Kropp och själ i P1

Kropp och själ i P1

Sweden

Programmet för dig som vill veta hur du ska göra för att må bra och leva länge. Vi tar upp frågor om träning, mat, sex, psykologi och medicin.

Episodes

Läsning som läker  

Josefin förlorade sin dotter och fann tröst i litteraturen. Hon var med i en läsecirkel för människor i samma situation. De läste böcker som handlade om självmord och diskuterade innehållet.

Narcissister är vi allihopa — diagnosen som satte namn på en hel kultur  

Ordet narcissism dyker upp överallt. Det har blivit en favoritdiagnos på ex-partnern, chefen, politikern men även en hel kultur där alla jagar efter bekräftelse i sociala medier.

Dricker jag för mycket?  

Många svenskar dricker mer på sommaren. I programmet besvaras lyssnarnas frågor om alkoholvanor.

Människor med extrema förmågor  

När Matt Savage var sex år fick han ett leksakspiano, efter en vecka kunde han läsa noter och spela avancerade pianostycken. Han är en musikalisk savant.

Myggan – världens farligaste djur  

De sprider svåra sjukdomar och blir resistenta mot bekämpningsmedel. Även om vi står ut med betten och kliandet, hur rädda ska vi vara för myggorna?

Den laddade sexdebuten  

En del längtar och trånar. Andra vill mest få det överstökat. Inför den första gången kan det finnas många förväntningar, men det är inte alltid de infrias.

Vi måste prata om drunkning  

Varje år dör över hundra personer i drunkningsolyckor. Trenden är att det ökar snarare än minskar. Det sker tystare än vad många tror. Inte sällan drunknar barn mitt bland andra människor.

Medicinen blev min drog – om läkemedelsmissbruk  

Efter en knäskada blev Annika Gustavsson svårt beroende av smärtstillande medicin. Hon gick till flera olika läkare för att få nya recept, till slut hade hon 763 tabletter i en låda.

Den nya veganen  

Intresset för att äta veganskt ökar. Framförallt är det de unga som väljer bort köttet, var femte ung tjej mellan 16-25 år är vegan eller vegetarian.

De stillasittande barnen  

Många barn rör sig för lite. Samtidigt visar forskning att fysisk aktivitet före puberteten är mycket viktigt för hälsan. Nu ställs krav på mer fysisk aktivitet under skoldagen.

Bota alkoholism i hjärnan  

Kan magnetstimulering av hjärnan bota alkoholism? Kjell, som varit alkoholist i många år, hoppas på att bli hjälpt av en ny teknik.

Dejta en vän  

Rolig, sportig och sugen på att resa. Det skulle kunna vara en kontaktannons för att hitta kärlek, men i det här fallet handlar det om att hitta en vän.

Beroende av spel  

Kicken av att vinna pengar kan leda till förödande konsekvenser. Massiv reklam och snabba spel via dator och mobil gör att nya grupper utvecklar spelberoende och riskerar att få sina liv förstörda.

Ångesten som påverkar livet  

Krampaktig känsla i bröstet, torr mun och skenande puls. Ångest och stark oro drabbar de flesta människor, men vad gör man när man har så mycket ångest att livet inte fungerar?

Kriget om talangerna  

Företagen jagar unika talanger som ska bli deras framtida stjärnor. Man odlar dem i särskilda program och hoppas att de ska gå raka vägen mot företagets toppositioner. Men vad är egentligen talang?

Tarmfloratrenden  

Att äta sig till en bra tarmflora är den senaste hälsotrenden. Men hur mycket kan vi egentligen påverka bakterierna i magen?

Diagnos: pedofil  

Att ha sexuellt intresse för barn är förmodligen den mest fördömda böjelsen man kan ha. Att utöva den är ett avskyvärt brott. Men går det att sluta vara pedofil och hejda sin dragning till barn?

Frälst av klättring  

"Jag har svårt att tänka på annat, det är som en förälskelse." Emmy började klättra för ett år sen och hon tänker ständigt på hur hon ska klara nya hinder på klätterväggen.

Allt om underlivet  

Svårt att få upp den, smärtsamma samlag och rädslan att kissa på sig. Få hälsoproblem kan skapa så mycket skamkänslor som när de drabbar våra underliv.

Vårdad av en robot  

En dator som ställer diagnos och en virtuell terapeut som känner av om en person är nedstämd, det är några exempel på hur ny teknik bryter ny mark inom sjukvården.

0:00/0:00
Video player is in betaClose