Kodsnack

Kodsnack

Sweden

Kodsnack är ett poddradioprogram på svenska om utveckling, kodknackande och allt som hör därtill. Kodsnack drivs av Kristoffer Grönlund, Fredrik Björeman och Tobias Hieta

Episodes

Kodsnack 209 - Akademiskt och pragmatiskt  

Fredrik och Kristoffer snackar om programmeringsspråket Pony - ett nytt aktörsbaserat språk som kompilerar till maskinkod och har en väldigt intressant modell för minneshantering. Försöker man bygga distribuerade system kommer man förr eller senare till relativitetsteorin. Apropå både huvudämnet och Kristoffers förberedelser för att hålla en presentation på tjugo minuter. Saker som implicerar ett tidskoncept är omöjliga att göra, beklagar.

Apropå Ponys trevliga avsaknad av beroenden kommer vi in på beroenden också. Vet de som kodar Gitlab vad de beror på? Do they know it’s Christmas?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Tim Urban skriver eminenta och väldigt grundliga Wait but why Neuralink and the brain’s magical future - Tims artikel om Neuralink - Elon Musks nya företag Oatmeal XKCD Kristoffer ska prata på Devops summit 15 juni The orchid thief Adaptation - en ganska skum och cirkulär film Pony Videon Kristoffer länkade Ponys tidiga historia Capabilities theory Sophia Drossopoulou Ponys virtuella användargrupp Actor-modellen Kanaler i Go Interface och traits i Pony Generics i Pony Rusts minnesmodell Reference capabilities Consume och dess användning Ponys filosofi och principer Licenskollaren Fredrik körde på sitt webbprojekt Vue.js Left-pad Gary Bernhardt Ken Thompson Brian Kernighan Dennis Ritchie Plan 9 Titlar Min forskning bara växer Se 82 timmar talks och läsa 70 papers Nu ska jag bara ta mig genom Mordor Så kommer man förr eller senare till relativitetsteorin En soppa av saker som händer En av oss har dött Det är omöjligt för någon att fatta beslut, någonsin Ingenting existerar och det går inte att fatta beslut Gräva sig ner i relativitetsteorin och sedan gräva sig ur den Det kan bli ett metacirkulärt talk Något annat roligt, förutom relativitetsteorin Ponny, säger man väl på svenska Samma problem och frustrationer som kom tillbaka Fantastiskt vackert och naivt Jag önskar att det var den här världen vi levde i Kompilera hela kompilatorn Du lägger bara meddelandet i brevlådan Drag av Python En noggrann kompilator Helt race-fritt Då klagar kompilatorn Rustutvecklarna surfar längst fram på en våg Akademiskt och pragmatiskt Akademisk lösning på ett pragmatiskt problem Ett beteende som kör för alltid Nu står vi i C och väntar på fil-IO Varför detta namn?

Kodsnack 0

Kodsnack 208 - Vi kan inte bara prata om programmering generellt  

Fredrik snackar med Emelie Dahlström, generalsekreterare på Kodcentrum, och Emil Robertsson, VD på Informator som i sin tur är en av Kodcentrums huvudsponsorer, om bland annat det nyliga beslutet att programmering ska läras ut i skolan. Vad betyder det, hur kan det fungera och vad kan en ideell organisation som Kodcentrum bidra med? Vi diskuterar också hur vi som programmerar till vardags kan bidra till att sprida kodkunskaper, oavsett om det finns en kodskola där vi bor eller ej, och allt man får ut av att engagera sig.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Barnhacket och vårt avsnitt om det Regeringsbeslutet om att programmering ska in i skolan Kodstugorna Emil på Informator Vinnova - Sveriges innovationsmyndighet Lisa Söderlund - ansvarig pedagog på Kodcentum Kodcentrum på Github Karin Nygårds Programmera mera Agar.io Projektet Koda i skolan Paradox kodcentrum.se/volontar - surfa in och se hur du kan bidra! Kodboken - allt Kodcentrums material. Läs, testa, tipsa och sprid Koda med barn - nyhetsbrevet Stadshushacket Ann Hellenius Stockholms stads programmeringskommission Titlar Var är vi nu och vad har hänt sedan dess? Modigt att våga satsa Vi kan inte bara prata om programmering generellt Kompetenshöjande block En digitalisering av en sektor En oerhört spännande tid Vad är hygiennivån? Ett hjältetema Skapa förutsättningar för engagemang Anstormningen av 400 femteklassare 400 kodknackande kids på samma ställe Pixelpizzorna Ett stort steg tillsammans Vad är programmering, och hur är det relevant för mig?

Kodsnack 0

Kodsnack 207 - Min fatalt skeva och felaktiga världsbild  

Tobias, Kristoffer och Fredrik snackar om alla projekts inneboende trasighet, Dijkstras obekväma sanningar, chansen att vi lever i ett simulerat universum …

… och kärnvapen. I korthet.

Allt är korthus byggda i panik, som man gradvis upptäcker och kanske försöker fixa. Så gräver man sig ner i högen och har plockat ner allt i atomer. Det blir inte bättre av att allt görs och tolkas av människor, och att bilden av vad man egentligen ska göra ständigt förändras. Vi tror inte heller att det är bättre någon annanstans, men mjukvara kanske gör det lite lättare att plocka isär precis allt. Det enda lyckade projekt som finns är kanske det förra, eller förrförra, större man gjorde. Det brukar folk vara rörande överens om var mer lyckat och färdigt än det man har just nu. Vad tycker ni som lyssnar? Känner ni att alla projekt flippar ur på olika sätt, eller håller ni inte alls med? Har det aldrig varit värre än nu? Eller är det ungefär som det alltid har varit, och är det kanske till och med ett gott tecken?

Simulationsteorin inkluderar en del boktips från Tobias, tankarna kommer ur bra science fiction.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrigoch @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Dijkstra Dijkstra lsita på allt som är fel Fortran PL/I BASIC Cobol APL Lisp We are legion (we are Bob) For we are many Dennis Taylor Simulationsteorin Niklas Boström - även känd som Nick Bostrom Elon Musk Rekursion Har universum en upplösning? Wait but why har skrivit en hel del om AI och dess möjliga faror Tidigare Kodsnack som diskuterar risken eller ej och utmaningen med att försöka skapa AI, med Tim Urban och Torill Kornfeldt Hardcore history om kärnvapen Vätebomber Manhattanprojektet Vetenskapens värld om Tjernobylsarkofagen Titlar En blandad pott Varför går alla mjukvaruprojekt åt helvete Korthus byggda i panik I panik bygga upp ett nytt korthus Allting är föränderligt Många saker som flyttar på sig Någon som känner att de inte inte vet vad de håller på med Välkomna till Kodsnack, allt är kört Arketypen för programmerare med åsikter Dijkstra höll i alla fall med 1975 En attityd som har funnits hela tiden Min fatalt skeva och felaktiga världsbild Jag har åsikter En grundpremiss som inte är säkerställd En tillräckligt kraftig simulator Universum är en process Vi har ju bara ett universum att jämföra med En kul tankevurpa Det går inte att återspegla i en så rudimentär simulation Vi börjar närma oss slutet på vår sprint Filosofin flyttar på sig Lägstanivån är ganska dålig

Kodsnack 0

Kodsnack 206 - Rocket VCS varje dag  

Fredrik och Kristoffer snackar lite mer om att göra sig av med prylar och kommer lite osökt in på störande ljud vid arbetsplatser.

Vi har fått återkoppling kring Mementometodiken som gås igenom i god ordning, och vi önskar oss givetvis ännu fler åsikter om att slänga bort mer av sin källkod och historik. För att inte tala om kod på området! Tack vare Martin Bagge finns numera Rocket VCS som ett första steg, men världen behöver givetvis mer på samma område!

Vi snackar också lite om presentationer, att repetera och förändra, gå utanför de planerade ramarna, kritisera IOS larmfunktion och att Fredrik kan komma att dyka upp på scen under Gothenburg startup hack den sjätte maj.

Kodsnack 0

Kodsnack 205 - Mementometodiken  

Fredrik och Kristoffer börjar snacka om att minimera, från lån och andra ålar till både fysiska och digitala ting. Borde vi kanske slänga bort vår kod lite oftare? Kanske till och med hela versionshistoriken? Behåller vi alldeles för mycket av allting, och betalar vi en hel massa för bagage vi intalar oss själva är gratis?

Är versionskontroll ett antipattern?

Vad tycker ni som lyssnar?

Berätta varför vi har fel!

Vi kommer också in på rutiner och att ha nytta av dem. Och distraktioner och att försöka undvika dem. Eller kanske försöka hitta bättre distraktioner?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Ålar - avsnitt 134 av eminenta Roderick on the line Anti-pattern Memento Kubernetes Don Melton Titlar En igel, skulle jag vilja säga En kostnad i att ha saker Saker i förrådet En skatt på att ha saker Skatten finns alltid där Inte den typ av spel man vill spela idag Exakt det jag behöver nu, och inget annat Den gamla gaffeln som är lite krokig Göra sig av med saker man inte behöver, i det abstrakta Man intalar sig att det är kostnadsfritt Vad är extremare än extremt? Mementoprogrammering När vi väl släpper slutsteget Allt vi behöver, men ingenting annat Samma sak med kod som man har slängt Om koden till fel sak försvann vid fel tillfälle Mementometodiken Något man inte valt, men som man inte kan bli av med

Kodsnack 0

Kodsnack 204 - En jakrakningsgrej  

Fredrik och Kristoffer värmer upp med lite Svalbard. Fredrik har testat kaklande fönsterhantering på Mac vilket leder till mer diskussion om fönsterhanterare, några tips om upplägg och skrivbordsmiljöer.

Sedan snackar vi lite följdfrågor och verktyg för att synka data mellan datorer. Därefter kommer ett helt nytt tips om programmeringsövning och lite diskussion om hur olika stora öppna källkodsprojekt är uppbyggda när det gäller att bidra till kodbasen. På slutet pratar vi lite autentisering, att lyckas läcka minne i Chromium och undrar om Electron är det nya Flash.

Kristoffer rapporterar från den något mer fjällhöga nord än vanligt och låter därför något mer komprimerad än vanligt.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Svalbard och dess styre Bredband på Svalbard Univeristetscentret på Svalbard KWM - den kaklande fönsterhanterare för Mac Fredrik provat Quartz-event Apple events Moom Awesome Alfred I3 Jakrakning Tobias lilla “utbrott” är andra halvan av avsnitt 202 I avsnitt 200 började vi diskutera Kristoffers tankar och önskemål kring datasynkronisering och backup bup Syncthing Amazon drive Git-annex Salt Eudyptula challenge - tack Magnus Therning för tipset! Project Euler Sourceforge Bash FSF - Free software foundation DRBD Wesnoth Mannen som skrivit drivrutiner för alla webbkameror Oauth SAML Mozilla persona Sidan som kan ge en Instagram-tokens TimeEdit - Fredriks jobb Webassembly Emscripten Binaryen asm.js Zen garden-demot i Webassembly, funkar för tillfället bara i Firefox 52 eller senare Electron Elecron är flash för skrivbordet Discord Titlar Från den norra poddstudion Jobba i kolgruva på Svalbard Där man kan köra rent kaklande Flytande fönsterhanterare En jakrakningsgrej Lite dropboxigare än det är backupigt Ett permanent arkiv Det gör ingenting om det aldrig försvinner För det som inte har samma betänkligheter som jag Lämna sin server hemma En fransman med en pipa

Kodsnack 0

Kodsnack 203 - Med sand och lödpenna  

Fredrik och Kristoffer börjar med snackar mental förskjutning efter resande. Efter det blir det separation of concerns! Separation av … bekymmer är populärt och omtalat, men vi tänker nog ganska ofta fel på vad det bör vara och uppnå. Dessutom, faktiskt, en hel del positivt om Javascript. Spännande sidor hos programmeringsspråket Elm. Är en viss nivå av cargo culting oundvikligt?

Fredrik frågar Kristoffer om tips på presentationsförberedelser. Borde vi ha presentationen på Kodsnacks Youtube-kanal? Och hur knyter första Quake an till att hålla presentationer?

Sist men inte minst: ett meetuptips och den viktiga frågan om man ska delta i ett game jam i år?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Webgl Separation of concerns Emacs Lisp this i Javascript Projektet för att konvertera Emacs till Guile Guile Scheme Elm Joel Spolsky om ungersk notation och att få felaktig kod att se fel ut Cargo culting Alan Kay Goroutines Erlangs meddelandemodell Rands - Michael Lopp Kodsnacks Youtube-kanal är … relativt ödslig för tillfället At the frontend hette konferensen i Köpenhamn Meteor Meetup-gruppen var Software craftsmanship Göteborg Kategoriteori Podden Fredrik hittade var Magic read along Quake Go Uppsala Ludum dare Game jam Grapefrukt No more Sweden - anmälan är öppen! Titlar Jag satt och kodade och hackade Två veckor borta från datorn Gamla sunkiga programmeringsspråk som borde veta bättre nuförtiden Den modellen är rätt sätt att beskriva det på Man får in nuvarande situation som parametrar CSS är ju mardrömsversionen av det här (Det var) en jättebra idé i sammanhanget I för int Det är lätt att tappa bort ursprungstanken på vägen Tanken var att man skulle vara löst kopplade till varandra Presentera mera Man kan nog bli lite för bekväm Ta frågor och inte tappa spåret helt De som kommer till konferenser är inte identiska Avancerat matemagi Lätt att glömma hur svårt saker är Gå runt med en tjock-TV på huvudet (Sätta ihop hårdvaran) med sand och lödpenna

Kodsnack 0

Kodsnack 202 - Lev i din egen lilla bubbla ett tag  

Tobias och Fredrik snackar hårdvara - adaptrar, laddare, grafikkort och bra supportupplevelser för att sedan gå - via nätets reaktioner på Mass effect: Andromeda - in på internets och mänsklighetens sämre sidor. Nog kan vi jobba in lite mer empati i världen på något sätt, och göra den till en mätbart bättre plats för alla i processen?

Och: du missar inget om du pausar din sociala närvaro då och då!

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar De sista tio procenten, som tar de andra nittio procenten av tiden Gävle developer meetup Tobias Dell XPS och ultrawide-skärm Marble - USB-C dockan/adaptern/laddaren Fredrik köpt för till sin Macbook Satechi-adaptern Fredrik har till jobbdatorn Marble-sidan på Indiegogo Federico Viticci lever på, med och från sin Ipad En skärmdump från Tobias skärm Radeon R9 390 GTX1080 Batman: Arkham knight Mass effect: Andromeda EVGA GTX 1080 ti Pascal-arkitekturen Titlar Någonting jag inte rekommenderar De sista tio procenten Det kanske är värsta fuskbygget Gamla spel jag hittat i mitt Steam-bibliotek När man väntat fem år Väldigt lite snack och väldigt mycket fixa Nu ska jag bli arg Jäkla internet Det blir som en sport att kritisera Lev i din egen lilla bubbla ett tag Bara bete sig som en riktig redig människa Empati och medmänsklighet Det är faktiskt så enkelt

Kodsnack 0

Kodsnack 201 - Anta att vi är vänner och anta att vi är på samma nivå  

Martin och Fredrik snackar konferenser, till exempel GDC som Martin ganska nyss deltagit i. Har du tänkt på konferenser som ett tillfälle att vara den bästa versionen av dig själv? Utöver filosofiska funderingar tar vi upp mer jordnära saker som vad man ska se, vad som är värt att göra och när man egentligen ska gå till hotellrummet och sova istället för att stanna uppe långt efter läggdags? Blir det någon skillnad beroende på hur man deltar? Vad gör man om man vill prata med någon man fått syn på? För att inte tala om den konstiga händelsen att någon får syn på en själv? Är större konferenser alltid bättre än små?

Spoilervarning för slutsekvensen i första Diablo vid 06:30 - 07:00.

Vi ber om ursäkt för den händelse att kausalitetsordningen i universum råkar vara bruten.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Martin GDC - Game developers conference South by southwest Independent games summit Postmortem-presentationen om första Diablo Pitfall-postmortem Ste Curran - exempelpresentation Tim Schafer Joel Spolsky Kingdom of loathing Nordic game PAX - Penny arcade expo Rymdkapsel No more Sweden Grapefrukt Titlar Kausalitetsordningen i universum är bruten En snabb tolvtimmarsflygning iväg Alla kan inte gå på keynoten Händer det något roligt i verkligheten så har det prio Folk är på riktigt helt plötsligt Alla är människor med fel och brister Tusen människor som pratar med en hela tiden Att åka på konferens och vara ny De här personerna kanske blir användbara en vacker dag Man kan vara sitt bästa jag Jag känner igen dig från internet Jag måste vara den bästa versionen av mig själv Anta att vi är vänner och anta att vi är på samma nivå Hierarkin i konversationen Jag har den här badgen att leva upp till Våga ta pauser Obekväm med att träffa främmande människor under ordnade former Berätta mer om din middleware för att rendera träd Jag älskar norra Europa som kvalifikation Världens godaste mat? Hitta andra som inte heller känner någon Du kan inte sitta i knäet på din kollega hela konferensen Det är bara att resa sig och gå Våga gå Ett kosmiskt klavertramp Presentationsfönstret är sedan länge förbi

Kodsnack 0

Kodsnack 200 - Brytpunkten mellan identitet och data  

Vi börjar med att uppmärksamma dels avsnittets jämna siffra, dels Neochromes avslutande av Advent of code 2016 i Ocaml (och svarar äntligen lite på ett av hans mejl). Neochrome: vill du vara med i ett avsnitt och prata Ocaml och relaterade ämnen? Hojta till i så fall!

Sedan pratar vi lite fönsterhantering - kaklande fönsterhanterare och Kristoffers senasate erfarenheter av dem närmare bestämt. Därifrån kommer vi in på två sätt att prata om enkelhet - enkla primitiver kontra kompletta lösningar som gör exakt en sak. Enkla primitiver kontra app-enkelhet, kanske? Vi drömmer om ett Macos som körde hårt på enkla primitiver-spåret.

Huvudämnet går också lite i spåret komplexa lösningar på små byggstenar: Kristoffer börjar berätta om sina problem kring datasynkronisering och säkerhetskopiering, de lösningar som finns och som han har provat och de idéer han börjat knacka på för att försöka lösa problemen på ett bra och distribuerat sätt. Ett mer robust och decentraliserat internet och robust decentraliserad synkronisering av all din data, är inte det värdiga projekt så säg?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Advent of code Kodsnacks Advent of code-repo Neochromes Ocaml-lösningar på Advent of code 2016 Ocaml ML Arch Linux i3 Ja, Tobias har en jättestor skärm Moom - grundläggande kakling på Macos Kaklande fönsterhanterare för Macos: kwm och chunkwm SE Linux PAM Awesome LXDE Xfce Litestep Salt Ansible Puppet Chef Git annex Symlänkar IPFS Resilio sync Syncthing Fuse archive.org - som vill spegla internet Gittorrent IPNS Titlar Litegrann som Jesus födelse När började det riktiga Kodsnack egentligen? Väldigt decimalnormativt En bedrift oavsett språk Jag lärde mig ML i skolan Extremistiskt funktionellt Kaklande fönsterhanterare Jag kan kakla litegrann i Gnome Jag kan kakla ett fönster åt vänster Grundläggande kakling på Macos Ortogonala axiom En speciallösning för varje läge När man hittar rätt primitiver Så svårt att hitta rätt typ av enkelhet Precis. Nja. Nej. Hashen av en symmetrisk kryptonyckel Jag kan ju skriva det Jag vill ha det helt decentraliserat Det perfekta filsystemet för backup och synk En vision av internet som är mycket mer robust och mycket mer decentraliserat Brytpunkten mellan identitet och data

Kodsnack 0

Kodsnack 199 - Inputvalidering på en annan nivå  

Vi följer upp förra veckans diskussion med mer om pakethanterare, deras problem och alla intressanta utmaningar som faktiskt finns runt dem. Utifrån Amazons och Cloudflares nyliga problem diskuterar risker kring automatisering och den mänskliga faktorn. Det är svårt att värja sig mot kedjor av misstag. Och centralisering. Vi hinner också med att snacka nyheter i både C++ 17 och Visual studio 2017.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Meetupen Go Uppsala Jönköpings Divid-meetup - för alla utvecklare och intresserade Gävle developer meetup Cloudbleed - Cloudflares bugg som gjorde att information läckte Amazons serverproblem Fredrik pratade med Joacim Melin Chef Puppet CI HA S4 Cppcast med Titus Winter om Googles kodrepo, tack Johan Deimert! Presentation om Googles monorepo Kristoffers presentation på Linuxcon Conan pratade vi om i förra avsnittet Text med länkad vetenskaplig artikel om icke-uppdaterade Javascriptbibliotek på nätet RPM Snapper Flatpak Nixos Debians reproducible builds Nyheter i C++17 Tabelluppställning av nyheer i C++17 C++14 C++11 Auto Filsystemsbiblioteket i C++17 Trigraph if-constexpr std::thread Nyheter i Visual studio 2017 Opensuse build service cmake-server Apache Cordova Xamarin Titlar Inputvalidering på en annan nivå Marginalen för fel är ju ganska enorm Om man hade tittat tillbaka innan Bevisligen funkar det väldigt bra väldigt ofta Ett misstag av en person på ett ställe kan plocka ner allt En tendens att äta upp allt Den som vill sabba för servern Ett olöst problem än så länge Ett hack runt ett problem som inte borde vara ett problem Ett korthus av korthus Sitt eget träd av beroenden Inget perfekt system och ingen perfekt lösning C++-världen är ganska lugn och sansad Lite magi på insidan Varje steg de tar mot öppenhet

Kodsnack 0

Kodsnack 198 - I'm opposed to magic  

This episode is presented in English.

We chat with Diego Rodriguez-Losada about the C and C++ package manager Conan. Where did it come from, where is it going, the philosophy behind it (very, very pragmatic) and how Tobias has put it to use at Plex. We also move on to package managers and build systems in general. Also: the interesting topic of being magical versus not.

Thanks to Cloudnet for sponsoring our VPS!

Comments, questions or tips? We are @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig and @bjoreman on Twitter, have a page on Facebook and can be mailed at info@kodsnack.se if you want to write something longer. We read everything sent.

If you like Kodsnack, we would love a review on iTunes!

Links Diego Conan Jfrog Pypi npm Maven biicode - a precursor, sort of, to Conan Modules in C++ - still under active discussion Cargo - the Rust package manager Conda - Python package manager Automake and autotools zlib qmake Youcompleteme pkg-config brew - package manager for macos Kristoffer’s talk on package managers RPM Nix and Nixos Electric fence YAML Conan Titles I was loooking for alternatives We decided to try again The perfect academic solution Usually it’s a bash script We know what kind of pain they go through The community won’t move We wanted to be hackable When I wrote my own dependency system A beautiful concept you can implement with generators We all hate the syntax of cmake Just an abuse of the system The full devops world has to change We know how to automate all the parts A mistake by design We are betting on that this is going to help us in the long run We had four build systems One of the reasons we wanted to switch is that it was horrible I remember the gnashing of teeth The pain is bigger than the investment Being very magical The magic eventually becomes a pain point I’m opposed to magic Freedom to shoot yourself in the foot The biggest gun to shoot yourself The domain was available

Kodsnack 0

Kodsnack 197 - Där all världens information ligger  

Fredrik, Tobias och Kristoffer - i samma hus men på behörigt avstånd - värmer upp med veckans meetup-tips och snackar sedan om Googles monorepo - det jättestora specialskrivna system som har hand om majoriteten av Googles källkod. Det ligger något lite lustigt i att vi först bygger superdistribuerade system och sedan bygger något supercentraliserat ovanpå. Jobbar du på Google eller känner någon som gör det och har erfarenheter av att jobba med monorepot? Vi skulle jättegärna vilja höra mer om hur det är!

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Gävle developer meetup Cocoaheads MOSIG - Malmö open source interest group Christoffer Bring your own project Gothenburg Göteborg lounge hackers IOT Stockholm Codepen Örebro Sweden CPP - C++-meetup i Stockholm - Tobias tänker dyka upp framöver Tangentbordstips: Logitech G810 Sixkeyboard Techkeys programmable keyboard card What every programmer should know about memory Fabian Giesen - @rygorous, skriver mycket om moderna arkitekturer Vulkan Artikeln om Googles monorepo Perforce Bigtable Spanner Piper In the plex Diamond dependency-problemet IPFS Content-addressable storage Bradley Kuhn Facebooks monorepo GVFS - Microsofts monorepoverktyg byggt ovanpå Git Kristoffers presentation från Australien Titlar Instängd i barnrummet På ett företag efter stängningsdags Vem ska man träffa, kassörskan på ICA? Utöka sitt kontaktnät Stockholm - en förort till Gävle Man kan inte träffas om man inte har en anledning Som att sätta sig bredvid någon på bussen Monolitkodbasen Där all världens information ligger Rakt in och rakt upp Ge upp och stoppa in allt i samma träd Vi jobbar alla i samma stora källkodsträd På en skala som är Google Vi har inte disciplinen, vi har inte verktygen Problemet är någonstans i premissen

Kodsnack 0

Kodsnack 196 - Bisarra saker man försöker optimera  

Det svåra hundranittiosjätte avsnittet går i uppföljningens tecken. Vi inleder med lite pulversnack, till lunch istället för frysmatlådor. Efter det något om Tobias vertikala mus och hans arbetande i Linux på heltid.

Har någon tips på ett bra programmerbart “extratangentbord” att ha för sina egna genvägar? Tipsa oss gärna!

Sedan börjar vi prata om processorernas inverkan på kompileringshastighet och hamnar snabbt oväntat långt ner i hårdvarustapeln för att förklara vad som händer och hur.

Vi avslutar med lite uppföljning kring själva podden: för er som haft problem att hoppa i podden när ni lyssnar är det förhoppningsvis fixat från och med förra avsnittet.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Joyl… förlåt, Jimmy Joy Queal Fredrik har åsikter om shakers, och pulvermat Queals forumtråd med shaker-feedback Twennybar Vertical mouse 4 Bettertouchtool och att ställa in touchbar med det LLDB Razer orbweaver Optimustangentborden - med en skärm under varje tangent Sweden CPP - C++-meetup i Stockholm Stockholm Google developer meetup Gävle developer meetup - kom om du är i närheten! Volkswagen - får dina tester att gå igenom i CI-systemet, tack @ollegz! Volkswagen fuskade i miljötester Länkare Cache line Thin LTO Tack @vrutberg för frågan om kärnor och kompilering! Hyper-threading Mikroinstruktioner RISC - reduced instruction set computing CISC - complex instruction set computing @csholmq Pocket casts Variabel bitrate Overcast, Marco Arment och ATP Audacity Titlar En stjärna i nörd-checkboken Alla specialtangenter till LLDB i huvudet Inte ett ordentligt jobb om man inte är fiende med QA En kompilator per core, om inte lite till Det finns vissa länkare som är trådade (Ofta) ganska bisarra saker man försöker optimera I 9,9 fall av 10 Fånigt att jag inte lärde mig assembler istället Komplicerade saker som händer i en CPU Ett varv på klockan Innan du kan hoppa på nästa instruktion Någonting ingen vet längre En sväng i klockan Påverkar nästan ingen i dagsläget

Kodsnack 0

Kodsnack 195 - Svårt att sätta process på det  

Tobias, Fredrik och Kristoffer snackar process och arbetsroller, utmaningar som dyker upp när man arbetat ett tag på samma ställe och när företag växer och mer process ändå behövs. Tobias har försökt hitta, definiera och etikettera sin nya roll på jobbet i samråd med sin chef.

Som avslutning en liten ventilation om ett klassiskt och ständigt aktuellt ämne: byggsystem.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Plex köpte ett nyhetsföretag Protesterna i Rumänien Videon som spekulerar om Trumps läskunnighet Kodi/XBMC Openstack Code review Byggsystem pratade vi om redan i avsnitt 8 Boost.jam Bygga C-moduler till Python Cmake Autotools Ninja Kristoffers presentation om pakethantering - artikel i textform och video Cargo Pakethantering för Go Titlar Är det ett speciellt avsnitt? Utmattade, utbrända och deprimerade Mer processer och rutiner än kod Processidan av mitt jobb tog överhanden totalt Möten där man bara sitter och hostar i mikrofonerna En balansgång Fortfarande kvar i att vi är sju personer Att växa är svårt Allting har hamnat på mig Titlar har en helt annan innebörd Jag vet inte vad det betyder ens en gång Jag har aldrig varit med i organisationsschemat Någon som är lite fristående Jag ramlar fram i koden Vad känns det som att jag behöver göra nu? Det är väldigt svårt att sätta process på det Folk i teamet som älskar process Man måste hitta det inom sig Jag kan se värdet i allt det här Det kanske är det jag vill göra: något annat Jag vill ju jobba på något nytt också All bullshit som har med små företag att göra istället Lösningarna står i proportion till nyttan Om jag själv måste vara involverad Flytta runt issues i en matris Sitta med en fot i ena båten Nej till allting som har med processen att göra Inte det jag vill jobba med Att växa i företag I ett litet företag kan man ha en stor kris Slumpa sig till en lösning Jag förstår behovet Frustrationen att jag kan göra det bättre Förbättringspotential i oss allihop Korskompilering till en plattform du inte hört talas om Jag tog bort hela deras byggsystem Det är ju såhär det händer En grej som inte borde fungera men som gör det Se hur han snubblar genom byggsystemet Saker som bara skriker legacy De som är fast i ett IDE kan vara det

Kodsnack 0

Kodsnack 194 - Alla har en koppling till Söderhamn  

Tobias och Fredrik snackar med Anton, Andreas och Amanda - upphovspersonerna bakom podden Still in beta (@stillinbetapodd på Twitter), en skön podd om hur det är att vara ny utvecklare i arbetslivet. Vi snackar både om podden, att vara ny som utvecklare, bra första projekt, intervjuer, hur utbildningen förberett för yrkeslivet med mera och avslutar med några viktiga frågeställningar.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Tobias har helt byggt om sin dator Meetup Gävle developer meetup Alla konsultbolag är dödsdömda? Vi köpte inte riktigt resonemanget Still in beta - @stillinbetapodd på Twitter SOLID-principerna Avsnitt 1 - intervjuavsnittet av Still in beta Perl Scheme Windows forms ML Funktionella språk F# Haskell SML MIPS API VCS OOP MVC SOAP REST LDAP CRUD SQL XML XKCD Compiling Bobby tables @stillinbetapodd på Twitter Titlar Alla har en koppling till Söderhamn Hårda och mjuka ämnen Såhär ser riktig kod ut Jobbigt om ens misstag dödar någon Jag behöver inte förstå allt! Bra kod som inte är speciellt smart Skrev jag Perl någonstans i mitt CV? Svettas ångest Bittra gamla C++-programmerare som inte vill lära sig Javascript Språk som redan då aldrig användes Jag trivs väldigt bra med att programmera hela dagarna En databasapplikation som maler siffror

Kodsnack 0

Kodsnack 193 - Hårdvarusnack  

Tobias och Fredrik snackar Joylent, Meetup och att träffa andra likasinnade och gratulerar till ännu en Advent of code-prestation. Har ni eller startar ni en grupp på Meetup: twittra till oss så retweetar vi! Det kan inte bli för många meetups!

Huvudämnet är en genomgång av våra arbetsplatser och arbetsverktyg, framför allt de ändringar som skett på sistone. Från skrivbordsstolar till skärmar och operativsystem. Tobias resa med utveckling på Linux går vidare, kan vi säga! Har ni frågor mottages de lika glatt som alltid!

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Advent of code och Kodsnacks repo där du kan bidra med och se lösningar Meetup Joylent Soylent Kim Hammars Advent of code-lösningar i Prolog REXX-lösningar ATP-avsnittet med Chris Lattner Cocoaheads Cocoaheads Göteborg Gruppen om funktionell programmering Bob, tidigare på Spotify, numera Football addicts Gävle developer meetup - kom och snacka med andra trevliga utvecklare! Christofer Ohlsson Göteborg lounge hackers - även Bring your own project Göteborg har liknande upplägg 15-tums Macbook pro med touchbar Fredriks jobbskärm Apple extended keyboard II ADB Fredriks mus och pekplatta - T631 och T651 Sublime text Visual studio code Atom nodemon Iterm Alfred 1password Gitlab Webstorm Moom Dash Quicksilver Spotlight IKEAs höj- och sänkbara skrivbord Håg capisco - Tobias tidigare och mer påkostade skrivbordsstol Matias ergo pro Truly ergonomic keyboard Keyboard company Evoluent vertical mouse 4 - Tobias nya mus. Finns för både höger och vänster, i två storlekar och med och utan sladd Fusion drive - Applelösning där en SSD och en snurrande disk kombineras till en logisk enhet TN - äldre teknik för platta skärmar som brukar ha sämre betraktningsvinkel och sämre färgåtergivning än nyare tekniker, som IPS Acer XR34CK - Tobias nya skärm Arch linux - rekommenderas, m

Kodsnack 0

Kodsnack 192 - Jag kan göra vad jag vill, men jag måste göra det själv  

Fredrik snackar med Erik Larkö om CSS-användning, klassnamn och hur man tillämpar dem ochj filosofier kring hur man tilldelar CSS-egenskaper. Lite layout- och stilfilosofier, oavsett som det är på webben eller någon annanstans. Ifrågasätta rådande sanningar, informera sig och fatta ett beslut som passar en. Varifrån kommer ilskan över kodkonventioner andra håller sig till men man själv inte gillar och följer? Någon sorts stetiskt sinne som spökar? Är det lättast att engagera sig i saker som inte betyder något?

Vi snackar också en del Linux med start i Cubes, ett spännande operativsystem byggt på virtuella maskiner som isolering. Därifrån charmen med filosofin att kunna byta ut och anpassa allt precis som man vill. Det blir Linuxdistributioner, varför Erik valt de han gjort och lite om distributioners olika filosofier.

Avsnittet spelades in i Football addicts tokmysiga bibliotek - stort tack för lånet Bob och alla övriga!

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Football addicts kontor React Fredriks prodiktionsapp är TimeEdits klient (som vanliga användare inte ser) 175 - kodsnacket med Pete Hunt Electron Sass Less Namespace Flex-regler Pseudoklasser i CSS Swing JavaFX Dan Abramov Purple scout Hibernate AST - abstrakt syntaxträd Airbnbs eslint-regler Vi körde inte helt utan lintning innan vi skaffade Eslint, vi hade bara inget gemensamt och ingen linter inställd som upprätthöll det åt oss gofmt - formatterar Go-kod så att den alltid följer konventionerna Bikeshedding JSX Dan Abramovs video-genomgång av Redux Babel create-react-app - Abramovs projekt för att snabbt komma igång med React Qubes OS Xen-hypervisor Clojurescript Xfce Herr Torvalds Fedora Gnome 3 Tiling window manager Unity Awesome i3 Arch linux

Färdigställ och spela in liten välkomst.

Titlar Hur gör ni med er stilsättning? Man får ge en versions-range Min första reflex är att skapa ett klassnamn Helt greenfield Inte lika kraftfullt som ett helt språk Det gör ju ont i många att höra det css.js CSS är ju inte temasättning Ibland måste man ha en pseudoklass (Här nere är det fortfarande) mörkt och mystiskt Jag kan göra vad jag vill, men jag måste göra det själv Jag är okej med det, för det är mitt fel Var är allt? Kan jag få ett skrivbord?

Kodsnack 0

Kodsnack 191 - Alltid i någon form av kris  

Vi snackar Advent of code med de tre som var snabbast med kompletta lösningar: Arno Lepisk (f00ale), Christofer Ohlsson (estomagordo) och Henrik Blidh (hbldh). Hur det var att delta, vilka problem som var roliga eller utmanande och vad det ger att lösa problem som inte har några andra mål i sig.

Vad tycker ni som lyssnar, ska vi göra samma sak nästa år? Borde vi i så fall justera upplägget på något sätt?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Advent of code Christofer på Twitter C++ 14 och 17 Project Euler Elfte problemet Async i Python 3.5 Pseudokod MD5-hash Boost Rexx Problemet dag 19 Chinese remainder theorem Och problemet som löstes med det Kattis Rekursion Titlar Jag hade tänkt välja Haskell En läskig dotnetkille Mycket tid på tåg Väldigt mycket primtal Jag sitter också på tåg Motiverad att nå mållinjen En övning i dataparsning Då ställde jag faktiskt klockan Kodotta, helt enkelt En switchkratta Som att sticka ut och jogga Python som ser ut som C++ Allting var så stateful Samma lösningsmanövrer som jag brukar Exekverbar pseudokod Ute efter att lära sig något nytt Övningar i ren dataparsning Jag vet inte hur många parsers jag skrev En graflösare som ser progressivt snyggare ut 05:50 juldagsmorgonen Avkall på tävlingsinstinkten Nästa år ska jag vinna Den sortens parsers har jag ingenting mot (Er som gjord Advent of code och känner) en tomhet elva månader om året Livet innehåller för få påhittade problem

Kodsnack 0

Kodsnack 190 - Alltid i någon form av kris  

Fredrik och Tobias svarar på lysnarpost genom att diskutera en artikel om svenska digitala byråers vara eller inte vara under 2017. Vi drar medvetet ämnet lite bredare, från digitala byråer till IT-konsultbolag mer allmänt eftersom det känns tillämpligt och mer tydligt relaterat till våra egna erfarenheter. Från undringar kring definitioner via diagram som skapar frågor till funderingar kring analytiker. Tobias berättar lite om att ha jobbat i denna möjligen krisande bransch. Trevligt nog behöver ingen utvecklare vara bekymrad oavsett artikelns träffsäkerhet. Kanske bör IT-konsultbranschen alltid befinna sig i någon form av kris?

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!

Länkar Blir 2017 året då Sveriges digitala byråer imploderar? - artikeln vi diskuterar, tack @madr för tipset! Webbyrå och digitalbyråer på svenska Wikipedia, en digitalbyrå är här en webbyrå som tar någon typ av helhetsansvar för kundernas närvaro på nätet COBOL The morning paper - tack @tobiasfuruholm för tipset! Titlar En rubrik som avslutas med ett frågetecken Webbyråns död i dotcomboomen Alltid i någon form av kris Riktigt breda generalister Här är ditt kontor Du programmerar COBOL och ingen vet vad det är Jag kör konsultgrejen ett tag Då säger jag tack och adjö Det kan lätt bli väldigt opersonligt (Fyller) en specifik roll i ett specifikt Excel-ark Så otroligt urvattnat Klickbetesrubriker och kortfattat återtuggat innehåll Nej, det finns inget innehåll här Inte tänkt att du eller jag ska läsa Lika många ord som i artikeln Tack och välkomna till 2017!

Kodsnack 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose