Konstform

Konstform

Sweden

I Konstform får du möta de kreativa krafterna och träffa kulturutövarna som formar Västsverige i dag. Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström

Episodes

Avsnitt 10: Arbete  

När vardagen återvänder gör vi på Konstform det också – genom att ägna ett helt program åt arbetet. Vi träffar Peter Ahlborg som kombinerar arbetet inom flera kreativa fält med att sälja gatutidningen Faktum. Vi pratar med Anna Bloch på ICIA om arbetets framtid, spekulativ design och medborgarlön. Och så besöker vi Fia Erixon som skrivit en bok om hur du får ordning på frilanstillvaron för att ta del av hennes bästa arbetstips. Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström.

Konstform 0

Avsnitt 9: Ledighet  

I säsongens sista Konstform tar vi oss an den välbehövliga vilan. Vi pratar med Popkollo om varför miljöutbyte sporrar kreativiteten, får råd av en stressforskare kring ledighet för kreatörer, och inte minst: Träffar designgurun Pelle Petersson för att snacka segling, Volvo P1800, Maxibåtarna och om man som designer någonsin kan bli helt ledig. Trevlig lyssning och sommar! Programledare: Ina Lundström och rasmus Heyman.

Konstform 0

Avsnitt 8: Framtid  

Visioner, dystopier och luftslott: I Konstforms åttonde avsnitt försöker vi greppa den flyktiga framtiden. Vi träffar konstnären och spådamen Linda Spåman, som vet mer än någon annan om vilka svar människor söker om morgondagen. Och vi pratar om framtidens material med Nils-Krister Persson, ansvarig för Smart Textiles technology lab på Textile Fashion centre. Trevlig lyssning!

Konstform 0

Avsnitt 7: Nostalgi  

Visst känns det som att allt fler vill backa bandet? Men är det så? Och i så fall varför? Vi pratar med Albert Svensson bakom Arkitekturuppropet, träffar skivaktuella Amanda Werne och besöker indigofärgaren Johan Åberg för att få svar på frågan – Var det verkligen bättre förr? Dessutom: En massa tips för att mata sin nostalgiska ådra i april! >>> Nördorado - nördloppis på Emmaus 12-16/4 >>> Every Vinyl Tells A Story - vinylgathering på Bengans 9/4 >>> Kurs i snickarglädje på Nääs 21/4 >>> Göteborgs födelse, Stadsmuseet >>> The Internet Archive - the Wayback Machine

Konstform 0

Avsnitt 6: Spel  

Tärningen är kastad! I mars ägnar vi allt vårt fokus åt konstformen spel. Från dataspelshögskolan i Skövde till rollspelsmakare i Göteborg, via ett spelcafé i Stockholm söker vi svar på frågan: Varför ska Sveriges kreatörer närma sig spelbranschen – Och hur ska det gå till? Tipsen vi hörde i podden var: GBG som spel Göteborg i Minecraft http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/tema_stadsutveckling,hela_staden_slapps_i_minecraft Göeborg som Dorisburg http://elseheartbreak.com/ Göteborgsquiz: http://www.ninjaprint.se/quizgoteborg/ Spela i Göteborg: SVEROK: http://hitta.sverok.se/associations GGbar: http://www.ggbar.se/ Escape House: http://escapehouse.se/gothenburg/index.php#team On air Göteborg: http://www.onairgbg.se/ Ny spelutbildning: Game programmer, YRGO: http://yrgo.se/utbildningar/media-och-kommunikation/game-programmer/ Tarot online av Linda Spåman http://aktaspaman.nu/

Konstform 0

Avsnitt 5: Tid  

Tick-tack-tick. Tiden står i centrum för Konstforms femte avsnitt. Vi träffar urmakaren som vurmar för äldre tiders klockor, får tips från en tidscoach och lär oss att se in i framtiden. Dessutom får vi reda på hur vi kan stanna tiden, fånga den, och inte minst, fakturera för den. Trevlig lyssning!

Konstform 0

Avsnitt 4: Möten  

Vi snackar mötesrums-möten, förutsättningslösa möten, säljmöten, kulturkrockar och middagar med gäster från 200 länder. I avsnitt fyra av Konstform undersöker vi det mänskliga mötets relation till kreativitet, yrkeslivet och kulturen.

Konstform 0

Avsnitt 3: Pengar  

Vi pratar med en sedeldesigner, träffar en fotograf som vet allt om kreativitetens pris och får några riktigt användbara råd kring hur kreatörer ska få ekonomin att funka. Programledare är Rasmus Heyman och Ina Lundström. Personerna vi möter i avsnittet är Gesica Tawakkoli Gunmalm på Modeink, Instagrammaren Adelaster, sedelformgivaren Moa Nordahl på Snøhetta. Tipsen vi gav var dessa: >>> Timlönuträkningsformeln >>> Kickstarter till boken "IP-handbok för kreativa" >>> Boken "Ordning och reda pengar på fredag" >>> Om frugal innovation >>> "Värdefullt" på Göteborgs stadsmuseum

Konstform 0

Avsnitt 2: Fest  

Vad är väl en bal på slottet? I andra avsnittet av Konstform tar vi reda på hur festen kan forma samhället, vara en grogrund för kreatörer och fungera som marknadsföring. Dessutom pratar vi med festfixare, klänningskunniga och en interaktionsdesigner som kämpar med en laserskrivare. Programledare är Ina Lundström och Rasmus Heyman.

Konstform 0

Avsnitt 1: Trä  

I avsnitt 1 har vi grottat ner oss fullständigt i trä. Vad är skillnaden mellan huggna och sågade ytor? Vad är en björk värd? Hur kan eld gå från att vara träets värsta fiende till att bli dess bästa vän? Och: Hur lång tid tar det att bygga en träkyrka som man gjorde på medeltiden? Programledare: Ina Lundström och Rasmus Heyman.

Konstform 0

Konstform Pilot  

Den 1 september släpps första avsnittet av podden Konstform. Lyssna på teasern, och prenumerera på kanalen så länge, så missar du inget av allt spännande som komma skall.

Konstform 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose