Episodes

FREDAG: Socialen betalar hyra till kriminella, nytt program på lätt svenska  

Fredagens Klartext handlar om att ett flygplan från Norge har kraschat i norra Sverige och 2 personer har dött. Vi pratar också om att kommunernas socialtjänst ibland betalar ut pengar i hyra som går till brottslingar som hyr ut dyra bostäder till fattiga. I veckans nyhetspanel pratar vi om ID-kontrollerna som infördes den här veckan. Vi har också pratat med Elle-Kari Höjeberg om Sveriges Radios nya progrtam på lätt svenska som ska göras av Radio Sweden. Dessutom pratar vi om att Klartext ska göras om efter den 18 januari.

Klartext 0

Torsdag: Nu är det väldigt kallt i Sverige.  

På onsdagen berättade Klartext att Sverige har haft sin kallaste natt hittills den här vintern. Vi berättade också om ungdomar som blir dåligt behandlade på idrottsgymnasium.

Klartext 0

Tisdag: nya skolregler för nyanlända, fattiga i gruppbostad, kallt för hemlösa  

Tisdagens Klartext handlar om att det nu blir nya skolregler i hela landet för hur nyanlända barn och ungdomar ska gå i skolan. Vi pratar också om att många som har funktionsnedsättningar och bor i gruppbostäder har så lite pengar att de har svårt att klara sig. Nu kräver föreningen FUB att bidragen till de funktionsnedsatta ska höjas. Vi pratar också om att många skolgårdar inte har anpassats för barn med funktionsnedsättningar. Dessutom pratar vi om kylan som gör det extra svårt för många hemlösa. En del av dem kan få sova i värmen på ett härbärge.

Klartext 0

Måndag: ID-kontroller, Varför kvinnor lockas till IS, Iran och Saudiarabien  

Måndagens Klartext handlar om att alla som reser med tåg, båt eller buss till Sverige från vårt grannland Danmark nu måste visa kunna ID eller pass för att få resa vidare. Därför är det svårare att ta sig hit för flyktingar, samtidigt som resorna tar längre tid pga kontrollerna. Vi pratar också om kvinnor i Europa som lockas till terrorgrupper som IS. Dessutom pratar vi om det växande bråket mellan länderna Saudarabien och Iran som redan är gamla fiender.

Klartext 0

Onsdag: Tjuvar plundrar översvämmade hus, Personlig assistans, rädda hundar  

Onsdagens Klartext handlar om att det fortfarande är oväder med stora översvämningar i Storbritannien och tjuvar passar på att ta allt av värde i tomma hus som människor har tvingats lämna på grund av översvämning. Vi pratar också om att kostnaden för personlig assistans har ökat och en del är nu oroliga för att personer som har funktionsnedsättningar ska få mindre hjälp med assistans. Dessutom pratar vi om att många djur blir rädda för nyårsraketer och smällare. Till sist berättar en framtidsforskare om att vi har det väldigt bra i Sverige och att det troligen kommer att fortsätta vara så även nästa år.

Klartext 0

Tisdag: miljöpartist fast i Peru, nytt år och nya regler, farliga smällare  

Tisdagens Klartext handlar om att en politiker för Miljöpartiet i Sundsvall har tagits fast av poliser i landet Peru. Vi berättar också om lagändringar från nyår som bland annat påverkar mångas ekonomi. Dessutom pratar vi om de nya Id-kontrollerna som snart börjar gälla för människor som reser in i Sverige. Många flyktingbarn saknar Id-kort eller pass och kan då hindras från att få komma in i landet. Dessutom pratar vi om nyårsfyrverkerier som kan vara väldigt farliga.

Klartext 0

Måndag: Vargjakt, jobb för personer med funktionsnedsattningar, nya ord  

Måndagens Klartext handlar om att jakten på varg som skulle ha startat nu på lördag har ställts in. Nu ska domstolar undersöka om det ska bli nån vargjakt eller ej. Vi berättar också om hur personer som har någon funktionsnedsättning kan få jobb med hjälp av Arbetsförmedlingen och hur bra det kan kännas att ha fått jobb. Dessutom pratar vi om att stora oväder har drabbat både USA och Storbritannien under julen. Till sist berättar vi också om några nya ord som har kommit under året.

Klartext 0

Måndag: Om förändringar i spansk politik, jultrafik, och bröllop hos brandkåren  

Måndagens Klartext handlar om att många spanjorer röstade på nya partier i valet. Vi har också pratat med radions trafikredaktion om jultrafiken de här dagarna före jul. Dessutom får du höra om ett annorlunda bröllop bland brandbilar i ett garage.

Klartext 0

Fredag: Transportföretag kan få böter om de inte gör id-kontroller.  

På fredagen berättade Klartext om vilka regler som ska gälla för kontrollerna av Sveriges gräns. En flykting från Syrien berättar hur det är att leva i staden Raqqa, där terrorgruppen IS styr.

Klartext 0

Torsdag: 16 miljoner barn föddes i krig  

På torsdagen berättade Klartext att 16 miljoner barn föddes i år i länder där det är krig eller konflikt. Vi berättade också att det svenska bilföretaget Nevs ska få sälja massor av bilar till Kina.

Klartext 0

Onsdag: Polisen har skrivit upp romer i ett nytt register.  

På onsdagen berättade Klartext att polisen har skrivit upp saker om romska tiggare, trots att romerna inte var misstänkta för något brott. Vi berättade också om sveriges nya helgon.

Klartext 0

Måndag, svenskar dömda till livstids fängelse för terrorbrott i Syrien  

Måndagens Klartext handlar om att två män från Göteborg har dömts till livstids fängelse för terrorbrott, för mord som begåtts i landet Syrien i Mellanöstern. Vi pratar också om att special-lärare och special-pedagoger i Sverige ska få lära sig mer, för att elever som behöver särskilt stöd ska få bättre hjälp i skolan. Vi berättar också om att det har varit en allvarlig trafikolycka i Argentina där minst 40 poliser har dött. Dessutom hör vi om facebook-gruppen Julhjälpen, som fixar julklappar till fattigare familjer med barn.

Klartext 0

Fredag: Danskt förslag om att ta flyktingars värdesaker, och om tecken som stöd  

Fredagens Klartext handlar om att en 40-årig man i Skåne har dömts till fängelse för sexbrott mot småbarn. Vi pratar också om att polisen i Danmark kanske kan få ta värdesaker från flyktingar. Dessutom berättar vi om en julmarknad i Stockholm som har anmälts för diskriminering av funktionsnedsatta. Vi pratar också om en mamma som skrev egna böcker om tecken som stöd när hennes dotter inte kunde prata. Dessutom får vi höra lite Luciasång.

Klartext 0

Onsdag: Regeringen vill ha ID-kontroller vid gränsen.  

På onsdagen berättade Klartext att det kan bli ID-kontroller mellan Danmark och Sverige. de som reser måste då visa pass eller legitimation. Vi berättade också om en julshow som görs av artister med funktionsnedsättning.

Klartext 0

Tisdag: Tunneln i Hallandsåsen öppnas efter 23 år och allvarliga problem  

Tisdagens Klartext handlar om Hallandsåsen, där en ny tunnel för tåg har öppnat idag. Vi pratar också om att luften i Kinas huvudstad Peking nu är smutsigare än någonsin.

Klartext 0

Måndag: Nationella Fronten i franska val, Onsalamord, IS tar över i Libyen  

Måndagens Klartext handlar om att partiet det invandrings- och islamkritiska partiet Nationella Fronten har fått många röster i valet i Frankrike nu i helgen. Kanske är det extra många som röstar på dem nu efter att Frankrike har drabbats av flera terrorattacker. Vi berättar också om mord och knivattack på Onsala-halvön utanför Göteborg nu i helgen. Dessutom pratar vi om att terrorgruppen IS nu även tagit över delar av landet Libyen i Nordafrika.

Klartext 0

Fredag: Stormen Helga, lärare i Trollhättan dog, klimatmöte,  pris till Zlatan  

Fredagens Klartext handlar om att det blåser kraftiga orkanvindar över Göteborg och delar av södra Sverige. Vi berättar också om att en lärare som attackerades av en man med svärd på en skola för 6 veckor sen nu har dött av sina skador. Dessutom har vi träffat vår nyhetspanel för att prata om det stora klimatmötet i Paris som pågår nu. Vi pratar också om att fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic nu ska få ett pris för att han hjälpt fotbollspelare som har funktionsnedsättning.

Klartext 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose