Konstfolket

Konstfolket

Sweden

Konstfolket är Sveriges första podcast om konstmarknaden, aktörerna, pengarna, vinnarna, förlorarna och konstens olidliga lätthet. Medverkar gör Bukowskis säljrådgivare Ebba Bozorgnia samt Paulina Sokolow, Bukowskis kommunikationsansvariga tillsammans med f d galleristen Jonas Kleerup och Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

Episodes

160609 "Som liten brukade jag måla sexiga faraoner" - Sara Vide Ericson gästar Konstfolket  

Konstfolket avsnitt XI - Som liten brukade jag måla sexiga faraoner. Konstfolket drar in andan och träffar en RIKTIG konstnär: Sara Vide Ericson, som med sina futtiga 33 år redan är en veteran som utställare (bl a Magnus Karlsson). Det var mamma som uppmuntrade Sara-Vide att våga tänka sig en framtid som konstnär. Hälsingland, där hon är uppväxt och även bor idag, var och är en stark källa för hennes måleri. Sara-Vide berättar även om en lögn på konstskolan som gick lite förlängt och hur hon klarade sig ur det. På andra försöket kom hon in på Mejan med Marie-Louise Ekman, vars devis var: "Gör din egen macka!", något som passade Sara-Vide. Därefter har hon kört sitt eget rejs. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160525 "Jag dras till det obeprövade." - Sara Arrhenius gästar Konstfolket  

Konstfolket rodnar av respekt för den mäktiga och coola chefen för Bonniers konsthall. Intresset för konstnärliga metoder, det okända som drivkraft för inlärning och kärleken till publiken är vägledande både historiskt och för framtiden när konsthallen nu öppnar igen efter renovering. Hör Sara Arrhenius! Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group

160429 "Konstfolk borde samarbeta mer!" - Michael Elmenbeck gästar Konstfolket  

"Konstfolk borde samarbeta mer!" - Michael Elmenbeck gästar Konstfolket Han skulle guida USA:s ambassadörspar i stan och ville dela med sig av sin passion för svensk samtida konst – och hittade ingenting. Inte på gallerierna och inte på Moderna Museet. Lösningen, som ofta när det gäller Micke, blev att DIY. Swedish Art Now pågår just nu på Sven Harrys konstmuseum. Konstfolket fick anledning att ta upp det känsliga ämnet samarbete i konstvärlden. Varför är det så svårt? Och kanske börjar det hända saker… Michael Elmenbeck är entreprenör, grundare av modemagasinet Bon och delägare i CF Hill. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group

160415 En av Konstfolket – Cilene Andréhn  

Konstfolket avsnitt VIII - En av Konstfolket – Cilene Andréhn Cilene är inte bara vacker – Hon är en av Konstsveriges viktigaste personer. Tillsammans med Marina Schiptjenko firar de i höst galleriets 25-årsjubileum. En enastående bragd, en hjältehistoria kring en lång rad konstnärer och ett värdigt arv efter Stockholms stolta gallerihistoria. Allvar och sanningar över vitt vin och räkor på KB tillsammans med Jonas, Ebba och Paulina. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group

160330 - Man BÖR tycka om konst  

Konstfolket avsnitt VII - Man BÖR tycka om konst Varför har brittiska YBA-konstnären Tracy Emin gift sig med en sten på gamla dar? Varför är så många kvinnor arga just nu? Jonas Kleerup spår som vanligt i framtiden och hävdar att framtidens konstupplevelse är virtuell. Men mest av allt pratar vi om vem som är en ideal samlare och varför man blir konstsamlare. Att förvärva sitt första verk är som att få sin första tatuering – Man vill genast ha en till! Konstfolket är en pod om konstmarknaden från Bukowskis med Ebba Bozorgnia, Jonas Kleerup och Paulina Sokolow. Nästa avsnitt kommer den 17 mars. Från och med avsnitt åtta har Konstfolket en gäst i fokus. Veckans gäst är Sveriges mesta gallerist. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160316 - I Sverige ska alla tycka något  

Konstfolket avsnitt VI - I Sverige ska alla tycka något Vem har egentligen makten i konstvärlden? Vem bestämmer vad som ska visas och vilket inflytande har museerna och samlarna på konstmarknaden idag? Paulina Sokolow vill att vi ska tycka mer, medan Jonas Kleerup anser att vi tycker för mycket. Pontus Silfverstolpe ifrågasätter dagens konstrådgivare och Ebba Bozorgnia är trött på frågan om vad som är bra och dålig konst.

160302 - Vilken betydelse har mässorna?  

Konstfolket avsnitt V - Vilken betydelse har mässorna? Vilken betydelse har mässorna, behövs det fysiska rummet och har antikbranschen någon framtid överhuvudtaget? Pontus Silfverstolpe menar att memento mori är mer aktuellt än någonsin när den 39:e upplagan av Antikmässan går av stapeln. Samtidigt som Paulina Sokolow ifrågasätter medelåldern och undrar om samtidskonsten verkligen ska bjudas in på Antikmässan. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160217 Är konst lyx?  

Konstfolket avsnitt IV - Är konst lyx? Auktionsvärlden är per definition och av tradition förknippad med behovspyramidens översta ytfernissa: Kategorin lyx. Men i takt med att världen förändras och värderingar förskjuts omformas även definitionen av lyx. I avsnitt fyra dricker redaktionen champagne på restaurang KB och samtalar om överflöd, om att lyx och lycka inte är samma sak och var konsten kommer in i detta sammanhang. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160203 Hur digital är konstvärlden?  

Avsnitt III av konstfolket, ur programmet: Hur digital är egentligen konst och auktionsbranschen? Är Instagram offentlig konst? Var ska auktionshus och gallerier möta kunderna i framtiden? Och hur kunde den svenska snösnoppen bli världskänd? Paulina Sokolow finner tröst i Vatikanstatens instagramkonto medan Pontus Silfverstolpe anser att nätnärvaro handlar om överlevnad för branschen. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160120 Vill vi ha svensk design?  

Konstfolket avsnitt II - Vill vi ha svensk design? Vilka är det som köper de svenska designklassikerna och hur viktig är egentligen skolslöjden? Kan en smörkniv påverka vår känsla för kvalitet? Pontus Silfverstolpe ifrågasätter ”slit och släng-samhället” och Jonas Kleerup summerar David Bowies konstnärsgärning samtidigt som vi reflekterar över terrorn som hotar konstmässorna. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

160101 Kan konsten bli hur dyr som helst?  

Premiäravsnittet av Konstfolket behandlar ämnen som; hur dyr kan konsten bli och vilka är köparna till konstverken som klubbas för miljarder på de internationella auktionerna. Jonas Kleerup lämnar rapport från världens främsta konstmässa för samtidskonst, Art Basel Miami Beach. Vi ställer oss frågan om curatorn har ersatt konstkritikerns roll samtidigt som programledarna tar en en titt i spåkulan inför det kommande konståret 2016. Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.

0:00/0:00
Video player is in betaClose