Kritiken

Kritiken

Sweden

Kulturredaktionens kritikprogram hyllar och kritiserar, introducerar och analyserar kultur i alla former. Programmet upptäcker det nya och vänder det gamla. Ansvarig utgivare: Mattias Hermansson

Episodes

Kritiken  

Kritiken går på operapremiär i Oslo och läser nyskriven dramatik med Klas Östergren.

Kritiken 0

Kritiken  

Skönlitteraturen står i fokus för veckans Kritiken. Årets bästa romaner och lyrikens nya vägar till publiken.

Kritiken 0

Kritiken: Karin Broos och måleriet  

Karin Broos måleri hyllas av kritikerna och går för stora pengar på auktionerna. Men alla är inte övertygade.

Kritiken 0

Lära av Ralph Erskine?  

Den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine (1914-2005) gick ur tiden för 10 år sedan. Men kanske är han mer aktuell än någonsin, i den akuta bostadsbristens Sverige.

Kritiken 0

Den politiska Idioten på Dramaten  

Vad är politisk teater på 2010-talet? Och kan det bli för mycket retorik och för lite dramatik? Kritiken diskuterar Mattias Anderssons uppsättning av Idioten på Dramaten.

Kritiken 0

Sverigebilder med Uggla och Donner  

Magnus Uggla skivdebuterade 1975 och har sedan dess varit artisten som roat och irriterat. Nu har han haft teaterpremiär med monologen Hallå! - hur blev det?

Kritiken 0

Sverigebilder med Uggla och Donner  

Magnus Uggla skivdebuterade 1975 och har sedan dess varit artisten som roat och irriterat. Nu har han haft teaterpremiär med monologen Hallå! - hur blev det?

Kritiken 0

I folkhemmets skugga  

I alla tider har romernas liv och kultur skildrats av utomstående iakttagare. Kritiken granskar majoritetens blick på "de andra".

Kritiken 0

Margarethe von Trotta - fyra decenniers feministiskt filmskapande  

Margarethe von Trotta är en av Tysklands ledande regissörer. Nu är det premiär för ny film om systerskap - ett ämne hon skildrat många gånger. Hur bra blir det den här gången?

Kritiken 0

Kritiken: Målande symbolism  

Det symbolistiska manifestet från 1886 förespråkade det "drömlika uttrycket" och den konstnärliga rörelsen vände sig från realismen och mot den inre verkligheten. Vad kan den säga oss idag?

Kritiken 0

Egensinniga Ekman  

Radikal konstnär, originell filmare, populär chef och en fixstjärna i kulturlivet - går det egentligen att porträttera Marie-Louise Ekman?

Kritiken 0

Är ryktet om bokbranschens kris överdriven?  

Det är återigen bok- och biblioteksmässa i Göteborg! Kritiken är på plats och bjuder in förläggare till ett samtal om kriser som upprepar sig, försäljningsstrategier och om den perfekta romanen finns.

Kritiken 0

Vad skulle Alfred Nobel ha gjort?  

Snart är det dags för årets nobelpris i litteratur! Kritiken sänder direkt från Nobelmuseet och samtalar om hur författare har gjort sig - och kan göra sig - förtjänta av ett nobelpris!

Kritiken 0

Mann och Woodman - två av fotokonstens föregångare  

Kritiken om Francesca Woodman och Sally Mann - vilken är deras plats i fotohistorien och hur ser deras inflytande ut över fotokonsten?

Kritiken 0

Författarfenomenet Knausgård  

Kritiken ser Min kamp på teatern, hur blir 4000 romansidor dramatik? Och, varför har Karl Ove Knausgårds författarskap blivit en sådan formidabel succé?

Kritiken 0

Kulturens frihet och gränser  

Vad händer med konsten i ett allt mer nationalistiskt Ryssland och resten av Europa? Hur försöker makten kontrollera den? Gunnar Bolin med gäster samtalar om kulturens frihet och begränsningar.

Kritiken 0

Säsongsstart med Hackers och haggor  

Diktsamlingen Hackers av Aase Berg är ett av ämnena i säsongens första Kritiken. Den har redan kallats för ett rasande angrepp på patriarkatet, hur ser det ut? Och vad är det egentligen "att hagga"?

Kritiken 0

Regissörerna  

Mai Zetterling och Lars Molin, just nu aktuella i två nya verk om deras regikonst. Vad utmärker dem? Hur togs de emot när de debuterade och hur ser vi på dem idag? Samtal i veckans Kritiken!

Kritiken 0

Våldsam samtidskonst och förtvivlad läsningar  

Nyinvigda Venedigbiennalen har titeln All världens framtider, men vilka framtider handlar det om? Hur lyckad är årets samhällsengagerande konstbiennal? Och - vad är egentligen förtvivlad läsning?

Kritiken 0

Historierna om kriget  

I veckans Kritiken är andra världskriget utgångspunkten för ett författarsamtal med Ola Larsmo, Astrid Seeberger, Steve Sem-Sandberg och Lotta Lundberg.

Kritiken 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose