Kitty och Pers föräldrapodd

Kitty och Pers föräldrapodd

Sweden

Kitty Jutbring och Per Störby diskuterar föräldraskap och familjeliv på ett oglamoröst och prestigelöst sätt med många återkommande programpunkter och gäster.

Episodes

36 Janne Schaffer  

Kitty är i nionde veckan och mår illa, kräks och är trött, och Per ska iväg och spela i Rio i en vecka. Vad funkar mot illamåendet? Kitty pratar om porr för kvinnor, Lergigan comp och mammakroppshets, och Per spanar om män som får uppmärksamhet när deras döttrar gör dem till feminister. Dessutom får vi höra om när Janne Schaffer blev generat chockad av Nikki-Lo's bajs.

35 Jag mår ILLA! (första spyan har landat)  

Kitty är i sjunde veckan och illamåendet har kickat in med full kraft. Första spyan anlände samma dag som det här avsnittet spelades in, och hormoner och humör är på topp. Varför mår gravida illa? Stämmer det att det är värst på morgonen? Vad finns det för tips mot illamånde? Kitty ger oss två myter om illamående och kan inte hålla tillbaka sitt manshat, Per berättar om morgonens dramatiska psyk-bryt och Nikki-Lo gör sitt i duschen.

34 Fuck cancer!  

Charlie, fick Leukemi vid två års ålder. Hans mamma Tove var hög-gravid med sitt andra barn när de fick det ofattbara beskedet. Idag är Charlie sex år och färdigbehandlad, Tove är styrelseordförande i Ung Cancer och familjen Lindahl Greve har vuxit ytterligare. Mycket har hänt alltså. Vi åkte hem till en väldigt mysig familj, lämnade Nikki-Lo med de andra barnen och satte oss i sovrummet och pratade med Tove som öppet och rakt pratar om något av det allra svåraste: vardagslivet på sjukhus, bemötanden, förändringar och fördomar; hur behandlar du ett cancersjukt barn "normalt", hur hanterar du alla som tycker synd om barnet och familjen? Vi åkte därifrån ett par timmar senare, peppade och upprymda, och dessutom med en nybakad limpa under armen som pappa John hade slängt ihop samtidigt som han hade lekt med de fyra barnen i trädgården.

33 Graviditetstestet  

Det är midsommarafton och Kitty och Per gör ett graviditetstest innan de går iväg och dansar kring midsommarstången. Måste man hålla en graviditet hemlig de första tolv veckorna? Varför är det egentligen bättre att vi pratar om det tidigare än så? Per och Nikki-Lo har varit på semester i stugan och delat säng med farmor, Kitty har varit hemma och inte saknat de andra alls, och i Veckans blöja avslöjas en synkroniserad familj.

32 Barnlängtan – När det inte räcker med att ligga  

Kajsas kille var otrogen och smittade henne med klamydia som han dragit på sig på utflykterna, vilket fick katastrofala följder senare i livet när hon fick reda på att hon, och hennes nya kille, inte kunde få barn genom att bara ligga. Nu är hon mamma till en 2-åring och pratar öppet om hennes historia och alla turer med att försöka få barn som till sist ledde till IVF, "provrörsbefruktning".

31 Utflykt med köpepizza!  

Sommaren är här och vi har fått massa utflyktstips från våra lyssnare, läsare, vänner och familj! Vad är en utflykt? När är bästa dagen att åka till stranden? Vad gör man i skogen? Vad ska man äta? Var lägger man ribban? köpepizza eller stormköksmatlagning? Per och Nikki-Lo gör utflykt och upptäcker storstadsfenomenet "Parklek", Kitty spanar om att "avslappning" inte gör några barn och ett lyssnarmail får dem bägge två att krypa till korset. Dessutom en väldigt torr Veckans blöja och en tävling med två utflykts-kit som priser.

30 Pappor, vad fan...?  

I veckan hamnade Per i blåsväder när han skrev inlägget "Peter Jihde, vad fan...?", på Kittys blogg och fick en drös upprörda kommentarer. Vad hade Peter Jihde egentligen gjort för ont mot jämställdheten? Varför är pappor misslyckade? Vad är PK egentligen? Vad hade Per i betyg i svenska? Är barn som börjar prata tidigt smartare? Nikki-Lo kastar ut farliga grejer från balkongen, Kitty tävlar ut böcker och Per spanar om att pappor nog ändå börjar ta lite plats. Dessutom en Veckans blöja!

29 När grannarna slåss...  

Vi träffar våra goda vänner Nina Rung utredare på polisens familjevåldsrotel och Peter Svensson föreläsare och aktiv inom män för jämställdhet bl a och pratar om deras initiativ "Huskurage" som just nu sprider sig fortare än ett kattmeme på nätet. Vad ska man göra om man misstänker att grannen far illa? Vem hör man av sig till om något barns föräldrar är på fyllan lite för ofta? Familjen Störby Jutbring har varit på bästa semestern, Nikki-Lo upptäcker sin kattförtjusning, Per drar en myt om förstoppning och Kitty dissar hemlighetssmygandet med att försöka bli gravid och tipsar om en bra app som hjälper till när produktionssexet ska fram.

28 Popstjärnemorsan talar ut  

Vi träffar Sarah Assbring som gör musik som El Perro Del Mar och pratar barn vs karriär. Sarah ville egentligen inte ha barn, hon var ju hyllad popstjärna mitt i karriären. Kan en popstjärna på turné samtidigt vara en bra förälder? Överlever imagen bajsblöjor? Hur gör man praktiskt när ens partner spelar i samma band? Varför porträtteras konstnärskvinnor annorlunda än konstnärsmän? Per ifrågasätter den hyllade filmen "Monica Z", Kitty skändar en barndomsvisa och Sarah bjuder in till bajsfest med en "gäst-veckans blöja"!

27 Barns giftiga vardag  

I nappflaskan, tandborsten, skeden, tallriken, pipmuggen, haklappen, vaxduken, leksaken, t-shirten, regnjackan, gungan, lekplatsen, golvet, maten och t o m i bröstmjölken: överallt finns det G I F T som vi mer eller mindre frivilligt låter våra barn få i sig, och som vetenskapligt bevisat ger oss diabetes, cancer, fetma och fertilitetsproblem! Vad i helvete!? I det här avsnittet träffar vi Katarina Johansson som skrivit boken "Den onda badankan" om gifter i barns vardag. Varför är plast giftigt? Vad är det för farligt med en skumgummimadrass eller en gunga? Hur bör vi göra med iPads? Är det bättre med nya my little ponys än gamla? Varför är vanligt damm farligt? Vilka är "värstingarna" i vår miljö? Katarina har svaren på det här och andra lyssnarfrågor och börjar med en topp tre "Va, är det där giftigt?", samtidigt som hon ammar sin fina bebis Frans. Lyssna och bli informerad! Och framförallt: bli inte rädd, bli upplyst och inspirerad. (avsnittet blev lite långt, men vi ville inte klippa bort någonting...)

26 Sex! (dags att börja ligga igen?)  

Ett extra långt avsnitt, om sex under småbarnstiden och graviditeten! När ska en börja igen efter förlossningen? Är det konstigt att inte vilja ha sex? Vad gör vi om vi vill ha olika mycket sex i ett förhållande? Behöver man vara rädd för att bli kåt av amning? Funkar amning som preventivmedel? Varför har vi sån penetrationsfixering? Vi pratar med Manne Forsberg, sexualupplysare, författare och föreläsare, som på ett integritetslöst sätt förklarar det mesta om sex under småbarnsåren, och får tom både Kitty och Per att bli generade. Manne beskriver sig själv som kåt och lat, berättar om snabba runk och tipsar om hur man kan minska sexstressen, Kitty pratar om riskerna med att "ställa upp" för hemfriden och Per inser att när Nikki-Lo ropar "baaaajs", har hon faktiskt bajsat.

25 En Förbannad Ettårings Påskägg  

Gick Kitty över gränsen när hon sa till en morsa på lekplatsen? Får man lägga sig i andra vuxnas hantering av barn? Varför blir Nikki-Lo så förbannad utan anledning? Vad stoppar man i ettåringens påskägg? Per byter blöja på en parkbänk med kvittrande fåglar som ackompanjemang och Kitty spanar om att barn gör som vi gör, inte som vi säger. Dessutom tävlar vi ut ett klassiskt järnvägsset i trä från Brio!

24 En ståkiss på golvet  

Nr 24! Den här gången har vi bl a ett litet ”quiz” med Pappapoddarna Nisse Edwall och Manne Forsberg: vad är det värsta du sagt till ditt barn, värsta rådet du fått, värsta stället du bytt blöja på, bästa tipset till nyblivna föräldrar? Per har varit ensam med Nikki-Lo och gör en topp tre med otippade svårhanterade situationer, Kitty spanar om pysselpressen och slår ett slag för fulpysslet och Nikki-Lo brister ut i gråt när hon ståkissar på golvet.

23 En mjölkstockning med blöjtårta, tack.  

Vem åt vems bajskorv? Behöver Kitty skaffa en älskare? Vad är en blöjtårta? Kitty avslöjar en myt om det heta ämnet ”amning” och passar samtidigt på att läxa upp alla mjölkpumpare, Per avslöjar att han helt egoistiskt, i jämställdhetens namn, längtat efter att Kitty ska sluta amma. En ”Veckas blöja” såklart och som grädde på moset en fantastisk uppdatering från vår fd gravida vän Hanna.

22 Hormoner och hemorrojder  

Vi träffar Sofia och Therese som har succé-bloggen "Hormoner och Hemorrojder" och snackar ärlighet. Hur ärlig kan man vara i tex en blogg? Varför ska man behöva googla efter viktig gravid-info, borde inte professionellt utbildade ha berättat? Varför får vi inte veta sanningen om förlossningsskador, depression och tvångstankar? Är det en myt att hälften av alla föräldrar skiljer sig under barnets första år? Sofia och Therese Topp Tre-listar saker de inte trodde de skulle göra, Nikki-Lo leker med en ljudeffektsmaskin, Per ståkissar på offentlig toalett MED Nikki-Lo på magen och Kitty våndas över hårt bajs. Dessutom en uppdatering från gravida Hanna, och tävlingen med den fina terrängvagnen från Babyland har fått en vinnare.

21 Prylar och nakendisco!  

Hur många leksaker har ett barn i genomsnitt? Vilken är bästa prylen och varför? Vad är bestsellern i barnpryls-träsket? Vad är det egentligen för speciellt med rosa och blått? Vi besöker Babyland och pratar med Petra och Daniel om prylar, får en rykande färsk Topp Tre-lista över bästa prylarna just nu och instiftar "genusrabatten" till kunder som gör ett aktivt val bland färgerna. Kitty är nervös för morgondagens jobb och spanar att de roligaste leksakerna också är de otroligaste, Per förbannar pollen och låter Nikki-Lo leka med fjärrkontrollen, Nikki-Lo, som har börjat spexa, har nakendisco som slutar med en stånkad korv på köksgolvet. Dessutom, för er som vill ha ännu fler prylar, tävlar vi ut en SUPERFIN terrängvagn från Babyland.se!

20 Jävla tandborstningen! (Eller, "panik i sexshoppen!")  

Hur borstar vi tänderna på våra barn egentligen? När börjar man? Hur ska rutinen se ut? När börjar de sköta joxet själva? Är eltandborste ett bra alternativ? Vad tycker vi om flour? Varför är det dåligt att somna med flaskan? Vi ringer och frågar en TANDLÄKARE! Per hamnar på akuten och listar Nikki-Lo’s största skräckupplevelser, Kitty berättar om sitt könsblandade-inför-att-gifta-sig-upptågsbesök på sexshoppen (hensexa) och berättar om sin största hobby som t o m spridit sig till Pers nya video. Dessutom får vi reda på vilka som vunnit Babybjörnsbärselarna från förra veckans tävling, vi tävlar ut Pers nya platta “Dance Of The Diaper Fairy” och – såklart – veckans blöja.

19 Studiebesök hos Babybjörn  

Den här gången besöker vi kvinnan som står bakom babyprylar som antagligen alla varit i kontakt med någon gång: Lillemor Jacobsson, som tillsammans med sin make Björn startade sitt företag Babybjörn 1961! Hon berättar om hur allt började, varför så många svenska pappor började använda bärsele och vad Ellen DeGeneres egentligen sa på Oscargalan. Kitty drar en ”Veckans Myt” som antagligen kommer sätta bromsspår i varenda lyssnares bralla och berättar om en trött och förvirrad ”Veckans Blöja”. Per minns Nikki-Lo’s ”visselnos” och vilken tonart den gick i. Dessutom ”T-T-T-T-Tääävling”, med superfint pris: 2 stycken vinner varsin ”One”, Babybjörns nyaste ergonomiska bärsele!

18 Jag HATAR barn!  

Varför var Kitty så rädd för att berätta för sin chef Anders, att hon var med barn? Jo, han GILLAR inte barn och vill inte ha några egna! Kommer du följa Anders topp tre-lista med tips över hur föräldrar ska bete sig? Är han någonsin rädd för att kanske missa nånting? Kitty går igång på Anders åsikter om amning, Per berättar om vad han hatar OCH byter veckans blöja mitt i det.

17 Frågestund, spaning, tips och tricks  

I Poddy-Lo nummer 17 pratar Kitty mycket och Per känner sig förvirrad, men det blir ändå mycket gjort. En frågestund, en spaning, en blöja och mycket mer. Varför blir föräldrar vilda och rabiata av bärselar? Får Nikki-Lo verkligen i sig allt hon ska, hennes mamma är ju en sån där konstig vegan? Vad är det för fel på färgen rosa nu då, en färg kan väl inte vara farlig? Per berättar om ett tips han fick av författaren och poeten Bob Hansson, Kitty gör en egoistisk dockskåpsefterlysning och Nikki-Lo, hon har börjat dansa på skötbordet...

0:00/0:00
Video player is in betaClose