Klassresan

Klassresan

Sweden

Klassresan är ett intervjuprogram där programledare Mohamed El Abed träffar kända och okända gäster som delar med sig av sin klassresa.

Episodes

33 Anso "Min Stora Sorg"  

I Klassresans 33:e avsnitt får ni Ann-Sofie Lundin känd som artisten Min Stora Sorg. I ett långt och fint avsnitt om musik och klassresor. Ni får följa med på Ansos resa, där vi pratar om allt från uppväxten i Gävle, julen, att vara skilsmässobarn, musiken och debutplattan, P3 guldnomineringen för årets pop, Stjärnfamiljen och självklart snackar vi klassresor.

32 Amat Levin  

I Klassresans 32:e avsnitt får ni träffa journalisten Amat Levin som tillvardags är chefredaktör för Nöjesguiden, i ett smart samtal om skrivandet och den nya medelklassen. Följa med på Amats resa från uppväxten i Farsta, klichéer krockar på Östar Real till chefredaktör på Nöjesguiden. Som Amat själv säger det ”jag fick 1000kr i present när jag fyllde 18 år, min klasskamrat som fyllde år samma dag fick en Ferrari”. Vi pratar om podcasten The Power Meetings som har med två vänner, att inte ta något för givet, hitta sitt eget tilltal i skrivandet, Nöjesguidens omvandling,hur den nya medelklassen och media Sverige.

Mohameds poddshow #3  

Live från kulturhuset i Stockholm Mohameds poddshow med gäster. Hypad stämning på säsongsavslutningen av poddshowen när komikern och programledaren Ahmed Berhan körde stand up och uppkommande musikregissören Nikeisha Andersson gästade, den här gången var albumaktuella Simon Emanuel och Min Stora Sorg musikaliska gäster och för musiken stod som vanligt DJ Taro. Mohameds poddshow görs i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

31 Ronny Ambjörnsson  

I 31:e avsnitt tar vi det tillbaka till klassresor på 60 och 70-talet, när ni får träffa idéhistorikern och författaren Ronny Ambjörnsson. Följ med på Ronnys kulturella klassresa från arbetarhemmet i Lunden, Göteborg vidare till Vetenskapsakademin. Vi pratar om beröring och kyssar är kopplat till klass, den ständiga nyfikenheten på den andra världen och avståndet som växte till föräldrarna i takt med klassresan. Det blir roligt i avsnittet, som när Ronny berättar om när hans mamma svimmade framför drottningen. Eller som Ronny själv säger det ”mitt liv är som en Charlie Chaplin film”.

Mohameds poddshow #2  

Live från kulturhuset i Stockholm Mohameds poddshow med gäster. Mycket skratt och bra stämning när Mohamed denna gång gästades av hiphoplegenden Ison Glasgow och musikjournalisten Emil Arvidson, som just nu är aktuella med Isons självbiografi "När jag inte hade nått". Showen inleddes med stand up av One liner-kungen Michel Sanchez, uppträdande av 14X -Rawda och Gabbe och som vanligt stod Dj Taro för musiken. Nästa show den femte december på Kulturhuset kör bl.a. Ahmed Berhan stand up. Mohameds poddshow görs i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

30 Eliza Kücükaslan  

I klassresans 30:e avsnitt får ni träffa Eliza Kücükaslan utsedd till årets framtida kvinnliga ledare, i ett skarpt samtal om ledarskap och förändra världen med affärer. Eliza berättar om allt från uppväxten i Hallunda, till klassresan som landschef för ett stort mikroförsäkings företag i Ghana. Vi snackar vad det innebär att vara stora syster, drömmen om att förändra världen, syskonen Kücükaslan, att ställa höga krav på sig själv från dag ett och att hamna i en situation där man blir behandlar som vit. Vi avslutar med att prata om hur framtidens ledare ser ut.

29 Michelle Kadir  

I klassresans 29:e avsnitt får ni träffa Michelle Kadir Senior director of Content & Distribution på Spotify, i ett samtal om att jobba med sin stora passion musiken. Ett avsnitt som tar det tillbaka till uppväxten, musikdrömmar, en lektion i vad man inte ska fråga en kurd, till en inblick i hennes två världar teknik- och musikbranschen, ena dagen hemma hos Qunicy Jones på 80 års kalas och nästa kväll äta middag med Mark Zuckerburg. Vi snackar YO MTV raps, att man kan stödja kurdiska flyktingar med donation till Kurdiska läkarsällskapet, att arbeta hårt men på drömjobb där ens stora idoler som Kanye West bara råkar titta förbi och vi avslutar med att prata makt och framtiden för svensk musik.

28 Barakat Ghebrehawariat  

I klassresans 28:e avsnitt får ni träffa demokratiagenten Barakat Ghebrehawariat, i ett långt och öppet samtal om roller, sociala koder och poesi. Det är ett legendariskt avsnitt med Barakat, känd som Borgarbino. Vi snackar allt ifrån uppväxt, vad är grejen med den vita mustaschen, att omformulera grammatiken, att bo i en brunn kropp, hur revolution poetry skakat om den kulturpolitiska kartan, att brottas med den sociala ilskan, om rätten att få vara individer och också kunna prata om kärlek, vara programmerad att arbeta dubbelt så hårt och socialt självförtroende. Det är ett briljant avsnitt som det alltid är när Barakat talar.

Mohameds poddshow #1  

Premiär för Mohameds poddshow från Kulturhuset. Bra stämningen, mycket skratt och kvällen inleddes med ett kortare stand up av Branne Pavlovic. En dröm lineup av gäster, som Sveriges nästa rapstjärna Rosh, skribent Valereie Kyeyune Backström och journalisten Johan Anderberg levererade och det dissades till höger och vänster. Vi snackade valet, nästa kulturminister och vem blir partiledare för nya nya moderaterna? vi siade om Valerie är Sveriges Carrie Bradshaw, Rosh uppträde, snackade debutsingeln Karma och om att komma in på klubben. För musiken stod Amir Sela (TSL). Nästa Mohameds poddshow är 24/10 på Kulturhuset i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

27 Lili Assefa  

I Klassresans 27:e avsnitt så blir vi skolade av PR-drottningen Lili Assefa, som berättar om sin uppväxt och karriär. Vi får följa med Lili tillbaka till där hon började som ung i musikbranschen. Där grunden för hennes megakarriär sattes via Ace of Base, krishantering med Leila K samt Latin Kings legendariska platta "I Skuggan av Betongen". Vi snackar om den legendariska nattklubben Gino, vad krögaren PG Nilsson betytt för henne, samt hur hon köpte in sig i klädföretaget Whyred. Vi pratar om hennes drivkraft och hur man kan behandlas om man inte är man i PR-branschen. Njut av ett riktigt fint och ärligt avsnitt med Lili Assefa. Avsnittet klipps av Maja Dahl

26 Meron Mangasha  

I Klassresans 26:e avsnitt har vi poeten och podcast pionjären Meron Mangasha. Det blev ett magiskt avsnitt från en berättares liv. Vi snackar legendariska podcasten Menage á tugg som Meron startade med Peppe och Emiras redan 2009, hur han började läsa dikter över beats och hur berättande alltid varit en stor del av hans liv. Mohamed hyllar Ison&Fille som vår generations Ulf Lundell. Meron tar det tillbaka och berättar hur hans mamma visade världen. Vi pratar om hur Blått blod tog Meron in i finrummen, samt om trasiga relationer. Självklart pratar vi om nya projektet Hjältar mot sin vilja med Henok Achido Hjältar mot sin Vilja. Avsnittet klipps av Maja Dahl

25 Seher Yilmaz  

I klassresans 25:e avsnitt ett riktigt fint avsnitt där ni får träffa Seher Yilmaz ordförande för Rättviseföremedlingen som ni aldrig hört henne förut. Seher berättar om sin klassresa från miljonprogram till PR-geni och ordförandeveteran, Mohamed bekänner sina fördomar om Sehers bakgrund. Det blev ett avsnitt med mycket känslor bl.a. leva med magkatarr som ung, duktiga fickan syndromet, att bli mobbad och att vara i ett sammanhang där man är den enda som inte har vit medelklassbakgrund. Seher berättar om vad som händer när man som 19 år blir beskylld för att missköt ekonomin för en stor organisation, vi får en insyn i Primegate och hur man kan bli behandlad i Internationella sammanhang om man inte är blond och blåögd. Eller som Seher enkelt säger det min fritid är mitt engagemang. Avsnittet sponsras av TCO facklig central organisation Klipps av Maja Dahl

24 Emma Stormdal  

I Klassresans 24:e avsnitt får vi träffa skådespelaren och skribenten Emma Stormdal, i hennes nya resa tillbaka till talet efter att ha fått en hjärnsjukdom. Emma berättar om sin uppväxt och de tidiga drömmarna om att bli skådespelare, men framför allt om den dagen då livet vändes upp och ner när hon fick en kavenorm i hjärnan. Vi pratar om den nya vardagen med möten med soc, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och hur det är att plötsligt inte längre behandlas som vuxen. Emma berättar om skammen över att inte våga berätta om sin ekonomiska situation och att ta saker dag för dag, timme för timme när man är sjuk – men också om hur viktigt det är att fortfarande ha kvar humorn och inte sluta drömma. Avsnittet sponsras av TCO www.tbt2001.se Det här avsnittet klipptes av Maja Dahl

23 Ahmed Berhan  

I Klassresans 23:e avsnitt gästas podden av Sveriges nästa stjärna, komikern och programledaren Ahmed Berhan. Ni får hänga med på Ahmeds resa från Rågsved, via komikerkollektivet BC Buddz till SR Tankesmedjan. Vi pratar Eddie Murphy och Chris Rock, vad engelska skolan betydde för Ahmed, följer med på Ahmeds första standup på gymnasiet, Ahmed visar sin duktiga sida, om känslan att äntligen hitta något man är brinner för, ni får veta allt om hur man blir komiker i Sverige, bromancen med komikern Branne Pavlovic, hur komikerkollektivet BC Buddz föddes, att brinna för standup från orten i ett långt och härligt avsnitt från Ahmeds lägenhet i Malmö.

22 Rakel Chukuri  

I Klassresans 22:e avsnitt får ni träffa den fantastiska berättaren Rakel Chukri, Sydsvenskans kulturchef. Rakel tar oss med på sin klassresa från uppväxten Jönköping även kallad Sveriges Texas, med drömmar att bli EU-byråkrat, till att bli rekordung kulturchef på en av Sveriges större tidningar. Vi pratar präktiga barn, assyriska kvinnor, att växa upp med många syskon och 20-årsplanen. Vidare pratar vi om tiden på den legendariska tidningen Lundagård. Rakel berättar om tiden i Malmö när den nya lasermannen Peter Mangs härjade och vilka frågor som lyfts för lite i media. Vi avslutar med att prata om tidningsbranschens framtid och vad Rakel ska göra till hösten.

21 Medufia "Keke" Kulego  

I avsnitt tjugoett får ni följa med Medufia ”Keke” Kulegos resa från Rosengården till Wall street. Det är ett roligt avsnitt där Mohamed är på rethumör. Ni får träffa en positiv Keke som vi snackar om vikten av betydande föräldrar, krossade fotbollsdrömmar och räddningen via ett fotbollsstipendium på collage i NY. Keke berättar om känslan att ha en ekonomiutbildning och söka massa jobb, utan att bli kallad på en intervju. När tills den amerikanska drömmen uppfylls med ett jobb på Wall street. Vi jämför hur det är att vara svart i NY och Sverige, samt den gemenskap och stödet som finns i fotbollslaget Blatte United. Vi avslutar att prata om vikten av fler svarta förebilder och vad Refaat El-Sayed har betytt för Keke.

20 Kristian Lundberg  

I avsnitt tjugo träffar Mohamed, författaren och poeten Kristian Lundberg mest känd för boken Yarden om hur han påbörjar sin klassresa nedåt. Det är ett fantastiskt samtal där vi pratar hur det är att vara uppväxt som enda svennefamiljen i Rosengård, vad missbruk kan göra med en, hur det är att sitta på mentalsjukhus, ångesten över sin Klassresan, hur man formats med en Schizofren mamma, att i kaoset finna ro i skrivandet, hur litteraturvärlden reagera när man recenserar en bok som inte finns, behovet av att störa ordningen, att vara fattig är dyrt, självklart pratar vi om hamnarbetare i Yarden behandlas och vi avslutar med att se på den klassresan som sker i hemmet med barnen.

19 Lilian Thuram  

I specialavsnittet nitton träffar Mohamed en av Frankrike bästa fotbollsspelare genom tiderna Lilian Thuram, som efter fotbollen vigt sitt liv till att bekämpa rasism inom samhället och idrotten. Ni får träffa aktivisten Lilian Thuram, höra om hans uppväxt, förebild och hans kamp mot rasism. Och gör vi en tillbakablick till Thurams största ögonblick som fotbollsspelare, VM 1998.

18 Ardalan Esmaili och Pablo Leiva Wenger  

I Klassresans artonde avsnitt, säsongsavslutning från Kulturhuset, träffar Mohamed, skådisarna och bästa vännerna Ardalan Esmaili och Pablo Leiva Wenger som även går under alias Grillat en halva av rapduon Grillat&Grändy. Mack Beats var DJ med nya stjärnskottet Nebay på micken. Vi snackar uppväxt, vänskap, scenskolan, och förebilder. Om känslan när Ison&Fille först slog igenom. Vi går tillbaka till där allt börja, med deras monologer 127 och Utan titel, till vara med i succé pjäserna Författarna, Jag ringer mina bröder och Lammungarnas fest. Självklart pratar vi svensk hiphop, kliché roller de blir erbjudna och drömmen att spela i en Romkom. Vi avslutar med att prata om nästa pjäs tillsammans, ≈ [ungefär lika med] skriven av Jonas Hassen Khemiri och spelas på Dramaten i höst.

17 Elaine Eksvärd  

I avsnitt sjutton träffar Mohamed, Sveriges skarpaste retorikexpert Elaine Eksvärd. Som berättar om sin klassresa från Bredäng, via tidningen Gringo till en av de främsta tyckarna i morgonsofforna. Vi pratar fördelar med att växa upp i rötter i flera länder och hur hänger retorik och klass ihop? För första gången i podden snackar vi tiden runt tidningen Gringo. Elaine ger bästa retorik tipsen och hur man kan bemöta SD. Klart vi snackar Beef i retorik Sverige...

0:00/0:00
Video player is in betaClose