Koll på läget

Koll på läget

Sweden

Allt du vill veta om bostadsaffären – på drygt en kvart. Vad ska man tänka på under en visning? Hur fixar man bästa bolånet? Och vad är undersökningsplikt egentligen? Oavsett om det gäller köp eller försäljning av bostadsrätt, villa eller fritidshus är frågorna många. Vi på Svensk Fastighetsförmedling har koll på läget och vår ambition är att våra experter ska lära dig något nytt. Frilansjournalisten Andreas Utterström gör intervjuerna.

Episodes

10. Fritidshus  

Brunnar, utedass och mossiga takpannor? Måste allt vara perfekt när du köper fritidshus? Vår medarbetare Rikard Fahlman guidar dig rätt.

I avsnittet pratas också bland annat om vägsamfällighet, servitut, konfliktlösning, skillnaden mot villaköp, besiktning, visningssäsongen, löpande utgifter, vatten och värme, brunnsstrul, sophämtning, pristrender, att hyra fritidshus, att dela hus med släkten, den viktiga trädgården.

9. Att ha visning och sälja  

Det kom 40 spekulanter, då kommer jag att sälja till högt pris. Eller? Vår medarbetare, fastighetsmäklaren Henrik Mahan tar död på visningsmyterna.

I avsnittet pratas också bland annat om att visningsstajla personligt, att överstajla, att förbereda rum för rum, att putsa på hemmets personlighet, att inte glömma elementen, att be sina kompisar skapa visningsstress, att gå på sin egen visning, att spackla igen tavelhålen, att lyfta fram balkong och uteplats, att spara foton till prospektet, digital bostadsvisning, visningar man aldrig glömmer.

8. Att sälja sin bostad  

När på året är det bäst att sälja sin bostad? Hur håller jag förväntningarna i schack?Vågar jag köpa en ny bostad innan jag har sålt min nuvarande? Och finns det osäljbara objekt? Vår medarbetare Dan Sjöholm har svaren.

I avsnittet pratas också bland annat om säljstrategi, att kolla det lokala marknadsläget, att “provköra” försäljningen, acceptpris och utgångspris, mäklaren som mellanhand, “borttagen före visning”, när säljaren inte berättar allt, homestyling och visningsfix.

7. Att bo i villa/radhus  

Tonårsbarn som aldrig slutar duscha, installation av bredband och en oberäknelig elräkning. Hur får jag kontroll över utgifterna i villan? Hur undviker jag att bli ruinerad av dominorenoveringar? Fastighetsmäklaren Tobias Enckell ger sina bästa tips.

I avsnittet pratas också bland annat om månadsbudget för uppvärmning, sophämtning och vatten, budgetposter man ofta glömmer bort, sotning, att planera renovering och underhåll, vad du ska anlita proffs till, att visningsrenovera.

6. Att bo i bostadsrätt  

Vad innebär det att bo i en bostadsrätt? Får jag renovera hur jag vill? Och är det okej att hänga en blomlåda på balkongräcket? Vår chefsjurist Elina Schönnings förklarar.

I avsnittet pratas också bland annat om att flytta bärande väggar, att ha personlig namnskylt, balkongregler, stadgar versus ordningsregler, känslan att man måste engagera sig, styrelsens ansvar, att bli godkänd av styrelsen som köpare, andrahandsuthyrning, Airbnb, att renovera mer än man får, klagomål och störningar.

5. Att köpa villa eller radhus  

Tummen mitt i handen, betyder det att jag inte ska köpa villa eller radhus? Mäklaren Tobias Enckell ger dig en intensivkurs i att köpa villa eller radhus.

I avsnittet pratas också bland annat om att välja rätt läge, visningsstrategier, dolda fel, besiktning, varudeklarerat och försäkringar, att välja egen besiktningsman, att kolla taket, fasadkoll, städningsbråk, när besiktiga huset?, spekulant-typer, att köpa före visning, undersökningsplikt och ansvar, grillen, samfällighet.

4. Att buda och köpa bostadsrätt  

Många små höjningar eller lura i vassen och sedan slå till sent för att skrämma bort konkurrenterna? Fastighetsmäklaren Johanna Peltomäki om den spännande köpprocessen och allt annat du behöver veta om budgivning och köp av bostadsrätt.

I avsnittet pratas också bland annat om intresseanmälan, bud under acceptpris, tillträde, budgivningen som förhandling, budgräns, bindande bud, att dra sig ur, olagliga fejkbud, att alltid höja med 10 000 kronor, överlåtelseavtal, handpenning, likvidavräkning, kontraktskrivningskänslan, fullmakt.

 

3. Att gå på visning  

Knacka i väggen, öppna köksskåpen och prata med grannarna. Vår medarbetare Camilla Möllerström ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du går på en visning.

I avsnittet pratas också bland annat om spekulant-psykologi, intresseanmälan, ringlistan, plus- och minuslistan, extravisning, privatvisning, förhandsvisning, presentation av omgivningen, att kommunicera med mäklaren, visningsstrategi.

2. Att vara mäklare  

Dyrt och onödigt att anlita en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad? Kanske bättre att spara pengar och göra jobbet själv? Vår medarbetare Malou Parkkila förklarar varför det är värt att använda hennes kompetens.

I avsnittet pratas också bland annat om att få säljare och köpare att matcha, fördomar om mäklare, att hjälpa en säljare som inte vill men tvingas flytta, hur man gör när priset är lägre än säljaren väntat sig, att välja rätt mäklare, olika avtalsmodeller.

1. Första affären  

Amortering, prisnivå och lånelöfte. Vår fastighetsmäklare Zandra Karlsson berättar allt du behöver veta om din första bostadsaffär.

I avsnittet pratas också bland annat om att scanna marknaden, lånelöfte, bankkontakten, normalränta, boendeformer, mjuka värden, bostad som investering, amortering, låna till renovering.

Välkommen!  

Koll på läget är en podd om det nya vädret: bostadsaffären.
Snart kommer de första avsnitten upp – där du på drygt en kvart får lära dig mer om att köpa, sälja och bo i bostadsrätt, villa eller fritidshus.

Vi svarar på frågor som: Vad ska man tänka på under en visning? Hur fixar man bästa bolånet? Och vad är undersökningsplikt egentligen?

Vi på Svensk Fastighetsförmedling har koll på läget och vår ambition är att våra experter ska lära dig något nytt i varje avsnitt. Frilansjournalisten Andreas Utterström gör intervjuerna.

0:00/0:00
Video player is in betaClose