Kossornas planet i P4

Kossornas planet i P4

Sweden

Ett program om vetenskap och miljö. Ansvarig utgivare: Andreas Miller

Episodes

Kossornas planet om minnen  

Idag om minnen. Vi besöker Minneslabbet i Uppsala där de forskar om minnen och går vilse i deras labyrint, Vi träffar Yanjaa som är världsmästaren i att minnas namn och ansikten. Och vi pratar pm hundars både superbra och urdåliga minne...Bland annat. Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Kossornas planet om revir  

Nu på sommaren trampar vi ofta in på andras revir eller så trampar de in på vårt. Fast kan man tro att man får ha sin strand eller sitt svampställe för sig själv? Och djurens revir kliver vi nog ofta rakt igenom, men hur ser de ut? Och varför har barnens uterevir minskat så mycket?

Dockor i forskningens tjänst och forskning OM dockor  

Om dockor i forskningens tjänst och forskning OM dockor: Dockor i psykologiforskning, krockdockor, Edisons talande docka - världens första. Och så riktigt otäcka dockor. Och dockor som kan skapa illusionen att vi har krympt eller blivit jättestora.Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Vi Simmar Med Therese Alshammar  

Vi simmar med Therese Alshammar, SIMTÄVLAR också med Therese Alshammar och pratar med världens kanske mest extrema långsimmare, som dricker två flaskor vin om dagen. Och så får vi höra bakgrunden till Hello Saferides låt the Crawler och om simforskning på Chalmers. Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Räddaren i nöden  

Vi flyger helikopter med sjöräddningen och blir nerfirade på ett lastfartyg. Om tillfälliga katastrofbostäder för storstäder som New York. Vi utforskar varför romanen "Räddaren i nöden" blev så viktig... för så många, inklusive Lenas tyska brevvän, och vi hälsar på på brandstationen. Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Kossornas planet om båtar och fartyg  

Vi besöker träbåtsvarv, undersöker forskningsfartyget och isbrytaren Oden, pratar miljövänlighet i båtlivet och hör om förarlösa fartyg.

Kossornas planet i New York  

Ett program om New York - om bilden av New York i tv-serier och vad den gör med själva staden. Om hästkärrorna i Central Park som borgmästaren de Blasio vill förbjuda. Och om bakterierna i New Yorks tunnelbana. Bland annat. Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Kossornas planet  på flygplatsen  

Vi besöker Arlanda flygplats. Vi träffar en av Tullverkets tullhundar, Schack, och får också se tulltoaletten - en specialtoalett för personer som misstänkts för att ha svalt droger. Och så får vi praoa i säkerhetskontrollen och höra mer om hur flygledning kan gå till. Och om flygets miljöarbete. Programledare: Lena Nordlund och Björn Gunér.

Kossornas planet om utrotningshotade djur  

Kossornas planet besöker Nordens Ark, en djurpark som i över 25 år jobbat för att bevara utrotningshotade djur. Här blir vi guidade runt bland amurtigrar, przwelskihästar, ekbockar och amurleoparder. Bland andra.

Kossornas planet åker och fiskar  

I första programmet för säsongen åker vi och fiskar med Stefan Sundtröm och fiskekonsulenten Gunnar Berglund. Vi träffar fiskaren Kurt Eriksson som numerar jobbar med odling och utplantering av fisk i Östersjön och sett stora förändringar genom åren.

Kossornas planet om ärr. Och om r.  

Börje Salming avslöjar sanningen om sina 600 ärr. Vi hör experten om varför man får ärr egentligen och träffar killen vars ärr räddade honom till ett nytt liv och om hur ärr kan göra nytta vid ryggmärgsskador. Och så utforskar vi den bokstav som uttalas "ärr", fast på många olika vis.

Kossornas planet om hjärnan  

Om nobelpristagarnas forskning på råtthjärnor, om skratt i hjärnan, nybildning av nervceller och varför Phineas Gage var så viktig för hjärnforskningen.

Kossornas planet om riktigt höga hus  

Nu flyttar de första hyresgästerna in i USAs högsta hus, One World Trade Center i New York. Vi träffar stommontören Mike som varit med och byggt det och så möter vi mannen som leder den nämnd som avgör vilket hus som ska räknas som det allra högsta. Han talar också om framtidens höga städer som påminner om scener ur science fiction-filmer. Vi besöker skyskrapemuseet i New York, Sveriges första skyskrapor Kungstornen i Stockholm och i Stockholms nu högsta hus träffar vi en svindelforskare.

Kossornas planet om tåg  

Vi besöker Sveriges nordligaste och kanske modernaste tågledningscentral. Vi träffar lokföraren Torolf som tvingades sluta köra tåg efter 30 prickfria år. Landets främsta forskningsmodelljärnväg finns i Luleå och Stefan Sundström är olyckligt kär i järnvägen.

Kossornas planet Nobelspecial: hala bananskal, taxihjärnor och golvläge  

Ett av årets nobelpris belönar forskning om lokalsinnet. Vi talar med en av de taxichaufförer i London vars hjärna har växt i takt med kartkunskaperna och som studerats av forskare i anknytning till priset. Vi utforskar också vilken frukt eller grönsak som egentligen är halast, och hamnar på golvet på Nobelmuseet, under en stol. Dessutom får vi veta vilka egenskaper man ska jobba på för att bli nobelpristagare, och hur ohyfsad man får vara när man blivit det.

Kossornas planet om dinosaurier  

Om nya fynd av spinosaurus som kan vara vattenlevande, om hur man kan utläsa så mycket ur fossil och om det går att återskapa dinosaurier ur DNA, bland annat.

Kossornas planet om matforskning  

Om att äta insekter, odlat kött,elchockad spenat, och punktliga matleverantörer i Indien. Och att vi måste bli bättre på att ta tillvara maten på fisken.

Kossornas planet om vatten  

Om gröna reningsverk, odling av fisk och tomater i slutet system, om virtuellt vatten och om hur svårt det är att göra sötvatten av saltvatten. Och hur gör man för att hålla andan under vatten i 9 minuter?

Kossornas planet om fotbollsforskning  

Kossornas planet inför fotbolls-VM om fotbollens och VM-turneringarnas historia, och är det rätt eller fel att skylla på bollen frågar vi forskare i strömningsmekanik som vi också provspelar VM-bollar tillsammans med. Robotforskning och fotboll, hör det ihop? Ja menar Danica Kragic på KTH, och så får vi höra om de nya ord inom fotbollsspråket som skulle fått Lennart Hyland att känna sig vilsen.

Kossornas planet nere i underjorden  

Vi tar oss ner i underjorden till Sveriges kanske mest komplicerade tunnelbygge, tågtunneln citybanan 6 kilometer tvårs under Stockholms innerstad, till världens djupaste hål och en unik diamant som visar på stora mängder vatten i jordens inre. Dessutom geologi på bankpalats och geologer i rutig skjorta.

0:00/0:00
Video player is in betaClose