Koll på läget

Koll på läget

Sweden

Allt du vill veta om bostadsaffären – på drygt en kvart. Vad ska man tänka på under en visning? Hur fixar man bästa bolånet? Och vad är undersökningsplikt egentligen? Oavsett om det gäller köp eller försäljning av bostadsrätt, villa eller fritidshus är frågorna många. Vi på Svensk Fastighetsförmedling har koll på läget och vår ambition är att våra experter ska lära dig något nytt. Frilansjournalisten Andreas Utterström gör intervjuerna.

Episodes

Framtidens hem  

Kommer vi att vilja ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum även år 2030?
Tror vi för mycket på att allt hemma kommer att ha digitala funktioner?
Hur kan husbyggandet förändras? 
Och vad har vi för drömmar och förväntningar på framtidens hem?  

I det här avsnittet talar vi med 
• Maria Holm från Mobile Life Center på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 
• Christina Claeson Jonsson, Chalmers, chef för forskning och utveckling på NCC
• Johanna Gavefalk, marknads- och kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling.

www.svenskfast.se kan du läsa hela Trendrapporten 2016!

Att besiktiga huset  

 

Hur går besiktningen till av mitt hus? Varför är det bra för mig att besiktiga huset även när jag ska sälja? Hur ska jag tolka protokollet? Och vad kan jag själv vara uppmärksam på?

Jennifer Sikström, besiktningstekniker på Anticimex i Piteå/Skellefteå, vet.

I avsnittet pratar vi också om Varudeklarerat, en försäkringstjänst från Svensk Fastighetsförmedling.

Att välja mäklare  

Hur känns det i magen när jag har träffat rätt mäklare för mig?
Varför är mäklaren mycket mer än någon som fixar en annons?
Och vilken fråga bör jag fråga min mäklare – som få vågar?

Johan Löfving från Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala vet.

Att köpa gård, lantbruk och skog  

Att ha ett lantbruk – är det ett boende eller ett liv?
Hur stort är steget från livsstilsmagasinet till min egen dröm på landet?

Fastighetsmäklaren Johannes Båth vet.

I avsnittet talar vi bland annat om hur man kan värdera en gård, vad man måste tänka på, vad som skiljer hästgård och lantbruk från en villa med tomt, hur man kan köpa skog, vanligaste missuppfattningarna, typiska köpare – och typiska köparfrågor. 

Så fungerar värderingen  

Är min balkong värd 100 000 kronor?
Hur får jag ett rättvisande värde på mitt hem?
Och hur kan jag få en bra värdering och samtidigt snabbtesta lägenheten eller huset på en tänkbar köpare?

Fastighetsmäklaren Malou Parkkila vet.

I avsnittet talar vi bland annat om hur en värdering går till, varför det kan skilja så mycket, vad som kan gå fel vid värderingen, vad som händer om säljare och mäklare inte är överens om värdet och om gratistjänsten Läge+.

Att köpa en nyproducerad lägenhet  

Du har chans att påverka ditt hem mycket, får garantier och trygghet – nyproduktion är bekvämt och lockande för många. 

Jonas Wahlström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, berättar hur köpet går till.

I avsnittet pratas bland annat om intresseanmälan, säljstart, förhandsavtal, upplåtelseavtal, tillval, slutbesiktning, tillträde, garantibesiktning, ekonomin i en ny bostadsrättsförening, förskott, botrender.

Så blir du fastighetsmäklare  

Kan vem som helst bli en bra mäklare?

Måste man vara intresserad av inredning? 

Och är mäklarlivet verkligen som i tv-programmen?

Cecilia Fredriksson, hr-chef på Svensk Fastighetsförmedling, berättar om det spännande yrket fastighetsmäklare – och hur du ska göra om du vill bli det.

Allt du behöver veta om årsredovisningen  

Nej, du behöver inte vara ekonom för att kunna läsa årsredovisningen i bostadsrättsföreningen.

Och du behöver inte bry dig om alla begrepp för att bedöma om lägenheten är ett bra köp eller inte.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, förklarar.

I avsnittet pratas bland annat om verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning, tilläggsupplysningar, revisionsberättelse, rörelseintäkter, resultat, vinst och förlust, intäkter och utgifter, belåningsgrad, skulder, likviditet, soliditet, avskrivningar, nyproducerat vs äldre förening, underhållsplan, varningssignaler i årsredovisningen.

Att flytta isär utan tårar  

Måste jag tänka på att separera smart? Vi har ju just flyttat ihop!
Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling, ger råd.

I avsnittet pratas bland annat om att tänka efter före, äktenskapsförord, lösöre, samboavtal, testamente och avtal24 – en praktisk juridiktjänst.

Boendet och dina pengar  

Exakt vad behöver jag veta för att kunna känna mig trygg som bolåntagare?
Jens Magnusson, privatekonom på SEB, berättar.

I avsnittet pratas bland annat om att lyssna lagom på experter, höga marginaler i din ekonomi, antal disponibla årsinkomster, ränta, hur banken bedömer bolåntagare, KALP, normalränta, amortering och belåningsgrad, effektiv ränta, snittränta, listränta, bolån mellan generationerna, ränteavdrag, marknadsräntor, reporäntan, "den som är satt i skuld är icke fri".

Fritidshus  

Brunnar, utedass och mossiga takpannor? Måste allt vara perfekt när du köper fritidshus? Vår medarbetare Rikard Fahlman guidar dig rätt.

I avsnittet pratas också bland annat om vägsamfällighet, servitut, konfliktlösning, skillnaden mot villaköp, besiktning, visningssäsongen, löpande utgifter, vatten och värme, brunnsstrul, sophämtning, pristrender, att hyra fritidshus, att dela hus med släkten, den viktiga trädgården.

Att ha visning och sälja  

Det kom 40 spekulanter, då kommer jag att sälja till högt pris. Eller? Vår medarbetare, fastighetsmäklaren Henrik Mahan tar död på visningsmyterna.

I avsnittet pratas också bland annat om att visningsstajla personligt, att överstajla, att förbereda rum för rum, att putsa på hemmets personlighet, att inte glömma elementen, att be sina kompisar skapa visningsstress, att gå på sin egen visning, att spackla igen tavelhålen, att lyfta fram balkong och uteplats, att spara foton till prospektet, digital bostadsvisning, visningar man aldrig glömmer.

Att sälja sin bostad  

När på året är det bäst att sälja sin bostad? Hur håller jag förväntningarna i schack?Vågar jag köpa en ny bostad innan jag har sålt min nuvarande? Och finns det osäljbara objekt? Vår medarbetare Dan Sjöholm har svaren.

I avsnittet pratas också bland annat om säljstrategi, att kolla det lokala marknadsläget, att “provköra” försäljningen och att homestyla lagom mycket.

Att bo i villa/radhus  

Tonårsbarn som aldrig slutar duscha, installation av bredband och en oberäknelig elräkning. Hur får jag kontroll över utgifterna i villan? Hur undviker jag att bli ruinerad av dominorenoveringar? Fastighetsmäklaren Tobias Enckell ger sina bästa tips.

I avsnittet pratas också bland annat om månadsbudget för uppvärmning, sophämtning och vatten, budgetposter man ofta glömmer bort, sotning, att planera renovering och underhåll, vad du ska anlita proffs till, att visningsrenovera.

Att bo i bostadsrätt  

Vad innebär det att bo i en bostadsrätt? Får jag renovera hur jag vill? Och är det okej att hänga en blomlåda på balkongräcket? Vår chefsjurist Elina Schönnings förklarar.

I avsnittet pratas också bland annat om att flytta bärande väggar, att ha personlig namnskylt, balkongregler, stadgar versus ordningsregler, känslan att man måste engagera sig, styrelsens ansvar, att bli godkänd av styrelsen som köpare, andrahandsuthyrning, Airbnb, att renovera mer än man får, klagomål och störningar.

Att köpa villa eller radhus  

Tummen mitt i handen, betyder det att jag inte ska köpa villa eller radhus? Mäklaren Tobias Enckell ger dig en intensivkurs i att köpa villa eller radhus.

I avsnittet pratas också bland annat om att välja rätt läge, visningsstrategier, dolda fel, besiktning, varudeklarerat och försäkringar, att välja egen besiktningsman, att kolla taket, fasadkoll, städningsbråk, när besiktiga huset?, spekulant-typer, att köpa före visning, undersökningsplikt och ansvar, grillen, samfällighet.

Att buda och köpa bostadsrätt  

Många små höjningar eller lura i vassen och sedan slå till sent för att skrämma bort konkurrenterna? Fastighetsmäklaren Johanna Peltomäki om den spännande köpprocessen och allt annat du behöver veta om budgivning och köp av bostadsrätt.

I avsnittet pratas också bland annat om intresseanmälan, bud under acceptpris, tillträde, budgivningen som förhandling, budgräns, bindande bud, att dra sig ur, olagliga fejkbud, att alltid höja med 10 000 kronor, överlåtelseavtal, handpenning, likvidavräkning, kontraktskrivningskänslan, fullmakt.

 

Att gå på visning  

Knacka i väggen, öppna köksskåpen och prata med grannarna. Vår medarbetare Camilla Möllerström ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du går på en visning.

I avsnittet pratas också bland annat om spekulant-psykologi, intresseanmälan, ringlistan, plus- och minuslistan, extravisning, privatvisning, förhandsvisning, presentation av omgivningen, att kommunicera med mäklaren, visningsstrategi.

Att vara mäklare  

Dyrt och onödigt att anlita en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad? Kanske bättre att spara pengar och göra jobbet själv? Vår medarbetare Malou Parkkila förklarar varför det är värt att använda hennes kompetens.

I avsnittet pratas också bland annat om att få säljare och köpare att matcha, fördomar om mäklare, att hjälpa en säljare som inte vill men tvingas flytta, hur man gör när priset är lägre än säljaren väntat sig, att välja rätt mäklare, olika avtalsmodeller.

Första affären  

Amortering, prisnivå och lånelöfte. Vår fastighetsmäklare Zandra Karlsson berättar allt du behöver veta om din första bostadsaffär.

I avsnittet pratas också bland annat om att scanna marknaden, lånelöfte, bankkontakten, normalränta, boendeformer, mjuka värden, bostad som investering, amortering, låna till renovering.

0:00/0:00
Video player is in betaClose