Klimatpodden

Klimatpodden

Sweden

Klimatförändringarna ställer allt på ända. Jag är förvånad över medias näst intill obefintliga bevakning och politikernas ointresse att diskutera den största utmaningen. Samtidigt stöter jag allt oftare på medmänniskor som engagerar sig på olika sätt. De inger hopp! I Klimatpodden får du möta aktivister, forskare, ekobeställare, entreprenörer och andra som agerar för att stoppa klimatförändringarna.

Episodes

#40 Fredrik Hedenus – Vi måste äta klimatsmart för att nå tvågradersmålet  

Chalmersforskaren Fredrik Hedenus tittar på strategier för att minska klimatpåverkan från energi och matproduktion. Hur ser en klimatsmart diet ut och måste alla verkligen bli veganer? Hur är det egentligen med ekologisk mat? Ligger det något i vad forskaran på SLU säger, att ekologisk mat inte är så klimatsmart? Och varför tycker Fredrik att det är så viktigt att skilja forskarrollen från aktivistrollen?

#39 Mattias Goldmann – Vi kan bli världens första fossilfria välfärdsland  

Mattias Goldmann är vd för den gröna och liberala tankesmedjan FORES, men han har också varit lokalpolitiker, lobbyist, informationsansvarig för miljöpartiet i riksdagen, talesperson för Gröna Bilister, vd för klimatkonsultfirman 2050 och bilreporter. 2016 blev Mattias utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige av Aktuell Hållbarhet. Här berättar han om hur Sverige kan spela en ledande roll i den globala omställningen och varför det till och med kan vara en fördel att vi är så små, om näringslivets helomvändning i klimatfrågan, om varför vi ska vara tacksamma för att Donald Trump lämnar Paris-avtalet och hur det kan komma sig att Mattias är stolt över att vara svensk. Musik: Reaching av David Hollandsworth. Signaturmelodi: Tommy Kaså och loggan av Hannes Larsson.

#38 Eva Sanner – Att ha en kärleksrelation med jorden  

Eva Sanner är författare och terapeut för individer och par, men också hobbyodlare. För drygt fem år sedan lämnade hon storstaden för att bosätta sig i Svenshögen knappt sex mil norr om Göteborg, för att komma närmare naturen och få tid för sitt författarskap. Flytten till landsbygden blev startpunkten för ett utforskande av vad livskvalitet, njutning och lycka egentligen är. Ett resultat är boken ”Passionskoden – för ett helt och hållbart liv” som kom förra året. Här beskriver Eva hur vi alla kan leva mera helt och mera hållbart, när vi tillåter oss att stanna upp och reflektera, göra det som verkligen gör oss glada och det som känns meningsfullt på riktigt. Som av en händelse är det livet också bättre ur klimatsynpunkt – kanske eftersom vi blir mindre intresserade av konsumtion för att känna lycka och mening.

#37 Isabella Lövin – När alla driver klimatfrågan kan vi ställa om  

Sveriges klimat och biståndsminister berättar om vad som fick henne att bli engagerad i klimatfrågan, varför hon lämnade journalistiken, om ett besök ett besök på öriket Kiribati mitt ute i Stilla havet, om utmaningarna när man är ett väldigt litet parti och hur det kan komma sig att så få röstar på miljöpartiet trots att klimatförändringarna ligger i topp över det som oroar oss svenskar. Och varför politiska journalister verkar vara så ointresserade av klimatfrågan.

#36 Annika Hagberg - Bli en hållbar klimataktivist  

Möt miljövetaren, hållbarhetskonsulten och klimataktivisten Annika Hagberg! Det blev ett samtal om fossilgasfällan, om tillväxtbegreppet, vilka rättigheter och skyldigheter vi har som människor på den här planeten och om hur man egentligen blir en hållbar klimataktivist så att man orkar fortsätta kämpa.

#35 Vi vill vara ett klimatsmart operahus!  

I dagens avsnitt får du träffa Lars Ehnebuske och Linda Rullander som båda är väldigt engagerade i Göteborgsoperans miljö- och klimatarbete, Lars som teatertekniker och scenmästare och Linda som restaurang och miljö-koordinator. Det blev ett samtal om på vilket sätt verksamheten på ett operahus kan vara miljö- och klimatbelastande, om vad operan gör för att åstadkomma en hållbar verksamhet och om arbetet med att miljömärka en hel opera, nämligen Wagners Ringen.

#34 Gró Einarsdóttir – Lyft fram fördelarna med ett klimatsmart samhälle  

Gró Einarsdóttir är doktorand på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet där hon forskar på förutsättningarna för ett ekologiskt-, socialt- och ekonomiskt- hållbart samhälle och vad som motiverar människor till att förändra sitt beteende. Hennes forskning visar att motivationen till att leva klimatsmart ökar om vi lyfter fram fördelarna med ett klimatvänligt samhälle, istället för att fokusera på de negativa effekterna av klimatförändringarna.

#33 Jörgen Larsson – Vi vill flyga men också ha ett klimat som går att leva i  

Jörgen Larsson är klimatforskare på Chalmers och undersöker bland annat hur våra flygresor påverkar klimatet. Det blev ett samtal om behovet av politiska styrmedel, om vad jag som individ kan göra, om varför de mest miljömedvetna också kan vara de som har allra svårast att avstå ifrån att flyga, om den opinionsbildande effekten av att avstå från att flyga, men varför det inte heller vore önskvärt att vi helt slutade flyga och om Chicagokonventionen, en internationell överenskommelse från 1944 som i princip omöjliggör koldioxidskatt på flygbränsle. För mer info: http://www.klimatpodden.se/

#32 Sam Manaberi – Alla kan vara med och rädda världen  

Sam Manaberi, vd och en av grundarna till TRINE, ett startuppbolag där vem som helst kan investera i solenergi-projekt i olika utvecklingsländer. Idag saknar 1,2 miljarder människor tillgång till elektricitet och TRINE vill utrota energifattigdomen samtidigt som den som investerar får avkastning på sitt kapital. TRINE bjuder Klimatpoddens lyssnare på en bonus på 10 Euro när du gör din första investering i ett solenergiprojekt! Läs mer: http://www.klimatpodden.se/ Hittills har 48 000 människor fått tillgång till el tack vare de projekt som har finansierats via TRINE. Lyssna på ett inspirerande samtal om hur alla kan vara med och rädda världen och om hur en helt ny värld öppnar sig för den som får tillgång till el. Och är det verkligen ok att göra gott och samtidigt tjäna pengar? Vill du också se till att fler människor får tillgång till el?

#31 Ulrika Wilhelmsson – Klimathotet fick mig att byta livsstil  

I dagens avsnitt får du möta Ulrika Wilhelmsson, som började engagera sig i klimatfrågan för fem år sedan. Vändpunkten var ett program om klimatförändringarna i Vetenskapens värld. Det blev ett samtal om vad som hände efter det där tv-programmet. Om utmaningen att få med sig barnen på hållbarhetsresan, om besvikelsen över journalisternas oförmåga att ställa politikerna mot väggen, om omgivningens reaktioner på den nya livsstilen och inte minst om arbetet med Klimatriksdagen i Stockholm den 4-6 maj valåret 2018. .

#30 Else-Marie Malmek – Med jute bygger vi en hållbar värld  

Else-Marie Malmek har jobbat med hållbar affärs- och verksamhetsutveckling i nästan 30 år, framför allt inom fordonsindustrin. Idag driver hon Juteborg, med målet att skapa en mer hållbar värld genom att använda ett av världens mest hållbara material, jute, inom byggbranschen och i fordonsindustrin. Hör henne berätta om livet som entreprenör och innovatör, om mötet med Bangladesh juteminister och om visionerna för framtiden. Läs mer på klimatpodden.se

#29 Johnn Andersson – Rädda våra vintrar  

John Andersson har grundat organisationen Protect Our Winters som vill mobilisera svenska skid- och brädåkare i kampen för klimatet. Han är också hållbarhetsforskare och lärare på Chalmers där han tittar vad statliga och politiska aktörer kan göra för att styra teknikutvecklingen i hållbar riktning. Det blev ett samtal om allt från hur framtidens vintrar påverkas av klimatförändringarna och arbetet med att göra klimatsmart skidåkning till något häftigt, till fördelen med att ta tåget till Riksgränsen och de antidemokratiska rörelserna som är ett hot mot klimatkampen, men också om den där snöbollen av klimatsmarta aktiviteter som börjat ta fart och som nästan är så stor att den inte längre går att stoppa. Du kan läsa mer om John och Protect our Winters på hemsidan Klimatpodden.se

#28 Kevin Anderson – What we do now will change the climate forever  

Kevin Anderson is the Zennström Visiting Professor in Climate Change Leadership at Uppsala university. He is also professor of energy and climate change at the University of Manchester and the deputy director of the Tyndall Centre for Climate Change Research. He is one of Britain's most recognized and acclaimed climate scientist and has extensive experience in communicating climate science to policy makers, industry, civil society and media. In this episode Kevin talks about carbon budgets as a way of telling us what we need to do in order to reduce our emissions, flying at the expense of future generations and our immoral lifestyle at the expense of the poor, suffering the consequences of climate change. In Sweden, Kevin Anderson has made the headlines for taking the train between Uppsala and the Uk. He explains why he stopped flying 12 years ago and the impact of setting an example, to practice what you preach.

#27 Kajsa Kramming –  Vi vrålar för barnens skull  

Kajsa Kramming är initiativtagare till Föräldravrålet, gymnasielärare och forskare i kulturgeografi på Uppsala Universitet, där hon undersöker hur ungdomar ser på relationen mellan miljö och människor. Föräldravrålet vill ge en röst åt alla som är för små för att föra sin egen talan när det gäller klimathotet och ingjuta mod och beslutsamhet hos politikerna att agera i klimatfrågan. Vi träffades på Kulturhuset i Stockholm i oktober och det blev ett samtal om vad en gräsrotsorganisation som Förädravrålet kan åstadkomma, varför det känns bra att engagera sig ideellt. Kajsa pratade också om bristen på visioner av det hållbara samhället. I sin forskning har hon sett hur unga människor föreställer sig miljökollapsen som filmen Hunger games, en väldigt mörk framtidsvision med andra ord. De har helt enkelt ingen bild av hur en annorlunda hållbar värld skulle kunna se ut.

#26 Kennet Öhlund – Civil olydnad för en klimatsmart värld  

Dagens gäst är Kennet Öhlund, blockskreterare för Rödgrönt Borås och nybliven, hängiven klimataktivist. Hur går det att förena tjänstemannarollen med aktivistrollen? Och vad var det som fick honom att resa till Lausits i Tyskland i våras för att genomföra en civil olydnadsaktion vid ett av Vattenfalls dåvarande kolkraftverk? Vad hände egentligen den där majnatten när han och hans kamrater ockuperade tågbron för att förhindra att brunkolet skulle kunna levereras till kraftverket?

#25 Framtidsveckan – Vi behöver konsten och kulturen för att ställa om  

Tio personer berättar om hur viktig konsten och kulturen är i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Alla deltog i invigningen av Framtidsveckan på Göteborgsoperan den 3 oktober: Arvid Axbrink Cederholm, legitimerad psykolog och medlem i improvisationsteatergruppen Improsaurus, estradpoeterna Evelina Varas & Hanna Haag, Adnan Abdul Ghani , som står bakom föreställningen Alla under samma sol, en förställning av och med flyktingar på Restad Gård, Amanda Martling, redaktör för antologin Sånger från Jorden , Jennifer Caneva, student och textilkonstnär, Cristoffer Svärd musiker och aktivist, America Vera Zavala, dramatiker regissör, och aktiv i klimatfrågan, kläddeisgnern Helena Lundström och Emma Öhrwall projektledare för Framtidsveckan och expert på kollaborativ ekonomi.

#24 David Jonstad –Vår industriella civilisation har passerat bäst före-datum  

David Jonstad är journalist, föreläsare, redaktör på klimatmagasinet Effekt och författare till flera böcker om vårt ohållbara sätt att leva. Vi träffade under årets bokmässa för att prata om hans flytt från Stockholm till en liten by i Dalarna. På vilket sätt är livet på landet ett sätt att leva mer hållbart? Om detta pratade vi, liksom om klimatångest och klimatsorg, om att bygga ett samhälle som är motståndskraftigt mot kriser och chocker, om att göra sig mindre beroende av samhället genom att själv producera mer och konsumera mindre och varför vår industriella civilisation har passerat bäst före-datum. Musik: Nocturne in F Moll Opus 55 av Chad Lawson

#23 Åsa Kasimir – Vi kan inte vänta till 2030!  

Åsa Kasimir är forskare på institutionen för geovetenskaper på Göteborgs universitet där hon bland annat undersöker hur markanvändningen bidrar till klimatförändringarna och framför allt de dränerade torvjordarna som avger stora mängder koldioxid och lustgas. Från början är Åsa biolog och disputerade i växtfysiologi på rotens upptag av näringsämnen, ja hon har alltid intresserat sig för jord och rötter. Det blev ett samtal om torvmossarna som vuxit ända sedan förra istiden, om varför de dikade torvjordarna behöver omvandlas till våtmarker, hur det ska gå till och att skogen inte alltid är så hållbar som vi kanske tror, om palmolja och varför Åsa tror att vi måste bekämpa kapitalismen för att mildra effekterna av klimatförändringarna. Musik: beautiful Memories av Lobo Loco

#22 Svante Sjöstedt – Våra miljömål är tuffa, men möjliga att nå  

Dagens gäst är Svante Sjöstedt , utredare på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, där han jobbar med klimat- och energifrågor. Han berättar om det klimatstrategiska programmet, om hur viktig den lokala nivån är i omställningsarbetet, och om alla utmaningar staden står inför. Hur förberedda är vi egentligen på effekterna av klimatförändringarna. Vad händer vid en kraftig storm när hela havet pressar på in genom Göta Älv och vattnet stiger väldigt snabbt ? Det blev också ett samtal om långlivade och lyckliga cyklister, gröna obligationer och om varför Göteborgs Kommun blev utsedd till Sveriges klimatstad 2015. Musik: Fivos Valachis

#21 Markus Ekelund – Hållbara affärer på en planet i balans  

Markus Ekelund vd på 2050, en organisation som vill hjälpa företag att göra hållbara affärer på en planet i balans. Vi träffades på 2050s kontor i Gamla stan i Stockholm i slutet av maj. Det blev ett samtal om vilka utmaningar svenska företag står inför med tanke på klimatförändringarna, vad ett företag egentligen kan göra som vill bli mer hållbart och vad Parisavtalet innebär för näringslivet. Markus har märkt en stor förändring i företagens attityd på sistone. I en undersökning som 2050 gjorde tillsammans med sjunde AP-fonden, visade det sig att en majoritet av företagen vill se hårdare miljölagstiftningen eftersom de menar att det skulle gynna deras affärer. Nu tar Klimatpodden semester. I slutet av augusti är vi tillbaka igen så nu får du gott om tid att lyssna på alla avsnitt med alla fantastiska gäster! Musik: La premiere page av Circus Marcus, The Waltz of Lost derams av Fivos Valachis och A Painted beauty av Chad Lawson.

0:00/0:00
Video player is in betaClose