimi: 12.07.2016 08.00  

Umberto Econ Ruusun nimi ilmestyi 1980 ja siitä tuli melkoinen hittikirja myös meillä. Keskiaikainen luostari, juonivat munkit, murhamysteerit, uskon kiistat, synnin pelko ja rakkauden hurmio olivat tarjolla samassa paketissa. Miten kirjan kokivat silloiset opiskelijapojat Jaakko Heinimäki ja Petri Merenlahti, jotka lukivat teologiaa ja keskiajan filosofiaa myös kurssikirjoistaan? Nyt he ovat Eeva Luotosen vieraina ja pohtivat kirjan sanomaa varttuneina teologeina. Ruusun nimen suomennos on Aira Buffan ja lukijana on Ville Tiihonen.

Kirjakerho: Waltarin Konstantinopoli sortuu: 03.07.2016 08.00  

Vuonna 1453 ottomaanit piirittävät Konstantinopolia, jossa kristityt puolustavat Bysantin viimeistä linnaketta. Mika Waltari kirjoitti tapahtumista romaanin 500 vuotta myöhemmin. Keitä kaupungin puolustajat oikein olivat? Mistä kirjalija sai tiedot kaupungin tapahtumista vai keksikö hän ne romaaniinsa kokonaan itse? Mika Waltarin Johannes Angelos -romaanin historiallisista taustoista keskustelevat historioitsija Mika Hakkarainen ja toimittaja Jukka Kuosmanen.

Kirjakerho: Antti Hyryn uuniin muurattu avaruus: 28.06.2016 08.00  

Kirjailija Antti Hyry kuoli kesäkuun alussa. Hyry voitti kirjallisuuden Finlandia -palkinnon vuonna 2009 teoksellaan Uuni. Kirjakerhon uusinnassa vuodelta 2009 kirjailija Antti Hyryn tuotannosta keskustelevat kirjallisuudentutkija Leena Kaunonen ja toimittaja Seppo Puttonen. Ohjelmassa kuulemme myös Antti Hyryn ajatuksia kirjoittamisesta. Ne on poimittu Tuulikki Islanderin televisio-ohjelmasta vuodelta 1995. Näytteitä Hyryn Uuni-romaanista lukee Hannu Anttila.

Kirjakerho: Lena Andersson ja omavaltainen päähenkilö: 21.06.2016 07.45  

Ajankohtaisia aiheita iskevästi ja terävän provosoivasti käsittelevä kirjailija Lena Andersson ( 1970) on synnyttänyt pöhinää kotimaassaan Ruotsissa. Andersson on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja kolumnisti, joka jakaa yleisön mielipiteet. Lena Andersson palkittiin vuonna 2013 August-kirjallisuuspalkinnolla. Hänen viidestä romaanista kolme on suomennettu. Kahdessa viimeksi ilmestyneessä romaanissa Omavaltaista menettelyä ja Vailla henkilökohtaista vastuuta on sama päähenkilö Ester Nilsson, joka pettyy rakkaudessa. Andersson kuvaa ihmissuhteiden valtaa ja pakkomielteitä huumorilla höystettynä. Romaaneissa koukuttaa Esterin hahmo, joka jää arvoitukseksi. Lukijan on vaikea tietää, onko hän hyväksikäyttäjä vai hyväksikäytetty ihminen. Kirjakerhossa keskustelevat Anderssonin romaaneista kriitikko Pia Ingström sekä suomentaja Sanna Manninen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko ja näytteet lukee Sari Siekkinen. Kuva: YLE

Kirjakerho: William Faulkner harjoittelee New Orleansissa: 14.06.2016 08.00  

Kevättalven 1925 William Faulkner odotteli laivaa New Orleansissa ja samalla hän testaili taitojaan, muunteli ja muokkasi kertomuksiaan, julkaisi niitä ja tienasi matkarahoja Eurooppaan. Näissä nuoren kynäilijän pikaisissa jutuissa näkyy jo paljon nobelkirjailijan vimmaa, tulevia mestariteoksia. Eeva Luotosen vieraana ohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström. Lukijana Ville Tiihonen.

Kirjakerho: Natsileski Lina Mannisen uskomaton elämä: 07.06.2016 18.00  

Lina (s. 1911) ja SS-kenraali Reinhard Heydrich ehtivät elää Prahassa vain vuoden, ja jo sinä aikana Heydrich ehti saada kutsumanimen Prahan teurastaja. Lina oli miehensä moottori, joka puski miehensä valtaan. Julma mies surmattiin attentaasissa, ja Lina pakeni lapsineen Pohjois-Saksaan. Hän avioitui Intimiteatterin perustaja Mauno Mannisen kanssa. Tälle avioliitto oli performanssi ja Linalle keino päästä eroon pahamaineisesta sukunimestään. Lina kuoli yksinäisenä ja sairaana Fehmarnin saarella vuonna 1985. Kirjailija Terhi Rannela ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Frau. Kuva: Vesa Laura

0:00/0:00
Video player is in betaClose