Kropp & Själ

Kropp & Själ

Sweden

P1:s hälsojournalistiska program. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Jag är inte dum, jag är hjärntrött  

Ett år efter operationen låg hon hemma med hörselkåpor för att stänga ute ljud från familjen. Det blev sakta bättre, idag kan hon arbeta och leva ett ganska normalt liv, även om det är långt ifrån hur det var tidigare.  Sofie Wennberg jobbade som underläkare och tävlade i Taekwondo på elitnivå. Hon fick en spark i ansiktet och drabbades av hjärntrötthet till följd av sina skador.  Varför tröttheten drabbar runt en fjärdedel av alla som får en hjärnskada, vet ingen. Det forskas på olika sätt att bemöta tröttheten genom mindfulness, medicin och träning. I studion: Birgitta Johansson, docent vid Sahlgrenska Akademin och specialist i neuropsykologi, Lars Rönnbäck, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare i neurologi och Anna Bråndal, fysioterapeut och forskare.

Luke äter medicin för att inte få HIV  

Även i Sverige kan det bli möjligt att få PrEP på recept. Medicinen bör ges till personer med hög risk för HIV i Sverige, föreslog Folkhälsomyndigheten nyligen. I länder som USA och Storbritannien är medicinen etablerad, men i Sverige, har det i praktiken inte gått att få den utskriven av läkare. Men det finns en svart marknad där läkemedlet säljs på internet.  PrEP har visat sig skydda väl mot HIV i flera studier, men användaren får inte missa en enda tablett. Det har även hänt att enstaka personer fått HIV som varit resistent mot medicinen. I Studion: Anders Blaxhult, infektionsläkare vid Venhälsan i Stockholm, Jon Gjönnes, RFSL, Lars Moberg, Noaks Ark och Magnus Unemo från WHO:s expertlaboratorium för gonorré och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Beatrice, 23, behöver nya lungor för att överleva  

Hon bär alltid telefonen nära för att inte missa ett samtal om att det är dags. Beatrice lider av en lungsjukdom som gör en transplantation avgörande för att hon ska överleva. Över 80 procent säger att de vill donera efter sin död, men det är relativt få donationer som faktiskt blir av. Om organbristen som drabbar svårt sjuka och om lösningarna för att ingen ska dö i väntan på hjärtan, njurar, lungor eller andra organ. I Studion: Cecilia Arfwedsson, donationsansvarig läkare på Karolinska universitetssjukhuset, Linda Gyllström Krekula, forskare vid Karolinska institutet och Peter Carstedt, patientföreningen MOD, mer organdonation.

Kampen mot fetman  

Kroppen verkar göra allt för att den som bantat ska gå upp igen. Det var en av slutsatserna när forskare undersökte vad som hänt med deltagarna efter tv-programmet Biggest looser i USA. Några år senare hade många gått upp all vikt, en del var till och med tyngre än de varit innan tv-programmet. Enligt Carl-Magnus Brodén, Gastroenterolog vid Aleris obesitas Skåne, får många patienter med fetma livsstilsråd som skuldbelägger dem istället för att ge rätt hjälp. Vården har inte tillräckliga kunskaper om hur fetma fungerar, menar han. I studion medverkar också: Torsten Olbers, docent och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet och Ingrid Larsson, näringfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Psykiskt våld i nära relationer – Johanna blev kontrollerad av sin partner  

Ibland får hon en utskällning när persiennerna är uppdragna och andra gånger är det tvärtom. Hon blir allt mer isolerad och drar sig undan släkt och vänner.  Var fjärde kvinna och nästan var tionde man har utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet syns inte genom blåmärken men lämnar ärr som kan ta många år att reparera. Gäster: Liria Ortiz, psykolog, Dan Rosenqvist, psykolog, Sören Sanz, ordförande för Akillesjouren. Vill du prata med någon? Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 kan ge dig stöd, men också information om var du kan få ytterligare hjälp där du bor, till exempel hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Akillesjourens stödtelefon för män: 08-29 63 99 alternativt SMS 0723 31 63 99, Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet.

”Läppen såg ut som en falukorv”  

Idag kan vem som helst, utan medicinsk utbildning, slå upp en salong och injicera fillers. Flera utredningar har gjorts men sedan hamnat i papperskorgen. Det är också oklart vilka rättigheter patienten har om något går snett. Emelie hamnade på sjukhus med läppar fyllda med var efter att hon fått fillers på en skönhetssalong, läpparna var kraftigt uppsvullna. Forskaren Carolina Lunde har i sin forskning frågat ungdomar om deras attityder till skönhetsingrepp, att vara attraktiv och lättare få jobb, är några av motiven för de som kan tänka sig att göra ingrepp. I Studion medverkar också: Ulf Samuelsson, plastikkirurg, Lisa Van Duin, jurist vid Socialstyrelsen och Quetzala Blanco, journalist.

10-årige Miles åldras i förtid  

Progeria beror på en mutation och leder till extremt snabb celldöd. Barnen tappar håret och lider av typiska ålderskrämpor som stelhet i leder. De riskerar också att drabbas av benskörhet, hjärtsjukdom och stroke. Martin Bergö, professor vid Karolinska Institutet, testar just nu ett nytt behandlingssätt på möss, om det visar sig vara framgångsrikt kan det leda till en ny typ av läkemedel. Kanske, kan sjukdomen progeria också lära oss mer om hur vårt naturliga åldrande fungerar. Vi berättar också om forskning för att stoppa naturligt åldrande, vi kan bota många åldersrelaterade sjukdomar men när kan vi stoppa själva åldrandet i sig? Brun Ulfhake och Agneta Nordberg, professorer vid Karolinska Institutet, kommer till studion.

Läsning som läker  

Biblioterapi, att läsa med ett terapeutiskt syfte, är ett nytt fenomen i Sverige. Genom litteraturen ska man få nya perspektiv på sitt eget liv. Vilken funktion fyller läsningen i våra liv? Och är viss typ av litteratur mer nyttig än annan? I studion: Cecilia Pettersson, litteraturvetare vid Göteborgs universitet, Jenny Jägerfeld, psykolog och Nina Frid, bibliotekarie och författare till Läsa, läka leva! : om läsfrämjande och biblioterapi.

Narcissister är vi allihopa — diagnosen som satte namn på en hel kultur  

Enligt studier så har narcissisterna blivit fler och det pratas om en narcissistisk epidemi. Men samtidigt finns det forskare som menar att människor som lider av den faktiska personlighetsstörningen så som den definieras i den amerikanska diagnosmanualen DSM-5 inte har blivit fler.  Hur kommer det sig att ett psykiatriskt begrepp blivit namnet på en kultur, ett tillstånd i samhället? Och vad är det egentligen för skillnad mellan patologisk narcissism, ett sunt självförtroende och vårt behov av bekräftelse? I studion medverkar Carl Cederström, forskare i företagsekonomi och Jonas Mosskin, psykolog.  Programledare: Karin Andersson.

Dricker jag för mycket?  

Två experter med lång erfarenhet besvarar frågorna: Sara Wallhed Finn, psykolog vid beroendecentrum Stockholm och doktorand vid Karolinska institutet och Sven Wåhlin, överläkare och expert på alkohol.  Enligt en färsk Sifo-undersökning drack nästan hälften av de tillfrågade mer på sommaren. Många klarar av att dra ner på drickandet när semestern är slut, men för andra är det inte lika enkelt.

Människor med extrema förmågor  

I dag är Matt Savage 25 år gammal och har spelat med några av de största namnen inom jazz. Savanter utvecklar extraordinära färdigheter, ofta inom musik eller matematik. Vissa kan komma ihåg vad som hände ett visst datum för flera år sedan. De har sina färdigheter utan att ha tränat eller utbildat sig. Väldigt få människor i världen är savanter, det handlar om ett par hundra personer. I Studion: Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, Karolinska Institutet, Lars Olson, hjärnforskare, Karolinska institutet och Lina Liman, författare.

Myggan – världens farligaste djur  

Efter zikaepidemin har många fått upp ögonen för allvarliga virus som sprids av myggor. Just nu studerar forskare vid Umeå universitet om svenska myggor kan sprida tropiska sjukdomar som zika och west nile virus. Samtidigt kartlägger statliga myndigheter svenska myggor för att vara beredda om ett myggburet virus kommer hit.  Gäster: Anders Lindström, statens veterinärmedicin, Magnus Evander, Umeå universitet och Martina Schäfer, biologisk myggkontroll.

Den laddade sexdebuten  

"Har du haft sex med någon annan än dig själv?" Den frågan ställer barnmorskan Marta Hansson Bocangel till ungdomar hon möter. Gamla föreställningar leder till att sexdebuten kopplas ihop med penetrerande sex, när det kan handla om många olika typer av sex. I vårt samhälle finns förväntningar på vid vilken ålder man ska ha haft sex för första gången. Komikern Shanti Rydwall Menon är 25 år och har aldrig haft sex. Hon har i perioder känt sig misslyckad och känt press från omgivningen. I studion medverkar också Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare.

Vi måste prata om drunkning  

Det finns saker att göra för att förebygga att människor drunknar, simkunnighet är en viktig faktor. Snabb hjärt-lungräddning, om olyckan väl är framme, ökar chansen att överleva. Mikael Olausson, från Svenska Livräddningssällskapet, ger en instruktion i HLR. I studion medverkar även Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och forskare och Sonja, vars son drunknade för över 40 år sedan.

Medicinen blev min drog – om läkemedelsmissbruk  

Läkemedelsmissbruk riskerar att bli ett stort folkhälsoproblem i Sverige, menar Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet. Han har nyligen lett en studie där han kom fram till att fler än var tionde svensk någon gång missbrukat läkemedel.  Läkarförbundets ordförande, Heidi Stensmyren, anser att en del av problemet är att läkare inte kan se vad andra läkare skrivit ut till patienten. Det krävs en förändring för att utvecklingen ska vända, säger hon.

Den nya veganen  

Det är inte bara av omtanke för djuren som människor väljer bort köttet. Många av dagens veganer har hälso- eller miljöskäl till sin kosthållning.  Dietisen och kokboksförfattaren Sara Ask guidar oss genom några av de köttersättningsprodukter som finns på marknaden. Hon berättar vad som är viktigt att tänka på om man vill sluta äta kött, ägg och mjölkprodukter. I studion medverkar också: Ida Hult, etnolog och trendanalytiker och Daniel Rydén, författare till boken "En fiende på tallriken.

De stillasittande barnen  

Det är inte bara skolan som bär ett ansvar för att barn ska röra sig. Daniel Berglind, forskare vid Karolinska institutet, studerar 4-åringars fysiska aktivitet. Han har sett att barnen rör sig betydligt mer på förskolan än på helgen. Föräldrarna bär ett stort ansvar, menar han. Barnläkaren Ulrika Berg möter föräldrar som är frustrerade över att barnen sitter inne med skärmar istället för att röra sig. Hon råder föräldrar att komma överens med barnen om var som är en rimlig tid vid datorn och att själva ha en aktiv livsstil för att inspirera barnen.

Bota alkoholism i hjärnan  

Repris från våren. Forskningsprojektet pågår vid Linköpings universitetssjukhus och metoden som används kallas rTMS, repetitiv transkraniell magnetstimulering. Den går ut på att stimulera delar av hjärnan som ger sug efter alkohol. Vi har träffat Kjell som deltar i studien, gång på gång har han försökt sluta dricka men alltid trillat dit igen. Nu sätter han sitt hopp till den nya behandlingen, kan den få honom att sluta dricka en gång för alla? I studion: Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet och Anders Hammarberg, beteendevetare och psykoterapeut.

Dejta en vän  

När det tidigare sågs som pinsamt att berätta för andra att man är utan vänner, vågar fler ta steget och söka efter vänskap. Det finns appar där man kan söka efter vänner och flera stora bloggare uppmanar sina läsare att finna vänskap i deras kommentarsfält. Hur finner man en vän och hur vårdar man relationen? I studion: Elza Dunkel, Umeå universitet, Mats Hilte, Malmö högskola, Ulrika Lilja, grundare av vänskapsappen Gofrendly och Sara Isling, psykolog.

Beroende av spel  

Jimmy minns sin första sil, det var när han tippade rätt resultat på en VM-match i fotboll. Efter det fortsatte han att satsa pengar för att uppnå det rus som en vinst ger. Vändningen kom när han hade förlorat allt och hans mamma sa upp kontakten med honom.   Jessica är 23 år och kan inte utbilda sig eller resa som hon vill. Hon har spelat bort ärvda pengar och dragit på sig skulder som gör att hon är tvungen att arbeta för att betala av sina lån med växande räntor. Nu försöker hon hålla sig borta från datorn och har sökt hjälp för sitt spelberoende. Kropp & Själ handlar om vad som händer när man fastnar i ett spelberoende och hur man kan ta sig ur det. Gäster är Anders Håkanson, den första medicinprofessorn i Sverige med inriktning på spelberoende, psykologiprofessor Per Carlbring som leder flera studier om spelberoende samt Henrik Armus, ordförande i Spelberoendes riksförbund.

0:00/0:00
Video player is in betaClose